• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: pises cosi o nedobrovolne praci, za kterou nic nedostanes. Oponuji tim, ze te nikdo nenuti jakoukoliv praci vykonavat. V obecne rovine u jakekoliv konverzace plati, ze se vety vyznamove posuzuji v kontextu s tim, co je napsano/receno okolo. Mimo jine je zrejme, ze mas problem i s alegoriemi ve vetach - ackoliv jde o bezny konverzacni prvek - samozrejme hlupak se projevi tak, ze vytrhe slovo z kontextu vety a na to reaguje :-)

    A ano - naznacuji tim, ze o NZP stoji zejmena ti jedinci, kteri jsou ve skutecnosti nemakacenkove a ocekavaji, ze je bude zivit nekdo jiny (rodice, zamestnavatele, stat...) - aniz by oni sami hnuli prstem. Vyhodit nemakacenka je diky existujici regulaci velmi narocny ukon - pricemz povaha zamestnance se muze projevit treba az po pul roce. Regulacni ramec tomu vyhozeni flakace aktivne naopak brani - a pak se nekdo divi, ze se hledaji jine formy zamestnavani (DPC/ZL atd), kde tyhle rizika nejsou a potizisty se muzes snadno kdykoliv zbavit... obcas je potreba premyslet nad pricinami a nasledky ;-) A ono je dobre, ze cela rada lidi pracovat ani nechce? Jsem zvedav, co povis, az si totez rekne vetsina tech popelaru... :-)

    Odstraneni prime dane (z prijmu) je zdanlive "fajn", ale zapominas na obvyklou kompenzaci vypadku prijmu v podobe dane neprimych... ktere jsou... ehm... mene napadne, tudiz pomaleji chapajicimi jedinci snadno prehlednutelne ;-) Vyplaceni NZP se logicky necim pokryt musi - neb je to dalsi vydaj :) Zruseni DPFO znamena naopak vypadek >20% prijmu statni pokladny, coz je pomerne dost penez, co bude nekde chybet... cim to chces kompenzovat? Zvysenim DPPO...? Aha, jasne - jako by uz dnes nebyl problem s tim, ze firmy se ucelove presidluji kvuli danove optimalizaci a vymysli vselimozne klicky, jak na DPPO odvest co nejmene - takze dan projistotu zvysime, aby meli dalsi firmy (kterym se to dnes nevyplati resit a dan odvadi) padny duvod vymyslet podobna reseni? :-) Nebo zvednes treba DPH na rohliku, aby bylo z ceho NZP vyplacet...? To uz nema daleko k podvodne pyramidove hre... :-) Akorat nevim o zadne pyramidove hre s happy-endem... :D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: a nemecka, anglie, belgie, usa, prakticky muzes vyjmenovat skoro vsechny zeme.
    Paradox je v tom, ze je dobre, ze je nedostatek prace. Problem je v systemu, ze soucasny zastaraly opotrebovany ekonomicko-spolecensky system to neni schopen reflektovat a neprinasi lidem z pokroku uzitek.

    Jestlize rikas, ze prace v CR je dostatek prace, pak to to znamena jedno - CR je technologicky zaostala zeme:-(
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: ty jo, tak prace muze byt ilegalni:-)
    Kazda nedobrovolna a vynucena prace by mela byt ilegalni.

    Tak prace je, treba ja musim mit obcas mit nadobi a podlahu. Ale nikdo mi za to nic neda.
    Prat nemusim, to za me pere robot - automaticka pracka, i kdyz si nekdy v beznem mluve rikam, dneska jsem pral pradlo.

    Jeste mam pro tebe jednu hadanku, co je vykonejsi - jeden bagr nebo nebo 50kopacu?
    Co je pro podnikatele vyhodnejsi jeden bagr nebo 50kopacu?

    Comodore na rovinu, proc by meli lidi pracovat, kdyz za ne pracuji stroje a roboti?

    A co se tyce trhu - opravdu neprospiva lidem, kteri chteji pracovat a mit slusne mzdy, kdyz chce(musi) zaroven pracovat hoodne lidi, tak ze nabidka prevysuje poptavku po praci.
    Vede to k devalvaci prace.
    Nekteri lidi, ke sve skode vubec nemysli strategicky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GORG: Nedostatek práce je problém Španělska, Itálie...

    V ČR je práce dostatek, ale většinou je vykonávána ilegálně - typickým zaměstnáním, které je vykonáváno téměř výhradně načerno, jsou povolání pokojské a uklízečky, napůl v temnotách bývá osazenstvo restaurací a řidiči taxislužby - aneb jediná taxislužba, co nevyplácí řidičům "mzdy" z DPČ ve výši 1500-2000 měsíčně, je Jančurův Tick Tack - tam se platí okolo 20k hrubého a smlouva je na HPP...
    GORG
    GORG --- ---
    Abych to zestrucnil: problem nedostatku prace mi prijde zavaznejsi. Nechut pracovat jakk takova se myslim tyka minority lidi.
    Divat se tedy z pozice "jak motivovat" nekoho lineho asi miji neco zavaznejsiho (rict st jdou myt zachody myslim v dlouhem behu nic neresi. hlavne strach, ze casem i takove misto bude nedostatkove... ale tak treba to nahradi brat prachy za experimenty co na sobe necha vedce delat nebo bude mit stat poptavku po vojacich... proc nejde flakac do armady? o jeho programovani uz nikdo nestoji.... mozna tvrdy pristup to takhle "zafixuje", ale "inteligence" pracujici v dolech uz tu byla. skutecne je to investice statu do sve budoucnosti?)
    .... ufff zase grafomanie.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Zkus použít google... :-D :-D :-D

    JUNIPETRUS: Cena většinou poměrně blízce reflektuje hodnotu - kdyby ne, tak buď by firmě vznikaly ztráty, nebo by jí hrozilo, že jí někdo přetáhne zaměstnance... Častější je ta druhá varianta, protože hodnota zaměstnancovy práce většinou s narůstajícími zkušenostmi stoupá (zvlášť pokud jde o obor, kde technologie spíše stagnuje)

    Nikde nepíšu, že jimi opovrhuji. Pouze jsem si vědom toho, že svoz odpadu není zrovna dvakrát "důstojná" práce, ale italská zkušenost ukazuje, jak kriticky důležité to je odvětví..
    Jenže ty jsi prve psal, že "Ve spolecnosti svobodnych a rovnopravnych jedincu,, nikdo nemusi delat co nechce.", z čehož vyplývá přesně ta interpretace, která je popsaná v
    tomto příspěvku.

    XCHAOS: Není to důležité, ale hlavně je to politicky neprůchozí. Problém je ale celkově v tom, že dotyčný je čistým příjemcem, tj. na jeho výživu a zdraví plýtváš zdroji, které Ti pak mohou chybět pro potřeby pracujících občanů (bez nichž nemáš jak nefachčenka uživit) - a teď nemyslím jen zdravotní péči a tak, ale i třeba důchody. Stát by se měl postarat o ty, kteří ho pomáhali udržovat v chodu - jenže co když ty důchody mezitím profetují nefachčenka...?

    Jinak nepřeceňuj lov a sběr. Se sběrem to moc slavné není a lov je jednak omezen zákony, druhak to není až taková sranda - bavíme se tu o vstupních nákladech od cca 4kpo cca 20k a nutnost naučit se to ovládat, ideálně takto.
    Šance, že by něco takového zvládl člověk, co má nejbližší podobnou zkušenost tak maximálně z dumpsterdivingu, je nejspíše velmi nízká...

    "(...)člověk který si k tomu dokáže přivydělat, si asi bude moci dovolit výrazně vyšší standard(...)"
    Ano, a tak je to také správně... Dnes je to spíše naopak... :(

    U té minimální mzdy je to spíš o částce za hodinu - aby se pak cena práce nepropadla třeba z 55 na 30 - to jsou zhruba náklady na otroky z Ukrajiny.

    asi tak, jako když dnes někdo pobírá dávky v podstatě bezdůvodně: tomu taky nezabráníš...
    Jak kdy... Jak kdy... ]:-D
    dnešní systém umožňuje lidem "zdokonalovat se" v pobírání dávek a dělat to stále rafinovaněji,
    Naprostý souhlas,
    k čemuž v systému se ZP dostanou jen minimum šancí
    Mnoooo... Klička přes děti zůstane zachována...

    asi budou dále existovat nějaké vyjímečné invalidní důchody nad rámec ZP, ale to bude už zatraceně těžké předstírat...
    Pokud nejde o invaliditu z dětství (tj. před 18 rokem), tak je pro přiznání invalidního důchodu potřeba mít něco odpracováno a důchod se následně vypočítává z výše příjmů, takže nemakačenka mohou být tak maximálně "invalidní bez nároku na výplatu"...
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Ad kradeni a jiny zlocin jako prace me jeste napada "nejstarsi povolani" zvane prostituce. Rovnez ilegalni ac tolerovane.
    V tomhle smeru "delat neco" definice prace selhavaji.

    Penize za praci jsou v principu ok... ale celkove zijeme uz ve vyprazdnene ideologii. Nedava smysl.

    A do toho tzv. cerna prace. Je vlastne ilegalni stavet dum na cerno na vlastnim pozemku, pokud neplatis za zamestnance dane.Sama existence toho pojmu me nekdy zarazi. (btw neslo by dan z prijmu kdyz ne zrusit tak presunou do DPH? ikdyz pak stale zustava zlocin nemit tzv. pracovni povoleni :) )

    Na druhou stranu, kdyz stat neomezuje pristehovalcum moznost pracovat (EU tohle vnitrne uvolnilo aspon), pak nebude prace pro mistni.

    Cele to zni ale dost komicky..ac to ma sve racionalni duvody. Ta situace lidi, kterym "je zakazano pracovat", protoze o jejich cinnost neni zajem, je myslim zavaznejsi problem nez nemakacenka.To musi byt markantni zejmena pro lidi jako jsou ufoni... vnejsi pozorovatele setkavajici se s koncepty "prace na cerno", "pracovni povoleni", "zakaz cinnosti".. pro nas samozrejme a logicke, ale opravdu zlodeji maji casto schopnosti ve svem oboru, kurvy taktez tradici odnepameti.. Ta filozofie prace asi fakt chce revizi.Chut neco delat a schopnosti nedela nutne praci.

    Ta semantika a terminologie ma myslim smysl pro tohle filozofovani o lidske motivaci k praci.
    Co zpusobi, ze si 50 leta pani udela kurz prace na PC nebo se jinak rekvalifikuje? Strach ze smrti hladem?

    Problem totiz ten hlavni asi vubec neni v nemakacenstvi.. stat se snazi ovlivnovat skolstvi, aby lide byly kvalifikovani na mista, ktera k dispozici a zadouci jsou, ale to se jednak casem ty priority meni, druhak tim spis patchuji jen nejaky hlubsi problem v pozadi. (ten je myslim o vnimani prace a cinnosti jako takove... a kuprikladu hacking a spam... to je vysoce odborna cinnost ale komu tim prospivaji? zaroven se hackeri prolinaji s bezpecnostnimi experty)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: pritom jsme je mohli promrhat nasim smerem, skandal
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jak promrhat 375 miliard liber - Selhání kvantitativního uvolňování
    https://www.youtube.com/watch?v=fQ1U85KWQaI
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    no ja znam zase Josefa Novaka, kteremu se napad s NZP naopak nepozdava...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Další kdo mě napadá.. Jan Šlemenda a Milan Neubert :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jaké jsou klíčové hodnoty Hearth? Tvůrce púorátů jobs.cz a prace.cz
    Jaké jsou klíčové hodnoty Hearth?
    http://www.youtube.com/watch?v=y80cgZnTNxY


    Tomáš Hajzler a Libor Malý - Rozhovor nejen o dávaní:)
    Tomáš Hajzler a Libor Malý - Rozhovor nejen o dávaní:)
    http://www.youtube.com/watch?v=GFDB_t9GfLY


    _BENNY: Znám lidi s nadrpůměrným platem kteří NZP podporovali a asi podporují.. Například Martin Profant otec Ondřeje profanta
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: jo, protoze je uplne jasny a logicky, ze by to nejakym zpusobem zaplatili oni. je videt, ze pres tu veskerou propagandu co mas natlacenou v hlave, jsi nakonec vcelku vnimavy chlapec ;-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Nebo o NZP zatím vědí a diskutují jen ti, kteří mají nadprůměrné platy.. To by vysvětlovalo tak malou podporu :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: holt by sis polepsil akorat tak ty ;)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Zatím to vypadá že tu není nikdo, kdo se nebojí hlasovat a myslí si že by si po zavedení NZP ekonomicky polepšil :)
    [ NEKROMANT @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: otazka je, co vsechno jsi pro lidstvo udelal v tom usetrenem case, kdys nemusel chodit do prace? umel bys ten prinos pro spolecnost vycislit v dolarech?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ano, to je to, zhruba. dlouho bylo v módě považovat práci za smysl života. já jsem bohužel viděl tolik naprosto zbytečné nebo mě nepochopitelné cíle sledující práce, že jsem opravdu práci jako smysl života vyškrtl už před mnoha lety (ne, že bych našel nějaký jiný, ale prostě spíš se smířím s tím, že život smysl nemá, než abych ho hledal v práci)

    navíc po nějakém rozkoukání v ekonomice jsem pochopil, že zisk, ve kterým je zahrnuto obrovské množství třeba i časově nenáročných aktivit (shromažďování informací, plánování nějaké aktivity v čase, management rizika) jsem začal chápat jako daleko rozumnější cíl, než mzdu (která se stará právě o ten management rizika a souvisí s ochotou přenést rozhodovací mechanismy na někoho jiného). takže v podstatě by lidi měli dělat spíše správná ekonomická rozhodnutí - než nutně řešit jaké množství času vykonávají nějakou jasně definovanou aktivitu na něčí povel, na něčím místě.

    no a odtud byl k podpoře ZP už jen krůček, protože samozřejmě, člověk si hned uvědomí, že ten "čistý kapitalismus" bude mít pro někoho příliš ostré hrany a bude potřebovat nějak vypolstrovat.

    ano o tohle celou dobu jde: Ani Lafargue však nepochybuje, že práce je nezbytností, odmítá však pokusy zbožštit práci a vyhlásit pracovitost za nejvyšší ctnost. a nejde jen o pozitivní hodnocení: určitě spousta lidí provedla horší věci, než že nikdy nepracovala (zažil jsem ale i projevy absurdního obdivu ke zlodějům, protože umět třeba otevřít zámek je přece skoro umění a to kradení je vlastně taky spousta "práce"... příklad, kdy obdiv k tomu, že někdo dělá něco místo nic, zachází ad absurdum: "co na tom, že tím škodí, když projevuje snahu")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no, já se ani po letech nezmohl na roombu :-) ale fakt... zrovna úkol typu vyluxování, zametení apod. jasně definovaného prostranství (GPS souřadnice od do, fixní plocha podlahy, apod.) je strojově řešitelný dobře.

    je jasné, že někdo nějakou práci pro sebe nebo pro někoho jiného stejně vždy bude muset dělat. i kdyby šlo o ty opravy automatizovaných systémů, apod.

    spíš jde o to, jestli takové příležitostné zaměstnání bude pro lidi zdrojem jejich identity: tím myslím "tatínek je dělník/řidič", "maminka je učitelka/úřednice". prostě lidi přestanou svojí profesi brát jako nějaký svůj zásadní atribut: jistě, ne každou práci bude moci zvládat každý, hladina rozvrstvení podle kvalifikací se tak nějak udrží, na něco bude stále potřeba školení, zkoušky, jako dnes: spíš lidi nebudou řešit kterou konkrétně z těch příležitostných nekvalifikovaných prací si zrovna přivydělávají a jestli si někdo přivydělává víc nebo míň... zmizí takový ten tlak "tohle je třeba dělat každý den 8h, aby se člověk mohl považovat za poctivě pracujícího".

    pořád asi zůstanou určitě "kasty", do kterých se nedostane jen tak každý: lékaři. nevěřím, že se jen tak nechají "zrušit" právníci. apod. prostě někteří lidi milují výlučnost a budou o ní dál usilovat, tohle je na ZP zcela nezávislé.

    ale myslím se bude otupovat taková ta "protestantská etika", že něco dělat je vždycky lepší, než nedělat nic: prostě pracovat víc nebude ani zavrženíhodné, ani obdivuhodné: jednoduše se to bude brát tak, že ty lidi to dělají, protože je za to někdo ochotný zaplatit - což může a nemusí být dobře nebo špatně, prostě většina lidí bude mít zkušenost, že občas práce není, a nebudou pohrdat těmi, kdo zrovna nepracují.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    dlouho tu nebyli nejaci ti roboti...

    Automaty a počítače by nás mohly vrátit zpět na „zem“ - ceskapozice.lidovky.cz
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...vratit-zpet-na-zem-f8o-/tema.aspx?c=A141226_145837_pozice-tema_lube
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jako byl to fail, ale v zásadě, kdyby neproběhla, Evropa by dnes vypadala hodně jinak. podobné změny totiž přivedou pozornost k tak zásadním otázkám, že ani opozice proti té změně si už netroufne trvale prosazovat původní stav.

    příklad: nebýt francouzské revoluce, tak určité klíčové funkce ve společnosti zůstanou vyhrazené potomkům aristokratických rodů. samozřejmě i odpůrci revoluce a demokracie v průběhu následujícího století tiše připustili, že je nakonec i pro ty se "správným původem" nakonec výhodnější, když šance uplatnit se dostanou spíš ti nejschopnější, než ti se "správným původem". jenže liberální debata se dávno od tak samozřejmé věci posunula někam jinam (neříkám, že tomu vždy rozumím, nebo jsem ochoten bez remcání přijmout ten správný "progresivní" názor, ale prostě to tak je... nějaká změna ve společnosti se tak jako tak děje - tak proč se nebavit o tom, jaká změna by se nám komu líbila?)

    jinak, že ty změny většina lidí nechce krvavé, v tom se shodla většina liberálů i konzervativců. samozřejmě od té doby proběhla i řádka krvavých kontrarevolucí (vojenských převratů, apod.), liberálové si většinou od té doby dávají pozor, aby revoluce k takové násilné odvetě neposkytovaly záminku, speciální případ byli bolševici, kteří speciálně požadovali, že opravdu správná a autentická revoluce musí být krvavá a basta: to ale byl dost exces a většina progresivních myšlenkových směrů se dnes snaží vymýšlet programově nenásilná řešení (a zase: konflikt jsou zase adrenalin, takže zase lidi, které to prostě baví, si snadno najdou jakoukoliv záminku)

    nakonec myšlenky směřující k francouzské revoluce existovaly stovky let, ale samy o sobě nezmohly nic: monarchie se zhroutila spíše v důsledku menší ekonomické (v té době zemědělské) krize. stejně tak o ZP se můžeme bavit klidně další desítky let, ale nakročeno k němu mají země jako Španělsko (kde nezaměstnanost mládeže dosahuje snad 50% - to už nejde bagatelizovat frázema o "nemakačencích": to je prostě masivní společenská transformace, a ve stejné době tam lidi vidí, že se tam postavila spousta domů, které se nikdo nemohl dovolit pronajmout, apod.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a nebo se nasadi roboty...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ALMAD: holt popelarum pridaj. verim, ze nektery to muze bavit. a nebo se problem s odpadem vyresi jinak. lide jej budou recyklovat a tridit sami, jako je to v jinych zemich...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam