• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: Tak já sem rád, že nám vůbec děti hlídají (3 kousky). Jako vadí mi to dost, ale zase si nedokážu představit jít do většího sporu a třo právě kvůli tomu hlídání. Občas to vnímám jako vydírání :-) Babička nám pohlídá děti, ale nemáme jim kecat do toho jak to dělají :--))
    MARKYSHA: Tak to je fajn. Imho jedna z těch důležitých věcí, které se dnes bohužel bagatelizují, popř.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: tak to si rozumíme, já obě děti taky nosila všude jak koťata.
    YMLADRIS: já to beru, že u babičky je jiný režim, samozřejmě, co mi vadí, to jí řeknu, ale jinak mi to občasné porušení zvyklostí nevadí. U nás ale babička hlídá jednou za měsíc až za dva, kdyby hlídali pravidelně několikrát v týdnu, tak to beru zase jinak.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: jak tomu zamezit ? To bych tam musel fyzicky být. Jediná možnost je nedávat děti babičkám - což je ale zase divné a někdy i nereálné.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEIKIN: to jsou dve ruzne veci. Pokud dle teba kokina a jutub skodi, tak to zamez z duvodu ze to skodi, ne ze "dite bude zmatene z toho ze u babicky muze". Ty jsi zodpovedny za sve dite, nee babicka. Kdyz babicka bude davat cichat toluen, asi to taky nenechas byt. Musis se sam rozhodnout kde je hranice, co uz je dle tebe pro tvoje dite nepripustne.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    STAROJDA: Odložení neznamená, že leží u tebe na zádech. Odložení znamená nechat prcka ať řve v postýlce v jiném pokoji, nebo v kočáru.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: Jenže partner ti může namítnout. " Ty mně vůbec nepodpoříš" nebo " Já se tady snažím a ty tu mou práci jen neguješ"
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ad odkládat / neodkládat - není to spíš o tom, co si dítě samo řekne? My prcka nosíme, ale i odkládáme. Když mu nevadí ležet, tak je spokojenej a hraje si. Když mu to vadí, tak si začne stěžovat a tak si ho vezmeme k sobě.

    ad babičky/tety/škola - dítě jistě nemá zmatek, když se každý člověk k němu chová různě. To je naopak správně, protože to je realita. Proto ikdyž u nás máme jisté specifické stravovací návyky, tak nebudu to samé vyloženě požadovat u babiček a podobně. Teda budu se snažit, ale když se stane, tak se stane. Do moci prarodičů (tj že u toho nebudu) stejně prcka předám až když z toho bude mít trochu rozum a třeba bude vědět, že cukr je zlo a podobně.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KEIKIN: Ale to je přece normální, tak svět funguje a je v pořádku, že se s tím setkává i dítě. Různí lidé si na různých místech stanovují různá pravidla a dítě se s tím prostě musí naučit zacházet.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: Díky za názor, naši např. do malé cpou furt kokina ale my ne. Nebo jim pouští divné videa na jůtůbu. I když jim to tisíckrát řekneš, stejně si udělají svoje. Takže smířit se s tím, to je celkem univerzální rada :-)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Ty vogo, bádat...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LAURA: vím možná to zní zvláštně, ale podle mého to tak funguje. Poznáváme vesmír, složení planet, ale nemáme probádány základní lidské věci.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Jo, řeší, dcera třeba nedávno řešila, že maminka dovolí pít vodu z vaničky při koupání, babička to zakazuje. No, tak babička si to zařídila podle svého názoru, maminka u toho nebyla a neřešila to. Babička se musí smířit s mnoha věcmi, co my děláme jinak, my se zase taky musíme smířit s mnoha věcmi, co babička dělá jinak. Ale nějak se dohodnem a hlavně z toho neděláme 3.světovou, berem to pokud možno s humorem, co jinýho s tim.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MARKYSHA: no já nemyslel přilepené doslova, myslel jsem do furt někam odkládat (do kočáru, do postýlky - to je nepřirozené. Se podívej na dokumenty o lidech co nežijí tady v západní společnosti. Vždy matka nebo někdo z rodiny chová/nosí svoje dítě - to je přirozené a očekávané. Pokud tomu tak není, je to imho pro správný vývoj špatné.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: Nebo maminka křičí na tatínka aŤ už okřikne ty děcka :-) Podle mně to dítě řeší a může z toho být zmatené. Někde něco může, někde něco zas ne.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: já si myslím, že to vůbec není o nějakým odkládání nebo neodkládání není, myslím, že pokud dítě není miminko není potřeba ho mít neustále přilepené na sobě, protože tím mu prokážu jen medvědí službu. Mělo by to "odkládní" i "neodkládání" být v rovnováze.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Děcko se musí naučit, že existuje pluralita názorů, přístupů, chování...učí se tak toleranci (pokud mu teda rodič nevykládá, že jak to maj doma oni, tak to je jediný správný a všichni ostatní to dělaj blbě). A rodič se tak zase učí tomu, že je dítěti jen jedním z mnoha průvodců životem, ne bohem.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KEIKIN: Dítě přece neřeší, kdo na něj uplatňuje jakou výchovnou "metodu", dítě vnímá, že maminka, tatínek, babička a paní učitelka ve školce jsou čtyři různí lidé a tak se taky různě chovají. Myslím, že jediné, co může vést ke zmatku, je, když se dospělí mezi sebou dohadují, jak to má být, přímo před dítětem nebo když svá rozhodnutí naschvál vzájemně mění (maminka zakázala, tatínek povolí...).
    LAURA
    LAURA --- ---
    KEIKIN: "učit budoucí matky už ve školách, že děti musí mít u sebe a neodkládat je. A pokud žena nemá čas, tak aŤ si radši dítě ani nepořizuje" no ty vole.. :O
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Zastal bych se YMLADRIS v tom, že jí rve srdce, jak některé maminy z nevědomosti a zabedněnosti nenaplňují potřeby dětí. Mně to taky sere když to vidím a taky mně to drásá. V tomhle je třeba prevence a učit budoucí matky už ve školách, že děti musí mít u sebe a neodkládat je. A pokud žena nemá čas, tak aŤ si radši dítě ani nepořizuje !

    Co jsem řešit je rozpor ve výchově otec-matka-babička-děda-sourozenec-školka. KAždý má nějaký svůj pohled na výchovu (přirozeně každý sme jiný). Jen se chci zeptat, není z toho dítě zmatené - když je doma s mámou, tak je např. aplikována nevýchova, s tátou Aldort s babičkou fašismus apod. A pak ve školce má zas jinou výchovu.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MARKYSHA: jj, kamarádčina holčička na "ne" taky pláče nebo natahuje
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SEBIEN: takový byl Tonda, já ho teda neplácala, ale na jakýkoli křiknutí nulový efekt, platilo jen zamezovat přístup k nežádoucím věcem a to ještě stejně často přišel na to, jak se k tomu dostat, jediný štěstí bylo, že to lezení a chůzi měl později. Na Alenku člověk křikne "ne" trochu hlasitěji a on spustí nářek, že se člověk stydí. Přitom to není, že by byla nějaká bojácná, jen ve vztahu k nám nechce, abychom se zlobili, jinak je pěkný drsoň, musím jí neustále vysvětlovat, aby neubližovala Tondovi, než naopak. Ona je hrozný dravec.
    TAPINA: nebo zalištovat, i když i to mi Tonda odlupoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam