VYHULENY_UFO: hele, já se snažím podnikat - předpokládám na rozdíl od tebe - už 20 let. o úspěšnosti, nebo o tom, jaký vliv mi ve firmě zbyl, se dá úspěšně polemizovat (asi bych místo toho měl makat a vydobýt si třeba ten vliv zpět, co.. vím).
Ale fakticky si myslím, že jsem si udělal - zejména i díky tomu, že obor IT se bouřlivě rozvíjí - dost dobrou představu, za jakých podmínek je práce "zbytečná a samoúčelná". pokud prostě máš představu, že práce za kterou někdo zaplatil, je vždy ok, protože nakonec je to odpovědnost toho, kdo platil, tak je to hrubé zjednodušení: ano, pokud by šlo o naprosto uzavřený systém, kterého se neúčastním, tak mi do toho není.
Ale svět není uzavřený systém, a já se prostě musím zajímat o to, co se děje kolem mě a jaké dopady na mě to bude mít. Nejsem izolovaná jednotka, jejíž pozornost plně upoutává supermarket a televize. Vidět, že práce, kterou jsem dělal, se ukázala jako zbytečná, je pro mě demotivující a frustrující. Tohle mají různí lidé nastavení různě a v podstatě "každý má svojí cenu": profesionálům je asi jedno, že jejich práce je zbytečná, pokud dostanou zaplaceno fakt slušně a nemusí nic řešit, dobře. Jenže nekvalifikovaná práce vytvořená jen proto, aby se někdo neflákal a nějak se uživil, nebude současně placená tak dobře, aby to vyvážilo, že do očí bíjící zbytečnost té práce bude frustrující.
Špatně placenou práci je člověk ochoten dělat jen když má ještě nějakou postranní motivaci: baví ho to, zajímá ho výsledek, má pocit smyslu, vidí, že to někomu pomáhá, soutěží s někým, apod. Nic z toho není nijak samozřejmé dosáhnout. Být nucen s koštětem soutěžit s metařským vozem prostě není uspokojující. Někdo jiný, kdo si bude chtít dobrovolně přivydělat, tu práci pravděpodobně udělá lépe, než někdo, kdo je do ní jen nucen.
Takže nevím, čeho dosáhneš, když budeš cílevědomě budovat společnost frustrovaných, neseberealizovaných obyvatel na hranici existečního minima, nucených do viditelně samoúčelné činnosti. Vytvoříš tím akorát nekonečný koloběh demotivace. (mezní formou takové společnosti je koncentrační tábor).