• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    Na nástěnce najdete pravidla klubu, informace o textech zdejších autorů jinde, poetické kluby některých zdejších přispěvatelů a také další kluby, zabývající se literární tvorbou.
    Tamtéž si přečtete také rady a postřehy o psaní, kritice a nutnosti autorské práce. Přečíst si nástěnku se velmi doporučuje.

The best of tohoto klubu (jak ho vidí někteří zdejší autoři a kritikové) najdete zde: Autorská poezie - výběr Můžete také nominovat.
    Pokud píšete hodně emotivně a vaše texty jsou spíše prožitkové, můžete zvážit uveřejnění v klubu Emotivní poezie
    V případě, že nemáte zájem o kritiku a chcete se hlavně podělit o svoje zážitky, doporučujeme klub Azyl pro věčné romantiky
    Obtížné aspekty poetova života a všemožné drby z oboru zpracovává Těžký život básníkův
    Pokud vás klub Autorská poezie všemožně rozčiluje, navštivte opoziční autorský klub Poesie bez pranic a tkanic
    Technická poznámka: klub je zpřístupněn ke čtení i pro off-Nyx čtenáře.
    rozbalit záhlaví
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NIRA: Nejsem od přírody hajzl a nemám potřebu kopat do mrtvol a posmívat se lidem, i přesto, že si většinou za své neštěstí mohou z valné části sami, ale když nám autorka naservíruje tohle a pak má ještě hloupé poznámky, ve kterých nejde přehlédnout, že se ukrutně snaží vypadat, jak moc je nad věcí, nemohu si pomoct, abych nepřipojil tuto malou poznámku o nešťastné volbě tématu.

Myslím, že není od věci si uvědomit, čím se chystám čtenáře oblažit a co z toho bude mít on. A to se tady fakt ošklivě vymklo:

Vyprahlé ženství žízní po lásce, / všichni mi podali jen ocet....

Protože tohle ve mně vyvolává asociace na masturbující Bridget Jonesovou po deseti letech a dvaceti kilech.

Je sice fakt, že většina autorů podstatnou část své tvorby prokňourá, a do toho zbytku zase tahá pokleslou erotiku, ale je opravdu nešťastné smíchat sexuální symboliku se skuhráním stárnoucí tlusté sekretářky, která si stěžuje, jak je život těžký, protože i to všechno, co ona dokáže sežrat k večeři je hrozně těžké...
    NIRA
    NIRA --- ---
    Vyprahlé ženství žízní po lásce,
    všichni mi podali jen ocet....

Pohřeb mého ženství na rozpukané
    bahnité zemi v hábitě, který zakrývá
    mi prsa.....

Vrávorám v černém jako vdova
    po manželovi, který neexistuje.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    jedna pozvánka, pokud dovolíte...

Jidiš literární večer - די נאַכט פון געהרגטע פאָעטן / Noc popravených básníků

středa 12. září od 19:00 v synagoze na Palmovce

Dovolím si vás pozvat na literární večer z děl jidiš básníků a prozaiků popravených před 60 lety na Stalinův rozkaz.

Zazní díla následujících autorů:
    Perec Markiš
    Dovid Bergelson
    Itzik Fefer
    Dovid Hofstein
    Leib Kvitko
    Pinchus Kahanovič (Der Nister)

Překlady, lektorské uvedení: Petr Jan Vinš, Magdalena Stárková
    Básnická spolupráce: Ivana Kuglerová, Alice Hekrdlová

[ Jidiš literární večer - Noc popravených básníků / ostatniother / 12.9.2012 / CR - Praha - synagoga na Palmovce ]
    FIN
    FIN --- ---
    KONTRAPHUNKA: kdybys napsal
    "kouráme se corálovým dnem"
    dosáhla by absurdita vrcholu .-) nicméně i bez toho píšeš hezké krajinky a já mám krajinky rád. teď už mě spíš fascinuje, kolik se kolem toho naplcá :-)
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    NATASHA: ne, vlastně naopak, jestli se celek skládá za jednotlivostmi. tak.
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    NATASHA: mně tedy Mirkův styl taky v lecčems imponuje, avšak jeho doménou jsou více fragmenty než básnické celky, řekl bych. - kdybych tady jednotlivé strofy očísloval a oddělil, možná by ti to nepřišlo tak nahusto.

nicméně, o to mi právě nešlo. chtěl jsem slyšet zvenčí, jestli se něco skládá za celkem. takže v tomto ohledu jsi mi napověděla dostatečně.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ne ne, nechystám se, už proto, že každý říká něco jiného :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KONTRAPHUNKA: Nic nevyhazuj, my si to prostě rozebereme :---)
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: ja posledni, zkus to taky ;)
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    NATASHA: zkusil jsem si to, není to špatný, ale mění to význam docela
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    NATASHA: :))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH: Já ignoruji předposlední strofu. Zkus si to.
    BRIDGET
    BRIDGET --- ---
    celá je pěkná
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: naopak: konec je slaby
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KONTRAPHUNKA: První strofa mě nadchla, pak se to možná začíná moc vysvětlovat, ale ke konci zase sílí. Dobré.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    Waiting, I got no town to hide in
    The country's got a hold of my soul
    TV's dead and there ain't no war in my head
    And you seem very beautiful to me

- Damon Albarn

Na moři

přes všechnu dálku
    je náš vztah k moři
    veskrze pozitivní

v noci sníme
    o Lamanšském průlivu
    v bytech na Václavském náměstí

v létě zase
    když slunce tne
    na vlnitý venkov

sníme o Norském moři
    fialových barvách v něm
    a osvěžujícím větru

na moři textu
    s rukou nad hladinou
    couráme se korálovým dnem

FIN
    FIN --- ---
    prostě - stručně řečeno - tvrdil, že nezval je hrozně užvaněný (v poetismu), samá hezká slovíčka, ale podstatný obsah někdy jaksi schází :-)
    FIN
    FIN --- ---
    SONA1: no zrovna u kritiky nezvala mu vytýkal totéž co natashou citovaný:
    Chalupeckého Obhajobou umění, neb ji teď podrobně a nadšeně čtu a činím si výpisky etc.
    Jeden z mých výpisků praví: "Tvrdím neústupně, že báseň není skladiště na překvapující obraty, nenadálá spojení, úžasné metafory". Tím on tedy zrovna kéruje do Nezvala :-)

proto mě to tak pobavilo :-)
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Jen malý rýp s užitím nadsázky. Nemohla jsem si pomoct. Peroutka, jak byl jinak báječný, zrovna u kritiky avantgardy šlápl vedle. Neshodnem se, nechme to spát dál.
    FIN
    FIN --- ---
    (hint: neřekl. jen ho mám prostě velice rád. dokonce ani peroutkovu kritiku nezvala jsem nepřijal proto, že to řekl peroutka, ale naopak jsem byl nadšen tím, jak trefně řekl něco, s čím +- souhlasím - a že jsem podobné věci o slovíčkaření pro samo slovíčkaření tvrdil i dříve, než mi josef k půjčil peroutku. takže kde je glorifikace? nikde.)
    FIN
    FIN --- ---
    SONA1: to není glorifikace peroutky. fakt, že jinak shledávám peroutku velmi pravdivým, je a) něco jiného než rozbor toho, co kritizuje zrovna na nezvalovi a proč, a b) to ještě stále není glorifikace. glorifikace by byla, kdybych tvrdil, že peroutka je bůh a co myšlenka, to automaticky správně, dalšího myšlení netřeba...řekl jsem někdy něco takového?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam