JACQUES157: no, doporučuju ti v tom případě cestovat po Indii nebo zemích JV Asie.. to, že žijeme v relativně řídce zalidněném mírném pásu neznamená, že některé regiony nejsou fakt přelidněné nad rámec možností svých ekosystémů.
každopádně, lidi to táhne z venkova do měst a z měst do větších měst. to je prostě fakt.
KALICOR: faktem je, že společnost stojí na to, že někdo organizuje (=manipuluje) jiné lidi. tak to prostě je, nějaká decentralizovaná soběstačnost by byla krásná, ale fakticky většina života většiny lidí je dost striktně hierarchicky organizovaná a o místa na vyšších stupních hierarchie se dost tvrdě soutěží (ať už jde o hierarchii ekonomickou-soukromý sektor nebo byrokratickou-veřejný sektor). rozdíl mezi organizací a manipulací je snad v tom, že "organizovaný" člověk je plně informován a je tam prvek dobrovolnosti, zatímco manipulovaný si svojí manipulovanost ani neuvědomuje, budiž. popravdě je to ale sociologicky-politologická debata, která se může vést kdekoliv.
jestli vnímáš města jen jako nástroj manipulace lidí, dobře. já ale vidím, že příležitosti odejít z větších měst do menších a třeba i na samotu či do komunity existují. aspoň pro mě. já je ale nevyužívám a držím se města a zejména Internetu: to není jen o "manipulaci", když se podíváš na cenovou strukturu, tak je vidět, že město by se takových jako já rádo zbavilo, a já se tam stejně nějak držím za chlupy a za uši. takže nás tam něco táhne.. možná množství dostupných podnětů? (ale teoreticky, na ten Internet se připojím i na samotě, ale stejně jsem na přítomnosti těch lidí kolem sebe nějak závislý... i malé město je v tomto ohledu lepší, než samota... mimochodem, tenhle příspěvek píšu z nejmenovaného malého města, kde jsem na návštěvě :-)