VYHULENY_UFO: nevím, kam by se moje myšlení mělo "vyvíjet"... je fakt, že ZP bych pokládal za nesmysl do doby, než jsem se stal plátcem DPH (pak jsem to převedl na firmu, ale stejně). dost to změnilo můj pohled na finanční toky ve společnosti.
zaměstnancem jsem byl jen krátce, na druhou stranu. jejich myšlení samozřejmě bude vedené pocitem křivdy za čas, po který byli donucení pracovat. nemám moc zaměstnaneckou (ani týmovou) mentalitu, takže mi vyhovuje koncept ZP (např. místo konceptu podpory v nezaměstnanosti).
jestli se někam moje myšlení vyvinulo od mládí, za posledních 10 až 15 let, tak jsem konstatoval, že stát nějakou sociální odpovědnost má, protože já čistě jako fyzická osoba si to na triko vzít nechci (a moje pokusy v tomto směru mi ukázaly, že na to fakt nemám). když už teda platím daně (s čímž jsem se víceméně smířil), tak chci, aby se nerozfofrovaly na nesmysly - a ZP nepokládám za nesmysl, pokládám to za efektivní vyjádření sociální odpovědnosti státu (samozřejmě: sám o sobě nestačí, ale byl by to důležitý prvek)