• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A New Danish Political Party Is Being Led By An AI - Slashdot
    https://politics.slashdot.org/story/22/10/13/2230254/a-new-danish-political-party-is-being-led-by-an-ai
    konečně politická strana vedená chatbotem. Ted' už jen zbývá, aby bojovali za ZP předpověděl...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: tohle je něco trochu jinýho, řekl bych... vytvořili to nespokojení Republikáni i Demokraté...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: V USA maju okrem hlavnych 2och dalsie 3 politicke strany, ktore ale nikdy vyznammnejsie neuspeli v nicom. Takze to skor bude tak, ze akurat pribudne 4ta neuspesna. ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    v USA budou mít třetí stranu, a ta to bere docela od podlahy:
    Forward Party - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Forward_Party#Political_positions
    ...calls for an economy based on "human-centered capitalism", the enactment of universal basic income
    MORTIMERA
    MORTIMERA --- ---
    Až 15 tisíc měsíčně pro všechny? Odborníci debatují o nepodmíněném příjmu - Deník.cz
    https://www.denik.cz/ekonomika/nepodmineny-prijem-15-tisic-mesicne.html?#dop_ab_variant=772201&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    NEKROMANT: ano, jsou to naprosté nesmysly, třeba tvrzení, že od Reagana a Thacherové se nějak osekal sociální stát. Stal se naprostý opak, zejména v USA.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    NEKROMANT: Je to kvalitní sračka "Roosevelt dovolil, aby vláda zasáhla tam, kde si trh nevěděl rady a ekonomiku znovu rozpohyboval".
    Sorry, tohle nemá aboslutně žádný váznam jakkoliv poslouchat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: svet ma ted uplne jine starosti, nez nejake NZP... oh wait, silenci se porad najdou! :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    NEKROMANT: tohle bude kvalitní sračka
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Lekce třetí: Trhy na všechno nestačí • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/radiokniha/lekce-treti-trhy-na-vsechno-nestaci
    Zmínky mimo jiné o nzp ve financial times
    Kde jsem našel videa. Nevíte jestli jsou pro ně cz titulky pro negramotné? :-D
    The case for a universal basic income | Financial Times
    https://www.ft.com/video/253004a4-8756-48b4-ad7a-c3039c6a5400
    https://m.youtube.com/watch?v=1U1D7nmcnZ0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zemřel Götz Werner, zakladatel sítě drogerií DM - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zemrel-gotz-werner-zakladatel-site-drogerii-dm-187831
    Werner se již od mládí zajímal o ideu tzv. nepodmíněného základního příjmu (NZP), jejíž propagaci později věnoval značnou část svého života, především po roce 2008, kdy opustil roli šéfa společnosti DM. Tato teorie přichází s návrhem systému sociálního zabezpečení, v rámci něhož by stát či jiná veřejná instituce vyplácely pravidelnou peněžní dávku všem lidem a bez jakýchkoliv podmínek.

    To by mohlo pomoci např. systému sociálního zabezpečení, který by byl tímto způsobem částečně či úplně nahrazen. Dávka by také mohla zajistit každému základní živobytí a dle jejích zastánců by pomohla vyřešit problémy související s krizí kapitalismu. Kritici však poukazují mimo jiné na finanční náročnost její realizace.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: nikoliv, ze je snadne si ve statni kvalifikaci zvysit (pokud to nadrizeny podpori) ja tvrdim i ted. Legislativa je gumova, nic takoveho nevylucuje. Verejne dostupna overitelna data o tom samozrejme k dispozici nejsou. To je presne takova ta seda zona v ramci statni spravy - ke ktery se nedostanes ani cilenymi dotazy podle 106tky. A lze pouzit tvou argumentaci - ze i akademicka puda skoly je prostor, kde se daji vymenovat zkusenosti a domlouvat spoluprace na "internich" projektech.

    Ostatne, v privatnim sektoru ma cela rada uspesnych podnikatelskych projektu koreny v kontaktech z dob studii... :-) Pocti si pribehy ze zivota lidi, co k vam na urad urcite neprijdou... https://forbes.cz/z-nuly-na-miliardu-za-rok-a-pul-cesky-startup-ytica-spolknul-americky-obr/

    K tvemu "Konference mají všechny obory lidské činnosti" - jiste... ale je rozdil mezi tim, kdy to plati danovy poplatnik... a kdy si to plati ucastnici (nebo jejich zamestnavatele) skutecne ze sveho.

    A v ramci cinnosti statnich uradu jde najjit ruzne perly - treba https://www.mvcr.cz/clanek/vyrocni-zpravy-o-stavu-verejne-spravy.aspx - aka Vyrocni zpravy o stavu verejne správy :D To se nenapise samo, to produkuje nejakej (a asi ne jeden) urednik. Proste takova ta klasicka "prace pro praci". Kde vznika lejstro bez realne hodnoty...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Zajímavé… Ještě včera to byl příklad údajného "snadného zvyšování kvalifikace ve státní správě"…
    Konference mají všechny obory lidské činnosti - zpravidla to je jediný způsob, jak se někde potkat, vyměnit si zkušenosti, případně domluvit i nějakou spolupráci na interních projektech…

    Jednak k tomu přístup nemám, jednak i kdybych ten přístup měl, tak Ti odpovím tak maximálně: Go Do PR
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: byl to priklad toho, ze neni problem ve statni sprave utratit pomerne velky prachy... i za nesmysl, ktery vlastne neni formalnim vzdelanim a klidne se to jako zvysovani kvalifikaci poda... :-) A muzem takto pokracovat ruznymi konferencemi, sympozii atd. kde si urednici "za odmenu" vali sunky.
    Dodej mi pristup ke vsem smlouvam se statnimi zamestnanci... rad bych si tva tvrzeni overil :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ne, neděje se to…
    Proč se to neděje, to je nastíněno v tom stanovisku MVČR…
    A ne, nebyl to příklad, protože studium, které je v ČR neuznatelné a které tedy nemá vůbec žádný formální vliv na kvalifikaci, je jen velmi drahým kurzem angličtiny/francouzštiny…
    ___

    Cca 70% všech úřadů tvoří přepážkoví pracovníci a jejich přímý administrativní support na 8PT až 9PT.

    A to že sis přepážek (fyzických/virtualizovaných) ani jejich administrativního supportu nevšiml - to vypovídá hlavně o pozorovateli…

    Zrovna do Škodova paláce, což - znovu opakuji pro momentálně zaostalého Danýska - NENÍ státní správa, ale samospráva, jsem kdysi dávno chodil lobbovat za granty… V přízemí je v podstatě jen podatelna + pár služeb navíc. Vše ostatní se řeší ve vyšších patrech a víc než maturitu tam mají jen vedoucí a pár specialistů…
    ___

    Akorát že vůbec… V slepé touze si tam dosadit tu zaměstnaneckou tabulku jsi kompletně odignoroval odstavec 1, který predeterminuje, že odstavec 3 téměř nikdy nenastane…
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to byl priklad, nikoliv vseobjimajici seznam - ty jsi tvrdil, ze se to nedeje :) A jako kolovratek jedes tu svou verzi z Uradu prace. A znovu zopakuju, ze zrovna dohody o zvysovani kvalifikace nejsou vec, ktera by se objevila v registru zverejnovanych smluv, zeano - tedy neni mozne je jednoduse dohledat - a ty to moc dobre vis a nejspis i o to se ten tvuj kolovratek opira... :-) Jsou informace, ktere urady s odvolanim na ruznou legislativu proste nezverejni, zeano... a na to se spoleha(s).

    Kdo mluvi o prepazkach? Urady jsou plny lidi, kteri zadnou "prepazku" neprovozuji. Opet jsme u te tve provozni slepoty ovlivnene Uradem prace. Ja jen ze jsem byl treba na MVCR na Pankraci, MD, MPO ci na MMR na Staromaku... a moc prepazek si tam teda fakt nevybavuju :D I takovej magistrat ve Skodove palaci ma ty prepazky v prizemi... a nad tim dalsi patra... badumtss... normalnich kancelari lidi, co vykazujou nejakou uredni cinnost :D Ty prepazko...

    Sluzebni zakon, kterym se tu ohanis rozlisuje dve roviny - soukromou iniciativu statniho zamestnance - pak se uplatni § 108 (aka narok na 6 dni volna), a pak... badumtss... z iniciativy uradu (§ 109), kterej te ve svem tretim odstavci s rozsahem ulev odkaze... badumtss... na mnou zmineny § 232 odst. 1 ZP. Jinymi slovy, on se ten sluzebni pomer z pohledu vzdelavani iniciovane zamestnavatelem - co do naroku na volno - vlastne vubec nijak nelisi. Aspon si ty zakony poradne precti, kdyz uz se jima ohanis :D

    Tedy rozhodne a naprosto nezpochybnitelne neplati tvoje teze - ze by se § 232 odst. 1 ZP na zamestnance ve sluzebnim pomeru neuplatnoval.... mozna by sis mel svuj mozecek z ty kloaky spis sam vyndat :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Aha... Takže "hafo studentů na nejmenované soukromé VŠ" se nám nějak smrsklo na 10 "vládních stipendií na zhraniční kurz" přidělovaných mimo jakýkoliv běžný rámec a pouze pro uchazeče, kteří splňují "ukončené vysokoškolské vzdělání, výborná znalost anglického a francouzského jazyka na úrovni státní jazykové školy a věk do 30 let"

    Fakt věříš tomu, že přepážky na úřadech jsou plné mladých magistrů, inženýrů, kterým ještě nebylo 30 let, ale zato disponují špičkovými znalostmi angličtiny a francouzštiny…?

    A jak bys těch 10 stipendií na ten kurz přiděloval…? Hunger games…?

    Ve skutečnosti jsi ve své zoufalé snaze obhájit svoje bláboly, pramenící z absolutní neznalosti úředních mechanismů v různých úředních strukturách, absolutně přehlédl minimálně 2 skutečnosti:
    1) skutečnost, že to jsou stipendia pro ty, co už nějaký VŠ titul (a tím i de facto maximálně možnou formální kvalifikaci) mají.
    2) skutečnost, že tam je výslovně uvedeno: "Z hlediska uznávání studia na College of Europe v České republice je však nutné upozornit na skutečnost, že studium na College of Europe není rovnocenné studiu doktorského studijního programu na vysokých školách v České republice, tudíž není možné jej uznat podle § 89 a 90 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů, za rovnocenné se vzděláním získaným po absolvování vysokoškolských studijních programů."

    Takže ne, nejsou to stipendia na studium VŠ, jsou to stipendia na "pseudo-doktorandský" kurz, pravděpodobně pro diplomaty a juniorní úředníky z Bruselu…

    S tím, jak fungují kombinovaná studia, mám žel bohatší osobní zkušenosti, než bych si přál…
    Jednak jsem ale nevěděl, že je řeč o MUP (a ne Zemědělce či VŠE), jednak, že MUP vyučuje v sobotu jsem nevěděl, za tuto informaci Ti děkuji a mrknu se na detailní podmínky.

    No a kdybys nebyl úplně vymatlanej, tak by sis třeba všiml, že už skoro desetiletí jsou úředníci státní správy ve služebním poměru a pobírají (jak sis kupodivu všiml) plat
    Takže si ten obrázek i odkaz na §232 ZP, který se týká pouze pracovníků v zaměstnaneckém poměru, kteří pobírají mzdu, můžeš strčit do kloaky, ať se tam Tvůj mozek necítí osaměle…

    Vzdělávání se řídí §107 - §111 zákona č. 234/2014 Sb. v.z.p.p. (a případné vysvětlení některých pojmů je ZDE)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: tos popsal svuj dojem, sve vnimani problematiky a mozna praxi na vasem urade... :-)
    Tak pridame dalsi "ze zivota"...
    Studium na College of Europe | Vláda ČR
    https://www.vlada.cz/cz/za-premierem-a-vladou/studium-na-college-of-europe-19020/

    Sam ses negramot - kdyz vse posuzujes tunelovym videnim podle praxe na UP. Mozna tam proste jen ses tak bezvyznamna figurka, ze tys takovou moznost nedostal. A nebo jo, ale bojis se to priznat :-) Ze se to nedelo a nedeje? Jisteze, nebo budes popirat i materialy z Uradu vlady...? :D Ber to jako priklad, ono takovejch veci najdes hafo... kdyz je chces najit. Ale asi chapu, ze ty v ramci "vyzdvihovani kvalitni a nezistne prace statnich uredniku" rozhodne nic takoveho delat nebudes :-)

    Kombinovany studia (ktera se v rezimech zvysovani kvalifikaci vyuzivaj) byvaji spis v patky, nekdy doplnene o soboty. Takze ten srdceryvny pribeh o urednich dnech si nech pro blbce, co nevi kdy se ve skolach uci :D Diskutovana MUP to ma jen v sobotu, a to fakt neuradujete... :D Takze dovolena ti fakt nedojde. A navic - pokud studujes v rezimu zvyseni kvalifikace podporovane (sponzorovane) zamestnavatelem, tak cerpani dovolene = NULA - i kdyz bys mel uredni hodiny 12 hodin, na to se poskytuje placeny volno. Zamerne jsem te v tom chvili nechal, vidim ze se pan "odbornik" pracujici na uradu prace nachytal na zakladni past... :D

    Jo, diskuze s tebou je opravdu zabavna, to se musi nechat... zvlast kdyz se stale vic a vic ukazuje tvoje realna neschopnost i co se pracovniho prava tyce, ty urednicku z uradu prace :-) Je to § 232 ZP, kdyby sis touzil samostudiem doplnit mezery ve svem vzdelani :) Bonus je, ze se u toho pochlubis i vlastni nezodpovednosti... :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Samospráva má vyšší tabulky než státní správa a navíc se neřídí služebním zákonem, takže tam je naprostá volnost, co se týče osobek a čtvrtletních odměn...
    (Navíc si nejsem jist, zda úředníci v samosprávě vůbec nějaké tituly potřebují)
    Takže předpokládám, že se bavíme o platu cca 40-80k měsíčně…

    No, opět jsi dokázal, že jsi pologramot...
    Hned první věta obsahuje "(...)v souladu se svými potřebami a možnostmi(...) a jen o kus dál je k úhradě nákladů: "(…)je nezbytné pro výkon druhu práce(…)v pracovní smlouvě(…)
    Co to znamená už jsem popsal tady.

    Problém s hodinami je takový, že když je výuka třeba v pondělí nebo ve středu, kdy jsou dlouhé úřední hodiny, tj. 9,75 h, tak se z 25 dnů dovolené podle staré metodiky (tj. 243,75 h) stává 20,5 dní dovolené. Takže ve chvíli, kdy máš v každém semestru 10-12 přednáškových dnů, tak Ti dojde dovolená po prvním zkouškovém…

    Ale dá se k tomu přistoupit i opačně - proto jsem si třeba předtím, než jsem skončil na neschopence s C19, vybíral dovolenou přes prodloužené víkendy - tím jsem jednak odlehčil kritické období Po-St, jednak čtvrtek je 7,75 h a pátek 5 h, tj. 12,75 h, což vychází na 15 prodloužených víkendů a ještě něco zbyde.
    Což mne čeká nejspíš celý letošní rok, protože mne Covid sejmul v listopadu a zbylo mi tak asi 140 hodin z loňska…
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: A tak ty studijni obory najdes i dnes. A fakt chces tvrdit, ze treba takovej flek vedouciho spravniho odboru na MeU sype tolik, ze si nekdo muze dovolit platit 30k za semestr na soukromy skole s focusem na verejnou spravu? :D Premyslim, jaka je navratnost takove investice... Bc+Mgr. dohromady je za 300k... jaka je navratnost takove investice? :D To do rodinneho rozpoctu zatne slusnou sekeru i u dobre vydelavajicich rodin - a dost pochybuju, ze by kvuli praci "pro stat" nekdo takhle mrhal svymi prostredky....

    A jen tak mimochodem, takovy MVCR to ma i v kolektivni smlouve... :D


    Jakej je zas "problem" s hodinama? Jestli mam den dovoleny nebo osm hodin je ve finale fuk, proste dany den nejdu do prace. To tu chces tvrdit, ze s novym zpusobem pocitani dostanes 8h volna a pak povinne nakluses na 2h na prescas? :D Tyhle bizarni pohadky si nech... takovou konstrukci by ze stolu smetl i naprosto podprumerny nedostudovany pravnik s prstem v nose :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam