YMLADRIS: k tomu cituju "a jedina odpoved je "ono je to takove obdobi", tak jsem rada za to, ze jsem takovy cteci resic, kterej furt kouma a resi" - naprostej souhlas, rozum mi fakt stoji nad lidma co treba deti mucej metodama a la Estevill a spol a pak vykladaj jak nejaky obdobi vzdoru a nenesitelnosti je nevyhnutelny a sneslo se uplne z ciryho nebe. At si to klidne delaj, ale at si s tim proboha zustanou v tech svych klubech a nechodej lidem co tohle nedelaj vykladat jak jejich metody nefungujou. Ono totiz nejde si jen vybrat co se cloveku hodi do kramu a myslet si ze to bude fungovat. Kdyz v diteti silou a moci zlomim uplne zakladni duveru ve me v to ze naplnim jeho naprosto bazalni zivocisny potreby, tak se pak nemuzu divit, ze na me pozdejc taky reaguje silou a moci tam, kde si mysli, ze mu to bude fungovat. Normalni jak se do lesa vola tak se z lesa ozyva, akorat ze spousta rodicu proste vychazi z toho, ze "to si prece dite nemuze dovolit", "dite prece musi poslouchat", apod - no, ve finale musi, ale neznamena to, ze to bude v pohode pro obe strany - prootze dite proste prirozene reaguje tak, jak se clovek chova k nemu.
Ted o vikendu jsem mela strasidelnou prilezitost videt neco takovyho na vlastni oci - byli jsme na nasvteve u znamych. Holka 6 let, kluk 2 roky. Holka poslusna az vystrasena. Honili se po byte a kriceli, otec po nich vzdy rval at prestanou, prestali na par vterin a zas znova, na po x-ty je vyhnal do pokoje, vratili se tedy uz potichu. Pozdeji kluk zacal trochu provokovat, vyhoazovat knihy z knihovny apod. Otec opet krik ze se to nedela, ze je osklivej (??!). Kluk sel k mame a zacal ji tahat pryc, ona zustala sedet, chtela ho obejmout, kluk se zacal branit ze nechce a zas ji tahal pryc. Kluk zacal rikat "si oskliva", otec ho zacal prekrikovat "a ty ses snad hodnej??", pak mu zacal vyhrozovat ze ho vytaha za ucho (??! netusla jsem ze to jeste dneska nekdo dela), a nakonec se fakt zved, vytahal ho za ucho a odnes ho do pokojicku do postele. V prubehu konverzace z nej vypadlo ze je kluk panovacny, diktatorsky, ze porad urcuje prikazy co kdo ma delat apod. Ze by mu doslo, ze to ma od koho prebirat, ze to nespadlo z ciryho nebe? Ani omylem. Asi ze holka je bojacnejsi tak si mysli, ze kluk taky musi byt. Taky z nej pak vylezlo, ze se ho snazi odnaucit odpolednimu spani. Bylo kolem 16h. Takze kluk byl proste unavenej. Misto aby se zeptal "ty jsi unavenej?", tak na nej rve ze je osklivej apod. Tyhle lidi pak pochopitelne reknou akorat "on je takovej a makovej" nebo ma ted takovy obdobi, se proste musi prezit" a dal aplikujou vychovu bojem a tim si to co rikaj potrvzujo protoze to reprdukuje zas ty samy schmata.