• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: ne, skutecne nemam potrebu se vybavovat s nekym, kdo ignoruje zakladni terminologii a uziva ustalenych spojeni ve vyznamu jinem, nez ktery maji... to je skutecne jen ztrata casu :-) Jak tomu ty nerozumis jsi ukazal pred chvili. Lidi, co veci rozumi uzivaji slov ve vyznamu jim danem. A to neni tvuj pripad.
    Vzdyt je to jedno... holinky nebo hodinky, oboji se natahuje, vid...? :D
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: takže to nedokážeš prostě. Takže prostě 2 dny reaguješ na to, čemu nerozumíš.

    A pak si všimneš jednoho termínu, který jsem použil "reálná mzda", který jsem vysvětlil několikrát v jasném kontextu a pošleš mě, člověku, kterej má odbornou zkouše z účetnictví, vystudovanou statistiku a ekonomii, odkaz na to, co znamená "reálná mzda" jako mzda očištně o inflaci a řekneš mi, jakože jsem to tak myslel...

    Beyond parody.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: ty fakt meles hovna, k tomu neni co dodat :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: jasně, takže když někdo použije slovo "reálné" tak tím vždycky myslí "očištěno o inflaci". Takže jsem byl včera reálně na fotbale tj. včera jsem byl na fotbale očištěn o inflaci.

    Takže ty do teď nechápeš, co ti celou dobu říkám, jo? Ty sis něco úplně blbě vyložil a obviňuje mě z toho, že "jsem to tak myslel". Nechce vytáhnout hlavu ze zadku? Ty to neustále furt nechápeš, co ti tady dva dny řikáš a posíláš mi odkaz na to, co jsem ti už dvakrát řekl, že o tom NEMLUVIM.

    Dokáže mi svými slovy interpretovat, co myslím tím, když řikám, že ze ekonomického hlediska je superhrubá mzda ta reálná (ve smyslu, ty blbečku, existující v reálném světě) mzda tj. tržní cena práce?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: jestli se chces ucastnit debaty, tak si prosim nezavadej nejake "sve" vyznamy k definovanym ustalenym terminum. Takhle se vyjadruje leda nejakej mongol... po desatym pivu v putyce :-) Realna mzda nema ten vyznam, ktery ty nesmyslne uzivas, ergo debata je bezpredmetna. dopln si vzdelani a pak prijd.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: takže ti to nedochází vůbec...

    Ježišikriste, to je fyzická bolest.

    Reálné v tomhle kontextu znamená že odpovídá realitě našeho světa. Kde jsem tady mluvil o inflaci, ty pako?

    Ty seš mega zmatenej...

    Ještě naposledy: chápeš, že cena práce (reálná de facto a netyvole nic s inflací) je aktuální tržní cena práce a ta je rovna superhrubé mzdě, bez ohledu na to, jaký termín a jaký výpočet odvodů ze mzdy si stát vymyslí. Úplně stejně jako v případě minimální mzdy. Zákon o minimální mzdě nedokáže měnit ekonomickou realitu lidského chování.
    Chápeš to, chápeš co ti řikám? Zkus to interpretovat vlastními slovy. Nebo ti to mám odznakovat?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: tywole, tobe fakt hrabe... ja se bavim o minimalnich nalezitostech pracovni smlouvy a ty tu zacnes sermovat s minimalni mzdou... skoc si k ocnimu, delas z toho solidni bramboracku jen tim, ze mas problem cist a porozumet psanemu :D
    Ne, realna mzda neni rovna superhrube mzde. Realna mzda je ekonomicky termin. Jde o nominalni mzdu, ktera je snizena o miru inflace. Realna mzda vyjadruje tu kupni silu, kterou jsi zminil nize. Uz z toho je jasne patrne, ze realna mzda nemuze byt rovna superhrube mzdy.

    Jses jak XCHAOS, meles hovna a pritom neznas ani zaklady.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: takže to prostě nepochopíš, ani na tom příkladu, kdy řikám, že minimální mzda je vždy řeálně podle ekonomických zákonů 0 a žádný zákon na světě s tim nikdy nic neudělá, jo?

    Stejně tak je reálná mzda rovna superhrubé a je jedno, co je napsané v zákoně, to taky furt nechápeš, jo?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: Jedna stara kocici moudrost, ktera se sem ted moc hezky hodi, rika: „Co to sakra meles, ty vorechu?
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: no, vono totiž lidi dodržují zákony proto, protože je někdo napsal a schválil a ne proto, že jsou vynucovány, co? :)

    Ano, to že je něco napsané v zákoně nijak nemění ekonomické zákonitosti - to jsem ti celou dobu řikal a tohle dál nechápeš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: cajk, takze jsi nikdy zamestnance nemel. Protoze jinak bys tyhle nesmysly o tom, ze je obsah zakona bezpredmetny neplacal... :D
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: Ano, musí. No vidíš, teď opakuješ, co řikám já. Hrubá mzda je úplně bezpředmětné nebo to , co je v zákonět je taky bezpředmětné. Tam můžeme napsat, že zaměstanec musí mít 365 dní dovolené a reálný výsledek nebude to, že budou mít rok dovolené, ale to, že žádný zaměstnanecký poměr nebude existovat.
    Jsem rád, že jsi pochopil rozdíl mezi realitou a zákonem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: zamestnanec musi vyprodukovat jeste mnohem vic, nez superhrubou mzdu, protoze z neceho se musi zaplati i jeho dovolena :) Tvoje zkratky jsou dojemny. Mels vubec zamestnance, nebo jen tak placas? Tebe ocividne nezajima nic, ty mas tu svoji jedinou spravnou pravdu™.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: hale, já už nevim, jak ti to vysvětlit.

    Já ti řikám, že zákon něco arbitrárně stanoví - třeba mluví o hrubé mzdě. Tak lidi slepě - jako ty - koukají na zákon a mají ho za pravdu. A pak třeba říkají (opět díky zákonu), že "zaměstnavatelé platí sociální a zdravotní za ně" jakoby to dávali navrch platu. Tak to ale v realitě není, jak o tom svědčí ekonomie.
    Mě vůbec nezajímá, co je podle zákona v pracovní smlouvě nebo v zákonu. Protože to je jenom de jure. Reálně jsou věci jinak, to ti tady vysvětluju.
    A ano, ten zákon jsem skutečně asi 15 let od školy neotevřel, protože tam jsou formálnosti, které nemají vliv na to, jak věci v realitě fungují.

    Reálně a tedy de facto musí zaměstnanec vyprodukovat superhrubou mzdu, nikoliv hrubou. To není výplod, to je čistá realita a je úplně jedno, co se napíše do zákona a úplně stejně to je s minimální mzdou. Můžeš si nastavit de jure jakoukoliv, ale reálně je minimální mzda pořád 0.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: Az na to, ze zakonik prace specifikuje pouze minimalni nalezitosti pracovni smlouvy... rozhodne zadny zakon nebrani zamestnavatelum tam superhrubou mzdu napsat, ty kecale... nevim odkud sis tuhle pi*ovinu vycucal :-) A dokonce ani ta mzda bejt primo ve smlouve nemusi. Dokazujes, jak o tom vsem vis dohromady kulovy, zakon si zjevne ani neotevrel... ale budes se tu fundovane tvarit, jak o tom vis vsecko... :D
    Tvoje "logicky" a "defacto" jsou tvoje soukrome vyplody. Tve soukrome nesmysly, chces-li ;-) Jedinej, kdo tu je zmatenej ses ty, protoze namisto faktu tu vytahujes svoje vlastni dojmy.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: no právě! Není tam superhrubá mzda. Protože "zákon formálně bla bla". Přitom to je ta částka, která je důležitá pro ekonomii. To je reálný náklad na práci.
    A to ti tady celou dobu píšu, ty ptáku - že na té pracovní smlouvě právě NENÍ! Místo toho je tam zcela nesmyslná vymyšlená "hrubá mzda". Která neodpovídá ani nákladům, ani čistému příjmu.

    Takže jsi nepochopil, co jsem ti chtěl říct a měls to přesně naopak. Logicky je totiž de facto pracovní smlouva o superhrubé mzdě, ale de jure tam je hrubá, ačkoliv reálně to je nesmysl.

    Se pak nediv, že seš tak zmatenej, když se bavíš nad vymyšlenými hodnotami zákonem, které nepopisují reálný svět a z hlediska ekonomie jsou zcela arbitrární.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: jo a kdy jsi naposled videl pracovni smlouvu? :D A videls treba platovy tabulky, jak vypadaj? Takze, ne, kecas... nikde neni superhruba mzda, vsude je hruba. Superhruba je videt az na vyplatnici. Takze jses obycejny lhar... s tim by ses v politice mohl chytit ;-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: ve všech. To je přesně to, jaké nesmysly ten zákon říká. Dohodneš se na superhrubé mzdě, kterou je částka, kterou nevidíš ani ty, ani zaměstnavatel. Ale superhrubá mzda je to relevatní a to reálné a logické, co je třeba řešit. Tak prohlaný je ten zákon a tak ničí lidské chování a vytváří chybnou informaci a někteří lidé - jako ty - to dokonce tlačí "jakože to je dobře a pravda".

    Fakt neřikej tyvole :-D. To jsou mi novinky... Nepřestávej. Nejsem to já ten, který říká, že to, co je v zákoně je blbost?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: no... muzes mi rict, u ktereho zamestnani si clovek sjednava plat v superhrube mzde? :-) To, ze jsou naklady na zamestnance vyssi ja vim, ale z pohledu zamestnance je na jeho papire (smlouve) hruba mzda, od ktery se vsechno dalsi odviji.

    Navic naklady na zamestnance taky nejsou jen to, co vyjadris v danovych odvodech, to cislo je v realu jeste vyssi, protoze BOZP (boty, obleceni) a dalsi 'vicenaklady'. Ono treba i dovolena je z pohledu zamestnavatele vydaj, kdy cloveku plati za to, ze... ehm... nic realne nedela :) Nebo treba takove 'stravne' na sluzebkach. I to jsou penize, ktere ti 'stat' zakonem bere - jen netecou do jeho kasy k dalsimu prerozdeleni, ale nuti te je rovnou poslat nekam jinam. Proste ty sis vytahnul jednu konkretni nakadovou polozku a kolem ty se furt tocis jak kafemlejnek, ale skutecne celkove naklady na zamestnance (pripadne skutecne celkove danove zatizeni) neresis. Asi proto, ze to sam nedokazes propocitat ;-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: ano, je to zdanění práce a uváděl jsem to proto, protože jeho součástí je sociální pojištění a to celkové a ne jenom tvoje totálně blbé, nedjřív 6.5% a pak 25% zaměstnavatele. To jsou nesmysly z textu zákona, které nevypovídají o realitě, dokonce o té realitě lžou. Já se nechci bavit o tom, kolik celkově stát bere, já jsem se bavil o tom, kolik stát lidem bere ze mzdy a jaká součást jsou sociální odvody. Nedal jsem žádné rovnítko, ty sis to totálně vyprojektoval. Ostatně, já jsem jeden z lidí ,kteří kontrolovali výpočet libinstu na celkové zdanění zaměstnance v ČR, tak nemel.

    V demokracii lidi nevolí to, co je pravda nebo co je správně, ale to, čemu věří. Je zaručeno, že geniální nápad tedy nevyhraje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam