• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: ehm, ehm.. myslíš nejvíce naší "kultury", nebo nejvíce naší "zábavy"? (nic proti zábavě, že ano, sranda musí bejt, ale...)

    Jinak slyšel si např. o
    Supplemental Nutrition Assistance Program - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Nutrition_Assistance_Program
    ?

    SNAP benefits cost $74.1 billion in fiscal year 2014 and supplied roughly 46.5 million Americans with an average of $125.35 for each person per month in food assistance.

    Ve skutečnosti - vzhledem k obecně nižší ceně potravin v USA než v EU to není zas tak málo. Některé představy mi přijdou dost odtržené od reality... já aspoň vím, že o USA vůbec nic nevím (moje dva pobyty v USA splňují kategorii "surreálno" jo a BTW, viděl jsem na vlastní oči WTC ještě když stálo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: takže v podstatě i zloděj si svůj výdělek vlastně tvrdě odpracoval, zatímco kdo by pobíral ZP, je vlastně více "parazit", než zloděj?

    oh, well...

    (zvláště v kontextu toho, že jinde vehementě porušování copyrightu pokládáš za "krádež", ačkoliv teda připojit se tak kvalitně k internetu, aby to umožňovalo pirátění, je vlastně taky docela pracné...)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Dneska je to tady i na mě dost silná káva.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: ano, velký nárůst "akcionářů" státu vyplácejícího ZP by byl problém. V podstatě ZP by na občany tlačil, aby se snažili o exkluzivitu svého občanství, což je celkem pravicový princip. Levice je inkluzivní, a tudíž si uvědomuje, do jaké pasti by se dostala, kdyby ZP skutečně podpořila (na úkor minimální mzdy).

    Stejný problém má už demokracie jako taková, ale tam je to zmírněno tím, že jde většinou o zastupitelskou demokracii a že okruh záležitostí, o kterých reálně volení zastupitelé mohou zastupovat, je poměrně omezený. ZP by ale byl něco jiného - z definice vyplývá, že by nešlo o žádný přídělový systém, ale o volně směnitelné prostředky, tedy o reálný zdroj ekonomické moci (byť relativně titěrné oproti moci těch, kteří mají akumulovaný větší kapitál)

    Popravdě nevím o zemi, kde by demokracie a systém ZP koexistovaly: státy, které mají blízko k ZP (typicky různé ropné emiráty), jsou současně málokdy demokratické. Paradoxně asi nejblíže ke koexistenci něčeho jako demokracie s něčím jako ZP by mohl mít např. Irán.....
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FARFELOO: desive cteni.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FARFELOO: Hm no ja nemam pocit, ze sa v diskusii vseobecne tvrdi - ten co je bohaty si to musel zasluzit. Skupina bohatych vznikla rozne, ale to ze existuje nejaka mnozina zlodejov neopravnuje nejaku represiu voci skupine ako celku.

    Osobne mam skor pocit, ze momentalne si vela ludi naopak mysli, ze ten co je bohaty je velmi casto zlodej / moralne pochybna osoba. Ale to je skor otazka spolocenskej klimy.

    Ok takze ked chces brat ludom, co bohatnu a nepracuju - komu konkretne chces teda brat? Vies nam tu skupinu nejako priblizit?

    A suvisiaca otazka - myslis, ze im dokazes zobrat tolko aby sa s tym dalo financovat ZP?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: mimochodem, sice ekonomicky vzdelani nemam, ale 20let se zivim sam a nejsem zamestnancem statu. takovy xchaos ma tusim par semestru ekonomickeho vzdelani pri VSE... ;0)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no a jak poznas cloveka, ktery bohatne aniz by pracoval...? to snad vis i bez postovani nejakyho clanku, u kteryho se bojim, ze to bude zase xchaosovina.

    napadaji me takovi rentieri, ti nepracuji a mohli by byt takovym krasnym cilem luzy, ktera by chtela to same... renta.. stat jako akciovka.. nzp.. a uz sme u xchaose.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne na ukazování! Na ekonomice! Přední ekonomové to dávno pojmenovali a je možný to řešit systémově. Já vím, že tady v téhle diskuzi nemá moc z vás ekonomický vzdělání, ale to neznamená, že se všichni řídí pocitově jako třeba ty... schválně si přečti ten článek, který večer postnu. Až ho přečteš, tak se můžeš ozvat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO:
    chceme brát lidem, kteří bohatnou, aniž by pracovali! ; Akorát, že to není pravda naopak, neplatí tedy: "kdo je bohatý, určitě si to musel zasloužit."

    jak takovyho cloveka poznas, i zlodej a tunelar musi vynalozit nejaky usili. ale povim ti jednu vec, politiku postavenou na zavisti a ukazovani, ze ten a ten si ty prachy nezaslouzi, protoze si musel nakrast tu uz nekdo zkousel zavest... pomatujes na zemedelce, drobne podnikatele po roce 1948....?

    //poradne se zamysli nad romanem, ktery budes psat, aby nebyl za bolsevickyho curaka.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    SEAMON: S tím já ale souhlasím. Věřím tomu, že mají být lidi po zásluze odměněni. To je v pořádku. Problém je v tom, že je z toho takové sebenaplňující se proroctví. Což je vidět i v tomto auditku:

    Naše kultura byla na meritokracii založená: "každému co si zaslouží" a tak. Na těhle principech funguje ekonomika. Akorát, že to není pravda naopak, neplatí tedy: "kdo je bohatý, určitě si to musel zasloužit." A přesto tomu lidé věří protože jsou kulturně zvyklí, že to tak má být.

    Místní auditko má asi tyto názory: "kde na to vezmete? Brát lidem, co tvrdě pracují a dávat je nemakačenkům?" nebo "kapitál je práce" (nad tímhle se bavím pořád). A odpověď je: ne nechceme brát lidem, kteří tvrdě pracují, chceme brát lidem, kteří bohatnou, aniž by pracovali! Ale na to musíme ten mýtus obousměrné meritokracie napravit. A neberte mě za slova, já nevolám po nějaké revoluci. Myslím, že je potřeba pouhá korekce efektů globalizované liberální ekonomiky. Tady jsme jako lidstvo ještě historicky nebyli, copak není fajn udělat pár odvážných úprav, aby podstata naší společnosti mohla fungovat dál? Proč se tak úporně držet status quo, když máme dost signálů o tom, že něco není jak by mělo?

    Mám doma rozepsaný další post s linkem na článek o rentách a nerovnosti, tak na to potom ještě navážu.

    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FARFELOO: Hm len meritokracia je takpovediac zakladnym ludskym prejavom. Ci chces ci neches, svoje okolie stale hodnotis podla toho co pre teba vie urobit - ci uz praktickymi zrucnostami, alebo socialnymi zrucnostami alebo aspon telesnymi vlastnostami.

    Proste ohavneho, socialne neprijemneho a prakticky neschopneho cloveka nebudes preferovat, lebo jednoducho nema pre teba hodnotne vlastnosti.

    Takze realne ak hovoris o nejakej "slusnej osobe", tak uz nastavujes urcite kriteria ktore by mala mat.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Dlouhodobé řešení je globální ZP, ale ten je pochopitelně ve fázi prudkého růstu populace v Africe zatím nemožný.

    Takze velky narast "akcionarov" statu je pre ZP problematicky, ci ako?


    XCHAOS: Ale aj dnes je kopec miest kam mozu ist "do divociny" - len to znamena presne to co to znamenalo kedysi, ze si odkazany sam na seba a ze ked nemakas nejes. Tj. je to priestor kde dokaze dlhodobo prezivat len malo ludi a prosperovat este menej. Samozrejme, ze taku divocinu v EU nenajdes, takze su tam urcite uvodne naklady, len mam pocit ze si to velmi rychlo ludia rozmyslia, ked si realne uvedomia co ta divocina obnasa.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak přemýšlím, proč je nejvíc naší kultury z USA, kde vládne kapitalizmus a na nějaké dávky (tím spíš NZP) se tam nehraje... asi to placení hypoték a vykořisťování tlustým kapitalistou je k něčemu dobré :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: System do uzkych nezahani. Na pocatku je obvykle chybne rozhodnuti jedince typu zadluzim se, uziju si a pritom nemam na to dostat svym zavazkum. Clovek ale musi umet nest dusledky svych chybnych rozhodnuti. A samozrejme nesmi nastavovat svuj osobni zivotni standard vyse, nez nac realne ma. A neni to o tom, ze by musel spat pod mostem - to v ramci dnesniho systemu vyreseno je, a stoji to verejnou kasu vyrazne mene, nez kolik by bylo treba na ZP.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: A jakmile tam dorazí první prachy, již nikdy prachovod nebude moci ustat, nároky budou narůstat, počet závislých taky...perfektní řešení :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: mno. co takhle jinak - co když ZP v některých zaostalejších zemích začnou dobrovolně financovat ty země, do kterých se dnes hrnou hromady ekonomických migrantů.. protože to bude levnější, než neustále spravovat díry v plotech, zvyšovat zdi, apod.? :-)

    (jinými slovy: kdo má co nabídnout, ten migruje za lépe placenou prací už dnes. ZP je pro lidi, co v tomhle souboji prohrávají... myšleno třeba i víc, než já...)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Uvažuju ZP nikoliv globálně, ale spíš v rámci jednoho státu a jeho občanů
    to uz jsme tu probirali vice nez pred rokem. priznivcum NZP nic nebrani v tom, aby si zalozili svoji vlastni neglobalni komunitu, kde NZP budou praktikovat. pokud se to osvedci, dalsi se budou dobrovolne pridavat. takovi novodobi taborite :-)
    podle toho co tu pises, nemel by byt jediny duvod, proc by to nefungovalo.

    aby byl naplněn duch ústavy a nejzákladnějších občanských práv
    achichouvej. pravo vs. narok. here we go again.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    LUBOB: Třetí je obohatí tim, že se naučil na citeru a nakreslil zajíce :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    Uvažuju ZP nikoliv globálně, ale spíš v rámci jednoho státu a jeho občanů:

    a uz si vyresil myslenkovy experiment, co se stane, az po zavedeni NZP zacnou lide hromadne emigrovat do zemi, kde tato fantasmagire nebude. coz by se dalo u tech schopnych a chytrych pochopit, uz zname co se stalo, kdyz se komunisti pokouseli zavest spravedlivy system a rad, kde si budou vsichni rovni a vsichni take budou mit rovnomerne spravedlive hovno?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam