• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Fujifilm X Summit October 14: Unveiling Fujifilm X-M5, XF16-55mmF2.8 II and XF500mmF5.6 - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-summit-october-14-unveiling-fujifilm-x-m5-xf16-55mmf2-8-ii-and-xf500mmf5-6/
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Tak se zase Jonas Rask po delší době znovu připomenul. U Fotoškody prozatím bez info o dodání.

Exploring the TTartisan 75mm f/1.5 Lens: A New Classic – jonasrask | photography
    https://jonasraskphotography.com/2024/09/25/exploring-the-ttartisan-75mm-f-1-5-lens-a-new-classic/

Na bajonet Fuji X není, pokud vůbec někdy bude, ale s redukcí pro M42 aspoň na GFX, eventuálně se focal reducer pro APS-C. Ale jako hračka k vánocům? No, proč ne. :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    PLUTO: X-E bych ale moc nesrovnával s X-M, to jsou odlišné větve z hlediska zaměření (pokud pominu střeva). X-E je osekaný X-Pro (a takto byl prezentován), kdežto X-M1 představoval tehdejší populární trend kompaktů s možností výměny objektivů a focením "na japonce" s zadním LCD a vyklápět jej. Akorát byl v rámci rodícího se X systému vůbec prvním - přitom nabízel i plnohodnotné materiály šasi.
    A ta X-A (jen necelý půlrok snad) řada vznikla jako jeho levnější varianta a zřejmě X-M řadu pohřbila, protože v době uvedení (2012-2013) to představovalo o cca 100 USD levnější alternativu. Protože celoplast a protože dostupnější beyer maska na snímači narozdíl od ostatních tehdejších Fuji X modelů s X-Trans maskou.
    A kupříkladu teprvé potom všem např. vznikla populární řada X-T (2014).
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    FUZZSTORTION: Mě právě ta řada X-M nedává smysl, když nastoupila řada X-E.
    Podle mě už uživatelé X-M přešli buď na X-E nebo někam jinam. Píšou tam o Thajsku, kde to frčelo, ale taky o tom, že dneska mobily jsou už jinde.
    Právě proto mi to nedává ten smysl :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    PLUTO: V komentářích čtu, že to má/může být reakce na třeba Nikon Z30, cokoliv podobné od Sony nebo s odřenýma ušima a přivřenýma očima na S9 od Panasonicu. Fuji A řada byla zrušena před pár lety a X-M řada se dočkala jen modelu X-M1 - pro tyto majitele to tedy může být super upgrade. :-)))
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    FUZZSTORTION: Ty jo, ta X-M5 mi přijde jako strašně zbytečná věc. Má to vůbec smysl od Fuji se zabývat touto řadou?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    REPORT: Fujifilm X-M5 Release in October: 26MP, 4K/120p, Cheap Build Quality and Made in Thailand - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/report-fujifilm-x-m5-release-in-october-26mp-4k-120p-cheap-build-quality-and-made-in-thailand/
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Fujifilm X-Pro4 (X-Pro5?) Coming with Improved Hybrid Viewfinder (and What I Hope it Will be) - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-pro4-x-pro5-coming-with-improved-hybrid-viewfinder-and-what-i-hope-it-will-be/

X-Pro řadu stále živí naděje a šuškandy. :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_: Inu, na ekv. cca 28mm u 4:3 nejsem moc navyklý, budu teď více zkoušet 35mm s GF 35~70.
    Víc mě to baví s GF 30/3.5 (ekv. cca 24mm) - jak tomu bylo kdysi u 16/1.4 či později s jeho menší 2.8 verzí.

Myslím si, že "vítězstvím" by byl design GFX kompaktu, který bude z hlediska š., v. a h. i váhy nepatrně menší než 100SII s 50/3.5, popř. s RF tělem 50R. Ten rumorsovaný objektiv může být vysouvací, po vypnutí "zajede" zase částečně do těla.
    U GF 35~70 se to musí dělat ručně - délka 9,5 cm po vysunutí z tubusu na ohnisko 35mm a po složení je délka objektivu zhruba 7 cm.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: tak že by hrozilo, že mám buď moc novou 50r, nebo vyměněný volič? to by bylo fajn :-)
    myslím si, že je to rozumně zvolené ohnisko i světelnost. stále jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne, kam až ztlačí vnější rozměry
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_: Nemůžu to už dohledat, ale pokud se pamatuji dobře, tak od určitého výrobního čísla mají ty novější šarže 50R problém s nespolehlivým voličem vyřešený. Bohužel, to není věc, kterou vyřeší eventuálně nějaký malý opravný firmware. U těch problematických šarží byl volič vadný v podstatě od vybalení. Opravit se to dá, ale to bych řešil v rámci nějaké další vady nebo poruchy.
    .
    .
    .
    Tak dle Fujirumors bude mít chystaný GFX kompakt v r. 2025 pevný objektiv ekv. 28mm, což je u GF skla ohnisko někde u 35mm (např. GF 35~70). Světelnost zatím nepotvrzená spekulace f/3.2 (ekv, DoF f/2.5).
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: děkuju. no, doufám, že mi ten otočný volič bude ještě nějakou chvíli sloužit, je pro mě podstatně pohotovější, ale asi to bude i o zvyku, že jo
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_: Citlivost mám na tom malém tlačítku Fn 1 hned vedle ovladače kompenzace expozice.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: mně by ten volič kolem spouště scházel, mám tam citlivost. kde ji nastavuješ ty?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    VACA: U mě více "hrozí", že si pořídím druhé 50R tělo jak se mi to povedlo z bazaru Fujifota před dvěma lety. Po kratší diskusi s Marcelem za 47 tisíc Kč s roční zárukou a pětisty cvaky. Jako klasicky u některých ostatních 50R - trochu zlobí "přecitlivělý" otočný volič okolo spouště závěrky. Byly dny, kdy venku pracoval správně (chladnější počasí na 100%, ve vedrech naopak, uvnitř baráku jak kdy...) Což jsem vyřešil tím, že jsem odebral jakoukoli jeho funkčnost. Stejně jsem někdy nechtěně o ten volič zavadil, ikdyby byl v pořádku. Po letech s X-Pro2 jsem si na ten otočný volič na 50R ani nějak nemohl zvyknout - když už tak jej měli umístit někde v prostoru, kde je logo Fujifilmu - jako třeba na tom X-Pro2.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_:
    Fujifilm to Release This All New Digital Camera in 2025 - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/fujifilm-to-release-this-all-new-digital-camera-in-2025/

Tak ten chystaný "kompakt" nemusí být RF mustru, nicméně by Fuji mohl najít inspiraci např. v aktuálním FF Panasonicu DC-S9. Bez hledáčku a třeba s málo světelným malorozsahovým vysouvacím zoom objektivem ála GF 35-70. Tam už je šance, že pak tento GFX kompakt bude menší než aktuální GFX 100S mustr. :-)
    Chceš-li RF mustr a hledáček s ním, tak se to začne zase více blížit sestavě 50R s 50/3.5 nebo s GF 35-70, což samo o sobě je docela fajn použitelné i pro jízdu na kole v 8-10L baťůžku. :-)
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: že by oprášili rf design, tomu vlastně asi reálně vůbec nevěřím. jsem i dost skeptický co se týče kompaktní gfx, protože mi uniká, k čemu by to reálně bylo dobrý. museli by se velikostně dostat někam k leice q, aby mi to dávalo smysl, ta mi přijde hraniční pro kompakt
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    VACA: reálně asi neuvažuju o ničem jiném. srovnáváš cenu s x-pro3, jenže když k tomu započteš objektivy, který jsou na gfx opravdu drahý, tak je ten rozdíl skutečně nemalý. ale co už, kdo chce opičku... :-)
    nicméně mi úplně neláká na tom zkoušet klasický objektivy pro střední formát. vůbec nepochybuju o tom, že některý fungují velmi dobře, ale vlastně tu mám minimum takových, který by za to stály (reálně asi jen nikkor h.c f/2,8 75mm z bronicy). naopak používám objektivy z kina a třeba nikkor f/2,8 180mm ais je naprosto skvělej. ale je to spíš výjimka než pravidlo, většina těch starých objektivů trpí až moc neduhama na tom o fous větším čipu
    ta digi záda mi vždycky hodně lákala, ale já koukal po phase one p25 a p45. dnešní ceny jsou už supr. užití jsem chtěl výlučně na dřeváka, ale jako jo, s těma širokýma ohniskama je to trošku problém, chtělo by to rodenstocka 23mm :-) nicméně to už asi příliš plevelíme
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: Ps: aby to nevypadalo že si protiřečim když sem pochválil x2d i přes to, že to neni RF formát..
    X2d totiž i přes to má “ergonomii jedný ruky”. Nemá rozházený ovládací prvky po obou stranách.
    A sorry ja už se zase odmlčim :)
    VACA
    VACA --- ---
    FUZZSTORTION: To zní dost dobře. Když by to dopadlo.
    Obecně si myslim že to, že Fuji přenechalo válku fullframů ostatním, a soustředí se na středoformát (a apsc) je super strategie která má potenciál..
    Ostatně fuji bylo první (a je prakticky jediný) kdo přiblížil digitální středoformát na dosah širší veřejnosti.
    Jako ten současnej hass x2d je vlastně fakt super, jejich objektivy jsou super. Ale když pominu cenu, tak tělo bez vlastní závěrky je hodně limitující faktor… Na druhou stranu chápu výhody centrální závěrky v objektivu, notabene u většího formátu. A asi i to že lidi který maj na to vybavit se jejich systémovejma sklama, nejspíš moc objektivy třetích stran neřešej…
    Ale z mojeho pohledu, focal plane shutter u fuji je obrovský plus, a já jsem třeba člověk kterýho zajímaj i ty vintage skla… (když pominu fakt, že vybavit se xcd sklama je prostě mimo moji realitu…:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam