• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Prave je smutne, ze u pracujiciho se pocita s castkou o dve stovky nizsi, nez je Existencni minimum...
    To ale nic nemeni na samotne existenci tohoto ZP.

    A zadny rozdil tam neni - oboji jde ze statni kasy, jen v pripade slevy na dani dojde k transferu jeste na vyplatni pasce. To, ze zjevne dane nepovazujes za statni, dokud nejsou na uctu statu, je mimochodem dost zvlastni uvazovani...

    Naklady na zavedeni uz jsem tu probiral: Jde spise o preliv penez z jedne skatule do druhe, navic lze ocekavat, ze stejne jako u HMN by rada lidi narok vubec nevznesla...
    (zvlast, pokud by nektere podminky zustaly zachovany)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ZARREMGREGARROK: Ale jo, muzes mit oboji zaroven, pokud je duchod/PvN v nizke vysi...

    Kazdopadne vsechny tri davky nejakou podminku maji, nejsou nepodminene...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak v podstatě to taky pod "skoro NZP" spadá, protože nemáš najednou důchod/nezaměstnanost a hmotnou nouzi, ne?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON, ZARREMGREGARROK: 2070 Kc mesicne... tak jasne, to je idealni castka na preziti :) Navic se porad bavime o tom, kdo ty penize (bez ohledu na vysi slevy na dani) vyplaci - ona ta sleva ma i dalsi smysl (omezeni administrativy). A ono je vazne rozdil, jestli to jde ze statni kasy (v ramci prerozdelovani - musi byt z ceho) nebo z kasy nejakeho podniku (tradicni smenny obchod prace -> penize). Pokud budou vsichni stat s natazenou rukou, tak je vysoce pravdepodobne, ze pak jejich potreba nebude z ceho uspokojitelna. Uspokojiva odpoved na to, kde chcete vzit ten balik penez (v ramci existujiciho systemu prerozdelovani, pripadne jakou zmenou systemu) nejak stale nepada... ona dost dobre neexistuje, co? :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ZARREMGREGARROK: Duchody a podpora jsou davky pojistne, takze bych je do ZP uplne neradil...

    Pokud nemas urcitou pojistnou dobu, nemusi Ti vzniknout vubec narok a muzes byt na davkach hmotne nouze dozivotne...

    Hmotku lze v Praze mimochodem dostavat, pokud je hrazeno bydleni, kdyz duchod neprevysi castku cca 6,5 tisice - davka odpovida vzorci:
    HMN= (3410 + eventuelne dietni zvyseni) - (duchod*0,8*0,65)
    Pokud je vysledek min nez 50 Kc, davka je 50 Kc...

    Diskutabilni je pak treba rodicak, protoze ten sice svoji podstatou ZP (nikoliv NZP - musi podat zadost, neni to automatika) je, nicmene jeho vyse muze byt promenliva - a tam je pojistny aspekt...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    ZARREMGREGARROK: Jo, ještě se tomu může říkat podpora v nezaměstnanosti.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: To, že něco jako NZP už dávno máme je ale pravda...
    Pokud jsi zaměstnán/OSVČ, říká se tomu sleva na dani (těch 24 840 Kč ročně).
    Pokud nejsi, tak buď to dostává manžel/manželka přes slevu na dani za manžela/manželku.
    Nebo dostáváš starobní/invalidní/whatever důchod.
    Nebo dostáváš hmotnou nouzi.

    Zapomněl jsem na něco?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS:
    jestli to ze mě v tvých očích dělá komunistu, tak se nejdřív zamysli nad tím, že jsou lidé, hlásající, že by se vlastně za každou práci mělo platit stejně
    to je jeste porad mensi zlo, pac se aspon plati za praci.
    ty bys dal vsem zhruba stejne bez ohledu na to, jesti pracuji nebo ne
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Nikoliv... ZP (nikoliv NZP) je vyplacen radu let, jen se mu "rika jinak" a ridi se vice zakony - podle cilove skupiny..

    Hmotna nouze je pouze jednim z typu ZP.
    Slevy na dani (za poplatnika, deti) jsou dalsim typem ZP - je to castka, kterou stat na dani sebere a obratem - jeste na vyplatni pasce - vyplati zpatky...

    S tim mektanim o mzde mi neni uplne jasne, na co reagujes...

    Ja jsem jiz na pocatku uvadel ZP ve vysi 4k... Tim by sice mirne klesly dane z duvodu zdvojnasobeni ZP pracujicich a zectyrnasobeni ZP deti, ale zaroven i davky...
    Obvykle minimum je 7410 (ZM + 4k na ubytovnu)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Cca 11,5 tisice je nejnizsi uroven maximalni vyse davek hmotne nouze pro svobodneho, bezdetneho jednotlivce v Praze..

    Pokud mu budou uznany naklady na bydleni nad normativ (cca 8 tisic), tak muze dostat i vice...
    Pokud mu napriklad bude uznano 10k (7k najem, 2k sluzby, 1k energie), tak se vyse davek vysplha k 13,5 tisicum.

    Vyse davek = uznane naklady na bydleni + castka zivobyti (u bezdetneho single je to 3.410,- Kc)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ale ono ZP neni vyplaceno. Rozdil, ktery zjevne porad nechapes v nasich argumentech je (ne)plosnost socialni podpory - z pohledu statniho rozpoctu. Hmotna nouze je porad adresnou davkou - neco, co by dostaval uplne kazdy, stejne tak i dalsi davky. Vydaje statniho rozpoctu na vsechny ty adresne davky (tzn. cely socialni system) jsou overitelne, dohledatelne a pri trose vynalozene namahy je tez zjistitelny orientacni pocet prijemcu - jsou to surova cisla, nikoliv nejake osobni "pocitove" demagogie.
    To, ze mzda za praci dosahuje podobne vyse je zcela irelevantni - jestli michas tohle, tak mas v terminologii totalni bramboracku :-) Mzdu vyplaci zamestnavatel (nikoliv stat) - a mzda na urovni te minimalni je specifikum predevsim soukromeho sektoru. Vydaje na platy (statnich zamestnancu) jsou opet jina rozpoctova kapitola - a je vazne treba to vse umet rozlisovat. Bez ohledu na to, ze z pohledu penez na uctu prijemce jde o tytez sumy. Ale to bys se svou kvalifikaci vedet taky mel ;-)
    COMODOR_FALKON: V momente, kdy na stedre podpory nebudou zdroje, tak ta vyse klesne. Vzhledem k tomu, ze zdrojem jsou dane se muze na krasne stat, ze dan v honbe za vysokou socialni podporou se zvysi dane natolik, ze jejich platci proste vymizi - nezijeme v nejake izolovane bubline, ekonomika je globalizovana a ono presunout se do sousednich zemi, kde danova zatez bude mensi fakt neni takovy problem. A koncept ZP je v realu jen akceleratorem (potreby zvysit prijmy = navysit dane = vyhnat platce dani...). To je stale jedna z tech zakladnich otazek - kde na ZP chcete vzit.... kloudna odpoved nepadla (a kdyz "neco", tak ZP nebylo nad 10 tisic) ;-) A jak se to "da prehnat" nam v tomto smeru Recko predvedlo dost dobre... :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: a ted si vem, ze normalne duchodci zijou i z mene, ale co se me tyce, nechci spolihat na nejaky smesny dochody, nechci ani zit v zemi, kde budou nejaky idioti v ramci zp rozdavat smesne castky na vysi duchodu, protoze na co si nevydelam, to v budoucnu mit nebudu.


    COMODOR_FALKON: to znamena, ze ZP by musel bejt vyssi a kdyby se tak stalo, tak uz vidim ty davy inteligentu a podnikatelu jak mizej za kopecky....
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ustredni motto je v praxi shodne: "Kazdy podle sve ochoty, kazdemu dle jeho potreb".

    ...aneb do cca 11,5 tisice cisteho se pracovat nevyplati...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Problem s Tebou (i dalsimi oponenty ZP ci NZP) je v utkvele predstave, ze ZP jeste neexistuje, ze neni vypláceno...

    Pak z toho vznikaji pitoreskni hlasky typu:
    "(...)mam dost mentalni problem s tim, aby se rozdavaly love vsem lidem bez nejakych rozdilu. tak to nefunguje (...)"

    Funguje... Prave ze funguje... Az tedy na ty rozdily, nebot kdo pracuje, ma ZP (vyrazne) nizsi, nez ten kdo nepracuje...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    predstava, ze vse zajisti bezobsluzne stroje je hrube iluzorni

    nehlede na to, ze v takovem prostredi by nakonec krome par asocialnich retardu nikdo jiny zit nechtel. na jednu stranu se krici, ze nam stroje vezmou praci, na druhou stranu si vsichni stejne tak ucvrkavaji z pretechnizovane budoucnosti.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prumyslovy podnik, jasne... ale porad je to o praci, kterou nekdo nakonec udelat musi. Civilizovane mesto jiste elementarni sluzby potrebuje a predstava, ze vse zajisti bezobsluzne stroje je hrube iluzorni.
    Stejne tak bez emisi neni vubec nic. I ten solarni panel se nekde musi z neceho vyrobit - a nekde ty emise v konecnem dusledku vzniknou. Jasne, muzes se bit v prsa, ze to nevzniklo pod tvymi okny... s tim, ze Cina tvuj problem neni :D Dosti kratkozraky pristup.
    Rimske akvadukty vydrzely mj. proto, ze se na tom taky nekdo poradne nadrel ;-) Ono poctiva prace je drina a samozrejme ledacos vydrzi - narozdil od mnohych dnesnich "bastlu" vznikajicich stylem "naak to dopadne".

    COMODOR_FALKON: Komunismus je o treba potirani tridnich rozdilu. To podpora v hmotne nouzi ve smyslu odkazovaneho zakona doopravdy neresi. A to bys mel jako "odbornik z oboru" vedet.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: ja nemam nic proti konkretne cilenym davkam obcanum, kteri to potrebuji, ale mam dost mentalni problem s tim, aby se rozdavaly love vsem lidem bez nejakych rozdilu. tak to nefunguje a vzdycky si pripomenu dav ve svym svj, ktery si kolikrat mysli, ze kdyz si plati do fondu oprav, tak ja jim z toho budu platit soukromy opravy, popripadne si mysli, ze si lze z fondu pujcit docasne penize na urok.
    fond oprav ma svuj smysl, stejne tak ma smysl do nej prispivat a zdravi lide normalne pracuji, aby do nej mohli prispivat. zbytek ma duchody nebo nejaky prispevky (ale unas nikdo takovej neni). stejne tak vidim penize statni kasy a mam mentalni problem s jakymkoliv krikem, ze my mame rovnomerne pravo z nej kazdy mesic brat. to je nesmysl v jakykoliv rozdavany castce. a ze tady jelo fantasmagorii miliony...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Jako obvykle Tvuj postoj vychazi z absolutni neznalosti problematiky...

    Precti si zakon 111/2006 Sb. Ty "skoncenej komunisme"...

    (Nehlede k tomu, ze ZP je koncept pravicove limitacni upravy socialniho statu)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: zp je blbost, ale humoru jsem si v mistnim auditku venovanemu teto fantasmagorii uzil dost, akorat trvalo dlouho nekterym jedincum pochopit, komunismus uz davno skoncil, ze roboticti otroci jeste neexistuji, ze je kazdej zodpovednej sam za sebe a kdo spoliha na stat je trouba ;0)

    k tomu se vracet nechci, zp je pro me uzavrena kapitola, ktera byla vytazena na povrch pri poslednich volbach a strany, ktere jim operovaly po dalsich volbach uz nebudou mit prilezitost tento koncept prosazovat. zustane jen k diskusi mezi salonimi levicaky....

    co se tyce energeticke narocnosti btc, je to uplne v pohode a ta pohadka je davno vyvracena.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no ale vzhledem k tomu, kolik tam teď jsou energetické náklady na jednu transakci, je to ve skutečnosti nástroj vedoucí lidi k tomu používat cokoliv jiného, než Bitcoin :-)

    ZP je složitej koncept, ale když se podíváš na jednoduchý vztahy mezi lidmi, tak co je sviňárna? zdanění práce, ve všech podobách: "jestli chceš makat pro X, musíš trochu makat i pro mě". je to fakticky přiznání, že stát si nárokuje svůj podíl na otrocké pracovní síle. naopak zdanění majetku, např. nemovitého, je nakonec logické, a nejlogičtější je zdanění finančního kapitálu.

    jestli to ze mě v tvých očích dělá komunistu, tak se nejdřív zamysli nad tím, že jsou lidé, hlásající, že by se vlastně za každou práci mělo platit stejně (což je absurdní,vzhledem k různé poptávce po různých druzích práce a různé substituovatelnosti různě kvalifikované pracovní síly). nakonec sklouzneš ke dvěma způsobům ochrany pracovní síly: jedna z nich (dnes převažující) je minimální mzda, ale ta činí pracovní sílu nekonkurenceschnou. druhým alternativním způsobem má být ZP. ale ten pochopitelně nedává velký smysl financovat zdaněním lidské práce (to bychom se jen vrátili do starého Řecka k dělení na plnoprávné občany vs. otroky, s tím že otroky klidně vlastni i demokratický stát, když se to hodilo...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam