KEIKIN: no, Baťova kancelář je zrovna příkladem hodně surrealistického modernismu... takový Jára Cimrman vs. telefonní budky :-)
každopádně lidé z nějakého důvodu mají už celá tisíciletí pocit, že když se jich směstná hodně na jednom místě, tak tím získávají výhodu, a jsou ochotni do toho městnání investovat obrovské množství úsilí. v dalších generacích ale lidé, kteří na těch místech vyrůstají, získávají pocit přelidněnosti planety a plánují útěk (a to opět už odedávna - z měst do venkovských vil utíkali už staří Římané, potom se utíkalo za renesance, od té doby zámky stavěné na venkově, poté předměstské bydlení... já sám strávil dětství v oblasti rakousko-uherského a prvorepublikového předměstského bydlení podél pražské příměstské železnice u Berounky...)
hmm, stěhování lidí výtahy, procento půdorysu mrakodrapů zabraných výtahy, apod.: co by mi fakt zajímalo, co by McLuhan řekl na Internet - když mohl pokládat klasickou americkou byrokracii za zastaralou už min. v éře telefonu a dálnopisu...
směstnání lidí v centru každopádně trvá, i když k němu nejsou žádné objektivní důvody (nejen online byrokracie, ale i e-shopy, nákupní centra, apod.). o víkendu jsem se byl podívat v centru Prahy, všude davy... je to nějaký hluboce zakořeněný instinkt, či co. lidi rádi dělají davy.