EGGH: Ad pletovky - Zkus stahnout RAW samples pro novejsi Sony treba na DPreview.com a porovnat si to. Budu rad kdyz napises k cemu jsi dospel.
"Akvarelova struktura detailu zejmena u vegetace" - 1) Je to potreba bud omezit spravnym nastavenim sharpening (LR) nebo jinym SW. To co zbude me tez stve, ale udajne pri takovem zvetseni, kdy to je uz videt, mas na bayeru taktez nepouzitelnou kvalitu. Nezkousel jsem, pisu jen jak jsem slysel.
2) Nicmene muj osobni nazor je, ze kdyby Fujifilm vycouval z X-trans, bylo by to dneska pro vsechny lepsi. Ten prinos X-trans jestli dneska nejaky je, tak uz pri 24mpx velmi maly. A zaroven si pak clovek neni jisty, jestli problem co ma by mel i na bayeru nebo ne. A nevim jak kdo, ale ja chci od fotaku hlavne to pohodli a jistotu, takze X-trans zrovna mne nepomaha.
Na tu "mrizku" jsem jeste nenarazil (X-E1, X-T1, X100T, X-H1), coz ale nic neznamena - muzu proste fotit v jinych podminkach - ja treba vubec nefotim v klubech jako kluci nize. Ale prijde mi, ze prave ta mrizka se resi vice u Sony nez u Fuji.
Viz napr.:
Sony 'striping': here's the fix: Digital Photography Review
https://www.dpreview.com/news/6974141509/sony-striping-heres-the-fix
Pokud clovek potrebuje ultimatni pletovku, tak se domnivam ze zrovna GFX bude ten pravy system, alespon to tvrdi lide, kteri tam presli ze vsech moznych systemu, vcetne Fujifilm XF nebo Sony FE.