• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: To nebudou vodborníci...nebo neznaj Junipetruse...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Základní příjem pro všechny? Zcela neufinancovatelný, tvrdí Němci - Roklen24.cz
    http://roklen24.cz/a/w2nQj/zakladni-prijem-pro-vsechny-zcela-neufinancovatelny-tvrdi-nemci
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PETER_PAN: fiala má pravdu v tom, že v česku je první krok uplně jasný, a sice začít masivně vstupovat do odborů, stávkovat a kolektivně vyjednávat. všude na světě to bylo a je uplně stejné, bez organizování se nedostanou pracující nic a zůstanou chudí, tohle je zcela jednoduchá věc.
    když lidé uvidí, co to umí, možná si ve větším měřítku uvědomí, že zájmy zaměstnavatele a zaměstnance nejsou vždy totožné a možná že si přestanou volit asociály a oligarchy.
    a až potom s tím půjde něco udělat doopravdy, myslím tedy ve smyslu týdne o 35 hodinách, potažmo nějaké formě nzp popřípadě nějakého jiného progresu. jsem optimista, takže tipuju že tak za dvacet let se můžeš zeptat zas.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Flexibilní doba je bezva.
    Řeší to problém s přesčasy. Prostě nejsou. Pracovník si to vybere jako NV. Aby se až přijde do práce po příjemném dni doma z naakumulovaný práce podělal.
    Ofiko je třeba u mne pružná, ale musíš tam bejt od 08:00-13:00.
    Pružit mužeš v rozsahu 06:00-18:00. Do chvíle, než nějakej trotl vymyslí poradu v 06:30, případně v 16:00. Případně oboje, a oznámí to den dopředu (v ideálním případě:-). K tomu bejvá zvykem volat telefonem v 06:05, případně v 17:55 a děsně se divit, že nejseš v práci, případně ve stejnou dobu posílat maily s termínem "odpovězte obratem".
    Rok mi trvalo, než si všichni zvykli, že když mne potřebujou, zaručeně zrovna nejsem :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    FORTRESS: vyssi mzda nic neresi, kdy musis hakovat 12+/den a stejne je to prezivacka z mesice na mesic.. nemoznost cokoli, zadna volnocasova aktivita .. lidi co jsou proste na te druhe strane barikady prosperity je v CR porad hodne
    GORG
    GORG --- ---
    PETER_PAN: Určitý uvolnění vidím v úplně flexibilní pracovní době. Jeden čas jsem to tak v zaměstnáni mel a zmizel ten hon tam přijít včas. Bylo to úžasný. Jen jim přišlo, ze se málo potkáváme , ale vystresovany lidi tomu asi taky možná tolik nepřidaj.
    Jasné ze u pozic jako clovek za kasou v supermarketu a jiné ne odborné činnosti jsou víc o tom tam včas (a po danou dobu) byt , aby šel nějak naplánovat provoz. Ale i to by asi nějak šlo... Třeba by to zastal někdo, koho by pro plnou kapacitu ani už nepřijali...
    Každopádně musím taky souhlasit s tím, ze přijít o nakládání s časem se clovek vzdává hodně.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    No pro pracující je nejlepší zakonzervování současného stavu kdy je malá nezaměstnanost a firmy se přetahují o zaměstnance. Ekonomické cykly jsou asi dané takže to nelze, nicméně teď je asi nejlepší čas vyjednat si vyšší mzdu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: Jako na zacatku shrnuje fakta, v posledni tretine uz jen blaboli o NZP :-/

    Nicmene prestoze jsem odpurce NZP i kdyby byl ufinancovatelny, ptam se: Jak soucasny, patologicky stav zmenit ?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Nemožnost kupovat si hlasy svých voličů výměnou za příspěvek "od státu" by tradiční levici totiž složil. Takže to zustalo na maskovaný :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: konečně jsem ten článek prolétl: ano, je to to, co jsem říkal - lidi bez nějakého zázemí často od podstoupení podnikatelského rizika (např. jako živnostníci, řemeslníci...) dělí právě existenční závislost na "jistotách", které jim nabízí systém přísně podmíněných sociálních dávek. Takže dokonce tlak ZP na růst mezd není jednoznačný, když evidentně přispěje i k růstu konkurence... možná je to jeden z důvodů, proč se (udržitelným) formám ZP brání levice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: offtopic: a ty panely pak zase sbalit a odstěhovat jinam je také snažší, tudíž trvalá destrukce ŽP je daleko nižší (co jsem tak koukal, tak dokonce většinou pod nimi roste trávník, takže moc nehrozí ani eroze...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    z trošku vedlejší linie... k tématu sociální mobility:
    1,000 years after they invaded, you still need a Norman name like Darcy or Percy to get ahead | Daily Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/...le-2479271/1-000-years-invaded-need-Norman-like-Darcy-Percy-ahead.html
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Samozrejme, asi neexistuje nejaka forma dotacie, co by nesposobovala nejaku deformaciu trhu a konkurencie. A je urcite otazne, ze ci pri rozhodovani o umiestneni fabriky su zrovna danove prazdniny ten rozhodujuci argument.

    Ale v diskusii slo skor o to, ze to proste nie je ta ista vec. Danovu ulavu mozes dat aj ked mas na ucte nulu - je to v podstate akceptovanie buducej hypotetickej straty na daniach. Tj. realne nemozes tie peniaze rozdat priamo tym ludom - lebo jednoducho ich nikdy nemas. Pri klasickej dotacii je to presny opak - najprv musis peniaze cez dane ziskat a potom ich minas a dufas, ze konecny vysledok bude zato stat..

    Dotavanie "zelenej" elektriny tou formou ako to mame v SK a CZ je vcelku hlupe. Ale neviem ci sa u nas kona nejaky relevantny vyskum, ktory by slo dotovat. V tomto pripade mi to skor pride ako dopad toho, ze sa v EU zavelilo, ze elektrina bude zelena - tak musi byt zelena. A postavit napr. nejake seriozne vodne dielo je nasobne narocnejsie ako napraskat na ornu podu panely.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Imho tu úvahu mas asi správně.
    Akorát ja si u danove úlevy (tady jsou to typicky daňove prázdniny na 5 let) představím třeba Samsung, kde ani tak obavy, ze nebudou vydělávat nemám :) vyrobí to sice pracovní místa v daném regionu ale to už bych ty peníze dal těm lidem rovnou heh. Mít místní výrobnu ma předpokládám i jiné výhody , ze se tím nemusí jejich telefony, televize importovat a co ja vím jeste ale nevim no , jestli to fakt za to stojí.

    Dotace i daňová úleva předpokládám vytváří nerovnováhu vůči konkurenci a to zejména pro tuzemského výrobce. My tu asi žádného kloudneho domácího výrobce teď nemáme a Tesla tu snad teď vyrábí jen žárovky ,) (ale to muže byt zčásti i tímhle. ) ale lze si představit něco méně vstupné nákladneho jako je elektronika ale třeba Agrofert vs menší a střední producenti potravin.

    Obecně mi proste nepřijdou OK obě ty varianty :-)

    A např. Podporu obnovitelných zdrojů bych si představoval už spis jako investici do výzkumu. Než danove zvýhodnit (dotovat) prodejce solárních elektřiny např.
    Asi jsou situace kde by dotace mi přišly vhodny, ale fakt mi přijde spis raritne ve výjimečných situacích
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Hm takou uplne elementarnou dedukciou vidim ten rozdiel v tom, ze pri dotacii stat najprv niekde tie peniaze vyberie a nasledne naleje objem X do nejakeho podniku.

    Pri danovej ulave vyberie X na daniach menej. Ale to ked ak dany subjekt bude produkovat dane - ergo bude produktivny.

    V prvom pripade 100% prichadzas o X financii a vysledkom je relativne nejasny.
    V druhom pripade prinajhorsom prides o X ak dany podnik vyprodukuje urcitu uroven dani - co kludne moze znamenat, ze nepriamo vyprodukuje pracu dalsim firmam. Ak podnik nebude uspesny - nevyberies tolko na daniach, ale to by si nevybral tak ci tak.

    V kazdom pripad sa tym ovplyvnuje konkurencne prostredie a aj rozpocet, ale vysledny efekt je myslim vyrazne odlisny.

    Ak je moja uvaha chybna, tak sa rad poucim ako je to spravne. ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Central Bankers Warned Of Possible Economic 'Robocalypse' - Slashdot
    https://hardware.slashdot.org/.../01/2241204/central-bankers-warned-of-possible-economic-robocalypse
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak pokud jde o rozdil mezi dotacemi a danovy zvyhodnenim, tak jako obcan nevidim zasadni rozdil, jak to dopada na statni rozpocet, resp. konkurenci. Pokud se tu nepripravujete na zkousky z ekonomie.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: argumenty druhych soustavne odmitas, notiricky ignorujes a mas jen ty svoje. Tak co cekas?

    Debatu jsem tu nesledoval, ale teď u vidím jeho se převážně ptát včetně i spousty vět zakončených otaznikem. A strana co se už chystala nasrat než dal polemizovat subvence vs dotace používá skoro výhradně věty sdělovací. Tak kdo tu teda urputne lpí na svém?

    Ono se u určitých lidi spis zda, zde potřebuji, aby polemika dřív nebo později skončila. Pokud ten člověk dal neakceptoval můj názor, je to troll, nebo něco horšího. Přitom tyhle debatni fora mají byt snad možnosti si utribit si vlastní pohledy v reakci na ostatní, a snad je i v asi raritnich situacích poupravit. Ne mít za cíl druhého o něčem přesvědčit. To mi přijde naivní. A kdykoliv se nedaří sjet k ad hominem....

    Na argumenty druhých odmítal se dá koukat i jako na "Nechceš se mnou souhlasit, tak co s tebou?" Dokonce i položit otázku konečně taky... :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //ty vole...

    Finský venkovan byl roky bez práce, teď se díky základnímu příjmu nezastaví • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/...finsky-venkovan-byl-roky-bez-prace-ted-se-diky-zakladnimu-prijmu-nezastavi
    Juha Jarvinen je nezaměstnaný mladý otec žijící na venkově na západě Finska. Dříve podnikal, vyráběl ozdobné okenní rámy, ale jeho malá firma před několika lety zkrachovala. Od té doby žila jeho rodina z platu manželky, která pracuje jako zdravotní sestra - a také ze státní podpory pro nezaměstnané a z přídavků na děti. Umělecký řemeslník si chtěl najít novou práci, ale z nabídky pracovních míst v okolí si prý nedokázal vybrat. Jistě, mohl pracovat v lese nebo v továrně na nábytek, ale přišel by tím o štědré sociální příspěvky od státu. Těch byl ochoten se vzdát jedině pro stálou a slušně placenou práci. Kdyby nezajímavou práci vzal, a pak s ní třeba náhle přestal, vrátit se zpátky k podpoře by prý bylo byrokraticky zdlouhavé. „To je šílené, proto nikdo nechce jít třeba jen na chvíli pracovat,“ říká donedávna nezaměstnaný muž pro britský časopis Economist.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: už chápeš, že já jsem "levičák" pouze z hlediska bouchačkových libertariánů a ultrakonzerv? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam