• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: Ano? A kolik ze nebohych zamestnancu si teda svym zvanenim uchranil pred zlymi uklady tech zakernych zamestnavatelu...? :D Zatim si nepredvedl zadne reseni problemu, jen kybl blbych kecu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: ano - je videt, ze vlastne zadne vecne argumenty sam nemas a jen blbe zvanis ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: To ale prekrucujes, co rikam. Zakonik prace moznost obrany zamestnanci dava. Pokud ji zamestnanec nechce vyuzit, je to chyba zamestnavatele?

    Na obou stranach se najdou ti, co maji potrebu s druhymi akorat vyjebat, nekoho ojebat atd. Ty vidis jen chudacka zamestnance - ale uz nevidis ty, co se k plneni svych pracovnich povinnosti moc nemaji. A take je spousta zamestnavatelu nabizejici slusne podminky pro praci a zamestnanci radne plnici si sve povinnosti. Nejde pausalizovat. Ale taky nemuzes tvrdit, ze zamestnanec nema moznost se branit... to lzes, patrne z neznalosti zakona :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: Bud konkretni. Zatim jedine, co jsem tu ke vztahu zamestnavatel/zamestnanec zaregistroval se tykalo fakticky toho, ze nekteri zamestnanci fakticky odmitaji obrany, i kdyz jim je zakonik prace dava... neni zalobce - neni soudce. Pokud si zamestnanec chce nechat srat na hlavu, je to jeho volba...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: A to mluvis o formalnich nazorech, nebo osobnich uletech jednotlivcu, kteri krome zvaneni vlastne ani nezastavaji zadnou funkci? Ono to je potreba rozlisovat. Jak ty vylevy, tak i pohled na socialni system - ktery ma pomahat lidem, co to skutecne potrebuji (a nejsou prace schopni, akutne se dostali do problemu atd), nikoliv vsak vytvaret pohodlny polstar pro ty, co jednoduse makat nechteji a ocekavaji, ze je bude cely zivot nekdo zivit (aniz by spolecnosti odvedli a chteli odvadet nejakou uzitecnou protihodnotu).

    Ono se snadno rekne dame plosne kazdemu tisicovku (pet, deset, patnact...) formou nejakeho NZP - ale jsme stale u toho, kde na to chces brat. Castka (almuzna) odpovidajici dnesnimu zivotnimu minimu by pohltila cely dnesni statni rozpocet - tedy by nezbylo nic na ostatni funkce statu. To je argument, kteri ti udajne "socialne citici" slyset moc nechteji... v konecnem dusledku by pro kratkodoby pozitek znicili hodnoty dlouhodobe.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PHAILO: 18.12. se odmlcel. reinkarnace jsem si jeste nevsiml, mozna by stacilo nakouknout do multikulti auditka.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Wanton už není?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: no tak krasna ukazka hnedeho svobodneho byl wanton neblahe pameti, kteremu je nastesti uz konec.
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    FIONOR: jsem si nějak nevšim že by svobodní prosazovali "naprosté odmítnutí principů solidarity a sociálního státu jako takového, který pomocí zákonů chrání práva slabších před zvůlí silnějších"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: Mas snad pocit ze zakony chrani malo? Nikoliv, jen krachuji na prostem "bez zalobce neni soudce". Sebelepsi zakon ba tomto zhavaruje v momente, kdy slabsi se (s ruznymi vymluvami) branit vlastne nechce...

    V tomhle smeru NZP nic nevyresi. I ceny se odviji od toho, jak kde maji prijmy. Staci vyrazit na vylet a srovnat ceny tehoz zbozi v Praze, jinem krajskem meste a nejakem malomeste, kde se prace shani hur.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    PETER_PAN: - Koureni curaku je myslim dostatecne nazorny priklad podminek ktere nejsou akceptovatelne ani pravne, ani moralne ani spolecensky.
    Proč? Pokud se na tom smluvní strany dohodnou a oběma to vyhovuje..

    - Priklad s Indii ma ilustrovat spolecensky mechanismus o kterem se tu celou dobu bavime - tedy ze nejaka norma ci legislativni standart nemusi reflektovat realitu ve spolecnosti. Nemusi to byt vzdycky spatne - to take netvrdim.
    To je zcela běžné. Důležité je klást si otázku proč to tak je. U nás platí, že je téměř nemožné při běžném podnikání nějaký obecně závazný předpis neporušit. Je tomu tak proto, že platné a účinné předpisy si často vzájemně odporují, takže zachováním jednoho se poruší jiný*. V oblasti pracovního práva to pak platí dvojnásob. Rostoucí míra regulace (či jak ty to nazýváš "ochrana slabší strany") vede k tomu, že reálně je ZP nepoužitelný a nelze se podle něj 100% řídit.

    ___
    *) Což je mimochodem typickým rysem totalitního právního systému. Je totiž cílem to, aby vybranou osobu bylo možné kdykoliv "udělat" na čemkoliv, je-li to právě žádoucí.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Ale ne, to nebyla malá dvougenerační vilka. Prostě vilka. Pár místnůstek, tři patýrka a přízemíčko, byteček pro zahradnici a šoféra s rodinkou, zimní zahrádka, okolo zahrádečka se zeleninkou (bolševik z toho udělal školku pro rudý fakany plus šest stavebních parcel pro úderníky Stachanovce).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED: s malym byteckem v tomhle smeru utrpi stale mene v porovnani s dvougeneracni vilou, zeano :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: A tak já jim to nezazlívám, já tohle u lidí, který jsou v prdeli a třeba i vlastní vinou chápu, je to jako s pánembohem, toho taky najednou najde spousta lidí ve chvíli, kdy jsou v průseru, ve stáří, nemoci, na smrtelný posteli, tak ať se k tomu svýmu fousáči nebo naloženýmu plešounu pomodlej. Kdyby na ty krávoviny ala "stát se má a musí postarat a my máme právo" neskákal zbytek, ale jenom tihle zoufalci, prd by se stalo.
    A kdyby teda média svejma hlodama typu "máme nejnižší..něco", "počet chudých roste"etc.nepřesvědčovala i lidi který se maj jak prase v kukuřici, že jsou vlastně chudý, ubohý.......
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a obavam se jak bude cast populace starnout a blbnout, tak jeste budou vzpominat s nostalgii a touhou po navratu aspon nekterych vyhod.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: se obavam, ze tohle bylo v dost rodinach. ja jako malej jezdil k babicce, ktera me pravidelne o prazdninach vypravela, jak ji komunisti ozebraceli tatinka, kterej si vydelal na duchod pekny prachy jako reditel tovarny. taky nam vratili po prevratu pole na morave, ale byla na nem konecna a tocna autobusu a je dodneska :D storek hafo a bolsani to tady na generace zkurvili.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak pokud do toho nevstoupí stát, kterej člověku prachy festovně bere a nepořizuje mu za ně věci který člověk na starý kolena potřebuje (rozhledna, cyklostezka, vývoj v procesu příjmu živé drůbeže s vlivem na kvalitu masa ve firmě ministra financí) šlo by mu to s menšíma problémama.
    Průser je, že ty státní zásahy bytní. A za současnými bolšány stojí řada jinejch, natahujíce se dychtivě ke korytu :-) A na druhou stranu neujišťuje ty, který na nějaký zajišťování serou, že je to tak správně a mormální....
    Jeden muj děda se zajišťoval kdysi fabričkou a vilkou, druhej velkostatečkem, oba pak pro sichr i penízkama v záložně, přišel bolševik a měli oba hezký státní důchodeček (pochopitelně menší než Pepa co dělal celej život popeláře), takže se mi z bolšánů natahuje úderník a odskakuje pojistka.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: kdyz ja bych rekl, ze to takhle funguje od samych pocatku lidstva, nejdriv se postaras o sebe, pak o rodinu a pak az o ten zbytek. jako cekat, ze mi nekdo neco jen tak z prdele da, maximalne tak buh, klid a slibenej posmrtnej zivot, ale toho se moc nenazeres, zejo :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Znám bohužel z vlastní zkušenosti. Ono to opěvovaný sociálno funguje tak nějak poněkud podivně :-). Naštěstí jsme v čechách, takže prachy přebijou předpisy.
    Ono navenek to "postará se" dobře vypadá a člověk si připadá jako padouch, že se "nepostará", ale postarat se když je člověk na to sám plus starat se je třeba imrvére se nějak nedá skloubit s prací a navíc uvězniz starýho člověka v bytě bez kontaktu s jinejma lidma je dost podivný....pochopitelně kdyby jsme měli ZP a dostal jsem třeba tři tisíce měsíčně, byla by to hned jiná akce :-)

    Ono bylo by tam třeba, aby to někdo řekl lidem na férovku, ať se nestaraj vo to, co zrovna dělá Kim Čong Un nebo rebelové v Sýrii, ale postaraj se o sebe. Ale to by ho hnali.....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: no ono staci, kdyz je duchodce slepej. mam v baraku osumdesatiletyho slepce a rikala mi jeho dcera, ze ho chteli dat do domu s pecovatelskou sluzbou a normalne je poslali do haje, ze prej ma svuj byt, pribuzny, ktery se o nej postaraj a ze jako na specialni byt nema narok, protoze jich maji malo a jsou vyhrazeny pro horsi pripady, lidi, kteri jsou sami a tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam