• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    Připravila Vás škola na život?

Diskuze není o tom řešit jestli doma učit a nebo ne,
    ale jak to dělat správně
    a taky všechno kolem, co se dá k domácímu vzdělávání přibrat,
    aby to ve výsledku stálo za to
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    CICHLASOMA: Já tu knížku znám poměrně důvěrně a pro prvňáčka ji teda považuju za příliš "velkou".
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Zvlášť jestli ty "vtipné otázky" mají mít nějakou souvislost s tou matikou, resp. logikou, tak velmi doporučuju knížku od pana Smullyana, kterou jsem i s odkazem na pdf ke stažení dal na nástěnku. :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    YMLADRIS: V ČR víceméně je možný unschooling. U nás Ti, když učíš dítě "doma", nedělá doma stát přepadové kontroly, aby zjistil, zda dítě ve stanovených hodinách sedí na prdeli na stanoveném místě. Některé školy dělají přezkušování tou "portfoliovou metodou" a na dodržování harmonogramů a osnov nijak nebasírují.
    SVAN
    SVAN --- ---
    IVANA_ANAVI: máš ten blog ?
    KAI
    KAI --- ---
    Kdybyste nekdo mel chut zavitat na moji FB stranku, kde pisu o uceni, vychove, vzdelavani a urcite se budu hodne zminovat i o homeschoolingu. stranka bilingualni, AJ/CJ. Tak tudy prosim --> :)
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: no me je to uplne jasny prave :))
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: v tom je ta jedna z velikých výhod, nemusí sedět pul dne ve škole, stačí mu doma cílená hodka, dvě a letíte ven, nebo kam se vám chce :))
    SVAN
    SVAN --- ---
    YMLADRIS: Já to v podstatě dělám spíš takhle :)) jsme někde napul cesty. Držíme se toho co by jsme měli dělat, ale tak nějak když je na to chuť a díky tomu jak ted vypadalo přezkoušení, tak už to uvolnilo i poslední tlaky :)) jediné co musím je Denise nenásilně motivovat aby chtěl psát už ted a ne až za tři roky. páč to bych asi nevysvětlila :))) ale rozhodně s tím nebudeme nijak spěchat. Jede si matiku, ta ho baví a dneska mě poprosil jestli bych mu psala vtipné otázky, takže teprve ted přichází právě ten dobrovolný čas na čtení a brzy příjde zase dobrovolně psaní.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    YMLADRIS: Já jsem viděla blog jedné paní v ČR, která se o unschooling pokouší. Je to v podstatě jiná forma domácího vzdělávání.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KAI: No, ono učitelka jich tam měla dvacet a z toho devatenáct jich bylo hloupějších než můj jediný žák (to není chlubení, ale pouhé konstatování faktu). Já měla ještě navíc tu výhodu, že jsem přesně věděla, jakým způsobem to dítě uvažuje a jak mu to tedy vysvětlit, aby to dal na první dobrou. Zatímco více dětem bych musela totéž naservírovat několika různými způsoby. A to teda ani nemluvě o tom, že když nejsou po ruce spolužáci, tak dítě prostě nekouká, kde co lítá, ale fakt dvacet minut intenzivně pracuje. Zvlášť když má jako motivaci, že jakmile to dodělá, může se jít potápět.:-)

Ostatně pamatuju si podobné scénky i ze svého dětství. Byla jsem tak často nemocná, že drtivou většinu prvního stupně se mnou dělala máma doma. Rýsovat trojúhelník jsem se třeba naučila o poledním klidu při ozdravném pobytu na horách - neměly jsme s sebou pravítko, tak jsme použily kartáč na boty:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAI: slysela jsem podobny priklad, kluci vzdelavani formou unschoolingu ("delej si nac mas chut, ja te podporim"), oba hudebnici, cele detstvi nejak ignorovali normalni skolni predmety, pak se rozhodli jit na univerzitu a doucili se na SAT zkousky (amerika) behem par tydnu max mesicu. Protoze ve svem veku to zvladli asi tak rychle jako my kdyz se snazime vzdelat se o necem ("anticke myty"). zatimco v tom detstvi se zabije strasne moc casu posedavanim ve tride kde ucitelka zkousi 30 dalsich deti zda umeji basnicku nebo zda pochopily neco...

sorry opet za malo konstruktivni prispevek :). V CR unschooling neni mozny.
    KAI
    KAI --- ---
    EDERA: "já zvládla to, co ve škole pančelka dělala těch 14 dní, za čtyři hodiny čistého času"

tak to je mazec!
    EDERA
    EDERA --- ---
    YMLADRIS: Já to sleduju letos na našich dvou prvňačkách. Jedna ještě před Vánocema jen nacvičovala uvolňovací cviky a kličky, zatímco druhá už psala normální slova a věty typu Jelen je v lese. První je ze školy podstatně otrávenější než druhá, protože furt nevidí, k čemu to vlastně je.
    SVAN
    SVAN --- ---
    YMLADRIS: No vidíš teď si mi připomněla mojí první třídu kdy mě tam vrazili opravdu brzy na konci srpna mi bylo 6 :)) a byla jsem ve fantazii non stop.
    Měli jsme přeci ty nastříhané písmenka a dělali jsme z nich slova. (trochu genetická metoda ne? :))) (to byl vtip!) a já to vůbec nechápala, nerozuměla jsem vůbec co po mě chtějí a měla jsem z toho hrozný nervy. Podívala jsem se na ty papírky s písmeny a prostě mi to nic neříkalo. A tam to pomalo začínalo ......
    SVAN
    SVAN --- ---
    EDERA: A proto to děláme :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SVAN: ja mam prave zbytkove vzpominky z prvni tridy (1981), kde cele mesice byli kluci ucitelkou, byt hodnou, vystaveni neustale frustraci z nacviku tech klicek pri psani a z toho ze jsou celi zmazani inkoustem... byli za blbecky, jenom proto, ze nemeli dobrou jemnou motoriku. Pripada mi, ze umet psat psacim pismem je v dnesni dobe druhorada zalezitost, kdyz existuji klavesnice, a ze je jedno, zda se to kluk nauci v sesti letech nebo o rok pozdeji nebo kdy.. a ze tak jak je koncipovana normalni skola (je nutne vepisovat odpovedi na ruzne ukoly do sesitu psacim pismem), tak je jasny, ze se tim (nacvik psani) musi zacinat, ale ze je to pro deti fakt desna pruda. A ze si buduji dojem, ze skola = drina, celkove nepochopitelna (proc je tak dulezite abych mel krasne napsana pismenka, kdyz mne osobne to nezajima).

Naproti tomu komunikovat, to chce asi kazde dite, a je to ucel pisma. Vyjadrit se. Tak bych zacla tou klavesnici. Samozrejme jsem totalni laik tak pripadne sorry pokud je to zde off topic.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CICHLASOMA: Dětem, jimž se líbí to Jak si postavit auto/letadlo by se mohla líbit i postarší knížka "Proč a jak? O nástrojích, přístrojích a strojích." ( http://www.databazeknih.cz/knihy/proc-a-jak-107545 )

Pokud jde o antikvariáty, asi to bude dříví do lesa uplně pro všechny, ale připomínám, že mnoho českých lze z jednoho místa prohledávat zde http://muj-antikvariat.cz/ , zahraničních pak zde http://www.bookfinder.com/ .

(Jinak nějaké knihy zapůjčit samozřejmě můžu, imho bude nejjednodušší, budou-li se lidi po tom, co k půjčení shánějí, ptát rovnou do pléna tady v diskusi..)
    EDERA
    EDERA --- ---
    SVAN: Časové údaje jsou vztaženy na normální režim školy a samzřejmě děti, které na začátku neuměly ani ň.
    Domácí vzdělávání má samozřejmě tu výhodu, že je ušité konkrétnímu žákovi na tělo, jede se jeho tempem a metodami, které vyhovují přímo jemu. Mám zkušenost, že v dobách, kdy jsme na prvním stupni syna uvolňovali že školy na dva týdny kvůli zahraniční cestě, jsem s ním já zvládla to, co ve škole pančelka dělala těch 14 dní, za čtyři hodiny čistého času. Byla jsem fakt až zaskočená, jak strašně neefektivní škola je.
    SVAN
    SVAN --- ---
    YMLADRIS: Jojo jak píšeš budu si ted s Denisem psát pirátské vzkazy v láhvi :))

TEd my došlo že si tady nerozumíme s tou motivací :)) to nebylo o tom že by mu to nešlo, ale že nechápal důvod, ale to bylo před 14 dni a více a teď už je zase svět fantazie posunut o nové hranice :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    Když tady píšete o těch krásných knihách a je nás tu čím dál víc, myslím, že by bylo fajn se v rámci klubu :)) domluvit a nabídnout si knížky k vypůjčení.
    Každý tady máme evidentně trochu jiný záběr a vybíráme knihy s jiným instinktem, takže kdyby jsme se podělili mohlo by to nás i naše malé čtenáře o o něco zase obohatit.
    SVAN
    SVAN --- ---
    EDERA: Každopádně věřím té jednoduchosti o které píšeš!
    Denis toho byl ale doteď ušetřen, jak jsem psala lítali jsme venku víc než by jsme něco študovali, tže k písmenkům přišel natvrdo rovnou a bez přípravy a evidentně to pobral at je metoda jaká je :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam