• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    KEIKIN: Jo v tom naprosto souhlasím, tohle jsme tam řešili pořád dokola. Byli tam i tací, kteří se s námi byli schopni zhádat, že jejich dítě je prostě jen nachlazené a že to má celou zimu a že prostě do školky pujde (i když měl nudle až na bradě, skelné oči, kašel apod.) Pak nám tam takovéto děti stále poplakávaly, usínaly a samozřejmě nakazily ostatní.

    TIMA: Hele v tom máš asi pravdu no. Jsou ještě děti, které při odchodu rodičů vyplakaly moře slz a tak hodinu s nimi nic nebylo, ale pak v průběhu dne se uklidnily a nakonec ani nechtěly domů.. ale já sem měla na mysli spíš děti, které tam vyloženě být nechtějí a trápí se tam, prostě bych je nenutila.
    TIMA
    TIMA --- ---
    ONA_MAKARONA: A pak jsou tu děti, které vyvádí, že do školky nechtějí, ale pak jsou tam ve svém živlu, zatímco doma je nedokážeš uspokojit žádnou myslitelnou aktivitou a vysírají od rána do večera. Co s nima?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Je tu nějaký absolventu kurzu nevýchovy? Dost o tom uvažuji, ale mám 14měsíční batole a nevím jestli to není brzo jít na kurz, když mládě ještě nemluví. Ráda bych po kurzu hned něco aplikovala.. jakože nechci jít na kurz a čekat pak půl roku, než se s ním na něčem budu moct domluvit a zkoušet to..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ONA_MAKARONA: mně štvou školky hlavně kvůli nemocem. Malá se uzdraví a hned zas chytne od nějakého děcka. rodiče namjí čas kvůli práci a proto dávají do školky nemocné děti nebo bacilonosiče. Kombinace málo prostoru - moc dětí je dost na pikaču.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Ještě co se týče té školky, tak pokud je to v silách rodičů, nechala bych rozhodnutí na dětech. Když jsem ve školce pracovala, byla tam holčička, která to tam milovala, přicházeli s tatínkem už kolem 7 ráno a ona už od dveří pištěla a smála se a hrozně se těšila, pak jsou samozřejmě zase úplné opaky, které tam vyloženě trpí a celou dobu probrečí. Podle mě by bylo nejlepší nabízet to dětem jako možnost - dneska můžeš jít za kamarády do školky nebo být doma s mamkou/taťkou/babičkou (v praxi to bohužel funguje těžko).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tohle mě poslední dobou docela zaujalo, vzhledem k výchově. Pokud se nepletu, tak nějak podobně to podává i Naomi...
    Carol Dweck: The power of believing that you can improve | Talk Video | TED.com
    http://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: jo přesně ten, nepřijde mi to pro děti přirozené.
    KEIKIN: co se týče helmičky, tak už se prokázalo, že takové děti mají ve starším věku víc úrazů, protože se jako malí nenaučili padat a spíš se naučili spoléhat na tu helmičku.
    Ad školka, já si myslím, že v kmenovém uspořádání ty děti jsou taky v takové školce, všechny děti jsou pohromadě, starší s mladšími, ti starší dávají na mladší pozor nebo spíš ty mladší se od nich učí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Mnoho změnit jde, ale mnoho taky ne. Já osobně spíš zastávám názor, že se změnami by se mělo začínat u sebe (max. svého dítěte, ale ono to dítě už jenom nasává to, co cítí/vidí u rodiče), to bohatě stačí. Mám zkušenost, že štěstí je o nastavení jistého vnímání, optiky, kterou zpracováváme vjemy. Nebo by se taky dalo říct, že co vyzařujeme, to se nám vrací. Když budu vyzařovat nespokojenost, vrátí se mi to v podobě dalších podnětů k nespokojenosti. Já hledám a nacházím štěstí v tom, že žiju spokojeně v daných podmínkách, které mi nepřijdou nikterak extrémně omezující (a to i když většinovou společností bych zřejmě byla označena za alternativní osobu, přesto si myslím, že je to ok, když je možné být "alternativní"). Štěstí mi přináší taky práce na sobě a možnost překračovat své vlastní hranice.
    Koncept kontinua znám, ale ani bych to nemusela číst, myšlenka, že stát dítěti za zadkem mu nějak "pomůže", je mi cizí. Moje dcera je možná díky tomu velmi šikovná a umí mnoho, co ani o několik let starší děti nesvedou (co se týká motorických dovedností). A chování dítěte, to je sice hezké, ale každé dítě na to má svůj vlastní osobní názor :-)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    KEIKIN: (Já na to popravdě vůbec nekoukám tak, že by "společnost" byla "nemocná", protože zaměstnavatelé většinou nechtějí v práci děti. Nemám žádnou ambici "měnit společnost" nebo vysvětlovat zaměstnavatelům, že mají změnit svoje priority. Skoro jediný, co bych si ohledně společnosti přál, je, aby zákony byly (ještě) "benevolentnější" k nejrůznějším životním stylům. Když chceš, máš dobré šance uživit se jako OSVČ a pracovat doma, máš možnost hledat spřízněné lidi a stýkat se s nimi, snad s nimi i pracovat atd. Aby dítě chodilo s rodičem do práce, mně obecně lákavý nepřijde (mně přijde obecně mnohem lepší, když je s ním jeden rodič "doma"), ale Tobě držím palce, abys pracoval někde, kam dítě budeš moci brát, když Ti to přijde optimální (a pokud se tomu Tvoje dítě nebude moc vzpouzet :) ).)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TIMA: jj tak nějak. Nemusí to být ale jen rodiče, ale i spřátelené rodiny (kámoši), kteří mají taky děti.
    TIMA: Nj holt naše kanceláře nejsou projektovány pro děti. škoda.
    TIMA
    TIMA --- ---
    KEIKIN: Ze jsme naprogramovani na neco jineho, je velka pravda. Me by osobne vyhovovalo zit ve velkem dome s sirokou rodinou, bylo by desne fajn nebyt tak casto s detma sama. V lete na chalupe s tchanovcema jsem spokojena a detem dela dobre mit kolem sebe hodne ruznych lidi.
    Na druhou stranu - tohle si umim predstavit prave s rodici meho muze, protoze tam je vyvazeny pomer zajmu a respektu k soukromi na obou stranach. S nasima by to naopak brzy skoncilo zminovanou vrazdou.
    TIMA
    TIMA --- ---
    KEIKIN: Muj syn mel tak dva roky, kdy bych ti ho prala "zabavovat" v kancelari. Obcas si hral jako andilek, obcas vysiral hodiny v kuse a to vse zcela nepredvidatelne. U pohadek by ti nevydrzel sedet ani svazanej. Dcerka je o dost klidnejsi, ale zas se na me furt sape, vetsinu dne ji mam v naruci, na kline apod. To nejsou zrivna podminky pro praci.
    A kdyz jsou pak deti o neco starsi, uz jim nestacis. Nemuzes suplovat kolektiv vrstevniku, nemuzes dite naucit vse, co se nauci prirozene mezi detmi. Takze ani ta skolka neni jen odkladiste. Ma svuj smysl.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ONA_MAKARONA: jj šak mi to bylo vysvětleno a vymluveno:-) Já jen, že mně bolel každý držkopád malého za něj :-)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    KEIKIN: Helmička je podle mě blbost, to už by jsi rovnou mohl dítě obalit do bublinkové fólie a kutálet ho před sebou, aby se mu náááhodou něco nestalo :-) V našich silách a naším cílem přece není uchránit ho před vším špatným, co ho v životě čeká, ale připravit ho na to a naučit se s tím správně vypořádat, to je můj názor.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: mm, to je problém psaného textu, že si neporozumíme. Samozřejmě že děti padají, v jistém stádiu je to ale více než jindy,- tak sem doma navrhl na čas helmičku, aby zabránila pádům na tvrdý povrch. V pralese spadneš na zem, většinou si neublížíš, ale když spadneš na dlažební kostku, může být problém. To že děti spadnou na zem je normální, ale není normální, že by přirozeně skákali do hluboké jámy apod.
    Já si klidně pokecám i s námahou, mně ale fakt o nic konkrétního nejde. KDyž se tedy vrátím, k tomu co jsem tu psal v reakci na tebe (determinace jedince). Mám odzkoušeno, že děti brečí (jsou v tu chvíli nešŤastné) kvůli situacím, které jsme nezavinili. Prostě to rodiče nemohli v tu chvíli jinak řešit.. Byli omezeni tím, jak to tady ve společnosti nastavené.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: kdybys to mohla nejak vysvetlit, tak bych byla rada. Mam pocit, ze mi nejaka ze zakladnich myslenek montessori unika.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: stve te predpokladam fasismus? (rad, klid,ticho, soustredeni)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEIKIN: je tezky s tebou diskutovat. napises ze vyzkum ukazuje ze dite nepadne do diry, pak napises ze je to normalni a helmicku. a ze nebrat te doslova. irituje me ze nerozumim oc ti jde. je to pro mne zmateny. ok, asi si chces pokecat bez hlubsiho namahani
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: klidně, já se nebráním tomu něco se dozvědět
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: myslis ze ma vyznam abych zkusila rozborit tvou predstavu o montessori? myslim ze kdyz by montessoriova dnes byla nazivu, nestacila by se divit. (jak se to praktikuje) ale fakt vykoumala plno veci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam