• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XCHAOS: 100% this. Pokud budete mít v programu převod bankovních účtů veřejných úřadů na blockchain, tak vás budu konečně volit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: můj je jednoduchý: transparentnost. (ta je ovšem nebezpečím, pro každého, kdo získává na trhu výhodu díky přístupu k informacím, které nemají úplně všichni....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OLDASADLO: je to složitý... z pohledu těch ostatních tady jedinec společnost k ničemu nepotřebuje, nebo aspoň velkou část z ní... a může jí nechat chcípnout. jednoduše: nemáš s někým ekonomický vztah = můžeš ho nechat chcípnout (humánější verze: ať odejde někam jinam, za "frontier" společnosti ekonomických vztahů, a tam se stará sám o sebe)

    tohle ovšem vůbec nebere v úvahu to, že život se kromě části dne, kdy se člověk věnuje ekonomickým záležitostem, skládá i s volného času, kdy se právě tímto zabývat nechce. a že někdy je lepší volný čas trávit s někým, s kým třeba člověk není spojen ekonomickými vztahy. (tady je toho tolik, kolik toho nevíme, resp. vytlačuje se to z oblasti vědomí do nevědomí, je to společenské tabu, apod.)

    ale i pokud by nešlo o ty, kteří nedělají nic (jak je tu podsouváno), ale o ty, kteří v soutěži "jen" prohrávají: tak pokud vůbec připustíme ekonomickou soutěž, tak je jasné, že v ní někdo vyhraje a někdo prohraje. a ti, kdo vyhráli, ovšem potřebovali ty, kteří prohráli - jinak by nebylo s kým soutěžit, že ano, a nebyl by tam pocit výhry.

    dnes se forma odškodného pro ty, kdo prohrají, realizuje formou minimální mzdy (tedy aspoň v legální ekonomice - fakticky jsou lidi pořád lákáni do sféry šedé ekonomiky, právě vzhledem k tomu, že rozdíl mezi životními náklady a minimální mzdou je mizivý, tudíž každá koruna ušetřená v tomhle směru se počítá a motivace tam je...). Fakticky zde ale nejde o práci (nekvalifikovaná práce je méně a méně schopná konkurovat automatizované) - ale o proces podřízení se. (tomu napovídá i název: sektor služeb.. opět, není služba jako služba.. vysoce kvalifikované služby typu zdravotnictví nejde srovnávat s vytíráním podlahy...)

    ZP je fakticky náhrada minimální mzdy, odklon od zdanění lidského práce ke zdanění kapitálu (což zní komunisticky, ale je to prostě fakt) a obecně změna přístupu k postavení těch, kteří v soutěži prohrávají.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    XCHAOS: ale to přece není pravda, že ti lidé nemají co nabídnout: jejich úloha spočívá ve spotřebě, bez níž je produkce jaksi bezpředmětná. když henry ford zaváděl nepracovní sobotu, nedělal to z nějakého altruismu, ale aby měli lidé čas užít jeho automobil a mělo pro ně smysl, aby si ho na víkendové vyjížďky koupili, dal tedy svým lidem čas spotřebovávat. jestliže tedy v budoucnosti masivně zlevní spotřeba, budou průmyslníci ještě rádi za nzp, díky kterému svůj tovar prodají, protože v dobách technologické nezaměstnanosti a postvzácnostní ekonomiky to bude důležitý stimul poptávky. mimochodem, tyhle argumenty jako "lidé chtějí peníze zadarmo" se z úst konzervativců ozývají už asi dvě století pokaždé, když chtějí pracující zkrátit pracovní dobu nebo víc peněz, přitom za všechny ekonomické krize v minulosti byla zodpovědná pouze jejich, tedy kapitalistická třída.
    no a argumenty perepetuem mobile jsou pochopitelně směšné, trh není příroda, kde panují nějaké fyzikální zákony, trh je umělá věc, kterou vytvářejí a spravují lidé.
    GRAMEC
    GRAMEC --- ---
    FIONOR: Stát žádnou monetární politku samozřejmě nemá, od toho má ČNB, která je na státu nezávislá. Takže klidně piš dál...
    GRAMEC
    GRAMEC --- ---
    FIONOR: CNB "vytiskla" za pár posledních měsiců více než bilion korun. Jakou maj protihodnotu tyhle peníze vytvořené z čirého vzduchu? To ti nevádí? Všimněte si, že už za úřadování guvernéra Rusnoka, kterej byl jmenován Zemanem, kterej intervence dost kritizoval. To samé Klaus, kterej za intervence kritizoval Singera, kterýho tam sám ale najmenoval. Intervence nejsou nic jiného, než kvantitavní uvolňování.

    Když pominu fakt, že tehnle proces je vodou na mlýn komerčním obchodním bankám, které ovšem z brutální většíny patří zahraničním vlastníkům a fakt, že tenhle bankovní sektor sanoval český daňový poplatník, než se za hubičku prodal ven, tak jakou tedy mají hodnotu a protipól takto vytvořené peníze? Za poslední cca tři měsíce, jestli dobře počítám, to dělá asi cca 37 000 za měsíc pro každého občana. Co myslíš, dostane se do reálné ekonomiky víc takto vytvořených pěněz v současném systému nebo se dostane do reálné ekonomiky více peněž, kterej by dostal v nějaké formě přímo občan?

    Víte, ty peníze by možná ani nemusel dostávat každej, možná by stačilo, do určité míry, z těchto peněz sanovat práce, které jsou sakra důležité, ale nikdo je moc nechce dělat, protože tam nejsou téměř žádné peníze. Například péče o umírající atd. atd.

    Možná jsem to psal kdysi, netuším jestli NZP ano nebo ne, ale rád bych připmomenul slova Petere Staněka ze SAV a ex poradce slovenského premiéra pro ekonomiku (možná to stále dělá), který říka, že částku NZP by klidně pokryla částka, kterou stojí daňového poplatníka v EU korupce.

    Nevím jestli NZP ano či ne, ale zdroje každopádně jsou, bez jakéhokoli zvyšování daní :) Není zájem s tím moc co dělat, skutečná světová plutokracie nepotřebuje plebs s dostatkem času na rodinu, koníčky, kulturu a hlabně plebs, který má čas o věcech přemejšlet.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    & mimochodem, potvrzujes tim, co jsi predtim vehementne popiral : ze ZP je poukazkou na praci nekoho jineho.

    kdybyses radsi misto fantazirovani & odvaznych prognoz pustil do te zasadni otazky : jak to financovat?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ZP je cesta, jak dosáhnout, aby tihle lidi nepřekáželi..

    hm. ja to vidim tak, ze ZP je cesta jak dosahnout, abych jich bylo jeste vic :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: to, že něco vyprodukuješ a vezme si to někdo, kdo neposkytne nic protihodnotou, to ovšem není vůbec žádná nová situace :-)

    problém je, že spousta lidí nemá co poskytnout protihodnotou: to je prostě fakt. takže dnes aspoň prudí, na různých levelech, v rámci soukromého i veřejného sektoru. ZP je cesta, jak dosáhnout, aby tihle lidi nepřekáželi.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Načež neodvedou daně. Pramen NZP počne slábnout. A bude nutný začít někoho honit, nejlépe "zlé kapitálisty", takže drobný živnostníky a podnikatele a ony pitomce, co ještě budou dělat. Dost by s tim mohl pomoct Babiš. Ten taky tyhle typy nemá rád.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ty bys chtěl žít ze ZP a nevydělat si nic navíc?

    & jak si to 'neco navic' vydelas? tim ze neco vyprodukujes & vezme si to jouda, ktery neposkytne nic protihodnotou?

    na ty tvy utopii je nejironictejsi, ze stoji na masivnim okradeni duchodcu, ty bojovniku proti otrokarstvi :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ve skutecnosti si budou lidi privydelavat na cerno, bez odvodu na dani. kurva, proc, zejo?

    a za druhy, odpoved na tvoji otazku ohledne spokojenosti je jasna a tudiz z ni vyplyva jednoduchy vysledek. nzp je zbytecny, protoze nicemu nepomuzu. zbytecne se akorat promrdaj zdroje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: a kdo říká, že všichni přestanou pracovat? ty bys chtěl žít ze ZP a nevydělat si nic navíc? myslíš, že bys tím na někoho udělal dojem, nebo že bys byl s takovým životem spokojený?

    ve skutečnosti: většina lidí se samozřejmě po většinu života bude věnovat nějakým aktivitám, které jim vydělají nad rámec ZP...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: JAK prudic. Misto obecneho pokladani trapnych otazek "kde na to vezmete" jsem se zeptal zcela v kontextu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: tohle neni podstatna otazka, ty jeden prudici. nechapes velkolepost myslenky (n)zp.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XCHAOS: kdyz tu jedete hypotezy. tak tedy mam otazku. kdyz prestanou vsichni pracovat a zustanou "mimo" kde se vezme dalsi zp ? vydela ho kapital ?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Chceš danit kapitál? LOL, směle do toho. Jeho přesun je to nejjednodušší, co může být.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    kdepak, to je naprosto marny.
    perpetuum mobile zacne zazracne fungovat, pokud se tomu jen prestane rikat perpetuum mobile.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: a co se týče lidí, kteří žijí jen ze ZP... tedy, dnes tito lidé často žijí z kombinace jiných dávek, takže se ZP proti současnému stavu liší jak? jediný rozdíl je, že se šetří na práci úředníků a omezuje jejich kompetence...

    nemyslím, že by trvale, po celý život, někdo žil jen se ZP. ale je to vyjádření faktu, že ne všichni spravují nějaký majetek, ze kterého by žili a současně tržní hodnota spousty typů práce postupně klesne pod hranici nutnou k prostému přežití (nebo lépe řečeno: _důstojnému_ přežití, ať už to znamená cokoliv - v podstatě to, že by si někdo to jídlo koupil ve slevě, než se dá do popelnic, zatímco dnes ho tahá přímo z popelnic)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam