• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mining stoji prachy... tu elektriku, kterou tam propalis zdanenou mas, zeano :-) Takze i samotny mining je zdaneny i statem. Chapu, nechces to videt... ale to neni zadny perpetum mobile :D Ale jestli palis elektriku rodicum stejne jako piratsti poslanci pali elektriku ve sluzebnich bytech, tak chapu ze se tvaris, jako kdyz ten naklad neexistuje :D

    Fiat mena rozhodhone NZP nijak neopspravedlnuje. Viditelne ses naucil cizi slovicko, jehoz vyznam ale vubec nechapes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: protože základní příjem rozhodně Elon nehodlá vyplácet v BTC. Protože to popravdě v podstatě ani nejde - propustnost co do počtu transakcí je tak nízká, že by se stihnul tak možná jednou ročně a to kdoví jestli :-)

    Základní příjem je projekt ospravedlnění fiat měny, protože neexistuje vůbec žádné logické vysvětlení, proč by centrální banky měly uvolňovat nové peníze do oběhu právě tím způsobem, jak to dělají dnes. Dokonce centrální banky ten ZP dokonce samy navrhují, jako lepší řešení pro ekonomiku.

    Normální každodenní měna tak nějak funguje na udržování zhruba přibližně stálé cenové hladiny, aspoň v střednědobém horizontu, což umožňuje spotřebitelům i ekonomice dělat nějaká racionální rozhodnutí, velmi zhruba: tedy rozeznat, co je výhodná a co nevýhodná cena, apod. Bitcoin má přesně opačný cíl: je to decentralizované kasíno, které nejde zakázat, a které má sice nějaké trendy ale současně i značný prvek volatility, tedy náhodnosti (a ne, od jisté doby tam ta volatilita je změrný cíl uživatelů - nikoliv nějaký bug, který v průběhu času zmizí).

    BTC i ZP mají tedy naprosto mimoběžné cíle. Což neznamená, že Elon nemůže propagovat oboje, akorát prostě ty věci nejsou propojené tak, jak si myslíš. BTC není všeobecná měna budoucnosti, je to nástroj spekulace a gamblingu, trochu jako akcie. ZP je pravý opak tohoto.

    BTC je decentralizovaný stát a zdaňují ho mineři (kromě miningu, jehož význam klesne, hlavně transaction fees, což jsou prostě pseudo-dobrovolné daně státu Bitcoin). Stát Bitcoin buduje jedinou infrastrukturu, kterou zná jeho zákon - mining hardware místo dálnic. Mining pooly současně drobné minery sdružují do jakýchsi "odborů" či "kartelů".

    Toto vše ale funguje mimo každodenní běžnou infrastrukturu, kterou obývají běžní lidé z masa a kostí. BTC je jakési kybernetické zahraničí, kam lze vycestovat, ale reálný život se odehrává v běžném světě. A ZP je součást jeho infrastruktury, která se může ukázat levnější, než vodní děla a pendreky pro policii. Vysvětlovat ti ZP je jakoby Říman vysvětloval nějakému barbarovi ze severu, že postavit akvadukt není o tom, že mu nějaký otrok nanosí kýbl s vodou - ale že voda poteče sama.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jakoze radeji doporucujes debatu na vasi piratske zvanirne? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: to je naprostá ztráta času, diskutovat v tomhle auditku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: je navysost pravdepodobny, ze tvoje predstava se bude dost lisit od predstavy xchaose.

    nicmene mi vysvetli, proc bych se mel delit o sve bitcoiny, ktere jsem poridil v dobe, kdy nikdo naprosto netusil, k cemu a o cem bitcoin je. to bylo jeste v dobe, kdy xchaos predpovidal bitcoinu zanik a krach a sam se snazil nastinit principy piratecoinu, ktery mel byt vylepsenym bitcoinem.

    rekni mi jeden jediny duvod, proc bych mel casti sveho btc portfolia rozdavat lidem, kteri nemeli odvahu jako ja riskovat, kteri neverili svym znalostem a kteri pouslouchali piratske xchaosovy blaboly na entou. [facepalm emotikon]
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    Bitcoin a NZP jdou dohromady.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    xchaos za 5, 4, ...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo ty pico, zrovna na to koukam. elon dokazuje, ze kapitalismus funguje a bitcoin taky :D :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    teď se asi zhroutí vesmír, Elon Musk podporuje zároveň NZP a bitcoin :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: furt lepsi nez to tvoje "cekam ze mi nekdo zaplati, za to ze dycham"... jo o takovych jsou popsany dokonce cely romany :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    njn aj to ze jeden nevie rozdiel medzi platim (nekomu) a platim si a druhy medzi tvrdilo (nekomu) a tvrdilo mi je bezvyznamny detail, ty uz si tu dal tolko argumentov, ktore si vzapati sam nerespektoval, ze by to vydalo na kratsiu brozurku :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: Strawman argumentace by ti sla :-) Pak me napada uz jen horsi varianta, zes utekl z chranene dilny jmenem Aeronet.
    Hlupaka ze sebe delas sam :-) Tim, ze nejdriv neco na internet verejne napises... a pak se hadas o tom, zes to rekl v replice nekomu jinemu. Akorat to je na celem obsahu sdeleni absolutne bezvyznamnej detail.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VYHULENY_UFO:
    DANYSEK: vy mate obaja asi problem s cestinou, ked odhliadnem od dyslektickej zmeny ID tak "tohle je stejne bizar. onehda mi id dzodco tvrdilo" moze znamenat 2 veci

    1. bud klame, lebo jemu som nic take netvrdil, pisal som to ako reakciu konkretnemu id
    2. ma nejaku dusevnu poruchu, kedy si mysli, ze ludia sa s nim bavia aj ked to tak nie je

    ked uz chce z niekoho silou-mocou robit hlupaka, mozno by sa mal aspon trochu snazit nevyzerat sam ako hlupak, trosku sebareflexie, skromne
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    stejne nechapu, proc furt resite tuhle picovinu. nejvetsi svetove ekonomicke zmeny se nyni deji na internetu v auditoriich, kde se resi kryptomeny a sila socialnich medii, ktery umozni spojit lidi a zmenit stredoveke poradky, ktery nastolil kdysi davno wallstreet. nejaky piratsky teorie z minuleho stoleti, kdy bujela anarchie a warez byl vsudypritomny. lol ztrata casu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no hlavne ze me nadavas do vseznalku... a pak to tu jak slamenej panak obratem predvedes :-) Nikoliv, jses to ty co fusuje absolutne do vseho :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: co se týče schématu "rytmického lockdownu" jako kompromisu, jak zastavit epidemii a současně nezničit ekonomiku (nebo aspoň ne vybraná odvětví jako celek)... no, má to jen několiik chyb (třeba kdybys v těch 10 dnech svobody povolil divadla, tak v předcházejících 10 dnech lockdownu se herci nebudou moci sejít ani na jednu zkoušku.. a stejnou vadu by to mělo i v ostatních oborech, šlo by to samozřejmě řešit změnou např. na 4 týdenní rytmus (prostě sinusovka, přes součásnou fázi polovičatého lockdownu by to přecházelo 2x, akorát epidemilogicky nejmenší šance nákazy bude 10 dnů po úplném lockdownu.. .jen je prostě potřeba přesně naplánovat, že každé uvolnění přinese další vlnu...)

    na svojí omluvu musím uvést, že v podstatě přesně tohle se v podstatě od podzimu stejně děje, ať už chceme nebo ne: veřejnost nějak na počet svých blízkých v nemocnicích stejně reaguje, takže úkolem vlády by mělo být dokázat na těhle vlnách spíš surfovat a tu energii zkoordinovat...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jedinecnej ses, ale obcas se i tebe snazi nekdo napodobit :-) Vseznalek nejsem, to spis ty kecas uplne do vseho... ja si narozdil od tebe nejake debaty klidne odpustim :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ty vole do háje, já jsem jednak jedinečnej, takže si nech od cesty někoho ke mě přirovnávat, a jednak "nemelu hovna", ty jeden votravnej všeználku...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: strawman-like pristup jde samozrejme aplikovat i na spoustu tvych prispevku za poslednich par dni :-) Laskave si precti, jak reagujes, mas pocit ze vyvracis nejake argumenty... a pritom nesledujes myslenku v kontextu diskuze. Jsem rad, ze si vsimas vad druhych, ale zacni u sebe... :D Zatim si zvladnul vyprodukovat uz pres dvacet prispevku, z nichz ani jeden nesouvisi s diskutovanym tematem. Ale hlavne ze "diskutujes" a ujistujes se v tom, jakej ses king... doufam ze z toho mas aspon trojitej orgasmus :-) Geometricky vzato je ale tvuj vstup do diskuze mimobezkou...

    Jestli sis nevsim, tak jses v diskuzi o nepodminem zakladnim prijmu. Tve poucky opakovane o tom, jak soucasny socialni system je... blablabla-cokoliv je ve skutecnosti z pohledu eventuelni budoucich vydaju verejnych rozpoctu z pohledu NZP debata o naprosto bagatelnich castkach. Presto se mas potrebu nipat zrovna v tehle hovadine :D Takze gratulki... mongole... :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: tomu se říká strawman, když si vymyslíš něco, co ten druhej neříkal a pak si dál myslíš, že po tom utrpení 4 let v účetnictví a statistice neví, co je reálná mzda. Dokonce má pocit, že jenom idiot, by si to dosadil do tohodle kontextu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam