PETER_PAN: ano, právě díky téhle zkušenosti ale právě vím, že na "tom trhu" nejsem - myšleno trhu finančního kapitálu. např. co se kapitálu týče, tak skutečně není možné např. konkurovat rozsau, ve kterém zvládá výkopy např. IPC. Ano, snažím se - a samozřejmě u nás nejde o nějaké úplatky velkým řetězcům v řádu statisíců, jde o miliony - ale od jisté velikosti prostě už nestačí dělat něco dobře, ale vyhraje prostě ten, kdo je větší.
Pořád se trochu míjíme tématem debaty, protože já třeba ZP považuju spíš za alternativu k nápadům typu "zdaňte roboty", protože já sám se pohybuji na trhu, jehož samotnou podstatou je automatizace a popravdě - klienti se právě dožadují osobní péče a vyhýbají se čemukoliv, co zavání hlasovými automaty a webovými rozhraními a dožadují se osobního přístupu v řešení jejich problémů - a to nejlépe problémů, které nevznikají jako součást poskytované služby (typu že si nejsou schopni diagnostikovat problémy se svým PC).
V tomto ohledu jsou předpovídaný dvě hlavní lidské profese pro éru vysoké automatizace v civilizaci - údajně prý "kejklíři" a "cvokařky". Klienti se dožadují obou, většinou v důsledku čerpání služby: jako "kejklíři" jsme klientům nejdřív dokázali nainstalovat vysokorychlostní internet za rozumné peníze, dřív, než se rozhoupaly megakorporace a ty lidi si na to vysoce navykli a tráví tím většinu volného času (mj. na úkor starých médií). No a když potom jim něco nejde, a my tvrdím, že to není chyba na naší strašně, tak ovšem vyžadují už péči "cvokařky", tzn. někoho, komu by si postěžovali na svůj stav neuchopitelné existenční závislosti na nových technologiích :-)
Mj. samozřejmě, střetáváme se i po 15 letech s úžasnými případy typu nejmenovaný klient odebírající léta nejnižší tarif, který mi během instalace nabídl tykání (z pozice srovnatleného věku) a teď jsem si vyslechl "ty debile, ty debile, ty debile, co je ti do toho, jestli jsem to restartoval a co já vím co mám restartovat, mě nejde internet" :-) v podstatě tedy, Bill Gates se osudově mýlí, protože klienti vždy budou ochotni zaplatit za to, aby měli komu říkat "ty debile" (a ostatně, pokud za to budou platit v oblíbeném BTC id VYHULENY_UFO, tak nejsem proti... ale zbývá dořešit, jak dosáhnout toho, aby se přitom zbytečně neplýtvalo energií :-))
Obecně, když si představíš trh jako soutěž v tom, kdo je v danou chvíli nejlepší, tak je to žádoucí věc... problém je, že to celé trvá v čase a slovo "kapitál" označuje v zásadě ty hráče, kteří se v průběhu času a evoluce zdokonalovali právě jen v tom "být velcí" - představ si to tak, že neměli nikdy žádné zvláštní dovednosti, které opravdu poptávají koncoví spotřebitelé na trhu, ale vždy se specializovali pouze na vzestup v hierarchické struktuře dělby práce a to vytvářet ty struktury, které "jsou velké" (anglicky "capital" ve významu "velký", např. hlavní město). V zásadě v tomhle ohedu se mi líbí cyberpunkové označení korporací jako "hive entities" a v zásadě nevím, proč bych měl fandit čemukoliv, co vede k tomu, že bez "těch velkých" se neobejdu. Je mi v podstatě jedno, jestli je reprezentuje jediná silná osoba (jako Babiš) nebo nějaká neosobní masa úředníků - ale pochopitelně mi přijde, že v nějakém přiblížení jsou "ti velcí" v podstatě zaměření jen na to, aby hlídali nějaký segment trhu a vybírali za přístup na něj (viz sám zmiňuješ ten příklad Globusu).
Obecně představa minulosti je, že "ten velký" je nějaký ten továrník, "Babiš", případně později to byla představa nějakého toho makléře z Wall Streetu v cylindru... ovšem teď se tím velkým stává v podstatě zcela neosobní algoritmus a možná už brzy dokonce i umělá inteligence. No ale všechny dosavadní ideologie (samoreplikující se memy) víceméně bujely kolem toho, že potřebovali člověka, lidskou mysl, jako svého nositele.
Pokud se umělá inteligence ukáže jako efektivnější replikátor memů, tak člověk se stane relativně bezvýznamnou součástí ekonomiky: pokud si umělé inteligence budou moci objednt produkty šité na míru umělým inteligencím, tak pochopitelně, celý kapitál se přelije od uspokojování lidských potřeb k uspokojování abstraktních potřeb robotů (v tomto ohledu očekávám jistou naději v tom, že i roboti budou potřebovat bandwith a koupěj si jí ode mě... ale neívm, nevím :-)