• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: prd, v letech okolo 2005 jsem zaměstnával postupně 3 regulérní zaměstnance, jako fyzická osoba. dělal si někdy něco takového? měl jsem z toho popotáahovájí ještě 10 let potom

    jinak když máš techniky v terénu, jako externisty, tak mi spíš vysvětli, jak to chceš dělat na bázi HPP s pracovní dobou... většina klientů si chce sjednat instalace a servisy když nejsou v práci... chceš přebírat rétoriku Maláčové či koho a válčit s OSVČ?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, rika zamestnavatel na svarc system :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak ono jsou letos v Americe prezidentsky volby, zeano... tak lovi volice :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FORTRESS: spíš do myšlení VYHULENY_UFO.. "zneužívám lidi v nouzi", tak určitě...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Americans would receive $2,000 a month under House Democrats' plan - Business Insider
    https://www.businessinsider.com/...cans-would-receive-2000-a-month-under-house-democrats-plan-2020-4
    Vzdáleně podobné ZP, jen s tím thresholdem budou mít problém... (asi jako u nás ho maj dávky v hmotné nouzi)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Skvělá sonda do života zastánců NZP/UBI.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: ty vole ten zesilovač stejně furt vypadával, a nebylo to kontaktem... ty stejný bedýnky hrajou se zesilovačem z GM za dvě kila ovšem slušně. Zesilovač jsem nevyhodil jen kvůli té srdceryvné story jak si k němu přišel, a kdyby sis ho odnesl, fakt to uvítám (ale fakt je nenapravitelně nefunkční... vypadá to jako vadný kontakt, ale je to nějaký přehřívání či jiné přetížení uvnitř, ten "reset" dlouho nevydrží)

    nějak si zmínil, že ta "nucená práce" byla, že ses měl zaměstnat a živit se, místo abys vybíral ve fastfoodech popelnice, nebo cos mi to sem nosil za odpadku :) za nájem jsem fakt nechtěl nic, chtěl jsem abys vypadl...

    "zneužívání lidí v nouzi", ty jo UFO je fakt jak kremelská propaganda a ty mu k tomu ještě dodáváš drby...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: evropská křesťanská demokracie je hodnotově v podstatě skoro-soc-dem, kromě toho, že jsou sociálně konzervativní v takových těch rodinných apod. otázkách...

    nicméně znovu varuju: základní příjem v čase krize bude mít spíš charakter nějakého válečného přídělového systému, než by měl základní příjem zavedený v rámci prosperující ekonomiky, kde firmy nekrachují... no co se dá dělat.

    jinak samozřejmě máš bod za to, že ZP je nenáviděný spíš širokýma lidovýma masama. spousta zajímavých osobností ho podporuje. často ti, kteří ze statutu quo těží. a co si od ZP slibují? právě zachování statutu quo... ze stejného důvodu ho nemá ráda revoluční/radikální levice, která většinou finančí směnu kritizuje jako takovou (a ZP by na tom asi moc neměnil)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: hlavne to je picovina z media andreje babise. clovek, ktery si nechal vrtat kolenu kvuli padesati micum preci nebude podporovat nzp

    NEKROMANT: takze xchaos je jeste navic vychcanej jak jojo.... zneuziva lidi v nouzi. klasickej komanc.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Mě nechal bydlet výměnou za neefektivní nucenou práci, která nepokrývala náklady a negativní sociální dopady. Měl blbé řeči, ale stejně byl solidární. Ještě jsem mu tam nechal komunistický Tesla zesilovač (mám k němu pořad ten dálkový ovladač).. Díky soudruhu za bratrskou pomoc.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Možná nastal čas zavést nepodmíněný příjem, vzkázal papež František - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...-prijem-nepodmineny-prijem-papez-frantisek.A200414_124631_eko-zahranicni_div

    že bych se stal konzervativním křesťanem a rezignoval na anarchokomunismus? ^_^
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    JUNGLER: Jako musím potvrdit že jsem piráty přestal volit právě pro to že jsou doprava, možná na mě i málo liberální/anarcho ale v tomhle ohledu tu stejně není moc lepších stran..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: bitcoin bych bejt tebou neresil. na nem si dokazal, ze fakt nemas vizi :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak podle teto tve poucky zatim netreba panikarit, kdyz inflace je aktualne o dost vyse nez byla pred ctyrmi roky... aktualne nekde nad 3% :D Nezamestnanost v te dobe, kdy inflace byla kolem 0,1 - 0,8% byla nekde kolem 5 - 7 %... coz rozhodne nejde oznacit za hromadnou nezamestnanost. Vydaje na adresnou socialni podporu nezamestnanym budou klidne i pri 9% vyrazne nizsi, nez vydaje na plosne a neadresne vyplaceny ZP.
    Bitcoin... ty uz taky nevis, co vsecko bys do tech fantasmagorii k ZP zakomponoval.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    During the Pandemic, Will Robots Take Over More Human Jobs? - Slashdot
    https://hardware.slashdot.org/...13/012216/during-the-pandemic-will-robots-take-over-more-human-jobs
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: obecně, existuje empirická, ne-zcela zdůvodněná poučka, že mezi inflací a nezaměstnaností existuje vztah podobný nepřímé úměrnsti. sice se to taky liší podle místních kulturních zvyklostí, ale v ráci jedné a té samé kultury, větší inflace obykle snižuje nezaměstnanost (logické vysvětlení: inflace nutí střadatele investovat a to vytváří pracovní místa)

    K tomu druhému se fakt nemá smysl vyjadřovat. ZP je oproti klacku opravdu jemná nuance, která se navíc stává reálnou až v době, kdy byrokratická režie bezhotovostních transakcí začíná být minimální (proti tomuto trendu se snažil jít Bitcoin - cílem od začátku bylo, aby režie byla naopak maximální a je jasné, že ZP asi nebude vyplácen v měnách typu zlato či bitcoin)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a to celkove vyprodukuje kolik procent nezamestanych? Celkovy cisla jsou podstatny, ne vypichnuti nejakyho oboru, kterej to postihne... :-) Ty lidi muzou jit delat neco jinyho, coz se jen tak mimochodem uz dnes deje. K tvemu udivu jsou jsou obory, kde lidi naopak chybi.

    Pokud jde o ten tvuj "klacek" - tak nejvetsim jeho obhajcem ses ty sam. Vymyslis tu zpusoby, jak skrze verejne rozpocty tocit jeste vic penez, pricem nafukujes hlavne stranku vydajovou. Je jasny, ze nekde ty penize je treba taky vzit. A dane jsou prekvapive majoritnim prijmem statniho rozpoctu - tantiema z CEZu nebo treba Budvaru je v celkovym potrebnym mnozstvi prijmu statu minoritni. Navic se kvapem blizi doba nutnosti vetsich investic do nahrady pomalu ale jiste dosluhujicich zdroju. Jestli sis nevsimnul, tak rozlehle kalifornske pouste tu nemame a more se stalym dostatecne silnym proudenim taky ne, stejne jako tu vodu v takovem mnozstvi, jako maj napr. Norove...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak dejme tomu teď nemluvím o ČR, zde výpadek postihne hlavně cestovní ruch.. mluvím o západní Evropě a USA.

    K tomu sčítání a odčítání... víš, volný trh je spíš vysoce paralelní a nelinární systém, sčítání a odčítání ti nestačí. Není to hra s nulovým součtem.

    Jinak samozřejmě, debatovat s lidma, pro které vlastnictví nevychází ze společenské smlouvy, ale z toho, že někdo drží v ruce větší klacek, a že jediným smyslem výběru daní je zafinancovat ten větší klacek, to je pro mě celkově ztráta času. Pohled řady konzervativců na společenské instituce je skutečně poněkud primitivní a debata vlastně není možná.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: priznavas, ze neumis scitat a odcitat? :-)

    Ty ses taky expert. Ono cisla jeste ani nejsou, ale uz tu sermujes terminy typu "hromadna nezamestnanost". Popravde ani nevim, jake procento nezamestannych ty povazujes za "hromadne" - 50%, 30%? V Nemecku tricatych let to bylo 45%, v Polsku 43%, v USA kolem 25%, stejne jako v tehdejsim Ceskoslovensku (kde ovsem jde jen o odhady, zadna oficialni cisla nejsou). K temto cislum se ani zdaleka nepriblizujeme...

    Zadna cisla ted realne ani nejsou. Ano, castecne i diky tomu, ze efekt pripadnych vypovedi se objevi za mesic, dva. Zatim jen spekulujes - a nafukujes a cucas to z prstu stejne, jako to bez jakychkoliv cisel - jen na zaklade jednotlivych pribehu - nafukuji media. A zcela prechazis fakt, ze o ty lidi, co v dusledku krize prijdou o praci se system postarat davno umi. A v souctu to urcite vyjde levnejc, nez posilat prachy bianco sekem vsem ekonomicky cinnym lidem. Na reseni soucasnych problemu ZP nepotrebujem, na to staci davno existujici podpora v nezamestnanosti, pripadne prinejhorsim podpora v hmotne nouzi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam