• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: jaký by měl ZP "obrovské náklady" ? pro řadu je to daňová úleva. třeba typicky - pro toho majitele domu

    majitel domu dnes zaplatí daně, což stát složitě byrokraticky hlídá (skutečný náklad)
    nájemník dostane přídavek na bydlení, což stát složitě byrokraticky hlídá (skutečný náklad)
    daně padnou na zaplacení přídavku na bydlení. nula od nuly pojde - ale peníze protekly přes stát

    naopak, v systému ZP:
    ZP offsetuje majitelovu daň z nemovitosti
    ZP nahrazuje přídavek na bydlení

    nikdo nic moc nehlídá (kromě toho, že jsou oba ještě naživu), nevyplňují se formuláře - majitel dostane nájem od nájemníka, sám ve svém bydlí zcela zdarma, a je to (nájemník si ještě ovšem musí vydělat na živobytí nebo vzít spolubydlícího)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    stručně předchozí - občané by výměnou za ZP ztratili dnešní výsadu "udržet si bydlení, kde se jim líbí", protože ve většině případů to dnes za ně stát s majitelem nějak dořeší a dorovná (toto si stoupenci ZP ovšem musí uvědomit a dát si nato bacha - jak říkám, není to až tak populistické opatření, jak to vypadá)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: no je to ještě složitější: tady [ FIONOR @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
    říkáš "já obhajuji stav, kdy si tohle má stát pošéfovat sám a nesrat se do majitelů nemovitostí a diktovat jim(regulovat) jaký mají chtít nájem" - tím popíráš trh jako takový a zakládáš povinnost státu vytvářet majitelům "pseudozisk", stanovený jinak než tržně - prostě spíš jim garantuješ rentu, než aby to byl tržní zisk.

    tvůj výrok prostě znamená, že pokud chce stát, aby jeho občané bydleli, kde si oni řeknou, tak zaplatí přídavky na bydlení tolik, kolik si majitelé řeknou. a jde to do kapsy majitelům.

    to je samozřejmě mimotržní, a zakládá to obrovský prvek nerovnosti: protože ze dvou občanů co oba nemají na bydlení (a oba jsou stejně schopní se přestěhovat za lepší prací apod.) stát zaplatí pokaždou různou částku. což, protože oba "jen" bydlí, kde chtějí, je ale paradoxně diskriminativní třeba pro toho majitele domu, který si řekne méně!

    máš dva domy: v jednom z nich jsou nájmy vyšší, v druhém nižší. (z různých důvodů - třeba druhý majitel nechce tak dlouho čekat, a mít byty prázdné.. důvod můžeš mít jaký chceš, jako majitel). nicméně: ten kdo napaří vyšší nájem, dostane za své sociální nájemníky vyšší příspěvek od státu, než ten, kdo se chová více flexibilně-tržně, a nemá byty prázdné! Stát tedy dnešním sociálním systémem přímo podporuje spekulativní chování majitelů nemovitostí, na úkor flexibilní cenové politiky (protože proč si říkat málo, když lidi co nepracují mají na bydlení vždycky, že). sorry - ale tohle mi fakt přijde jako nefér vůči lidem, kteří pracují a platí z toho tržní nájmy. silně nefér. Právě z tohohle pocitu neférovosti ZP vůči lidem, co si platí tržní nájmy ze svého, vzešlo moje pochopení pro nutnost ZP. (ZP jsem intuitivně odmítal hlavně v době, než jsem byl s dnešním sociálním systémem jakkoliv obeznámen)

    pochop zisk není o tom, o kolik si kdo řekne: zisk vzniká, když v soutěži na trhu něčí nabídka zvítězí jako ta s nejlepší cenou a současně ta cena je vyšší než náklady. to není tak samozřejmé, že někdo je majitel a má _právo_ na zisk.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: ok, jsi úplně proti sociálnímu systému. rád bych ale podotkl, že dnes žijeme v systému, kdy sociální systém existuje, tvoří 50% výdajů veřejných rozpočtů a často nakonec ty prostředky jdou do kapes těch, kdo to nepotřebují a deformují tržní cenovou hladinu.

    úplně zrušení sociálního systému (model Svobodní, nebo víceméně) je politicky stejně málo průchozí, jako jeho liberální reforma na základě občanského principu rovnosti (model Piráti, nebo víceméně). Většina voličů Babišů a socdemáků a marketingové pravice a ODS (národní socialisté, fskutečnosti) je víceméně tak nějak +/- mínus smířena s drobnými reformami (členové ODS, co se za ZP postavili, byli vyštípáni z politického procesu - voličům to prostě není srozumitelné, o co jde)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: ne, ty se snažíš elegantně vyhnout tomu, že pokud nájemník zaplatí nějakou cenu jen díky státnímu příspěvku, tak tato cena přestává být tržní: jednoduše, pokud by se nájemníci museli sestěhovat do spolubydlení, tak některé byty se uvolní. a na to trh s existujícími byty zareaguje poklesem hladiny nájemného, trh se zatím nepostavenými byty na to zase zareaguje nabídkou velmi malých a levných garsonek, apod.

    ty v podstatě obhajuješ stav, kdy stát nejdříve svými adresnými dotacemi hodnotu nějaké služby uměle zvýší nad tržní úroveň, potom lidem zaplatí, aby tuto zvýšenou cenu dokázali zaplatí a vypadá před nima jako hrozně hodný a sociální stát (a libertariáni mohou nadávat na socialismus) - a v dalším kroku toto vybrané nájemné, uměle zvýšené nad tržní cenu, skončí v kapsách majitelů :) (kteří navíc nadávají, jak je hnusné, že z něj musí odvést daně a volí pravici :-)

    ale to ti pořád nebrání dělat idioty ze stoupenců ZP a nikoliv z obhájců dnešního absurdního systému polo-tržního systému, kdy stát podporuje ty, kdo to potřebují ze všeho nejméně (a ještě to je rafinovaně kamuflováno do kapitoly rozpočtu "sociální výdaje státu")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    usoudil jsem, že moje TLDR stanoviska je efektivnější publikovat v rámci Pirátské strany a sem jen házet odkazy:
    Všeobecný základní přijem : Sociální systém - Strana 230
    https://forum.pirati.cz/socialni-system-f548/vseobecny-zakladni-prijem-t5205-2290.html#p445967

    nemůžu totiž vést jednu flamewar za ZP a tady druhou flamewar proti nesmyslným představám o ZP na jiném fóru :-) musím zvýšit efektivitu práce a vést tu flamewar jen jednu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: HDP oficialne vzroste jakmile ted vyjdu na ulici a koupim si tam nejakou stetku nebo fet. jak mi to hodlas zdanit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: samozřejmě mám - výběr daní :-) pro každou výši HDP a každý typ společnosti a kultury máš prostě nějaké daňové schéma, při kterém je reálná hodna vybraných daní nejvyšší (je to někde mezi tou pětinou a třetinou HDP, kde to drží většina států). takovouto daň nakonec lidi zaplatí rádi (např. za to, že u nich není trvalá občanská válka, apod. - Sýrie, sen všech ozbrojených libertariánů - každý má doma zbraň, někteří i tank :-))

    jiná věc je dluhové financování rozpočtů - tam končí ti, kteří si chtěli sáhnout na víc, než je reálné vybrat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: samozřejmě má právo vydělávat tak, jako kdokoliv jiný: tím, že udělá nějakou nabídku za tržní cenu, které odpovídá nějaká tržní poptávka.

    problém je, že stát v tomto případě (téměř) jakoukoliv cenu, kterou si majitel stanoví, nájemníkovi dorovná ze své kapsy - což je ovšem zpětnovazební systém, který tu tržní cenu samozřejmě zkresluje! (na trhu, kde je část bytů prázdných, půjde za předpokladu dostatečně decentralizované vlastnické struktury na straně nabídky ta tržní cena dolů).

    současný systém přídavků na bydlení by byl v jiném oboru (kdyby nešlo o bydlení, tzn. sociální sféru, tzn. povolený cíl dotací) dle standardů EU považován za tzv. "nedovolenou státní podporu". (tzn. daně nevybíráme, abychom dotovali jedny podnikatele na úkor jiných a zvyšovali jim mimotržně zisk, že)

    já mám pocit, že spousta wannabe "libertariánů" tady na NYXu si nikdy nepřečetlo ani první kapitoly nějakých učebnic ekonomie.. co se týče P/Q křivek nabídky a poptávky. Problém jakýchkoliv státních regulací čehokoliv (trhu práce, trhu bydlení, apod.) je ten, že trh se prostě buď přizpůsobí vyšší poptávce a zvýší ceny, nebo v případě práce pak investuje do jejího substituování - např. automatizací. Proto pokud se občané shodnou, že stát není jen cedule která nic neznamená, ale hodlají své občanství nějak uplatnit, tak by si měli dát pozor, aby to nebylo způsobem, který situaci dlouhodobě neřeší. No a právě ZP (mj. offsetující daň z příjmu těm, kteří bydlí ve vlastním, apod.) je to nejvíce "protržní" sociální opatření ze všech.

    fakticky toto zvýhodnění majitelů přídavky na bydlení je pak zase offsetováno dalšími regulacemi (povinnostmi nájemců vůči nájemníkům, apod.). takže situace je velmi podobná jako u regulace trhu práce.

    liberální podoba ZP nahrazuje jak regulace na trhu práce (minimální mzda, regulace pracovní doby, dočasná nemocenská - dnes velký předmět sporu, kdy má začít, dokonce si dovedu představit, že ZP časem nahradí i zaměstnancem placenou dovolenou), tak i regulace na trhu nájemného (které, jak se někdo možná domnívá, deregulací nájemného vůbec neskončily, a spíš se vyvíjejí ve prospěch majitelů)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: o HDP ani neuvazuj, nemas naprosto zadny zpusob jak si na nej sahnout
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale život není jen ekonomika... když bude někdo chcípat hlady, tak nemusí být nutně první otázka "kolik to bude stát". přístup řady lidí je "politiku a společnost zrušíme, necháme jen ekonomiku".

    otázka zní spíš "kolik procent HDP je vhodné vyhradit na provoz společnosti mimo ekonomické vztahy"? 0% i 100% jsou špatné odpovědi.. už před lety jsem psal, že stát dnes přerozděluje (přes daně a jiné způsoby svého financování) něco jako třetinu objemu HDP a zhruba polovina výdajů státu jsou dnes sociální výdaje (ale ne nutně "spravedlivé", nebo řekněme - "efektivní" - viz vliv přídavků na bydlení na růst tržní hladiny nájemného)

    BTW to, že je nájemné drahé, se ovšem líbí bankám, protože víc lidí dosáhne na hypotéku - lidi žijící za ZP ovšem na hypotéku nedosáhnou, a lidi vydělávající nad rámec ZP, ovšem schopné platit nájemné si taky hypotéku nedosáhnou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ano, presne z (který v drtivé většině nemají nastudovaný a nezabývají se jeho ekonomickými důsledky) duvodu mam vetsinu priznivcu nzp za normalni idioty. kavarenske debatovani o hovnech bez predstav, co ta teorie zpusobi a kde se na ni vezme.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: poridit si dite uz dnes je... pro mnohe luxus, na ktery financne nemaji. To je realita. Takze zodpovedny pristup = dite si neporizovat, kdyz na to nemas finance. Kolik lidi tu statisticky ma na to, aby si poridilo dite a utahlo to zodpovedne ze sveho platu a nepotrebovalo zadnou pomoc zvenci? ;-)

    Oblibeny problem srovnavani s jinymi staty je neposouzeni celkovych moznosti v komplexnim pohledu. Metodou "pejsek a kocicka varili dort" si tihle srovnavaci obvykle vytahnou komponetu A z jednoho statu, komponentu B z jineho statu, atd ... a vysledkem je, ze celek ABCD prece "jinde funguje".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, to by mi taky zajímalo, kolik Zemanových fanoušků ví, jak Čína tu společnost "stabilizuje" :-) dnešní doba je popravdě ironická, ale problém je, že odpůrci ZP se taky nedokážou shodout, jestli obhajují stávající systém (který v drtivé většině nemají nastudovaný a nezabývají se jeho ekonomickými důsledky) nebo jestli chtějí zrušit sociální systém úplně (to druhé je politicky ještě méně průchozí, než ZP)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a duchodove pojisteni by se nasincum take libilo, napriklad druhy polir, penzijni fondy, evropani nevedi o co prichazi :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: nahodou, v pripade zavedeni systemu NZP mozna konecne vybudujeme tem spravny kapitalismus jako maji v americe nebo cine a opustime evropsky socialismus.
    //ironie prilozena.

    Myslim, ze cechum by se urcite libil Cinsky zpusob jak normalizovat spolecnost. Zadne pridavky na dite, zadne duchody, zadna pojisteni, ktere hradi financak v pripade materske ci momentalni nezamestnanosti. A zdravotni pojisteni, cinsky model by Zemanovci a jini urcite take uvitali :D

    //takze ano, nzp je mozna funkcni, ale ne v socialistickem blahobytu evropy nybrz mozna v tvrdych kapitalistickych zemich jako je cina nebo usa nebo indie, kde jsou lide jiz davno nauceni se o sebe starat sami :D
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Ne, mou filosofií je naučit lidi zodpovědnosti za svá rozhodnutí. A nevěřím tomu, že bychom vychcípali, jak říkáš. Nevychcípaly jiné státy, kde je podpora mateřství běžně v jednotkách měsíců. Naopak u nás je, stejně jako zbytek sociálního systému, neskutečně rozežraná.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: tvou filosofii je vyhubit narod? :D Rozumim, dite ve tvych ocich je takova zbytecnost, co na tom ze postupne zestarneme a vychcipeme - pac na ten luxus nikdo nebude mit, bude-li odkazan jen na to, co sam zvladne zaridit. Ono je snadny placnout "je to problem rodicu". Ale ty dusledky muzou byt obcas z pohledu dlouhodobeho devastujici. Ale rozumim tomu, ze nekteri lide uvazuji v rovine "po me potopa". Nastesti jsou v mensine ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ZP by vedlo ke snížení cenové hladiny tržního nájemného: je to naprosto logický závěr, protože sociálně slabší bez adresných příspěvků na bydlení by byli nuceni se sestěhovávat a spolubydlet (toto by diskutabilně hrozilo zvýšením kriminality a celkového napětí ve společnosti - uznávám), tím by se některé byty uvolnily a trh by zareagoval poklesem cen bydlení

    tywe, to je konstrukce jako: zdrazime lidem chleba, tim se chleba odnauci jist a cena chleba klesne, takze usetrime i vydelame :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam