• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Jde spíš o to, že jsi to tam napasoval celkem fest. V běžných situacích se nic takového konat nebude. Navíc tvůj příklad s ručením je úplně mimo mísu, protože 100% vlastník sám na sebe uplatňovat nebude.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: proc bys nemohl? Pri zamestnani si vytvaris nejaky financni polstar, ze ktereho muzes chvili prezit, nez se podnikani aspon trosku rozjede. Holt si uz chvili predem odpustis zbytne vydaje - dovolena u more, chlast, party, bydleni v luxusni ctvrti... :-)
    Premyslim, na rozjezd ceho potrebujes nutne 100 mega. Ono je lepsi zacit necim mensim, zejo - zvlast kdyz jses nezkuseny, nemas jmeno a tak ;-)
    Tak samozrejme, ze sitove pojata zakladni dopravni obsluznost muze vykazovat konkretni ne zrovna rozumne vykryta mista a v nekterych use-case nepujde o pouzitelne reseni. Ale delat z toho generel, jasne ze vesnice o par obyvatelich na tom bude hur. Obvykle si lidi navic praci hledaji tam, kam se soucasne rozumne dostanou (tzn. kam rozumna doprava existuje) - navic ne kazdy ma ridicak. A mimo Prahu je obvykla prace od 6-7 - ne jako v Praze, kde ta variabilita v pracovni dobe je vesmes vetsi. A u vetsiny zamestnani se jde domluvit na pracovni dobe i s prihlednutim k moznostem dojizdeni. Delas z toho zase melodrama ;-)
    Obchody krachuji z ruznych pricin. Parkovani muze byt jeden z duvodu - ale obvykle za tim bude i neco dalsiho (zpravidla neschopnost konkurovat - stejne zbozi, vyssi cena - v porovnani se supermarketem). Treba Vietnamec u nas v baraku se zhorsil, pokud jde o zasobovani a jeste se tvari, ze ho sere, kdyz tam nakupujes - takze chodim jinam, pesky o kus dal - kde je vetsi vyber, i kdyz to mam o neco dal.
    COMODOR_FALKON: poskytnute financni prostredky nemusi byt nutne ucelove vazane - a pak o podvod jit nutne nemusi. Banku v omyl nutne neuvedes - pujcis si na chod podniku. Vyplata odmeny s chodem podniku logicky souvisi. Lidi jsou celkem kreativni, pokud jde o zpusoby ziskani penez :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tohle už by bylo spíš jednání blízké skutkové podstatě §209 Trestního zákoníku (Podvod)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: z tveho pohledu mozna bizarni, ale nikoliv nerealny. Zvlast v kontextu debaty kolem NZP, kde kazdy ocekava luxus a pokud mozno bez prace ;-)
    Vymyslet si modelove situace nema cenu, jak uz jsem rekl davno, vzdycky bude zalezet na konkretnich okolnostech v konkretnim pripade - a ty predjimat dopredu nelze. Debata o tom, co by "teoreticky" mohlo nastat "kdyby" v umele vymyslenych situacich je debatou o hovne :-) Nic to nemeni na vyroku, ze urcite riziko i clen statutarniho organu podstupuje. A rozhodne je lepsi opatrny pristup v porovnani s bohemskym "vubec za nic nerucite" by mohlo byt vyhodnoceno jako neuplna informace ve smyslu § 2950 NOZ, zvlast u doktoranda v pravnicine :) Na anonymitu internetu bych nesazel.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jasne, ten "switchover" neni ze dne na den - holt se to musi vhodne naplanovat se vsim.
    Ten switchover právě ze dne na den je většinou nevyhnutelný. Těžko můžeš rozjet podnikání, na které vlastně nemáš (kvůli práci) čas - a je jedno, jak skvěle to máš naplánované a jak moc Tě podporují rodiče a partnerka.

    U mne je to komplikovanější, řeším možnost s.r.o. spíše jen jako variace na bytové družstvo či SVJ. Je to komplikovanější, ale zatím to vychází právně a i s ohledem na možnosti financování, lépe. Je tam trošičku háček s tím, že na podíl ve firmě "spravující majetek" povolení nepotřebuji, na majetkový podíl v "podnikající firmě" už je to na hraně... Kde končí správa majetku a začíná podnikání, to není vždy úplně jasné...
    Jedním z potenciálních společníků je i účetní, co donedávna vedla účetnictví středně velké firmy, takže potud OK.
    Nicméně zatím jsme nenašli vhodný objekt...


    snazis se vytvorit mylny dojem, ze uspesne podniky vznikly v devadesatych letech a dnes uz maji vsichni smulu a nejde to.

    Nepřekrucuj... Pouze to bylo výrazně jednodušší na zahájení (šlo si půjčit 100 mega na to, na co dnes půjčí 1 mega) i na prosazení se (téměř nulová konkurence v mnoha oborech).

    Děr na trhu je stále spousta, to je fakt, nicméně existují často proto, že jejich zaplnění má vysoké vstupní náklady pro nový subjekt a vysoké udržovací náklady pro stávající subjekty (např. je to daleko od centra aktivit).


    A i to jezdeni do zamestnani pro ty, co nechteji podnikat - jasne, ze auto a benzin neco stoji - ale holt nejezdis do prace posledni edici Superbu, ale starou Felicii/Favoritem (whatever v tyhle kategorii), ktera ten ucel plni taky. A typicky se na te vesnici par lidi domluvi a jezdi spolecne - a ona ta "ekonomika dojizdeni" hned vypada jinak. Nekdy jde vyuzit (dotovana) hromadna doprava, v ramci zakladni obsluznosti jezdi ledacos do ruznych zapadakovu (opet nejde generalizovat, ze bez auta jses vyrizeny).

    Tak určitě... Zkus se někdy na nějaké vesnici zastavit, poptat se kde kdo pracuje a zanést to do mapy...
    Jinak zpravidla nejčastější u rezidentů na vesnici bývají Favority, to je totiž poslední model, který lze jakž takž opravit kladivem...
    Co se týče dopravní obslužnosti, to vypadá v lepším případě zpravidla tak, že tam projedou (obousměrně) 2 autobusy mezi 6-8, další 2 mezi 11-13 a poslední 2 mezi 18-20...
    (Moje rodina má chalupu na malé vsi na Rokycansku + tam žijí další příbuzní)

    Ačkoliv ceny venkovských nemovitostí jsou nižší, je to kompenzováno většími náklady na život (Slevové akce jsou super, ale v supermarketu 30km daleko tak nějak ztrácí efekt) náklady na dojezd do práce, případně problémem tu práci vůbec sehnat - ale tam samozřejmě záleží na oboru.

    Hospoda až takový problém není - to bývá kulturní centrum a často je právě tím, co dotuje provoz dalších věcí.

    A na maloměstě, odkud pocházím (a kde je dopravní dostupnost skvělá - autobus i vlak obousměrně každou hodinu), stačilo ke krachu již 3 obchodů upravit hlavní silnici dle euronorem a tím znemožnit parkování před obchody... Zákazníci jsou líní, takže zaparkují o půl kilometru dál na parkovišti před jiným obchodem...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: To je hodně bizarní příklad. Nemyslíš tohle vážně jako argumentaci, že ne?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: Jasne, takze namatkou treba § 62 ZOK ci § 159 NOZ jsou naprosto vosk :-) Jednatel a soucasne jediny spolecnik si schvali vysokou odmenu (za kterou si postavi treba barak), svym neuvazlivym hospodarenim (napr. ziskany bankovni uver pouzije na sve prebendy namisto investic do firmy) naseka dluhy, ktere nebude uz schopen splatit a vubec nic mu nehrozi a o barak urcite neprijde :-) A ze se ocekavaji nejake elementarni znalosti se tez resit nikde nebude ;-) Uz snad takhle rozhodnul nejaky soud, idealne vyssi instance? Diplomky a doktoradske prace nesupluji realna rozhodnuti soudu v realnych situacich - a tech vzhledem k tomu, ze NOZ/ZOK plati dva roky zrovna moc rozhodnuti podle nove upravy nebude - coz je myslim obecne problem nove pravni upravy, vyklada ji kdekdo a ruzne - ale prakticky ty vyklady neni oc oprit... a jejich pravdivost ukaze az cas.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON:
    a) nepochopil jsi smysl turisu, ale chapu, ze ho vidis jako dalsi cinskej routrik, duvody si priznal.

    zbytek bez komentare, protoze to nema smysl.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Těch lidí, kteří odpovědnosti statutárních orgánů v ČR rozumí, je tak 50. A ano, je to zrovna téma, kterým sem se zabýval na doktorském.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: do toho se nema v principu smysl moc poustet - pac jedna vec jsou individualni vyklady pravniku (kteri si ted na zmenach take pekne masti kapsy), druha vec bude rozhodovani soudu v techto vecech (kterych podle NOZ/ZOK jeste moc nebylo, pokud vubec nejake). Samotne vyklady pravniku se v tomto smeru znacne lisi - ty zastavas jeden nazor a urcite najdes pravnika, co bude fundovane tvrdit opak ;-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Prosímtě, do tohohle se radši nepouštěj. Odpovědnost samozřejmě za určitých okolností mít může, ale bavíme se o ručení za závazky, což rozhodně pravda není. I z toho existuje výjimka v případě nesplacených vkladů, ale obecně je to prostě nesmysl.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: aktivni clovek nema problem sve dovednosti nejak prokazat (minimalne substituty; ti pasivni to maji tezsi - ale to nemuze zaskocit - kdyz se flakas, nemas se cim chlubit) ;-) Jinak predvadis jen pristup fnukala na tisic a jeden zpusob. Nezajisteny podnikatelsky uver banky v zasade poskytnou (a bavim se o bankach, ne smelinarich bez bankovni licence) v radu jednotek milionu - staci trosku pohledat, pripadne zvednout zadek a do te banky dojit... ano, je to o komunikaci, jako vsechno :-) Predstava zivota stylem "kliknu a mam" pochopitelne vsude nefunguje.
    Zaridit s.r.o. je v porovnani s casy minulymi urcite levnejsi, na druhou stranu to prinasi jiste trvale komplikace - treba s vedenim ucetnictvim (kde u zivnosti staci evidence), coz samozrejme generuje nejake dalsi naklady. Kazda forma ma sve pro i proti, nevyhody s.r.o. jsou v te narocnejsi administrative - ktera zalozenim s.r.o. zdaleka nekonci... a treba pro remeslnika muze byt vyssi administrativa spise prekazkou (a projevi se i na zisku - bud tu administrativni praci s tim spojenou udelas sam na ukor te, kterou si vydelavas - nebo jeji vykon nekomu zaplatis). Je take samozrejme, ze vyse vlozeneho kapitalu ad vyse bude mit mj. vliv treba na rozhodovani banky, pokud jde o vysi poskytnuteho uveru - jinak bude posuzovan podnik se zakladnim kapitalem 1Kc a jinak treba 100 tisic... A podobne se budou rozhodovat treba i zakaznici, zvlast u vetsich zakazek. Te to komplexni problematika.
    Predposledni odstavec je ryze o tom, ze chces sedet jednou prdeli na dvou zidlich :-) To neni prekazka - myslim si, ze omezeni vyplyvajici ze sluzebniho zakona jsou zcela na miste - to neni zadna komplikace pro zacinajici podnikani (neni neobvykle, ze si lidi v zamestnani v pracovni dobe resi s pracovnim pomerem nesouvisejici zalezitosti - v dobe, kdy jsou placeni za neco jineho). Holt se musis rozhodnout, zda pujdes do rizika podnikani, nebo budes mit teple perspektivni mistecko na statnim urade. Rozhodne bych ale s necim takovym nechodil do diskuze stylem "jaka to je prekazka". Jasne, ten "switchover" neni ze dne na den - holt se to musi vhodne naplanovat se vsim. V nekterych aspektech jses jak leckteri absolventi, co s mokrym inkoustem na papire ze skoly ocekavaji hned luxusni vily, jachty, auta... ne, ta cesta je postupna a nektery veci si musis chvili odrict - coz se mnohym nechce - a pak fnukaji :-)
    COMODOR_FALKON: snazis se vytvorit mylny dojem, ze uspesne podniky vznikly v devadesatych letech a dnes uz maji vsichni smulu a nejde to. Boze, jak ty se pletes ;-)
    Samozrejme, ze zalezi co a kde delas. Podnikani je i o umeni najit momentalni diry na trhu a jejim zaceleni. A kdo hleda, najde...
    A i to jezdeni do zamestnani pro ty, co nechteji podnikat - jasne, ze auto a benzin neco stoji - ale holt nejezdis do prace posledni edici Superbu, ale starou Felicii/Favoritem (whatever v tyhle kategorii), ktera ten ucel plni taky. A typicky se na te vesnici par lidi domluvi a jezdi spolecne - a ona ta "ekonomika dojizdeni" hned vypada jinak. Nekdy jde vyuzit (dotovana) hromadna doprava, v ramci zakladni obsluznosti jezdi ledacos do ruznych zapadakovu (opet nejde generalizovat, ze bez auta jses vyrizeny). Papouskovat fnukani z venkovske hospody sem nemusis, strejc jednu provozoval... :-) Na druhou stranu i ceny venkovskych nemovitosti jsou jinde v porovnani s Prahou - takze mlada rodinka zamestnana na venkove si baracek poridi snaze (opet, mame v rodine - sestrenka i bratranek maji sve domky, a rozhodne nejde o zadne "zazobance" - jen si na to vydelali a nefnukali).

    PHAILO: statutar (jednatel) nejakou odpovednost ma, to zadny mytus neni :) Treba nakup luxusnich aut v zacinajicim podniku jako pece radneho hospodare byt vyhodnocen nemusi - v pripade, ze by spolecnost dosla ke krachu vlivem podobnych nezodpovednych investic. Ono zalezi na konkretnich okolnostech (a je potreba podtrhnout, ze se to posuzuje individualne) - obecne prohlasit, ze statutarni organ za nic nerusi je stejny blud, jako kdyz reknes ze ruci vzdy :-) Nemuzes jeden mytus vyvracet jinym bludem :-) Nehlede na fakticke obchodni znemozneni se s pruserem...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: Tak to nevim, zda to je k smichu, ci k placi... :-/

    Ono to mozna bude i tim, ze rozdil mezi zivnosti a firmou nemusi byt (v beznem provozu) patrny, takze si mozna (zvlast pokud maji zivnost/firmu jen "z povinnosti", papiry jim delaji specialisti a oni se soustredi na podnikani same) neuvedomuji, ze krachujici obchod "Experiment" z vedlejsi obce nebyl "Experiment s.r.o.", ale "Pepa Novak - Experiment" a tak predpokladaji, ze krach obchodu "Hokuspokus (s.r.o.)" patriciho Pepovo bratrovi Karlovi bude probihat stejne a Karel taky prijde o barak...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OMNIHASH: To neni o socialni bubline (kterou navic v mem pripade tvori spis uspesni specialiste, ucetni a podnikatele), jako spis o tom, ze pres leto rad utikam na vikendy na chalupu na vesnici, bavim se s lidmi okolo a (zde pripoustim profesni deformaci) i se ptam jake sluzby tam funguji, zivnostniku pak na to, jak se jim dari udrzet obchody v chodu.

    Nasetrit si "par set tisic" neni vubec jednoduche a v podminkach venkova s vyssi nezamestnanosti, nizkymi platy a vysokymi naklady na ucast na pracovnim trhu (nutnost mit auto a kupovat benzin) to je realne jen s velmi dobrym rodinym zazemim (napr. bydleni zdarma u rodicu).

    Mno kdyz se podivas na vetsinu firem, ktere vznikly v devadesatych letech, at uz na zelene louce nebo privatizaci, ci na kauzy kolem tech mene uspesnych, tak pujcovani velkych sum bez dostatecneho kryti bylo spis pravidlo, nez vyjimka...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: S tím s.r.o. je to naprostá pravda. Nicméně i mezi podnikateli koluje obrovské množství mýtů. Šokuje mě, že i v roce 2016 si podnikatelé často myslí, že stutární orgán nebo společníci ručí (!) za závazky společnosti… O to horší jsou potom ty průsery...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    COMODOR_FALKON: možná by si moh vystoupit ze svý sociální bubliny, chápu, že při práci na pracáku se s vysvětlením, proč něco nejde, setkáváš často ze všech stran, ale rozject bussiness není nadlidskej úkol, stejně tak, jako si našetřit (pár) set tisíc do začátku.

    Dtto historky o tom, jak si z banky odnýst sto mega na základě vybájený historky, netvrdím, že se to vnikdy nikdá nikde nestalo, ale rozhodně to nebyl rozšířenej jev, kterej by se ti povedl bez přípravy, zázemí a znalosti terénu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Dluh sam o sobe spatny neni, ale jde o to, aby Ti vubec bylo umozneno dluzit...
    Driv stacilo nakracet do banky a odnest si 100 mega i na zjevnou kokotinu, dnes je problem i castka v milionech, zvlaste pokud nemas dostatecne kryti.

    A pokud nic nemas, jen (neprokazatelne) dovednosti, tak tezko banku presvedcis aby Ti pujcila treba pul milionu na pronajem, opravu a znovuotevreni treba vesnickeho konzumu, pripadne prestavbu autobusu na mobilni prodejnu...
    (Coz zrovna je neco, co se "pri praci" dela dost blbe)

    Pripadne mohou byt dalsi prekazky - ja ted treba resim (resp. spis se k tomu vratim po statnicich) jak by slo udrzet si kontrolu nad firmou, kdyz kvuli sluzebnimu zakonu nesmim byt ve "funkcich" (majetkovy podil drzet muzu, za urcitych okolnosti ani nemusim zadat o souhlas) a zaroven to nebylo prilis komplikovane ve vztahu k ostatnim spolecnikum

    Mit zivnost v dobe, kdy s.r.o. vyjde na asi 20.001 Kc, je zbytecny hazard...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO:
    a) Nope, proklepaval jsem si ho, kdyz zahajovali crowdfundingovou kampan a jako cloveku, ktery prakticky neumi programovat (proto jsem nedostudovsl kybernetiku) a potrebuje pouze vytvorit domaci sit snadno ovladatelnou mobilem mi nema oproti konkurenci moc co zvlastniho nabidnout...

    b) Nikoliv... Spravne je "pri zamestnani" - ta firma se zivi necim jinym a vyvoj bezel paralelne, s tim ze odsaval lidske i financni zdroje...

    c) Dnes uz je to ale o dost komplikovanejsi a rizika o dost vyssi, takze banky chteji detailnejsi informace (coz casto znamena znacne naklady jeste pred ziskanim uveru) a pujcuji vyrazne mensi castky.

    Jasne, ale to je uz rozjeta firma. Ja mam na mysli spis kluka z vesnice, ktery vylezl z ucnaku, par let delal nekde ve firme a ted by se rad osamostatnil a vyuzil treba nejake diry ve vyrobnim programu, ale na ucte ma 10 tisic, software na design stoji cca 50 tisic, dilna stoji 300 tisic (spis vic, i ta nejmensi CNC frezka stoji skoro 100 tisic), material do zacatku 50 tisic, blize nespecifikovane naklady na logistiku, zivotni naklady ma 5 tisic/mesic a prvni fakturu mu proplati nejdriv za pul roku...

    Takze i pokud mu banka nakrasne pujci 500 tisic na vybaveni a odlozi splaceni treba o rok, tak mu porad jeste chybi do prvni faktury 20 tisic na zivobyti a je otazkou, jak velky bude zisk...


    Obdobne to plati treba pro male vesnicke samoobsluhy...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Jo, takze tvuj software - kdyz prinesu uctenku - sam od sebe pozna, na jaky ucet jej ma spravne zauctovat (kdyz spravny ucet se odviji od obsahu dokladu)? :-) Bavime se o ucetnictvi (drive tzv. podvojne ucetnictvi), ne o danove evidenci (drive tzv. jednoduche ucetnictvi, tedy v zasade excelove tabulce na jednom listu). Obavam se, ze tvoje povedomi konci u te danove evidence (ktera postaci malemu zivnostnikovi). A ve firme ucetni vazne nemate, nebo je to jen dalsi z bludu co siris? :D
    Na tu appku se vazne tesim - hlavne jsem zvedav, jak ten tvuj "hipster" spravne implementuje rozdilne pravni upravy platne v jednotlivych zemich a jak se vyporada s jejich prubeznymi zmenami. Pokud vim, ani funkcne nejnabitejsi GNUcash nasi legislativu plne nedava.
    XCHAOS: vztahy ve tve firme mi jsou vcelku fuk. Hodnotim vnejsi projevy - treba platebni moralku. Je zajimave, ze jakmile dojde na faily, strkas najednou ruce pryc - ale uspechy se chlubis rad, co? :D
    Podle toho, co tvrdsis o DPH ti bud musi ucet pretekat penezi, nebo musis bydlet v nejake z tech peknych vilek na Brevnove - pokud vim, ani jedno neni pravda :-) Vsak nam sve danove priznani ukaz - hlasate jako Pirati prece otevrenost, jako firma mate primo povinnost informaci zverejnit (neplnite)...
    Ale mas zajimavou retoriku - z penez vznikajicich tvym podnikanim mas problem platit "nemakacenky" - ale ze statni (spolecne) kasy bys rozdaval bezostysne a ve velkem ;-)
    XCHAOS: s Piraty nema nic cenu resit - to je partaj, ktera sice vsude haleka, jak ma byt vsechno verejne a pristupne, ale v realu se zverejnenymi informacemi pracovat neumi ani v tom rozsahu, co je dnes. Jen vykrikujete hesla. A dokazals to ted i sam - ucty statu do znacne miry verejne jsou - ve forme agregovane (a pochopitelne anonymizovane) informace treba o tom, kolik padne na socialni system v jednotlivych specifickych kapitolach (kdyz si maknes, dostanes se na soucty pro jednotlive typy davek a zjistis, o kolik to vyjde levnejc nez koncept se ZP). A vazne nemusim cekat na scitani lidu, ktere je jednou za deset let...

    COMODOR_FALKON: no, pak asi ctes spatne zivotopisy :-) Zadluzeni samo o sobe neni nic spatneho, kdyz se to dela spravne - uziva se efektu financni paky - vyucuje se treba v podnikove ekonomice, coz je predmet, ktery te zjevne minul obloukem ;-) Vrele doporucuju si o tom neco precist a poslechnout, zaklady jsou predmet na jeden semestr. Akorat asi ne na skolach se socialnim zamerenim.
    Turris neni jen hracka pro nadsence. Zajem o nej maji i velke nadnarodni firmy - treba Comcast. Opet jen dokazujes, ze na urade vite hovno o tom, co se deje venku, ale "vyjadrit" se musis ;-)
    Podnikani neni pro kazdeho - na druhou stranou podnikatele obvykle take nejake pracovni pozice vytvari a vznika tak prostor pro ty, kteri na podnikani z jakehokoliv duvodu nemaji - neni to o tom, ze podnikatel zivi jen sam sebe (na to staci institut zivnosti, ale i zivnostnik muze zamestnavat - par jich znam). K vetsimu podnikani potrebujes vzdy kombinaci schopnosti. A to zpravidla nezvladne jeden clovek - takze se musi uz na pocatku domluvit vice lidi. Je to uceleny ekosystem. Samozrejme "pasivni" clovek - ten kdo jen ceka, co odkud spadne podnikat logicky nemuze. Ale to neni chyba systemu ;-) Nejhorsi je kombinace "pasivni", "nic neumim", "nedokazu pracovat v teamu", "ocekavam desitky tisic". I tvuj problem je vnimani nekterych aktivit skrze optiku (navic nejspis ne zrovna uspesneho) jednotlivce.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON:
    a) a turrisu vis ocividne velky hovno
    b) pri zamestnani vyvijen nebyl, byl primo vyvijen v zamestnani s konkretnimi cili, proc se nic.cz vrhnul do vyvoje tohoto zarizeni, navic komunita na nej sama prispela a necekala na nejakej posranej piratskej nzp
    c) kdyz si beres pujcku, musis vedet do ceho jdes. a pevne verim, prijit do banky s konkretnim planem, rozumnym planem, radi ti pujci...

    ti co maji koule riskovat a pujcit si, rozjeli si podnikani, i muj sef si musi obcas pujcit od banky, v pripade projektu hrazenych z eu, protoze dodavatel hardware se nepta, ze firma dostane prachy az v okamziku, kdy eu uvolni penize vubec ho nezajima, ze penize se uvolni az po ukonceni projektu, kdy uz zelezo pul roku bezi v testovacim provozu.

    nyxi fanousci nzp zijou fakt v posranejch predstavach mimo realitu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam