• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: A tak já jim to nezazlívám, já tohle u lidí, který jsou v prdeli a třeba i vlastní vinou chápu, je to jako s pánembohem, toho taky najednou najde spousta lidí ve chvíli, kdy jsou v průseru, ve stáří, nemoci, na smrtelný posteli, tak ať se k tomu svýmu fousáči nebo naloženýmu plešounu pomodlej. Kdyby na ty krávoviny ala "stát se má a musí postarat a my máme právo" neskákal zbytek, ale jenom tihle zoufalci, prd by se stalo.
    A kdyby teda média svejma hlodama typu "máme nejnižší..něco", "počet chudých roste"etc.nepřesvědčovala i lidi který se maj jak prase v kukuřici, že jsou vlastně chudý, ubohý.......
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a obavam se jak bude cast populace starnout a blbnout, tak jeste budou vzpominat s nostalgii a touhou po navratu aspon nekterych vyhod.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: se obavam, ze tohle bylo v dost rodinach. ja jako malej jezdil k babicce, ktera me pravidelne o prazdninach vypravela, jak ji komunisti ozebraceli tatinka, kterej si vydelal na duchod pekny prachy jako reditel tovarny. taky nam vratili po prevratu pole na morave, ale byla na nem konecna a tocna autobusu a je dodneska :D storek hafo a bolsani to tady na generace zkurvili.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak pokud do toho nevstoupí stát, kterej člověku prachy festovně bere a nepořizuje mu za ně věci který člověk na starý kolena potřebuje (rozhledna, cyklostezka, vývoj v procesu příjmu živé drůbeže s vlivem na kvalitu masa ve firmě ministra financí) šlo by mu to s menšíma problémama.
    Průser je, že ty státní zásahy bytní. A za současnými bolšány stojí řada jinejch, natahujíce se dychtivě ke korytu :-) A na druhou stranu neujišťuje ty, který na nějaký zajišťování serou, že je to tak správně a mormální....
    Jeden muj děda se zajišťoval kdysi fabričkou a vilkou, druhej velkostatečkem, oba pak pro sichr i penízkama v záložně, přišel bolševik a měli oba hezký státní důchodeček (pochopitelně menší než Pepa co dělal celej život popeláře), takže se mi z bolšánů natahuje úderník a odskakuje pojistka.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: kdyz ja bych rekl, ze to takhle funguje od samych pocatku lidstva, nejdriv se postaras o sebe, pak o rodinu a pak az o ten zbytek. jako cekat, ze mi nekdo neco jen tak z prdele da, maximalne tak buh, klid a slibenej posmrtnej zivot, ale toho se moc nenazeres, zejo :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Znám bohužel z vlastní zkušenosti. Ono to opěvovaný sociálno funguje tak nějak poněkud podivně :-). Naštěstí jsme v čechách, takže prachy přebijou předpisy.
    Ono navenek to "postará se" dobře vypadá a člověk si připadá jako padouch, že se "nepostará", ale postarat se když je člověk na to sám plus starat se je třeba imrvére se nějak nedá skloubit s prací a navíc uvězniz starýho člověka v bytě bez kontaktu s jinejma lidma je dost podivný....pochopitelně kdyby jsme měli ZP a dostal jsem třeba tři tisíce měsíčně, byla by to hned jiná akce :-)

    Ono bylo by tam třeba, aby to někdo řekl lidem na férovku, ať se nestaraj vo to, co zrovna dělá Kim Čong Un nebo rebelové v Sýrii, ale postaraj se o sebe. Ale to by ho hnali.....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: no ono staci, kdyz je duchodce slepej. mam v baraku osumdesatiletyho slepce a rikala mi jeho dcera, ze ho chteli dat do domu s pecovatelskou sluzbou a normalne je poslali do haje, ze prej ma svuj byt, pribuzny, ktery se o nej postaraj a ze jako na specialni byt nema narok, protoze jich maji malo a jsou vyhrazeny pro horsi pripady, lidi, kteri jsou sami a tak.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Jen počkej až prosaděj levoty řádný daně z majetku :-) A jako většina jejich vynálezů to odserou lidi na spodní části potravního řetězce.
    Ale jinak jo.
    Ono se sociálním bytm by to stejně byla potíž, důchodce nemuže doložit že je nějak problémovej (drogy, kriminály, psychouš, několik nezaopatřenejch fakanů etc.), takže by se stejně blbě protlačoval.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ja sam mam hypoteku a kdyz vidim jakou maji spotrebu duchodci u nas v baraku, to je fakt pohoda zivot, nekteri dokazou stahnout poplatky do 2500kc mesicne, protoze bydlej ve svym.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: vsak taky zajisteni na stari neni o tom, ze si za tricet let zivota nasetris milion a pul. to je jasny, ze z milionu muze byt nakonec v klidu polovina. zajistis se v tom smyslu, ze si zajistis vlastni byt, abys pak ve stari nemusel skemrat na poradniku na obecni socialni byt a nebo abys neplatil drahy najmy, coz z duchodu dost tezko, zejo.
    matka kdyz sla pred dvema lety do duchodu, vzala svy tvrde vydelany prachy z podnikani a koupila si v praze malej byt, prizemni, po duchodci presne pro duchodce, malo schodu, levny energie a tak, protoze vi, ze o barak se nekonecne dlouho starat nevydrzi.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Ono je to sporný. Pokud si někdo bude poctivě šetřit na důchod a státu se povede vyrobit nějakou slušnou inflaci (třeba tim, že začne rozdávat prachy), bude mu to plat prtný, protože ty úspory nebudou mít reálnou cenu. A pokud stát zkusí bojovat proti inflaci třeba regulací cen... :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GRAMEC: prosimte, to mi vysvetli, jak tisk hajzlpapiru snizil nezamestnanost. ja teda puvodne myslel, ze se nezamestnanost snizuje tim, ze si lidi najdou praci, protoze prace zrovna nejaka na trhu k dispozici je. ty lidi nevyrabi penize, ty lidi dostanou dle dohody za svoji praci penize.

    tak prosim o rozvinuti tve myslenky, jak vidis, jsem jenom vyhulene ufo, hovno vim a hovno znam, podle nekterych jenom trolim, tak prosim tu myslenku rozved.

    v jistych kruzicj se take hovori o tom, ze bez prace nejsou kolace.

    jo a jinak duchodci budou tvorit 60procent i v nasi populaci, to vis, husakovi zmrdi pujdou do duchodu a lidi bude malo a migranty tu nechceme. s tim souvisi dalsi vec, rekonstrukce duchodoveho systemu, protoze soucasny prubezny system je neudrzitelny a lidi musi pochopit, ze se na stat, nzp ci aspon statni duchody spolehat neda, takze se budou muset na duchod zabezpecit sami vlastni praci. vidis to stejne, nebo si jako pirati myslis, ze prubezny duchodovy system je ok a jeste ho pujde doplnit nzp???

    Sociální systém - Pirati.CZ
    https://www.pirati.cz/program/socialni_system
    Důchody. Piráti vystupují proti privatizaci státního důchodového systému. Prosazujeme průběžný důchodový systém. Počítáme s tím, že by se základní příjem stal součástí důchodů. Zároveň chceme nechat na každém občanovi, jaký případný další způsob zajištění na stáří zvolí. V případě zavedení základního příjmu počítáme s přechodným obdobím. Lidé, kteří pracovali ve stávajícím systému nebo dobrovolně platili vyšší sociální pojištění budou nad základní příjem dostávat částku zohledňující prostředky odvedené do průběžného systému.
    GRAMEC
    GRAMEC --- ---
    VYHULENY_UFO: Hlavní důvod proč klesala nezaměstnanost byl ten, že ECB tiskla hajzlpapír. Stejně tak CNB tiskla hajzlpapir, za kterej pak nakupovala jinak barevnej hajzlpair od ECB. Na základě tohoto bezceného hajzlpapíru, v zásadě krytém jenom tím, že jsme ochotni tento papir akceptovat jako peníze byl prostor na různe dotace, levné úvěry firmám atd., které pak následně zvedly celkovou zaměstnanost.

    Mně osobně by se líbílo otevřít debatu o tom, jestli by penězotvorba neměla být kryta nějakým spravedlivějsím a morálnějsím způsobem, než je tomu dnes.
    Podle mě financovat NZP nějakou formou zvyšovaní daní je holej nesmysl. Já fakt nevím jestli NZP ano či ne, ale současnou výrobu peněz považuju za naprosto amorální. NZP by mohl být systém (a taky nemusel), jak vytvářet nové peníze. Čili penězotvorba krytá nějakou formou sociální kapitálu.

    HDP - skoro nábožensví dnešní doby, že? Velkou čast tohoto umělohmotného boha tvoří spotřeba, čili ochota lidí utrácet, těžko například čestí důchodci mohou utrácet, když nemaj co. V Německu, jestli se nepletu, důchodci tvoří v celkové spotřebě 60 procent.

    V jistejch kruzích se proto třeba mluví o termínu "Helicopter money" Rozházet lidem peníze z helikoptéry, aby rostla spotřeba, ochota lidí utrácet a tím pak vzestup cifry HDP. Tyto rozhozené peníze z vrtulníku by mohl suplovat HDP, ale taky nemusel. Osobně teď nevím. http://roklen24.cz/a/w4XRb/helicopter-money
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: to sem rad, ze ti to doslo a chytl ses za nos.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Takze to ukoncime.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: no, jestli musis kourit v praci curaky, abys dostal vejplatu, to je mi lito, ale v soucasny dobe kouri curaky uz snad jenom prostitutky. ta uvaha je zcela mimo soucasnou realitu. no a indie je mi u pici, protoze resime v tomhle auditku nesmyslnost nzp v cesky republice.
    no a co se tyce pracovniho prava v evrope, tady uz jde jenom o penize jaky chces dostat, protoze kourit curaky nemusis, detska prace je zakazana a evropa je docela na vysi tak, ze vetsina puvodnich evropanu uz levne prace proste delat nechce, chce sedet v kanclu u nyxu a facebooku a tam nadavat na negry a nebo ukacka, jak berou praci. kterou by samozrejme nedelali. lolku ty vole,
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Ty fakt nechces diskutovat, ale jen trolit zejo? Domnivam se ze muj prispevek je dostatecne pochopitelny a ze uvedene priklady jasne ilustruji to co mam na mysli.

    - Koureni curaku je myslim dostatecne nazorny priklad podminek ktere nejsou akceptovatelne ani pravne, ani moralne ani spolecensky.
    - Priklad s Francii ma ilustrovat situaci ze nekde je pracovni pravo jiz antitezi sve puvodni teze a tedy ze jiz prakticky neplni svoji funkci, ale skodi oboum stranam.
    - Priklad s Indii ma ilustrovat spolecensky mechanismus o kterem se tu celou dobu bavime - tedy ze nejaka norma ci legislativni standart nemusi reflektovat realitu ve spolecnosti. Nemusi to byt vzdycky spatne - to take netvrdim.

    Bud jsi prispevek necetl, nebo jsi ho nepochopil, nebo nechces adekvatne ragovat. Takze to asi ukoncime.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ja nevim, ale splacat v jednom prispevku koureni curaku, francii a indicky kasty, to chce asi hodne drog a psajtrencu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: Na druhou stranu pravo nesmi prilisne omezovat svobodu v dohode dvou stran - kdyz obe strany pravniho svazku neco o sve pboustranne vulibchteji, budiz jim prano. Zakony dnes mas postavene myslim rozumne. Nikdo te ze zakona 10h namisto 8h kazdy den nutit nemuze, naridit lze za danych podminek max. 150h prescasu rocne... tecka. Nehlede na existenci instituci/uradu ktere na dodrzovani prava dohlizi. Co vic chces? Sebelepsi zakon nic beztak nevyresi v situaci, kdy podle tebe dnes utiskovany zamestnanec jeho moznosti (ktere jej chrani) nevyuzije... ono "samo" se nestane nic, zeano :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: To si delaji lidi ale sami. A neni to o jednotlivcich - pokud si zamestnanci nechaji srat na hlavu a nebrani se, tak jim to nejspis vyhovuje... a moznosti obrany/vymahani papiroveho stavu je sousta.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PETER_PAN: krasna rec.
    globus, albert odbory maji... no nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam