• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DZODZO: nevim co furt resite. mohli jste si vsichni natezit bitcoin, kdyz ste takovy visionari. padal kdysi v poctu 50 kusu za 10 minut a ted jste mohli svetu dokazat, ze nepodmineny zakladni prijem neni aspon pro piraty problem.

    za 50 btc bys mohl koupit od xchasovejch rodicu cinzak...
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    DANYSEK: Je to tak, dividenda pokryje podporu OZE jen z poloviny. Inu skvělý business.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FORTRESS: ve finale ta dividenda z CEZu cela padne na podporu OZE... a fakticky vzato, to co od CEZu na dividendach stat inkasuje na vykryti te podpory beztak nestaci.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Tak v tom Aljšaským scénáři by mohl stát třeba rozdělovat dividendu z ČEZu, to by vyšlo skoro stejně akorát v korunách tj. 1280kč ročně. Bohužel to jsou peníze se kterýma už rozpočet ČR počítá, to je taky odpověd pro ty co se šklebí na to že energii vyvážíme.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    CYNIK: klid. ja jsem zde daval kuwait jako mozne misto, kde se da studovat jak se meni chovani populace, kdyz jejich potreby jsou plne pokryty davkami. Nic vic...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: OMG jakej kuwajt nebo Aljaška NENÍ příklad UBI a to z toho prostého důvodu, že se to platí z výnosů prodeje nerostných surovin. To není ani náhodou aplikovatelné všude na světě.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    no co, xchaos sem zase vtrhne, napise jeden ze svych proslulych romanu o houne a zase odtece do jinyho auditka.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SEAMON: vsak si to muzes dohledat :) Me tam spis zaujalo aktualni srovnani... publikaci tam maj hromadu.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    DANYSEK: Hej tento rok je to slabsie, ale zas v takom 1997 mozno nebolo 1000$ taky zly peniaz.. Ale zas na druhu stranu je to aspon dobry indikator bullshitu - akonahle to je niekde spominane ako uspesne/funkcne NZP, tak je jasne ze su to kecy.

    Inak je otazne, ci by NZP nebolo "definitivne" riesenie bezdomovectva.. Pomer alkoholizmu a drogovej zavislosti je tam vcelku slusny a dostat sa k trvalemu bezpracnemu prijmu, by mozno cely proces dost ulahcilo.

    V diskusii pod clankom:
    Kamarád ze šachty dostal rentu, docela slušný peníz. Byl jsem u něho a ptal se, jak se mu daří. Prý na houno.
    Když fáral, vykouřil krabičku cigár za den, k tomu svých 5 piv a stačilo.8 hodin v práci v dole,6 prospal a ze zbytku něco na pivě a něco při práci okolo chalupy. A na rentě?
    Už ve 4 ráno nespal, pokuřoval cigára, padly bez problému 2 krabičky i více, za den vypil 10-15 piv a půl litru rumu, někdy i více. A proč??
    Nemusel pracovat!!! Koruny chodily, času do "Aleluja" a žádné povinnosti nebyly. Jeho heslo : "Lejte to do mě, bo střizlívím!"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SEAMON: za letosek jen $992... takze necelejch 83 dolaru mesicne... a naklady si muze kazdej najit sam... inu, taky jen almuzna.
    XCHAOS asi bude smutny :D
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Inak by bolo dobre konecne prestat s tou Aliaskou ako prikladom.

    Alaska Permanent Fund - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alaska_Permanent_Fund

    Historicky to vychadza na zhruba 1200$ rocne, tj. tak 100$ mesacne - niektore roky su lepsie. Silne pochybujem, ze z toho niekto vyzije.

    A hoci to tam bezi 39 rokov, tak som nepostrehol, ze by doslo k nejakej radikalnej spolocenskej zmene.

    Tvrdenie pana filozofa je vcelku zabavne:
    Na Aljašce, kde základní příjem dobře funguje, se to nestalo. Ceny tam nijak dramaticky nevzrostly.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FORTRESS:

    Miroslav Kalousek
    @kalousekm
    Level 1:
    To je zásadní nedorozumění. Být zdravý, nepracovat, a přesto mít nárok na důstojný příjem, není základní lidské právo. Pan docent Hrubec by měl ještě doplnit, kdo by měl tu “základní povinnost” druhému to jeho “právo” platit.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: coz ma drobatko problem se skalovanim... zatimco 'na neco konkretniho' se tech zdroju v zasade dostava, tak jen 'za to byti' v nasich podminkach proste nevis, kde na to vzit... :) Takze z toho je akorat takovy vlhky sen...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ok :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: hele, já se nemusím hádat z každým :-) sociální státy, které přispívají na kdeco, jsou běžný fenomén. Myšlenka ZP je prostě příspěvek ne na něco konkrétního, ale příspěvek občanovi: prostě za to, že je.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: "ano, je to sociální systém, ale není to ZP." to neni ale jedina davka penez. Dalsi jsou prispevky na bydleni, prispevky na zdravotni osetreni v cizine. prispevky za zamestnani u privatni (nestatni ) firmy, prideleni vlastniho bytu/domu... atd.

    rikej si tomu jak chces, je to proste suma penez, ktere dostava vetsina populace. me to prijde dobre ke studiu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: nevím, jestli klíčový, ale přijde mi jako její přirozené vyústění. Demokracie může směřovat buď k tomu, že sama sebe z ruší - což zase může mít dvě formy, buď skutečně nějaký "minimální stát", který nevybere moc daní a tedy toho moc nepřerozdělí, nebo nějaký druh totality, ať už jí nazveme fašistickou nebo komunistickou, která naopak přerozdělí a centrálně nadekretuje téměř všechno. A nebo, pokud demokracie sama sebe nezruší a stát zůstane relevantním hráčem (i ekonomicky), tak ten záklladní příjem mi přijde jako směřování, které prostě dříve nebo později vždy někoho napadne. A přijde mi férovější, než když by různé dílčí skupiny měly lobbovat, která je více "potřebná" - důchodci, nebo svobodné matky? zdravotně postižení, nebo studenti? chudé rodiny s více dětma, nebo nečekaně nezaměstnaní, co předtím příjmy měli?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: no, nemyslím si, že Kuwait je dobrý příklad, a navíc to, co popisuješ, je ekvivalent např. food-stamps v USA: ano, je to sociální systém, ale není to ZP.

    dotovaná rýže v Indii je z řady důvodů odlišný případ, protože tam prý se s přeprodejem min. části těch přídělů za tržní ceny vysloveně počítá a zneužívání systému předchází nějakým shromažďováním biometrických dat a tak. Navíc taky indická populace je na rozdíl od kuwaiťanů, kteří před ropným boomem byli v podstatě převážně buď městští obchodníci nebo pastevci, je přeci jen nějak ekonomicky aktivní.. i když to stěhování do slumů kolem měst je docela tristní.

    Indie samozřejmě má svých problémů dost. A pořád to není přímo ZP jako takový, pouze jakýsi jeho symbolický podklad: vláda se Indům zavazuje zajistit jim min. množství rýže za garantovanou regulovanou cenu, což je forma společenské smlouvy srozumitelná i negramotným. Přijde každopádně jako lepší a hlavně masivnějí příklad, než nějaký přídělový systém financovaný z ropy. Nevím, jestli je to něco, co by se mělo napodobovat v ČR nebo EU (něco typu rohlík za garantovanou cenu... de facto, ceny pečiva řetězce pokud vím mírně dotujou, aby přilákali zákazníky, ale spíš na úrovni zlomku cenu, nepředpokládá se, že ty rohlíky někdo vykoupí a prodá za tržní ceny :))
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: a pro studium vlivu na populaci nemusi byt pouzit jen kuwait. Zemi, kde cela populace prijima pravidelne nejakou sumu, je vice.

    proc jsem tu psal svuj prispevek je tento clanek.
    Nepodmíněný základní příjem je klíčový pro demokracii, říká filozof Hrubec - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...eny-zakladni-prijem-je-klicovy-pro-demokracii-rika-filozof-hrubec-40336778
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam