• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MALKE: to není velkopanská rada, ale obecná rada na základě obecně popsaného problému. Samozřejmě že pokud díte nejí a nepije vůbec, tak je to vážný a holt se to musí řešit "násilím". Nicméně o pití GAISAKA nic nepsal, vycházel jsem z jeho popisu. Pokud by napsal "už několik dní nic nejí a nepije" tak bych mu napsal "jdi k doktorovi".
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    WITCHIE: Co mě máš ty co vyhazovat? Tys ten klub založila? Nauč se ty respektovat druhé, jinak ti dítě respektující výchovu neuvěří. Já si myslím, že šoupat nohama nemusí nikdo, i když má odlišný názor. Ty tu děláš zbytečný dusno.
    TIMA
    TIMA --- ---
    Pokud jde o trolly, je treba je jen dusledne potirat, varovat a banovat.
    TIMA
    TIMA --- ---
    GAISAKA: Myslim, ze ten satek je myslen spis na nechodici dite. A i takove samozrejme potrebuje dost casu solo, aby se vubec chodit naucilo, to da rozum.

    Jinak nase deti taky zerou :)
    (teda jedno zere a druhe nezere)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    MALKE:
    MARKYSHA: tak si to bezte sdilet do jednoho z tech x klubu, ktery ovladate, proboha uz. Delate to tam, tak proc jeste tady? Tam soupou nohama respektujici rodice, tak laskave soupejte nohama vy tady.
    TIMA
    TIMA --- ---
    WITCHIE: No to bych blila, velebnosti...

    Tyhle nalepky- jsi osklivej/zbabelec/babovka/whatever - uziva moje mama. Rikam si, ze pri minimalnim casu stravenem spolecne to na dote vliv mit nebude. Na prevychovu svych rodicu uz nemam cas ani zaludek.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MALKE: No pro mě taky, nesmím nikam odkládat dítě a pracovat, tak za co jako:D i když teď mám paní na úklid, Alenka s mopem šůrovala půl dne :D
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    GAISAKA:
    GAISAKA: tak trolls je dalsi vec kterou povazuju za naprostou ztratu casu, at uz aktivne (uz mi neni 15), tak pasivne (mam zabavnejsi nebo zajimavejsi veci na cteni). Prijemnou zabavu.
    MALKE
    MALKE --- ---
    STAROJDA: mno, já tady nechci moc rozpatlávat své nežeroucí a krom mlíka cokoliv odmítající dítě, ale přesně tohle je velkopanská rada, která ho při první nemoci dostala na kapačky (btw, než se tam dostal, tak jsme ho co deset minut museli zakleknout a násilím do něj nacpat dvacet mililitrů čaje - ne že chceš, ale MUSÍŠ, protože to dítě samo nic jíst ani pít nechtělo celý den ani další den, ani další... z mlíka blilo a začínalo být dehydrované víc než zdrávo. věř mi, že tohle, dítě zoufale se bránící a plačící, protože nechápe, proč mu ubližuješ - a ty nemáš jinou cestu, protože samo se nenapije, nechceš zažít. NIKDY.). po této zkušenosti jsem zcela nekompromisně zlomila jeho dětskou duši a donutila ho pít. při příští nemoci jsem v klidu seděla a při čtení pohádek za každou větou dávala loknout.
    MALKE
    MALKE --- ---
    YMLADRIS: "proč si nevezme paní na úklid" je teda wtf pro mě:-D
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ještě do tý doby, než jsem cítila, že je Alenka připravená, třeba ona první dva měsíce nespala v noci vůbec, 0 hodin a střídali jsme se s ní. Nebo jí nedávno rostly zoubky, plakala jiným tónem, tak jsem chodila spát s ní apod.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    GAISAKA:
    a) přehodnoť význam slova "normální". Jistě chápeš, jak je tohle slovo nebezpečné na výklad. Pokud si myslíš, že spát s dětma v posteli je normální, tak to imho rozhodně není. V mém okolí neznám skoro nikoho (a to tu je mladých rodičů dost) u koho by dítě spalo v posteli. Všichni hned do postýlky a diví se, proč nechce spát a brečí.

    b) dej konkrétní otázku a dostaneš jistě konkrétní odpověď. Například řešíš to, že prcek nechceskoro jíst. Na to ti nabízím svoji odpověď: Ať tedy nejí, nenuťte ho. Pokud je pořád trochu kojenej, tak nějaké ty živiny má. A ikdyby neměl, tak hlady neumře! Pokud ho budete moc nutit, tak tím spíš mu vytvoříte nějakou blokaci se stravováním. Zkuste co mu chutná a nechutná. Dost dětí, "kupodivu", nemá rádo maso a tak. Stejně tak jiné děti nemají rády zeleninu. Nenuťte ho a nechte ať si na to přijde sám. Pokud bude mít fakt hlad, tak jíst bude. Taky je možné, že chce jídlo cucat (jako když je kojený) a tak je i možné mu jídlo namixovat dát v lahvi. To je ale jen dočasné řešení, protože ho na to nechceš nechat zvykat.

    Vždycky je zásadní jasně si říct, co je mým cílem:
    - Mým cílem je, aby se dítě chovalo podle mých představ (tedy jedlo tady a teď)
    - Mám cílem je, aby dítě bylo spokojené a necítilo se nucené do něčeho, co nechce dělat

    Snad z formulace těchto dvou rozdílných cílů je jasné, co je pro dítě příjemnější. Pokud ho budeš do něčeho nutit, tak počítej s odporem. Pokud ten odpor chceš zlomit, tak se ti to podaří, ale za cenu zlomené duše.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: Tak klub Výchova bez tělesných trestů je mrtvý, protože kvůli nemocem nemám sílu tam něco vymýšlet. Taky jak Toníka porazil ten vlak, tak jsem o sobě začala pochybovat, jestli svým způsobem výchovy jsem to nezavinila. Já taky nechám děti bádat a zkoumat a neříkám tomu zlobení.
    WITCHIE: Ty máš dítě v tomhle období , že někoho soudíš? Hele tohle přesně netolerantní způsob, ty s těma dotyčnými nebydlíš. Já naopak si myslím, že na zkoušení různých způsobů není nic špatného. Ad Estevill ten je taky dost nepochopený, to není vyřvat a opustit, naopak se vracíš, můžeš i v tý místnosti zůstat. Já to sice aplikovala, ale děti to vzaly a stejně byly samy jen abych se vykoupala, udělala něco co s nimi jde a Alenka stejně ve finále spí každou noc se mnou, ví to a tak usíná klidně sama. Ad debata v Psychice, tady vím, že dvě děti mají neurologický problém, další řádí, že mají nového sourozence. U mně to byly zdravotní problémy, které trvají, ale Tonda už to pobírá a spíš mě lituje a vyrábí "léky" . Kdož jsi bez viny, hoď kamenem, všichni děláme chyby, natož když miminko nespí, starší řádí. Myslím, že bychom se všichni měli vykašlat na vzájemnou kritiku a opravdu se radši inspirovat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: moc ti preju aby tvoje dite bylo stastny a ty taky
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: My máme bubáky nejen ve skříni, ale všude. Za oknem, pod postelí... Bobeš je často večer vyhlíží a hledá,)
    A je nám doma moc líto těch dětí, který nikdo nepochválí://
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MALKE: ad konkretni reseni

    Mne cim dal vic pripada ze pravda je co pisou zeny nize, tj. ze konkretni situace ("decko dela X... jak to zmenit na Y") jsou vysledek celkoveho zivotniho stylu te rodiny. Kdyz nechce vecer usnout, musela bych se ptat zda rodic jde spat s nim, proc ne, proc si nevezme pani na uklid, proc nemaji jako prioritu rodinnou pohodu, proc... (na vsechna ta "ale to ja nemuzu..." ktera by prisla). Coz nikam nevede, pokud je poptavka po "jak to donutit usnout".

    Aldortova na to ma metaforu "vy se mne vsichni furt ptate co mate delat kdyz na podlahu tece voda, ze to furt uklizite, pouzivate ruzny vedra a vzdy to pretece. Jenomze zaplaty nepomahaji, proste strecha je derava, musite opravit strechu!!" a ze do toho se proste nikomu nechce (zmenit sebe sama aby clovek uz dal neveril ze MUSI uklizet, ze MUSI to ci ono, ze MUSI decko buzerovat ap). Je to moc velka zmena.

    takze nejsem si jista, zda ti tyhlety alternativni nevychovy muzou neco dat, kdyz jako celek te neberou
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ad soukromy klub/vynakladani energie na boj se zastanci tradicnejsi vychovy
    nemam v tom jasno.
    -- Vic hlav vic vi (soukromy klub muze byt polomrtvej)
    -- verejny klub muze nekomu pomoct/dodat silu (poprve kdyz jsem videla Aldort v DUSE K, tak jsem reagovala WTF??), urcita diskuse/reakce/neduvera/obava je normalni
    -- ale furt se prodirat pres zakladni odpor mne vysiluje, plus jak jsem na tech hormonech z kojeni, tak je mi FAKT HROZNE LITO tech deti (co dostavaji facany a maji bubaky ve skrini) a nechci se tim vysilovat..

    cili pockam jak se to vyvine
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    WITCHIE: Uf...
    Zkusím to asi v bodech, bude to nejméně náročné pro obě strany.

    a) Normální výchova neznamená "konvencniho proudu "dite si ma zvykat na samotu" a "nevim jak jinak vysvetlit diteti ze to nema delat nez ho placnout" a "mam taky narok na svuj zivot a dite me nebude omezovat"". Normální výchova - tedy v mém pojetí - samozřejmě obsahuje věci jako spaní malých dětí s rodiči v posteli. Naopak rozhodně neobsahuje věci jako nechávat dítě plakat o samotě. To je pouze hodně ujetá démonizace jiných na základě vlastních frustrací z dětství za totáče.

    b) K tomu, chodit do podobných klubů (ve kterých se začasté objevují stále ti samí lidé), mě vede to a přesně to, že se ze začátku chodím pobavit (typicky debaty jak mluvit s dítětem a náhodou ho nepochválit, lhostejno, že úryvky "nechválící komunikace" vypadají jako první pokusy s umělou inteligencí, co do větné stavby i smyslu, což dítě jistě potěší a uvrhne na správnou trajektorii výchovy a vzdělání). Po stadiu bavení se nad příspěvky se pomalu vkrádá druhé stadium, kdy se WTF mění na pomalu se rozevírající kudlu v kapse, to třeba, když se mluví o "odkládání dětí" a propaguje se "šátkování", nejlépe s odkazem na to, že jej používají všechny námi podmaněné inferiorní (ano, čtete dobře) kultury.

    c) Nemohu mluvit za tvůj hypotetický plurál, ale já osobně si rozhodně nemyslím, že bych dělal všechno správně, ikdyž ano, ve výchově si docela věřím, protože mám tu jednodušší roli otce, spoluhráče a buditele fantazie, či jak to chcete, kterou ZATÍM dávám IMHO dobře. Ale rozhodně máme s Ferdánkem problémů dost, typicky že často nechce x dní skoro vůbec papinkáčkovat (když vás tak nadzvedlo to zcela normální slovíčko na "ž"). Bohužel, a tady se dostáváme k jednomu z jader problému, alternativní metody výchovy - typicky zmíněné šátkování - mají jistou ideologickou základnu, která produkuje děti klidné a spíše introvertní*, takže jak zkrotit naše malé tornádo se tu asi nedovím, max dostanu pár přežvýkaných rad od Al-Dortové, které jsou asi tak použitelné, jako výše zmiňovaný slovník nechválících rodičů.

    d) Respektující přístup není sám o sobě špatný, ba naopak. Bohužel kluby o alternativním rodičovství nejsou jen o něm, ale o celé síti ideologicky zaštítěných teorií. Pak se i z toho respektujícího přístupu stává součást něčeho uplně jiného. Což je případně na delší debatu, bude-li zájem.

    e) Ne jen "moje" normální, ale ani konvenční rodičovství, není, až na sociálně vyloučené skupiny (kterých dnes, pravda, není málo) o tom, že "ne to nemuze fungovat, je to nesmysl, neni to potreba, moc badate, nasi se s nama taky neparali, blabla". Tenhle paušalizující přístup volí lidé jen jako první linii obrany (před PASIVNĚ agresivními alternativci), a to ještě ti, kteří prostě patří k intelektuálně/vzdělanostně/sociálně nižším třídám (čti: nemaj na alternativní vyfikundace čas, chuť ani schopnosti). Většina relevantních argumentů jde cestou PROČ a JAK "je to nesmysl a moc nad tím bádáte",)

    f) Zprivátnit prosím né. Ona ta legrace zase přijde.)

    ---
    * Za tím si stojím velmi, i když studie na to samozřejmě nejsou, teda pokud vím,) Ono taky když chodící dítě tráví půl dne v šátku... těžko se pak něčemu diviti.
    MALKE
    MALKE --- ---
    WITCHIE: třeba já jsem sem vlezla proto, že mě zajímají konkrétní jiná řešení, která tu můžu najít (vyřvávání už není aktuální, ale třeba právě v podobné diskusi jsem si utřídila přístup k novorozencům - oba spali se mnou v posteli, nosili se atd.) - protože jakkoliv mi tištěné věci nic moc nepřinesly, věřím, že v praxi se objeví leccos užitečného. že mě lehce nadzvedl přístup "ty ubohé děti, které jsou vychovávány jinak než podle svaté Naomi", je věc jiná, chápu potřebu dělat to jinak, nechápu potřebu útočit na ty, kteří to dělají jinak než já. o plácání dál diskutovat nehodlám, patří do mé teorie smečky, nikomu to tady nenutím.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    WITCHIE: tohle je přesně to "peklo", co popisovala YMLADRIS. Mě je z toho uplně do breku. Naštěstí děti jsou "odolný" a v pubertě s pořádnou rebelií z tohoto systému snad vyskočí na vlastní nohy.

    SEBIEN: myslím že ano a nebojím se použít drsných prostředků :). Máme už zkušenosti s naší nekonvenční stravou (makrobiotika) - tu obě rodiny tak nějak akceptovali a od úvodního odmítání a nedůvěry se dostali k toleranci a zájmu. U dětí to ale asi bude trochu složitější, sic tam tradice a konveční přístup mají mnohem pevnější základ.
    Spokojenej budu ve stavu, kdy přede mnou nebudou dítěti dělat to, co já nechci. Pokud to budou dělat tajně za mými zády, tak s tím už nicmoc asi neudělám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam