• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: Neřeším finanční náročnost, to je spočtené v pohodě a taky by mě zajímalo, kde na to chce COMODOR_FALKON vzít.

    Nesmysly jsou v posledním odstavci. Mícháš dohromady člověka který pracuje a člověka který nepracuje a je jen na NZP a bereš si nevýhody z obou.
    To úplně nefunguje. :D
    Buď pracuje a pak neřešíš superlevné bydlení/jídlo za hubičku a cenu dojíždění, protože má příjem.
    Nebo nepracuje a pak má jen NZP, řeší superlevné bydlení/jídlo, ale neřeší žádné dojíždění do práce.
    Pokud pracuje za tak málo, že se to vedle těch 4k/měsíc nepozná a k tomu dojíždí, tak je to jeho volba neefektivně měnit svůj čas na peníze.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZARREMGREGARROK: micham? ...i nize sam mluvi o zavedeni ZP ve vysi 4000 Kc.
    Nejak z toho nevyplyva, ze by prijemci ZP byli jen soucasni prijemci davek... natoz nejaky dalsi klic ;-)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: Myslím, že mícháš několik návrhů a "návrhů" ZP.
    COMODOR_FALKON převážně prezentuje "jak srazit dávky flákačům na úroveň na které přežijí, ale nebude to pro ně ani trochu pohodlné"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no, par komunistickych tezi tu uz padlo ze :) Proletariat nadale vykoristovany kapitalisty atd...

    Tve 4000/mes je rocne 288 miliard rocne (pri vyplate teto castky 6 milionum lidi - tzn. porad ne zdaleka kazdemu obcanovi). Kde je chces vzit? :-) Pripomenme, ze soucasne naklady na socialni podporu - i se vsemi temi tvymi podvodnicky, co ti tak lezi v zaludku zdaleka nejsou takove - presna cisla si jiste z kapitol rozpoctu coby odbornik na socialni problematiku dokazes vytahnout.

    Soucasne existencni minimum ve dnesni vysi 3410 nepokryva naklady na bydleni (ty se kompenzuji zvlast) - takze z toho mame implikovat, ze za 600 mesicne bez problemu sezenes strechu nad hlavou? :-) Tvuj pohled na to co ma stacit tak realne spise povede ke zhorseni socialni situace. Bydleni na vesnici navic znamena rust nakladu jinde, pokud se snazis nekde pracovat (NZP ma motivovat k praci, ze?) - doprava zadarmo neni a pokud bydlis nekde v prdeli, musis zakonite dojizdet... samozrejme cim kvalitnejsi dopravni obsluznost, tim drazsi bydleni - jsou to spojite nadoby. A z osmihodinove smeny se snadno stane ctrnactihodinova - jen proto ze do zapadlych koutu s levnym bydlenim to taky nejezdi porad :) Skutecne socialne genialni! :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Starobnim a invalidnim duchodcum by se duchod pri zavedeni ZP ve vysi 4.000,- Kc zvedl o 1.600,- Kc.
    (Duchody se skladaji ze "zakladni vymery"(=ZP), ktera letos cini 2.400,- Kc a "procentni vymery", ktera se pocita z odvodu)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Takze si to po nejakych dvou mesicich zopakujeme:
    Ne, komunisti se o stejne materialni podminky nesnazili... Komunisti usilovali o stejny vysledek bez ohledu na podminky...
    V tom je dost podstatny rozdil...

    Ano, nerozdavat nikomu nic by sice bylo super (a mohlo by to vest ke snizeni danove zateze), ale tim ze je LZPS prilepkem ustavy, tak to nejde...

    Bydleni jsem neopomnel, mnou navrhovane 4.000,- staci na levnou ubytovnu nekde na periferii/vesnici a skromne stravovani.
    Znovu zopakuji, ze z meho pohledu ma ZP u nepracujicich plnit funkci existencniho minima.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: podle piratske matematiky to mozne je. vzdyt vis, ze xchaos ma rovnice na vsechno. od dulezitosti prace az po letajici stroje pro blaznive muze.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Podle XCHAOS je nemocenská celkem 21,6G Kč pořád ti 38,4G-78,4G Kč chybí.

    Obecná početní úvaha, která je mimo reálné možnosti je...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: vim, ze sou to pirati. imho s touhle fantasmagorii co si rika NZP jsem se seznamil tak, ze par kolegu od pocitacu mi pred volbami rikalo "doufam, ze budes volit taky piraty. my lidi od pocitacu je volime".
    tak sem se nejdriv podival a narazil sem na nzp a ruzne dalsi fantasmagorie mladych levicovych bojovniku za prava stahovat vsechno co kdo na internet nahraje. znas ty pohadky o zlych distributorech, podlych americanech a jejich big brotheru ci o hodnych svedskych lidickach, kteri provozuji z entuziasmu tracker...


    XCHAOS: obecnych uvah uz tu probehlo za posledni rok mraky. pracovat budou roboty, kazdy dostane mesicne 20k, rovnice urcujici ktera prace je dulezita a ktera ne, ale snad krome id COM_FALKON z zadnyho junipetruse, gorga ci xchaose nevypadlo nic moudryho a konkretniho.

    obecnejma uvahama se politika nedela, ta se dela cisly a ciny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: na nemocenskou dosáhne (téměř) každý. pokud by byla do jednoho měsíce řešená tím ZP paušálem a nad jeden měsíc kvalifikovaná už jako dočasný invalidní důchod, nestane se nic.

    je to je obecná úvaha, ne konkrétní návrh. (a samozřejmě ZP nejde financovat daní ze mzdy těch, kdo pracují - dnešní systém postavený na odvodech ze mzdy je oh-so-much-20th-century...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, ale v souvislosti s ruskem a jejich podnikateli. nevim, ze by byl berlusconi oznacovan za oligarchu.
    jinak si nemyslim, ze by nam vladli oligarchove, oligarchie v zapadni civilizovany civilizaci neni. protoze porad jste existuje neco jako demokraticke a svobodne volby.

    ale muzeme se o oligarchii bavit v pripade ruska, protoze tam je to s temi svobodnymi volbami trosku slozitejsi, zejo.


    XCHAOS: slusnej chaos.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Abychom tě vytáhli z nic neříkajících okecávek:
    Co jsou velmi základní dávky, na které tak či onak dosáhne téměř každý které chceš zrušit a nahradit (N)ZP?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: nesouhlasím, že to nikomu nepomůže. nicméně, je to odhad, který zahrnul jen velmi základní dávky, na které tak či onak dosáhne téměř každý (tedy kromě, lidí co nejsou na dávkách, ale třeba podnikají na živnosťák). většina odhadů ZP, který by nahradil většinu dnešních sociálních dávek (vč. přídavků na bydlení) se pohybuje někde kolem 4000 měsíčně (což není tolik, kolik očekávají příznivci ZP, ale není to "pár stovek")

    podstatné např.je, že adresné dávky typu invalidní důchody dělají asi 2 mld ročně, a z hlediska ZP jsou tedy neutrální (pokud by se aspoň o část ZP snížily, těm lidem to neublíží, naopak dostanou nepatrně přidáno). tzn. nebavíme se o rušení výrazně adresných dávek, ale spíše dávek, které jsou vypláceny stejně dost plošně (nějaké svědectví zde zaznělo)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: když už teda platím daně (s čímž jsem se víceméně smířil), tak chci, aby se nerozfofrovaly na nesmysly - a ZP ve velikosti 10k/rok/občan pokládám za nesmysl, protože to bude stát hromadu peněz (60G-100G Kč podle toho komu všemu to chceš platit) a nikomu to nepomůže.

    Určitě ve stavu, kdy náš státní rozpočet je deficitní.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: "oligarcha" byl dlouho pojem západních médií.

    Babiš je opravdu problém. Monopolizace strategického odvětví (zemědělství) by sama o sobě byla problém, ale budiž, asi to bylo lepší, než krach (resp. byl za tím asi i nedostatečný podnikatelský talent obyvatelstva, které neemigrovalo ani po 50 letech totalitních systémů). Ale to, že převzal ministerstvo finací, je fakt už slušný střet zájmů: nechci mu upírat právo angažovat se v politice, ale je to opravdu stejné, jako když ministra zdravotnictví dělá lékař? :-)

    Kdybych začal hlásat, že ZP je lepší, než dotace do biopaliv 1.generace, byl bych méně "nepřítel pravicového lidu"? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: putinovci zp nehlasaji, ale prevzal jsi jejich slovnik coz asi bude dano tim, mezi jakymi lidm ise hlavne pohybujes. a pravicovi podnikatele to nejsou, rekl bych.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SEAMON: prosimte, xchaos ma vyvinutou matematematickou rovnici, kterou umi urcit, ktera prace je dulezita a ktera ne.
    jedna se o tu samou rovnici, kterou pouzivali komuniste, ale xchaos ji otevrel pod open source a je napsana v php.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ...jistě dodáš seznam povolených (cenzurovaných?), zaručeně většinových a nealternativních webů, ze kterých smím čerpat :-)

    (ale musím tě zklamat: Putinovci ZP nehlásají, apokud ano, tak skutečně jako podvratný záměr směřující rozvrácení západní ekonomiky.. ale k tomu by vůbec nemuselo dojít, pokud by se to pojalo rozumně a udržitelně. stačí si uvědomit, že největším vývozním artiklem Evropy není práce evropanů, ale Evropa sama: jako turistická destinace, jako destinace pro vystěhování se a nákup nemovitostí, jako jedno obrovské nákupní centrum, jako zdroj životního stylu napodobovaného jinde ve světě - protože upřímně, kdo by žral hamburgery, že jo?). Tzn. nejvíc vyděláme na tom, že Evropa zůstane Evropou, a k tomu může přispět i ZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: babis je podnikatel jako cela rada dalsich typku z ods, cssd ci kscm nebo ano.

    vyraz oligarcha registruji v tomto spojeni "bohaty podnikatel a politik" zhruba posledni rok, kdy jede masirka proruskych fanousku.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Vyborne posplietal si tam vselico mozne a vznikaju z mojho pohladu zaujimave paradoxy.

    1) Ak sa niekto dobrovolne rozhodne, ze chce byt zivnostnikom a chape co to znamena - preco sa mu ma cela spolocnost skladat na vyhody, ktore by mal ako zamestnanec?
    2) Ktore su tie neefektivne a neuzitocne aktivity? Neustale sa o ne v argumentacii opieras, ale nemam pocit, ze by si ich nejako dokazal konkretizovat. Zdoraznujem, ze to musia byt aktivity objektivne neuzitocne - nie ze TY si myslis, ze su zbytocne, ale musis preukazat ze su absolutne zbytocne.
    3) Ak nechces podporovat neuzitocne zamestnania - preco chces podporovat zivnostnika, ktory sa sam sabotuje a neplati si prispevky? Ak musi udrziavat taketo extremne praktiky aby vobec bol konkurencie schopny, tak je jednoducho neefektivny a realne chces dotovat takuto cinnost - tj. chces robit presne to iste co kritizujes.
    4) Z tvojho navrhovaneho konceptu NZP sa nikto realne neuzivi, to vies dobre aj sam. Tj. tvoja koncepcia nema vobec potencial niekoho ať si něco vymyslí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: prostě nemyslím, že je současné veřejné mínění vůči ZP spravedlivé. (až bude ZP na pořadu dne, začnu varovat před těmi, kdo ho očekávají nereálně vysoký)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam