• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: takže to prostě nepochopíš, ani na tom příkladu, kdy řikám, že minimální mzda je vždy řeálně podle ekonomických zákonů 0 a žádný zákon na světě s tim nikdy nic neudělá, jo?

    Stejně tak je reálná mzda rovna superhrubé a je jedno, co je napsané v zákoně, to taky furt nechápeš, jo?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: Jedna stara kocici moudrost, ktera se sem ted moc hezky hodi, rika: „Co to sakra meles, ty vorechu?
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: no, vono totiž lidi dodržují zákony proto, protože je někdo napsal a schválil a ne proto, že jsou vynucovány, co? :)

    Ano, to že je něco napsané v zákoně nijak nemění ekonomické zákonitosti - to jsem ti celou dobu řikal a tohle dál nechápeš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: cajk, takze jsi nikdy zamestnance nemel. Protoze jinak bys tyhle nesmysly o tom, ze je obsah zakona bezpredmetny neplacal... :D
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: Ano, musí. No vidíš, teď opakuješ, co řikám já. Hrubá mzda je úplně bezpředmětné nebo to , co je v zákonět je taky bezpředmětné. Tam můžeme napsat, že zaměstanec musí mít 365 dní dovolené a reálný výsledek nebude to, že budou mít rok dovolené, ale to, že žádný zaměstnanecký poměr nebude existovat.
    Jsem rád, že jsi pochopil rozdíl mezi realitou a zákonem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: zamestnanec musi vyprodukovat jeste mnohem vic, nez superhrubou mzdu, protoze z neceho se musi zaplati i jeho dovolena :) Tvoje zkratky jsou dojemny. Mels vubec zamestnance, nebo jen tak placas? Tebe ocividne nezajima nic, ty mas tu svoji jedinou spravnou pravdu™.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: hale, já už nevim, jak ti to vysvětlit.

    Já ti řikám, že zákon něco arbitrárně stanoví - třeba mluví o hrubé mzdě. Tak lidi slepě - jako ty - koukají na zákon a mají ho za pravdu. A pak třeba říkají (opět díky zákonu), že "zaměstnavatelé platí sociální a zdravotní za ně" jakoby to dávali navrch platu. Tak to ale v realitě není, jak o tom svědčí ekonomie.
    Mě vůbec nezajímá, co je podle zákona v pracovní smlouvě nebo v zákonu. Protože to je jenom de jure. Reálně jsou věci jinak, to ti tady vysvětluju.
    A ano, ten zákon jsem skutečně asi 15 let od školy neotevřel, protože tam jsou formálnosti, které nemají vliv na to, jak věci v realitě fungují.

    Reálně a tedy de facto musí zaměstnanec vyprodukovat superhrubou mzdu, nikoliv hrubou. To není výplod, to je čistá realita a je úplně jedno, co se napíše do zákona a úplně stejně to je s minimální mzdou. Můžeš si nastavit de jure jakoukoliv, ale reálně je minimální mzda pořád 0.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: Az na to, ze zakonik prace specifikuje pouze minimalni nalezitosti pracovni smlouvy... rozhodne zadny zakon nebrani zamestnavatelum tam superhrubou mzdu napsat, ty kecale... nevim odkud sis tuhle pi*ovinu vycucal :-) A dokonce ani ta mzda bejt primo ve smlouve nemusi. Dokazujes, jak o tom vsem vis dohromady kulovy, zakon si zjevne ani neotevrel... ale budes se tu fundovane tvarit, jak o tom vis vsecko... :D
    Tvoje "logicky" a "defacto" jsou tvoje soukrome vyplody. Tve soukrome nesmysly, chces-li ;-) Jedinej, kdo tu je zmatenej ses ty, protoze namisto faktu tu vytahujes svoje vlastni dojmy.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: no právě! Není tam superhrubá mzda. Protože "zákon formálně bla bla". Přitom to je ta částka, která je důležitá pro ekonomii. To je reálný náklad na práci.
    A to ti tady celou dobu píšu, ty ptáku - že na té pracovní smlouvě právě NENÍ! Místo toho je tam zcela nesmyslná vymyšlená "hrubá mzda". Která neodpovídá ani nákladům, ani čistému příjmu.

    Takže jsi nepochopil, co jsem ti chtěl říct a měls to přesně naopak. Logicky je totiž de facto pracovní smlouva o superhrubé mzdě, ale de jure tam je hrubá, ačkoliv reálně to je nesmysl.

    Se pak nediv, že seš tak zmatenej, když se bavíš nad vymyšlenými hodnotami zákonem, které nepopisují reálný svět a z hlediska ekonomie jsou zcela arbitrární.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: jo a kdy jsi naposled videl pracovni smlouvu? :D A videls treba platovy tabulky, jak vypadaj? Takze, ne, kecas... nikde neni superhruba mzda, vsude je hruba. Superhruba je videt az na vyplatnici. Takze jses obycejny lhar... s tim by ses v politice mohl chytit ;-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: ve všech. To je přesně to, jaké nesmysly ten zákon říká. Dohodneš se na superhrubé mzdě, kterou je částka, kterou nevidíš ani ty, ani zaměstnavatel. Ale superhrubá mzda je to relevatní a to reálné a logické, co je třeba řešit. Tak prohlaný je ten zákon a tak ničí lidské chování a vytváří chybnou informaci a někteří lidé - jako ty - to dokonce tlačí "jakože to je dobře a pravda".

    Fakt neřikej tyvole :-D. To jsou mi novinky... Nepřestávej. Nejsem to já ten, který říká, že to, co je v zákoně je blbost?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: no... muzes mi rict, u ktereho zamestnani si clovek sjednava plat v superhrube mzde? :-) To, ze jsou naklady na zamestnance vyssi ja vim, ale z pohledu zamestnance je na jeho papire (smlouve) hruba mzda, od ktery se vsechno dalsi odviji.

    Navic naklady na zamestnance taky nejsou jen to, co vyjadris v danovych odvodech, to cislo je v realu jeste vyssi, protoze BOZP (boty, obleceni) a dalsi 'vicenaklady'. Ono treba i dovolena je z pohledu zamestnavatele vydaj, kdy cloveku plati za to, ze... ehm... nic realne nedela :) Nebo treba takove 'stravne' na sluzebkach. I to jsou penize, ktere ti 'stat' zakonem bere - jen netecou do jeho kasy k dalsimu prerozdeleni, ale nuti te je rovnou poslat nekam jinam. Proste ty sis vytahnul jednu konkretni nakadovou polozku a kolem ty se furt tocis jak kafemlejnek, ale skutecne celkove naklady na zamestnance (pripadne skutecne celkove danove zatizeni) neresis. Asi proto, ze to sam nedokazes propocitat ;-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: ano, je to zdanění práce a uváděl jsem to proto, protože jeho součástí je sociální pojištění a to celkové a ne jenom tvoje totálně blbé, nedjřív 6.5% a pak 25% zaměstnavatele. To jsou nesmysly z textu zákona, které nevypovídají o realitě, dokonce o té realitě lžou. Já se nechci bavit o tom, kolik celkově stát bere, já jsem se bavil o tom, kolik stát lidem bere ze mzdy a jaká součást jsou sociální odvody. Nedal jsem žádné rovnítko, ty sis to totálně vyprojektoval. Ostatně, já jsem jeden z lidí ,kteří kontrolovali výpočet libinstu na celkové zdanění zaměstnance v ČR, tak nemel.

    V demokracii lidi nevolí to, co je pravda nebo co je správně, ale to, čemu věří. Je zaručeno, že geniální nápad tedy nevyhraje.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: ale to jsme zpet u toho, ze ten zajem nemuze skoncit u toho tvyho prumerovani podle cisel zdaneni prace od OECD, kterym tu sermujes. Cislo, ktery jsi sem resi jen samotne zdaneni prace a nic vic. A ne, to fakt neni debata o tom, jestli ses spletl o nejaky procenticko. To je o tom, ze jestli se chces bavit o tom, kolik stat lidem celkove sebere, tak si sam vytah naprosto blby cislo :D Proste jsi dal rovnitko mezi zdaneni prace a celkove zdaneni. A to je - tvym slovnikem - HOVADINA ;-) Samotny zdaneni prace je zase jen ucelove vytrzeny cislo z kontextu, zejo.

    Za kterou stranu kandidujes? Volby se blizi... jestli je tvuj napad tak genialni, jak se tvaris, tak hadam ze ty volby vyhrajes :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: jak random čísla. Jakože lidi nezajímá, kolik jim reálně stav veme z jejich produkce? A sorry tyvole, že jsem si o % nepamatoval číslo z OECD :-D.
    Ne ty řekneš "to je ze zákona" fajn. Ale ten člověk neodvede cifru, co je v zákoně ze svého reálného platu, který je superhrubá mzda. Dokonce to ani nezaplatí ten zaměstnavatel, reálně to odvede ten člověk. Proto nemá smysl plácat random čísla ze zákona, protože ten zákon nepopisuje realitu.

    Jak bych se k tomu dobral? Normálně bych zrušil povinné sociální odvody a udělal státní sociální fond. A nikdo neví, jak se k něčemu politicky dobrat :-D. Ano, takže popisuju ideální stav, který v demokracii nikdy nenastane, protože demokracie je úplně na hovno.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: sorry, ale to jsi tu zacal pitvat ty :-) V momente, kdy jsi zacal rozebirat to, ze bys rad odvody na socialni jako sporeni a ze socialni je jen dalsi dan. Totalne random cisla tu tahas ty, coz nazorne doklada tvuj nastup s OECD, ktery si tu vytahnul zase ty.
    Sam kecas blbosti... resp. placas jen mozna-idealni koncovy stav, ale sam nevis, jak se k nemu smysluplne dobrat :) Protoze zmenit system - to neni jak smazat harddisk a zacit s cistym systemem na zeleny louce.

    Hele, zijem v demokracii a o tom, co se s prachama deje (vcetne tech danovych sazeb) rozhoduji ti, ktere si tam sami zvolime. Nejak jsem si nevsimnul, ze by vetsi masu dokazali presvedcit ti, co tlaci tve myslenky. Ale treba to jini delali blbe - muzes zkusit jit sam do politiky a zmenit to. Moc rad se podivam na to, jak ti to pujde, ty chytraku... :-) Za kolik let to dokazes zmenit...? :D Cile si dej klidne sam, nechci bejt mrcha, co ti dava terminy...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: ano, kdy víš, že je potřeba koukat na celé zdanění, tak proč furt vytahuješ totálně random číslo jako je jeden odvod zaměstnavatele?

    Jsem rád, že uznáváš, že jsi vlastně kecal blbosti.

    Já bych to řešil jednoduše tak, aby lidi měli na výběr - aby si s těma prachama mohli dělat, co chtěj.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: a kde presne pisu, ze to skvele vychazi? Nezapomel sis nasadit bryle? :-)
    Cisla popsana realitou musis hledat v celkovem zdaneni... vseho, nejen v odvodech ze mzdy, ale taky v dalsich danich, ktere clovek kde zaplati. Ale chapu, ze zacit vic pocitat a prohrabavat se specifiky jednotlivych statu se ti nechce.
    A pokud chces prednaset o zlodejine, pak bys mel take predlozit, jak bys to teda resil ty....
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: protože ty čísla nejsou popsané realitou. "Odvody placené zaměstnavatel" je jenom termín, který ale reálně neznamená, že zaměstnavatel dává milodar zaměstnanci navíc. Realita je taková, že to je produkt zaměstnance a proto to tak OECD správně počítá.
    Opět je pak hra s číslama a formálností, ale už ne s ekonomií. Zdravotní a sociální odvody jsou pořád náklad na zaměstnání a je jedno, jak blbě se na to člověk podívá. Prostě je to strženo z produkce zaměstnance.

    Tys říkal, jak skvěle ten výpočet vychází u těch chudých lidí, tak bys ho měl předvést místo kecání :). Protože na průměrné mzdě je sociální pojištění totálně odporná zlodějna.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: ktery cisla jsou spatne.... ty presny vytazeny z nasich zakonu a ktera do puntiku odrazi, kolik toho u nas clovek odvede... nebo ty cisla z OECD, kde kvuli moznosti to vubec nejak mezinarodne srovnat dochazi k ruznejm zjednodusujicim nepresnostem? :-) Uvedom si, ze chtiit vyrobit jedno presny cislo v prostredi, kde kazdej stat ma jinou strukturu dani dost dobre nejde. Pro zakladni srovnani je metodika OECD asi dobra, ale tvrdit mi ze cislo z naseho zakona je nepresny je solidni bizar... :D
    Ono ostatne i v pripade OECD zalezi, jakou ze statistik si vytahnes :-) Treba ciste zdaneni prace (bez odvodu na zdravotni a socialni) treba vychazi podprumerne, zeano...


    To, co clovek odvede z platu je jen cast celyho cirkusu. Pak tu mas dalsi dane, ktery se do srovnani zohlednujou podstatne hur. Aneb klidne muzes mit nizky zdaneni prace a ty prachy vytahnout jinde. Treba na dani z majetku, ruzne neprime dane, ruzne spotrebni dane... a ne, to ze to clovek nevidi na vyplatni pasce fakt neznamena, ze ho o ty prachy stat neobere ;-) A takovy srovnani je jeste slozitejsi, zeano. Ale chapu, ze ses vzhlidnul v jednom cisle, kterym si vsecko zjednodusujes... lidi jsou obecne lini, zejo :D Ale ne, opravdu to neni jen o tom, co mu odejde z platu na urovni vyplatni pasky.

    Ostatne je to videt treba na DPH. Ano, treba v Irsku, Polsku, Dansku ci Norsku ti z platu ve srovnani OECD strhnou castku podprumernou... ale na DPH zaplatis vic nez u nas. Rakousko, Nemecko ci Francie s vyssim zdanenim prace ma tu DPH nizsi. Dalsi dane neresim. Ty proste resis jen to co ti stat sebere z platu a vubec se nezabyvas necim, co bych nazval total cost of life... :-) Pritom to je podstatnejsi udaj...

    Ad kupni sila... ehm, a co jsem nize psal? Dekuju, ze jen opakujes co jsem tu sam napsal :D A jinak, nejsem tva sekretarka. Jestli chces nejakej vypocet, tak si ho udelej sam :)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: ano, tak logicky vytáhneš čísla, které jsou tomu člověku k ničemu a ještě špatně.

    Ano, nejsme na tom nejhůř a jsme vysoko nad průměrem OECD. Což je hodně blbý taky proto, protože jsme daleko chudší než ostatní země.

    Ano, v Evropě jsou obrovští socialisté, ale mají 2.5x lepší kupní sílu. Tj. stejná daň na nás dopadá daleko hůř.

    A nevim, o čem to najednou plácáš. Pro člověka je důležité, kolik mu odejde z platu. A to je celkově zdanění práce. Když se podíváš do zákona, tak tam jsou kdejaké kraviny, třeba to, že zaměstnavatel "platí" zaměstnancovi sociální pojištění, ale reálně logicky to platí všechno zaměstnanec ze své prdukce. Nemůže to být jinak. Je to lež, aby nebyla defenestrace.

    Udělej mi ten výpočet ty, když seš tak chytrej :-D. Protože to nevyjde, možná pro nějakej mezní případ, kterej si vymyslíš, třeba - celej život minimální mzda a žití 30 let v důchodu, apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam