VYHULENY_UFO: Hlavní důvod proč klesala nezaměstnanost byl ten, že ECB tiskla hajzlpapír. Stejně tak CNB tiskla hajzlpapir, za kterej pak nakupovala jinak barevnej hajzlpair od ECB. Na základě tohoto bezceného hajzlpapíru, v zásadě krytém jenom tím, že jsme ochotni tento papir akceptovat jako peníze byl prostor na různe dotace, levné úvěry firmám atd., které pak následně zvedly celkovou zaměstnanost.
Mně osobně by se líbílo otevřít debatu o tom, jestli by penězotvorba neměla být kryta nějakým spravedlivějsím a morálnějsím způsobem, než je tomu dnes.
Podle mě financovat NZP nějakou formou zvyšovaní daní je holej nesmysl. Já fakt nevím jestli NZP ano či ne, ale současnou výrobu peněz považuju za naprosto amorální. NZP by mohl být systém (a taky nemusel), jak vytvářet nové peníze. Čili penězotvorba krytá nějakou formou sociální kapitálu.
HDP - skoro nábožensví dnešní doby, že? Velkou čast tohoto umělohmotného boha tvoří spotřeba, čili ochota lidí utrácet, těžko například čestí důchodci mohou utrácet, když nemaj co. V Německu, jestli se nepletu, důchodci tvoří v celkové spotřebě 60 procent.
V jistejch kruzích se proto třeba mluví o termínu "Helicopter money" Rozházet lidem peníze z helikoptéry, aby rostla spotřeba, ochota lidí utrácet a tím pak vzestup cifry HDP. Tyto rozhozené peníze z vrtulníku by mohl suplovat HDP, ale taky nemusel. Osobně teď nevím.
http://roklen24.cz/a/w4XRb/helicopter-money