• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: OMG jakej kuwajt nebo Aljaška NENÍ příklad UBI a to z toho prostého důvodu, že se to platí z výnosů prodeje nerostných surovin. To není ani náhodou aplikovatelné všude na světě.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    no co, xchaos sem zase vtrhne, napise jeden ze svych proslulych romanu o houne a zase odtece do jinyho auditka.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SEAMON: vsak si to muzes dohledat :) Me tam spis zaujalo aktualni srovnani... publikaci tam maj hromadu.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    DANYSEK: Hej tento rok je to slabsie, ale zas v takom 1997 mozno nebolo 1000$ taky zly peniaz.. Ale zas na druhu stranu je to aspon dobry indikator bullshitu - akonahle to je niekde spominane ako uspesne/funkcne NZP, tak je jasne ze su to kecy.

    Inak je otazne, ci by NZP nebolo "definitivne" riesenie bezdomovectva.. Pomer alkoholizmu a drogovej zavislosti je tam vcelku slusny a dostat sa k trvalemu bezpracnemu prijmu, by mozno cely proces dost ulahcilo.

    V diskusii pod clankom:
    Kamarád ze šachty dostal rentu, docela slušný peníz. Byl jsem u něho a ptal se, jak se mu daří. Prý na houno.
    Když fáral, vykouřil krabičku cigár za den, k tomu svých 5 piv a stačilo.8 hodin v práci v dole,6 prospal a ze zbytku něco na pivě a něco při práci okolo chalupy. A na rentě?
    Už ve 4 ráno nespal, pokuřoval cigára, padly bez problému 2 krabičky i více, za den vypil 10-15 piv a půl litru rumu, někdy i více. A proč??
    Nemusel pracovat!!! Koruny chodily, času do "Aleluja" a žádné povinnosti nebyly. Jeho heslo : "Lejte to do mě, bo střizlívím!"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SEAMON: za letosek jen $992... takze necelejch 83 dolaru mesicne... a naklady si muze kazdej najit sam... inu, taky jen almuzna.
    XCHAOS asi bude smutny :D
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Inak by bolo dobre konecne prestat s tou Aliaskou ako prikladom.

    Alaska Permanent Fund - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alaska_Permanent_Fund

    Historicky to vychadza na zhruba 1200$ rocne, tj. tak 100$ mesacne - niektore roky su lepsie. Silne pochybujem, ze z toho niekto vyzije.

    A hoci to tam bezi 39 rokov, tak som nepostrehol, ze by doslo k nejakej radikalnej spolocenskej zmene.

    Tvrdenie pana filozofa je vcelku zabavne:
    Na Aljašce, kde základní příjem dobře funguje, se to nestalo. Ceny tam nijak dramaticky nevzrostly.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FORTRESS:

    Miroslav Kalousek
    @kalousekm
    Level 1:
    To je zásadní nedorozumění. Být zdravý, nepracovat, a přesto mít nárok na důstojný příjem, není základní lidské právo. Pan docent Hrubec by měl ještě doplnit, kdo by měl tu “základní povinnost” druhému to jeho “právo” platit.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: coz ma drobatko problem se skalovanim... zatimco 'na neco konkretniho' se tech zdroju v zasade dostava, tak jen 'za to byti' v nasich podminkach proste nevis, kde na to vzit... :) Takze z toho je akorat takovy vlhky sen...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ok :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: hele, já se nemusím hádat z každým :-) sociální státy, které přispívají na kdeco, jsou běžný fenomén. Myšlenka ZP je prostě příspěvek ne na něco konkrétního, ale příspěvek občanovi: prostě za to, že je.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: "ano, je to sociální systém, ale není to ZP." to neni ale jedina davka penez. Dalsi jsou prispevky na bydleni, prispevky na zdravotni osetreni v cizine. prispevky za zamestnani u privatni (nestatni ) firmy, prideleni vlastniho bytu/domu... atd.

    rikej si tomu jak chces, je to proste suma penez, ktere dostava vetsina populace. me to prijde dobre ke studiu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: nevím, jestli klíčový, ale přijde mi jako její přirozené vyústění. Demokracie může směřovat buď k tomu, že sama sebe z ruší - což zase může mít dvě formy, buď skutečně nějaký "minimální stát", který nevybere moc daní a tedy toho moc nepřerozdělí, nebo nějaký druh totality, ať už jí nazveme fašistickou nebo komunistickou, která naopak přerozdělí a centrálně nadekretuje téměř všechno. A nebo, pokud demokracie sama sebe nezruší a stát zůstane relevantním hráčem (i ekonomicky), tak ten záklladní příjem mi přijde jako směřování, které prostě dříve nebo později vždy někoho napadne. A přijde mi férovější, než když by různé dílčí skupiny měly lobbovat, která je více "potřebná" - důchodci, nebo svobodné matky? zdravotně postižení, nebo studenti? chudé rodiny s více dětma, nebo nečekaně nezaměstnaní, co předtím příjmy měli?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: no, nemyslím si, že Kuwait je dobrý příklad, a navíc to, co popisuješ, je ekvivalent např. food-stamps v USA: ano, je to sociální systém, ale není to ZP.

    dotovaná rýže v Indii je z řady důvodů odlišný případ, protože tam prý se s přeprodejem min. části těch přídělů za tržní ceny vysloveně počítá a zneužívání systému předchází nějakým shromažďováním biometrických dat a tak. Navíc taky indická populace je na rozdíl od kuwaiťanů, kteří před ropným boomem byli v podstatě převážně buď městští obchodníci nebo pastevci, je přeci jen nějak ekonomicky aktivní.. i když to stěhování do slumů kolem měst je docela tristní.

    Indie samozřejmě má svých problémů dost. A pořád to není přímo ZP jako takový, pouze jakýsi jeho symbolický podklad: vláda se Indům zavazuje zajistit jim min. množství rýže za garantovanou regulovanou cenu, což je forma společenské smlouvy srozumitelná i negramotným. Přijde každopádně jako lepší a hlavně masivnějí příklad, než nějaký přídělový systém financovaný z ropy. Nevím, jestli je to něco, co by se mělo napodobovat v ČR nebo EU (něco typu rohlík za garantovanou cenu... de facto, ceny pečiva řetězce pokud vím mírně dotujou, aby přilákali zákazníky, ale spíš na úrovni zlomku cenu, nepředpokládá se, že ty rohlíky někdo vykoupí a prodá za tržní ceny :))
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: a pro studium vlivu na populaci nemusi byt pouzit jen kuwait. Zemi, kde cela populace prijima pravidelne nejakou sumu, je vice.

    proc jsem tu psal svuj prispevek je tento clanek.
    Nepodmíněný základní příjem je klíčový pro demokracii, říká filozof Hrubec - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...eny-zakladni-prijem-je-klicovy-pro-demokracii-rika-filozof-hrubec-40336778
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: "P pokládám dotovanou rýži v Indii" kuwait a dalsi zeme v gulfu maji zakony, ktere urcitym skupinam kuvajtanu ( ceska prestava , ze kuvajtan == bohatvstvi je mimo realitu. plati spise opacne) dava moznost jit si vyzvednout do site coop zakladni potraviny zdarma. Staci mit mensi prijem nez XY.

    btw. proc ja slysim neustale, ze zakladni prijem se nekde experimentalne overuje? Na co? V kuvajtu vetsina (mozna ze vsichni, ale to si netroufam rici) dostavaji nejakou formu statni financni pomoci uz po dekady.

    kuwait nabizi imho naprosto skvele podminky po studium, co to udela s populaci. Proc delat experimenty na nejakych omezenych vzorcich populace ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: zajímavý odkaz, nicméně je to odkaz na případ, kdy _stát_ (byť tedy privátní, oligarchickou rodinou ovládaný - ale přeci jen svrchovaný stát) bude skupovat ty akcie. Přijde mi to tak trochu jako komunistická státní ekonomika, ale nevím :-) ty jsi samozřejmě chytřejší a víš, kdo je "komunista" a kdo ne... to já si netroufám :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: dalsi vec je, ze kdyz mas ropu nebo rejzi, tak to jeste neznamena, ze budes mit bohatou zemi. ono totiz musis mit i podnikatelsky videni a cit, chapat, ze je potreba do firmy investovat na dobu, kdy se veci zmeni a ropa dojde

    jenze ja tohle mysleni necekam od komunistu a milovniku marxe, kteri nemysli dopredu.

    Saúdští Arabové se připravují na život bez ropy. Peníze z ní investují do Tesly, Uberu i Twitteru | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://ekonom.cz/c1-66695860-saudsti-arabove-se-pripravuji-na-zivot-bez-ropy
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak kdyz tu ropu ci rejzi ve velkym produkujes v miste, tak je to taky o necem jinym, zejo... holt nejsme Aljaska - obavam se, ze na produkci MND si tady muzes o levny rope maximalne nechat zdat mokre sny :) Norove maj zas treba hodne levnou elektriku, jednoduse proto ze tam maji spoustu prirodnich zdroju. A taky se neboji je pouzit - treba klidne i za cenu, ze 'vypnou' (nebo dost omezi) nejaky vodpopad a jeho vody presmeruji na turbinu (kde za timto ucelem maji prorazene i stoly nekolik kilometru dlouhy). Uplne vidim, jak si u nas dovolis neco takovyho... aktivisti by se asi posrali, kdybys neco podobnyho chtel udelat u nas :D

    A ted mi rekni, jakymi zdroji to chces kompenzovat v nasich podminkach... vono 'nase' uhli uz davno netahne, ze... nehlede na to, ze spoustu penez jeste spolkne navrat tezbou zdevastovany krajiny do nejakyho normalu. Holt i dluhy z drivejska se musi splacet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, ale je to konzistentní s tím, že levice ZP většinou odmítá s tím, že by šlo o "chudinskou dávku". Takže minimálně v tomto opět máme shodu a minimálně je to argument proti výpadům UFO, jak "XCHAOS je komunista, protože Piráti nemají rádi Kalouska" (nebo jak ta jeho linie argumentace vlastně je postavená a jakou roli v tom hraje ZP).

    Irán k ZP dlouhá léta "přihazoval" masivně dotované pohonné hmoty pro vlastní populaci. Já osobně za přesnější model nějakého celoplošného ZP pokládám dotovanou rýži v Indii, o které si taky něco můžeš vygooglit/přečíst na wiki. (princip je, že je legální tu dotovanou rýži nakoupit a pak prodat na volném trhu, čímž z toho fakticky vzniká jakýsi drobný ZP pro všechny s indicikým občanstvím, které mimochodem není zcela bezcenné a není snadné ho získat - lze se pouze přiženit/přivdat, je to kmenová etnická příslušnost...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FORTRESS: kupodivu, v tom bodě, že tyhle dílčí pokusy mají asi stejnou vypovídací hodnotu, jako výhra v loterii, se shodneme.

    Ta "neudržitelnost při aplikaci na celou společnost" je ale prostě jen teze, která je stejně nepodložená, jako teze, že to bude fungovat super a bez problémů. Záleží na spoustě faktorů. Jako náhrada za dnešní komplex minimální mzda + podpora v nezměstnansoti + jiné sociální dávky by to mohlo mít docela silný motivační efekt. Hlavně se tím zlegalizuje práce lidí, co dnes kombinují různé dávky s prací načerno... resp. zvýší motivace těch, kteří by při přechodu z dávek do zaměstnání dostali jen marginálně víc...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam