• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: no tak to je dobrej úlet :) týrání dětí do toho ještě :))))
    Každopádně mě bylo řečeno, že tak, jak je to nastavené teď to půjde, když o to budu stát třeba do 9tky, ale co bude dál? emigrace asi :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CICHLASOMA: (Teda zajímavý mi v tom článku přijdou různý informace, ideu, že by bylo třeba zpřísňovat podmínky DV v zájmu boje proti týrání dětí, považuju za úchylnou.)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    Docela zajímavej článek: http://w.ucitelskenoviny.cz/?archiv&clanek=458

Kdyby ona novela umožňující DV na 2. stupni byla přijata, byla by samozřejmě ještě otázka, jak přísně by různé školy posuzovaly, zda je žádost o ně "dostatečně odůvodněná". Jenže ona - pokud dobře koukám - přijata nebyla - http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-561/info .

Pozoruhodné ale je, že § 41, který individuální vzdělávání řeší, je na 1. stupeň výslovně neomezuje - http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-561
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: jaguár pobavil :)

ANNNA: Tak chodíme za těmi, se kterými se máme rádi :)) známe.
    Samozřejmě po té, co se s jejich dětmi vrátí ze školek, škol a prací.
    Ale samozřejmě kdyby o to hodně Denis stál, se vídat s někým cizím a jeho rodiče byli pitomci, dala bych to pro něj v rámci výcviku beznaděje, že nemáš úniku a musíš :))
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    ALDEMIK: "Jestli jde české školství celostátně dolů (jde-li) díky tomu, že pár lidí vzdělává druhostupňáky doma, byť je to až na pátém místě, tak to jsem z toho vážně jelen."

Ano, taky jsem přesvědčenej, že tu ČSSD nejde o těch pár dětí, které se na druhém stupni učí doma (mimochodem s dobrými výsledky, pokud vím), ale o obranu ideologie zhruba v tomhle duchu: http://www.kscm.cz/nazory-a-polemika/73740/prestane-byt-skola-zaklad-zivota?previev=archiv
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    CICHLASOMA: To s tím jaguárem si musím zapamatovat!

Teď jen doufat, že i s rodiči bude řeč, aby se vyřešila i socializace matky ;)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    ANNNA: No já si taky myslim, že v nějakých 8 letech už může dítě s kamarádem(-y) prostě sami vyrazit do lesa či jiného okolí, a to oni se zabaví... Pozoruju, jak dnes mnohé děti musí mít pořád někoho dospělého u prdele ještě ve 12 a kroutím nad tím hlavou...

(Chápu teda, že v některých městských čtvrtích je to okolí domu málo přívětivé, to je pak dost blbý. Si vždycky vzpomínám na výrok S. Komárka, že odchovávat lidské mládě v některejch prostředích, kde se tak dnes děje, je zhruba stejně vhodné a stejně energeticky náročné jako odchovávat v menším panelákovém bytě jaguára.)
    SVAN
    SVAN --- ---
    EDERA: Proč by se měli komentovat něčí hrubky?
    To že byl okomentován Honzik, se trefilo vtipně do jeho výkřiku, který tady už nemá co dělat, to jsme si všichni vysvětlili o co nám jde.
    Ale jinak si tu každý může psát jak umí, pokud je to k tématu a bez šikany :))))
    SVAN
    SVAN --- ---
    ANNNA: U nás tedy návštěvy probíhají velmi často a dohled není takřka žádný :) Dospělí se schovají do kouta kde je klid a můžou všechno probrat a děti mají k dispozici zbytek bytu :))
    Nebo jsem u nás doma nastartovala pravidelné úterní malování, kdy mi všichni přivedou své děti, já jim připravím pomůcky a pak je nechám svobodně si tvořit a dělám si svoje bokem.
    Po malování se opět změní Denisův pokoj na cestu do fantazie a já jim do toho nijak nezasahuji, až na závěr když jim jen připomenu ať to po sobě dají trochu dohromady.
    Stejně tak když vyrážíme ven, na výlety a tak lítají si kolem nás tak jak oni chtějí a to že jdou půlku cesty potokem je jejich věc.

Ale každopádně dobrý turistický oddíl, je zlato s tím souhlasím :)
    Sama jsem jedním takovým prošla celý dětství a myslím, že mě zachránil :))
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ale abych to trošku vrátila k tématu klubu, jak řešíte nestrukturovanou socializaci u dětí v DV? Kroužky jako takové asi nefungujou úplně (nejsou tam přestávky :) ), návštěvy u někoho doma z reality sousedství vidím spíš jako nárazové akce, než že by děti pravidelně dováděly bez dohledu dospělých.

Napadá mě ten skaut - časté schůzky, jen částečně strukturované, včetně častých výletů a výprav i přes noc, případně společenství v církvi - naštěstí to tu docela žije a dětí je dost. Starší děti se pokud vím vidí třeba 3x týdně...

Nějaký model osvědčený praxí?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAR_TINA: Tak nepopírám, že to mělo kouzlo nechtěného.:-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    EDERA: Taky si myslím, že dítě na začátku prvního stupně není připravené se s tím vyrovnat. Škola je pro něj VĚČNOST, není v jeho moci na situaci cokoliv změnit (kdybych měla práci plnou blbců, se kterými prostě nevyjdu, tak pěkně každý večer posílám CVčka) a je v citlivém věku, kdy vrstevníci hrají větší a větší roli.

Samozřejmě je spousta škol, kde se to sejde dobře namíchané a podobně naladěné děti se sejdou a s tím zbytkem holt budou koexistovat...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA: Protože mi to právě v tomto kontextu přišlo vtipný. Psaní hrubek má spousty příčin, ale tady se to sešlo :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAR_TINA: OT - proč se komentují hrubky odpůrce domácího vzdělávání, zatímco hrubky zastánců opakovaně procházejí bez poznámky? Mně to přijde hrozně nefér.:-)
    SVAN
    SVAN --- ---
    EDERA: Ale jak se naučíš v 6ti letech si s tím poradit jinak než že rezignuješ, nebo ti to sundá sebevědomí a nebo tě to donutí se začít ve třídě mlátit s tím pitomcem :))
    S něčím takovým je přeci lepší se potkat později, když si na to dostatečně připravený a pak tě to nemůže rozhodit a jestliže tě to rozhazuje tak to pak nemusí mít souvislosti se školou, které tady teď přikládáme až neskutečnou moc, ale taky záleží co se odehrává doma.
    Takže ti jedinci o kterých píšeš to, že se s tím neumí popasovat může pocházet z jiných zdrojů, třeba už doma jim někdo předvedl jak se s tím nedokáže popasovat a nebo naopak měli doma někoho kdo jim předváděl takového blbce a to se pak nesmíříš ani jako malý ani jako velký, to už se pak musíš smířit v sobě :))
    EDERA
    EDERA --- ---
    CICHLASOMA: Jenže se tomu nevyhneš, takže je lepší, když se naučíš, jak si s tím poradit, neź být frustrovaný z toho, že Ti to ti blbci kolem dělají naschvál. Což je pocit, který opakovaně zaznamenávám u lidí, kteří neprošli normální školou.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: Samozřejmě v praxi ovšem jsou naše zkušenosti pochroumané, aby jsme byli zkušenými partnery :)) takže lecos uděláme špatně a ty úžasné semínka podle toho hezky rostou až se dostáváš do situací, kdy proti sobě máš své vlastní zrcadlo, jen v malinké formě, ale sílu má jak bejk :)))
    a pak je samozřejmě nutné hledat cesty jak pečovat lépe a co se semínkem nedělat a úplně tak samosebou to není, páč jsou to přeci jenom naše otisky do světa a nikdo z nás se k té čisté dokonalosti zdaleka tak neblíží.
    KAI
    KAI --- ---
    Učit není třeba, stačí jen s dětmi být, říká ředitelka Málková | Věda | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...etmi-byt-rika-reditelka-malkova-p40-/veda.aspx?c=A100915_215821_ln_veda_kim

"Já mám totiž teorii, že dítě je tak trochu jako semínko. Tomu nemusíte říkat, kdy a jak má začít klíčit, kterým směrem pustit kořeny. Ono to ví. Stačí dát mu světlo a občas je zalít. Dítě má v sobě taky zakódované, jak se má vyvíjet. Stačí mu být zkušenějším, laskavým partnerem a sem tam ho nasměrovat nebo korigovat." :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CHARON: Jde o pohyb a komunikaci ve formální uzavřený sociální skupině - co je na tom přirozeného, v životě nic takového kromě školy neexistuje!!! i v té práci máš různě odlišnou věkovou skupinu a nikdo z nás po něčem takovém netouží a cíleně se tomu vyhýbá včetně tebe! Tak k čemu ti to je?? Honzo jsi študovaný člověk, tak se koukni na nějaký dokument kde ti to krásně vysvětlí a pak se můžeme bavit o tom jak to dělat líp ju.
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: No tak to už taky nechápu Proč a na co :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam