• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: svět je trochu složitější, než si mzdové účetní představují (a jen tak mimochodem - její práci během jejího života téměř bezezbytku převzal počítačový software.. jestli něco počítače fakt umějí, tak počítat, že jo...)

    být tebou, zeptal bych se jí, jak si představuje svojí práci v informační éře (jo, jasně.. někdo bude pořád muset klikat.. jenže tohle klikání bude na vyšším a vyšším levelu... až Google napadne zkazit kšeft SAPu.. ostatně počkejme si na nějaký ten Oracle online.. nebo najaký účetně-hipsterký startup: vyhlásí to do 1000 zaměstnanců zdarma a bude na to appka na mobil a bude. )
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    no, zrovna sem svoji matku seznamil s nzp. ona, prosta mzdova ucetni si klepala na hlavu a pta se, kde prej na to chcete vzit...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: u me se zadne prispevky neplati ;-) Jen stejne, jako ty jsi informovan o mych koniccich ja jsem prozmenu informovan o Vasi platebni moralce. A nemam jeden zdroj ;-)
    XCHAOS: tak rad bych se podival na ty odvody za posledni rok, ale Vase firma si jaksi neplni sve zakonne povinnosti :-) V drivejsich obdobich je Vase pridana hodnota je kolem 900 tisic (takze 1,3mil dan z toho fakt nebude - kdyz svych deset let stavis k pomeru k 13mil Prispevku, co pirati ziskali), na dani z prijmu neodvedete diky vykazane ztrate nic. Vztah DPH k poctu spolupracujicich osob je irelevatni, nulove odvody na socialni zabezpeceni a zdravotni pojisteni hovori samy za sebe... ucebnicovy svarc ;-)
    XCHAOS: a kdoze tuneluje verejne rozpocty? Prijemci davek? Dalsi dukaz ocividne neschopnosti vsech Piratu pracovat s verejne dostupnymi informacemi. Ano, mozna te to prekvapi, ale udaje o cerpani statniho rozpoctu jsou verejne. Na socialni system nepadne zdaleka ani tolik, kolik by padlo v pripade plosne vyplaty ZP. Netusim, na zaklade jakeho vypoctu jsi dosel k informaci o masovem tunelovani socialniho systemu. Zrovna u tebe bych nepredpokladal, ze vzhledem ke svym letitym zkusenostem s internetem naletis na kdejaky hoax, je to s tebou horsi nez jsem si myslel :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podívej se na to jinak. Piráti chtějí zkrouhnout příjmy těch, kteří dnes tunelují veřejné rozpočty a ponechat jim jen ZP.(Když se to řekne takhle, tak to naopak zní jako úspora, ne?) Ať zkusí štěstí u zákazníků v soukromém sektoru - se svými závratnými schopnostmi určitě uspějí, že :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ad tvůj obdiv k plátcům daní a nenávist k neúspěšným....

    Chceš přepočítat naše firemní odvody DPH vzhledem k počtu spolupracujících osob a porovnat to s průměrem ČR? Já bych rád ukončil debaty o tom, kdo tu daně platí a kdo z nic žije. A to jako podnikatel i jako politik.

    Moje firma nežije z veřejných zakázek. Hostujeme třeba weby levicových radikálů - kupodivu i něco platěj - ale i připojujeme na net vily milionářů. Ode zdi ke zdi.

    Tvrdím, že za posledních 10 let jsem jako fyzická osoba i pak s.r.o. odvedl na DPH podstatnou část toho, kolik Piráti dostali za volby. Ale i ostatní členové podnikají, odvádí daně z mezd... stranan si navíc neodepisuje DPH ze zboží a služeb. Ve vztahu ke státnímu rozpočtu si jen bereme zpět (300 členů), co jsme jako plátci daní zaplatili a předvádíme, že s tím umíme hospodařit lépe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: se změnou jednatele se toto změní, většinou už změnilo... členské příspěvky u tebe se budou platit včas. stejně jako hodně jiných věcí. Vlastně to letos vidím výrazně optimističtěji, než ještě vloni...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co na tom, ze diky tem uspesnym tu mas penize - z dani, ktere odvadi - ktere pak ti neuspesni prozerou... :-) Stejne je nemaji radi! :D Ale co by chudinky bez nich delali, zejo... :)
    XCHAOS: lzes :-) Ze obcas neplatite radne a v terminu vim - a i to je forma hospodareni s cizim kapitalem - i kdyz nejde primo o bankovni uver, porad to jsou cizi penize. A ano - skutecne mi neimponuji ti, kteri neumi sve zavazky platit vcas a na neco se vymlouvaji ;-) Mimoto smesujes zauverovani zacinajici firmy (ktera uver casem splati) s chodem temer sest let stare firmy (ktera fakticky navic vznikla transformaci cca patnact let provozovane zivnosti a na zelene louce tedy rozhodne nevznikala).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Leak ze zasedání Republikového výboru Pirátů: dost možná strana vypíše odměnu 100 000 pro někoho, kdo dokáže formulovat reálný a ekonomicky životaschopný koncept Základního příjmu, který se pak stane součástí našeho programu (šance pro Commodora Falcona?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: víš, skutečnost je poněkud složitější. Tak např. přežíváme bez bankovních úvěrů. To je samo o sobě jistá forma úspěchu. Chápu, že ti víc imponují ti, kdo toto riziko podstoupili, ale jde to i bez toho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tohle je trochu problém: zdejší populace se úspěšnými cítí ohrožena a podezřívá je a neusiluje mezi ně patřit.

    Možná je to tím, že daleko častěji, než výhrou či dědictvím se u nás bohatne, diplomaticky řečeno, tím, že " tom člověk umí chodit", "ví o čem je život", apod.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: vsak to je doba, kdy XCHAOS zacal podnikat :-) Podle tehle tve teorie by se po Praze mel prohanet v Tesle, mel by mit luxusni vilu na Brevnove a spokojene vykoristovat nebohe delniky, kteri nemeli to stesti a narodili se pozdeji :-) A i na tu vysokozdviznou plosinu by mel vlastni - a neprovozoval by akrobacii na zebriku ;-) Ze asi nekde udelal chybu je nad slunce jasne :-)
    Banka ti pujci i dneska - samozrejme nestaci jen prijit do banky, musis mit nejaky podnikatelsky plan majici hlavu a patu. A ono rozhodne na trhu najdes spoustu der, jeden priklad specificky XCHAOSovi blizky jsem tu uvadel - je to chce trosku hledat. I kdyby chtel postavit treba letadlo :) A nemusi to byt nutne nic velkeho, uspesne jsou casto i drobne zivnosti, kde kvalita ma prednost pred kvantitou. Takovych jsou spousty - o nich neuslysis, protoze ti nemaji duvod brblat - a jejich vyznam je jen lokalni. Narozdil od neuspesnych noumu ;-)

    Dluhy z nebe nepadaji. Dluhy si vyrabi kazdy sam. Nevim, proc bych mel soucit s nekym, kdo nezrizene utraci nad ramec svych prijmu. Je prirozene, ze kdyz na neco nemam, tak si to proste odpustim. Ze nekteri jedinci uvazuji jinak vazne neni muj problem :-) Je pochopitelne, ze banka se bude zdrahat pujcit na rozjezd podnikani nekomu, kdo nedokazal ukocirovat ani sve osobni finance - takovy clovek by se mel spis nekde nechat zamestnat :-) Prace je, jen je tu obligatni problem lenosti & pohodlnosti - ktery do toho vstupuje ;-)

    A zen-podnikatelek potkavam vyrazne min nez chlapu. A prichazim do styku i s firmami zalozenymi tri-ctyri roky nazpet. Mozna zalezi na segmentu, ve kterem se pochybujes (nekde muzou zeny prevladnout). Ale rozhodne bych nedelal generel z toho ze jediny, kdo muze dnes zacit podnikat je zena na materske. To je blabol hodny statniho urednika odtrzeneho od reality venku... :-) Coz ale v tvem pripade neni poprve :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jen k tem nekolika "nepresnostem", ktere jsi uvedl:

    1) Ano, driv slo zacit podnikat velmi snadno, protoze az nekdy do roku 2000 tu chybela cela odvetvi a banky byly velmi stedre na uvery...

    2) V soucasne chvili, pokud nekdo zkrachuje, tak je odkazan na ziti z (nezabavitelnych) davek nebo praci nacerno, protoze nad urcitou uroven jsou dluhy nesplatitelne - tj. pokud nekdo chce zacit podnikat, tak riskuje, ze pokud se rozjezd nepovede dost rychle, tak skonci dozivotne na davkach...
    (proto take dnes vetsina novych podnikatelu "od nuly" jsou zeny, ktere svuj byznys rozjizdely v dobe, kdy mely zivotni naklady po nekolik let kryty ZP v podobe rodicaku)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: srovnavas nesrovnatelne. Nehodu i pres dodrzeni vsech bezpecnostnich postupu (kterou nikdy vyloucit nelze) a s rizikovou situaci vytvorenou navzdory predpisum. Muj konicek je drahy a na dodrzovani pravidel si potrpi - coz se o tvem monkey-byznysu zjevne rict neda ;-)
    XCHAOS: lidi v te dobe zaclo podnikat spoustu a byli zhruba ve tvem veku, zacinali pri skole... a kupodivu uspech maji. Ono to vazne neni o tom, ze musis byt zmrd nebo mit kapital ze zahranici. Jen dalsi z tvych vymluv... vis, on se uspech neda "vykecat na internetu" ;-)
    XCHAOS: jasne, takze klasicky svarc-system :D Jasne, se zamestnanci je "oser", tak proc nemit lidi na zivnostak, usetrime na odvodech... atd :-) To je v primem rozporu se ZP - ktery je na odvodech do statni kasy silne zavisly, pritom ty je sam kratis...
    XCHAOS: ano, podnikani je soutez :-) Pasivnim cekanim na kseft toho fakt moc nevydelas. Kdyz nekdo zkrachuje v dusledku svych chyb, je logicke ze svuj majetek musi prodat, aby umoril sve dluhy...
    XCHAOS: jen jsem zvedav, po kom budes vymahat skodu, az te prejede auto, ktere ridi software... :D Jak znamo, SW vyvojari neradi ruci za 100% funkcnost - a majitel vozu jaksi bude z obliga, kort kdyz nebude mit v aute ani volant... :D K danim viz vyse - sam jsi demonstroval, ze delas vse pro to, abys platil co nejmin... co asi tak udelaji ty tebou milovane velke korporace? Budou ochotne platit raketu na danich? :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Ja narazel spise na vytesnovani drobnejsi konkurence...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Získat milion? Podle Čechů jedině výhrou nebo dědictvím – FinExpert.cz
    http://finexpert.e15.cz/ziskat-milion-podle-cechu-jedine-vyhrou-nebo-dedictvim

    cech radej ztravi cely zivot cekanim na vyhru, dedictvi a nebo s jinak natazenou rukou treba na NZP, misto aby sel pracovat, aby si odpustil cigara, kazdodenni pivo...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: no, ale v nich jsem nemel monopol na tisk penez, za ktere bych pak jen tak posilal nekoho nekam autem.

    nezlob se na mne, ale konstrukce, ze CNB tiskne penize aby mohla nekoho nekam poslat je humorna. On ten kroutic volantem to ma jako praci, za kterou dostane penize, protoze existuje nekdo, kdo potrebuje sluzeb ridice...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Myslim, ze UFO nikdy nehral Monopoly, nebo aspon Dostihy a sazky... :-D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: krasna sahodlouha vymluva "proc je pro me problem jit makat do obchodaku".


    poslat někoho někam autem jen proto, že mám monopol na tisk peněz a rád vidím někoho "pracovat" místo "sedět doma" je plýtvání zdroji. o tyto zdroje se dříve či později povede válka.

    vyhuleny ufo nerozumet reci tveho kmene.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: "kroutiči volantu" dostanou brzy konkurenci v podobě samořídících aut :-)

    hele, znova: poslat někoho někam autem jen proto, že mám monopol na tisk peněz a rád vidím někoho "pracovat" místo "sedět doma" je plýtvání zdroji. o tyto zdroje se dříve či později povede válka. ty vidíš někoho, kdo dostal šanci mít pocit, jak se úžasně uživí vlastní snahou - já ale vidím, jaké je v řadě případů plýtvání zdroji, aby tenhle člověk mohl mít tenhle pocit...

    nedokázal si mi dát odpověď na dvě moje zásadní námitky:

    - chci být vlastníkem, ale nikoliv v menšinové pozici vůči někomu, kdo má většinovou. i pokud mi něco zůstane, tak mi musí trápit, zda nějaký jeden konkrétní vlastník s jednotným záměrem neovládl 51% trhu. trápí to i minery Bitcoinu. nejde se držet na trhu (tedy pokud to není jednorázová událost, což podnikání není) a neřešit, kdo ho ovládá a jaký má na něm kdo podíl. vlastníci musejí bedlivě sledovat, kdo jsou ostatní vlastníci a jaké mají zájmy.

    - jsem ochoten nést určité riziko (třeba že vylezu na žebřík - a popravdě, nechci zbytečné regulace, které neumožňují dospělému člověku podobné riziko dle svého uvážení svobodně podstoupit! přehnaná regulace bezpečnosti práce je taky nesmysl - nahradil bych to ZP, ať dá ten, kdo nehce riskovat, klidně výpověď!). nejsem ale ochoten nést riziko, že bude moje země zavlečena do války o vzácné zdroje (a tohle platí na všech hierarchických levlech organizace - kraj či město vidím jako federaci obcí či čtvrtí, zem vidím jako federaci krajů a měst, kontinent vidím jako federaci zemí.. deleguji určité pravomoci právě proto, abych nebyl zavlečen do válečných her o vzácné zdroje, nemusel zbrojit, apod.)

    je v tom tedy ten zatracený sluníčkářský pacifismus, spíš než nějaká extrémní lennost. jsem ochoten dělat co je potřeba. jsem ochoten do určité míry riskovat - ale ne tolik, že bych na sebe nebo své blízké nechal střílet. a pak je tu ten "socialismus" nenáviděné západní demokracie: ano, na toho, jehož podíl na trhu začíná nebezpečně narůstat, chceme uvalit sociální odpovědnost. chceme využít stát jako sílu, která si toto vynutí. a to není o závisti, ale prostě o pragmatickém zájmu, abychom se sami neocitli v roli nesvéprávné menšiny. (moc neakumuluješ proto, že tě to baví - ale ze strachu, že když jí necháš ležet na ulici, uchopí jí někdo jiný)

    chápu, že mechanismy typu progresivní zdanění jsou nepopulární, zvlášť když je někdo mladý a úspěšný. ale ono se s tím laborovalo poměrně dlouho. dnes jsme v situaci, kdy firmy prostě ze zemí, které se tu sociální odpovědnost snaží vynutit, uhnou do zemí, kde je nějaký spřátelený diktátor nezdaní... ale na tohle lze reagovat právě jen snahou o autentickou demokratizaci všech zemí všude po světě (s tím, že demokracii samozřejmě nejde exportovat bombardováním civilistů...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jenže já nejsem ten druh podnikatele, který uživí rodinu a zajistí dětí - to je ten problém. sice mám to štěstí, že nejsem úplně bez zázemí - ale tohle nejde zobecnit - znám lidi, co bez zázemí jsou.

    uprimne, pokud je nekdo zdravej, ma ruce, nohy a zbytky mozku, uzivi se. v mym okoli lidi dokonce delaji kroutice volantu, stehovaky a nebo dou rozvazet zeleninu a vstavaj ve 3 rano, jen aby mohli prinest domu zene a detem nejaky penize. a pokud se nekdo takovej neuzivi a ceka s natazenou rukou treba na NZP je to jen obycejny nekacenko, lemp neboli LOOSER.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam