• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    TIMA
    TIMA --- ---
    GAISAKA: Myslim, ze ten satek je myslen spis na nechodici dite. A i takove samozrejme potrebuje dost casu solo, aby se vubec chodit naucilo, to da rozum.

    Jinak nase deti taky zerou :)
    (teda jedno zere a druhe nezere)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    GAISAKA:
    GAISAKA: tak trolls je dalsi vec kterou povazuju za naprostou ztratu casu, at uz aktivne (uz mi neni 15), tak pasivne (mam zabavnejsi nebo zajimavejsi veci na cteni). Prijemnou zabavu.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    GAISAKA:
    a) přehodnoť význam slova "normální". Jistě chápeš, jak je tohle slovo nebezpečné na výklad. Pokud si myslíš, že spát s dětma v posteli je normální, tak to imho rozhodně není. V mém okolí neznám skoro nikoho (a to tu je mladých rodičů dost) u koho by dítě spalo v posteli. Všichni hned do postýlky a diví se, proč nechce spát a brečí.

    b) dej konkrétní otázku a dostaneš jistě konkrétní odpověď. Například řešíš to, že prcek nechceskoro jíst. Na to ti nabízím svoji odpověď: Ať tedy nejí, nenuťte ho. Pokud je pořád trochu kojenej, tak nějaké ty živiny má. A ikdyby neměl, tak hlady neumře! Pokud ho budete moc nutit, tak tím spíš mu vytvoříte nějakou blokaci se stravováním. Zkuste co mu chutná a nechutná. Dost dětí, "kupodivu", nemá rádo maso a tak. Stejně tak jiné děti nemají rády zeleninu. Nenuťte ho a nechte ať si na to přijde sám. Pokud bude mít fakt hlad, tak jíst bude. Taky je možné, že chce jídlo cucat (jako když je kojený) a tak je i možné mu jídlo namixovat dát v lahvi. To je ale jen dočasné řešení, protože ho na to nechceš nechat zvykat.

    Vždycky je zásadní jasně si říct, co je mým cílem:
    - Mým cílem je, aby se dítě chovalo podle mých představ (tedy jedlo tady a teď)
    - Mám cílem je, aby dítě bylo spokojené a necítilo se nucené do něčeho, co nechce dělat

    Snad z formulace těchto dvou rozdílných cílů je jasné, co je pro dítě příjemnější. Pokud ho budeš do něčeho nutit, tak počítej s odporem. Pokud ten odpor chceš zlomit, tak se ti to podaří, ale za cenu zlomené duše.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    WITCHIE: Uf...
    Zkusím to asi v bodech, bude to nejméně náročné pro obě strany.

    a) Normální výchova neznamená "konvencniho proudu "dite si ma zvykat na samotu" a "nevim jak jinak vysvetlit diteti ze to nema delat nez ho placnout" a "mam taky narok na svuj zivot a dite me nebude omezovat"". Normální výchova - tedy v mém pojetí - samozřejmě obsahuje věci jako spaní malých dětí s rodiči v posteli. Naopak rozhodně neobsahuje věci jako nechávat dítě plakat o samotě. To je pouze hodně ujetá démonizace jiných na základě vlastních frustrací z dětství za totáče.

    b) K tomu, chodit do podobných klubů (ve kterých se začasté objevují stále ti samí lidé), mě vede to a přesně to, že se ze začátku chodím pobavit (typicky debaty jak mluvit s dítětem a náhodou ho nepochválit, lhostejno, že úryvky "nechválící komunikace" vypadají jako první pokusy s umělou inteligencí, co do větné stavby i smyslu, což dítě jistě potěší a uvrhne na správnou trajektorii výchovy a vzdělání). Po stadiu bavení se nad příspěvky se pomalu vkrádá druhé stadium, kdy se WTF mění na pomalu se rozevírající kudlu v kapse, to třeba, když se mluví o "odkládání dětí" a propaguje se "šátkování", nejlépe s odkazem na to, že jej používají všechny námi podmaněné inferiorní (ano, čtete dobře) kultury.

    c) Nemohu mluvit za tvůj hypotetický plurál, ale já osobně si rozhodně nemyslím, že bych dělal všechno správně, ikdyž ano, ve výchově si docela věřím, protože mám tu jednodušší roli otce, spoluhráče a buditele fantazie, či jak to chcete, kterou ZATÍM dávám IMHO dobře. Ale rozhodně máme s Ferdánkem problémů dost, typicky že často nechce x dní skoro vůbec papinkáčkovat (když vás tak nadzvedlo to zcela normální slovíčko na "ž"). Bohužel, a tady se dostáváme k jednomu z jader problému, alternativní metody výchovy - typicky zmíněné šátkování - mají jistou ideologickou základnu, která produkuje děti klidné a spíše introvertní*, takže jak zkrotit naše malé tornádo se tu asi nedovím, max dostanu pár přežvýkaných rad od Al-Dortové, které jsou asi tak použitelné, jako výše zmiňovaný slovník nechválících rodičů.

    d) Respektující přístup není sám o sobě špatný, ba naopak. Bohužel kluby o alternativním rodičovství nejsou jen o něm, ale o celé síti ideologicky zaštítěných teorií. Pak se i z toho respektujícího přístupu stává součást něčeho uplně jiného. Což je případně na delší debatu, bude-li zájem.

    e) Ne jen "moje" normální, ale ani konvenční rodičovství, není, až na sociálně vyloučené skupiny (kterých dnes, pravda, není málo) o tom, že "ne to nemuze fungovat, je to nesmysl, neni to potreba, moc badate, nasi se s nama taky neparali, blabla". Tenhle paušalizující přístup volí lidé jen jako první linii obrany (před PASIVNĚ agresivními alternativci), a to ještě ti, kteří prostě patří k intelektuálně/vzdělanostně/sociálně nižším třídám (čti: nemaj na alternativní vyfikundace čas, chuť ani schopnosti). Většina relevantních argumentů jde cestou PROČ a JAK "je to nesmysl a moc nad tím bádáte",)

    f) Zprivátnit prosím né. Ona ta legrace zase přijde.)

    ---
    * Za tím si stojím velmi, i když studie na to samozřejmě nejsou, teda pokud vím,) Ono taky když chodící dítě tráví půl dne v šátku... těžko se pak něčemu diviti.
    MALKE
    MALKE --- ---
    WITCHIE: třeba já jsem sem vlezla proto, že mě zajímají konkrétní jiná řešení, která tu můžu najít (vyřvávání už není aktuální, ale třeba právě v podobné diskusi jsem si utřídila přístup k novorozencům - oba spali se mnou v posteli, nosili se atd.) - protože jakkoliv mi tištěné věci nic moc nepřinesly, věřím, že v praxi se objeví leccos užitečného. že mě lehce nadzvedl přístup "ty ubohé děti, které jsou vychovávány jinak než podle svaté Naomi", je věc jiná, chápu potřebu dělat to jinak, nechápu potřebu útočit na ty, kteří to dělají jinak než já. o plácání dál diskutovat nehodlám, patří do mé teorie smečky, nikomu to tady nenutím.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    WITCHIE: tohle je přesně to "peklo", co popisovala YMLADRIS. Mě je z toho uplně do breku. Naštěstí děti jsou "odolný" a v pubertě s pořádnou rebelií z tohoto systému snad vyskočí na vlastní nohy.

    SEBIEN: myslím že ano a nebojím se použít drsných prostředků :). Máme už zkušenosti s naší nekonvenční stravou (makrobiotika) - tu obě rodiny tak nějak akceptovali a od úvodního odmítání a nedůvěry se dostali k toleranci a zájmu. U dětí to ale asi bude trochu složitější, sic tam tradice a konveční přístup mají mnohem pevnější základ.
    Spokojenej budu ve stavu, kdy přede mnou nebudou dítěti dělat to, co já nechci. Pokud to budou dělat tajně za mými zády, tak s tím už nicmoc asi neudělám.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    WITCHIE: Já jsem strašně ráda, že tohle konečně někdo napsal na plnou hubu. Říkám si to docela často, ale nechce se mi vyvolávat hádky, takže si vždycky radši sedím na rukách. Ale teď už pohár trpělivosti přetekl.

    Přesně na tohle dojel klub Výchova bez tělěsných trestů, který je skoro mrtvý, v Kontaktním rodičovství se to vpodstatě smrsklo na řešení šátků a občas barefoot bot. Takže vznikl další klub, který měl sloužit k výměně zkušeností a vzájemné inspiraci rodičů, kteří chtějí vychovávat "jinak" a hleďme, zase jsme se místo toho dostali do bludného kruhu dokazování, čí pravda je lepší, a obhajování svých postojů. To už mě fakt nebaví, já nechci nikoho "evangelizovat", přesvědčovat o své pravdě ani se před nikým obhajovat. Z toho už jsem vyrostla, tohle je věc, ke které si člověk prostě musí najít cestu sám, pokud má zájem. Naopak bych uvítala prostor, kde bych mohla sdílet svoje zkušenosti s ostatními, aniž bych musela pořád dokola číst, že mi to funguje, protože mi příroda nadělila hodné dítě a že moje problémy jsou důkazem, že ten přístup nefunguje.
    Já si totiž navíc myslím, že vůbec celý ten koncept "tohle funguje" je mimo. Co to vlastně znamená, když to rodiče o výchově říkají? Že dosáhli toho, o co jim šlo. A to je ten důvod, proč "to" někomu funguje a někomu ne - protože každý má jiné cíle a jiná očekávání, každému jde o něco jiného. Respektující, kontaktní, líné a já nevím jaká ještě všechna "alternativní" rodičovství nejsou v metodách a postupech, ale v přístupu a nastavení rodiny. Zrovna na Aldortové je to vidět hodně extrémně. Já si dost často říkám, když čtu stesky některých těch "tradičních" matek, které si pořád stěžují, jak to s mají s dětmi náročné, jak zlobí a nic na ně nefunguje, že bych ty děti velmi ráda viděla v reálu vedle toho svého údajně "hodného". Dost si myslím, že by mezi nimi zas až takový rozdíl nebyl, že prostě jen ty situace a chování svého dítěte vnímám jinak než ony, protože mám jiná východiska.

    Mimochodem, zatímco tohle píšu, moje "hodné" dítě tady tvoří umělecké dílo z rozpatlané malinové buchty, rozcupovaných papírových kapesníčků a kelímku od mléka. A vypadá u toho velmi soustředěně a zaujatě. Někdo by asi řekl, že zlobí. A já sedím, píšu příspěvek, po očku pozoruju, jak se vytrvale snaží obalit kelímek růžovým malinovým kapesníčkem, a koutkem úst se usmívám.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    jako, mně se to kecá, my (zatím se zdá) máme mimořádné štěstí na rodiny a okolí - když jsem nejprve vyhlásila, že si pořizuju šátek, tak moje máma zkusila něco o škodlivosti, já jí řekla, že v Praze to bude praktický, že se dostanu snáz všude a už nic neříkala a pak se běžně obě rodiny ujišťovaly, že šátek berem, abychom mohli na výlet atp. Moje máma, z mého pohledu normálně konvenční, asi nikdy nenechávala děti vybrečet, soudě dle toho, že bratra dlouho uspávali držením za ruku, takže se nediví, že to taky děláme, mě pak několik měsíců tahala furt na rukách, protože jsem jinak řvala tak, že jsem modrala. Tchýně zas tak zbožňuje všechny děti, že by se rozdala a rozhodně by nedělala něco, co by jim způsobovalo nepohodlí (akorát v praxi na skutečné hlídání úplně není), manželova devadesátiletá babička sice někdy řekne něco jako "ale to bys ji už měla naučit, aby spala/whatever sama", aby vzápětí dodala "nojo, my jsme jak blbci dělali všecko podle knížek a bylo to hrozný, taky už bych to dneska dělala jinak" a už mi nic nevymlouvá a nenutí.

    Jasně že se neshodnem na všem, tchýně si třeba spojila jejich praxi a nějaké zběžně zaslechnuté poznatky a přesvědčovala mě, že snad ve dvou třech měsících už mám dávat dítěti ochutnávat kde co. Ale bydlí daleko, tak jsem si to moc nebrala. Nic závažnějšího jsme zatím asi neřešili, takže nevím, co to je, když mi do toho někdo kecá furt a ještě to při hlídání praktikuje...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    YMLADRIS: k tomu cituju "a jedina odpoved je "ono je to takove obdobi", tak jsem rada za to, ze jsem takovy cteci resic, kterej furt kouma a resi" - naprostej souhlas, rozum mi fakt stoji nad lidma co treba deti mucej metodama a la Estevill a spol a pak vykladaj jak nejaky obdobi vzdoru a nenesitelnosti je nevyhnutelny a sneslo se uplne z ciryho nebe. At si to klidne delaj, ale at si s tim proboha zustanou v tech svych klubech a nechodej lidem co tohle nedelaj vykladat jak jejich metody nefungujou. Ono totiz nejde si jen vybrat co se cloveku hodi do kramu a myslet si ze to bude fungovat. Kdyz v diteti silou a moci zlomim uplne zakladni duveru ve me v to ze naplnim jeho naprosto bazalni zivocisny potreby, tak se pak nemuzu divit, ze na me pozdejc taky reaguje silou a moci tam, kde si mysli, ze mu to bude fungovat. Normalni jak se do lesa vola tak se z lesa ozyva, akorat ze spousta rodicu proste vychazi z toho, ze "to si prece dite nemuze dovolit", "dite prece musi poslouchat", apod - no, ve finale musi, ale neznamena to, ze to bude v pohode pro obe strany - prootze dite proste prirozene reaguje tak, jak se clovek chova k nemu.
    Ted o vikendu jsem mela strasidelnou prilezitost videt neco takovyho na vlastni oci - byli jsme na nasvteve u znamych. Holka 6 let, kluk 2 roky. Holka poslusna az vystrasena. Honili se po byte a kriceli, otec po nich vzdy rval at prestanou, prestali na par vterin a zas znova, na po x-ty je vyhnal do pokoje, vratili se tedy uz potichu. Pozdeji kluk zacal trochu provokovat, vyhoazovat knihy z knihovny apod. Otec opet krik ze se to nedela, ze je osklivej (??!). Kluk sel k mame a zacal ji tahat pryc, ona zustala sedet, chtela ho obejmout, kluk se zacal branit ze nechce a zas ji tahal pryc. Kluk zacal rikat "si oskliva", otec ho zacal prekrikovat "a ty ses snad hodnej??", pak mu zacal vyhrozovat ze ho vytaha za ucho (??! netusla jsem ze to jeste dneska nekdo dela), a nakonec se fakt zved, vytahal ho za ucho a odnes ho do pokojicku do postele. V prubehu konverzace z nej vypadlo ze je kluk panovacny, diktatorsky, ze porad urcuje prikazy co kdo ma delat apod. Ze by mu doslo, ze to ma od koho prebirat, ze to nespadlo z ciryho nebe? Ani omylem. Asi ze holka je bojacnejsi tak si mysli, ze kluk taky musi byt. Taky z nej pak vylezlo, ze se ho snazi odnaucit odpolednimu spani. Bylo kolem 16h. Takze kluk byl proste unavenej. Misto aby se zeptal "ty jsi unavenej?", tak na nej rve ze je osklivej apod. Tyhle lidi pak pochopitelne reknou akorat "on je takovej a makovej" nebo ma ted takovy obdobi, se proste musi prezit" a dal aplikujou vychovu bojem a tim si to co rikaj potrvzujo protoze to reprdukuje zas ty samy schmata.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    STAROJDA: jinými slovy, děti očekávají, že rodiče nebudou sedět na zadku. A pokud to tak je, tak děti se stávají pasivními a nejsou naplňovány jejich potřeby. V tomto je právě záludnost např. homeofficu, že dítě vidí, jak tatínek furt sedí u PC - jaký je to pak pro dítě vzor ?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    STAROJDA: Tak já už vlastně mluvím o starších dětech - tam už u tebe moc neposedí. Aktivní výchovou sem nemyslel to, že bys měl furt děcku cpát nějaké hračky. Spíš jak píšeš ty vtáhnout dítě do aktivní činnosti rodičů. Aktivitou myslím procházku, úklid, vaření, tvoření, povídání.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    STAROJDA: hele a myslíš, že je to reálný, je převychovat? Kolik času a energie jsi do toho ochoten investovat? a v jakým stavu už budeš spokojenej?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    WITCHIE: no, leda by "alternativní a kontaktní" diskutující byli důslední a prokázali velkou dávku sebeovládání a na posty "těch druhých" prostě nereagovali. Stejně jako teď nikdo nemusí reagovat na Ufo, který píše zas to samý, co už tolikrát jinde.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KEIKIN: neřekl bych, že jde o "aktivní rodiče", ale aby nebyly děti stranou, aby byly vtáhnuté do toho, co rodiče dělají. Takže když sedím např u nyxu, tak můžu mít prcka na kolenou a on se mnou buší do klávesnice. Nebo když vařím a mám ho v šátku. Taky sice nicmoc nedělá (jen kouká kolem), ale je součástí a imho je to tak správně.

    Naopak z přehnaně aktivní výchovy je mi trochu nevolno. Teď jsme byli (poprvé) u babičky na svátky a ta když ho vzala, tak mu hned cpala nějakou hračku. Jakmile jí odložil, tak hned další. Pak hned za pár minut s ním naběhla k piánu a tam když doblbnul tak zas hned hračku a tohle a tamto a furt něco ukazovat. Když držel v ruce hračku, tak naběhl děda a začal mu cpát knížku pod nos. Prcek jen kulil oči a kroutil hlavou kolem sebe a byl trochu v rozpacích.

    Já kolikrát s ním jenom sedím a koukáme na sebe. Nebo on žužlá kousadlo a kouká na mě a já koukám na něj. Prostě takto zrovna cítím a tak to dělám. Však on mě dobře pozná - občas jsem ukecanej až běda a občas jen mlčím a kontempluju (např ráno u přebalování). Snad bude taky takový :D
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    WITCHIE: imho stačí ten veřejný klub důsledně moderovat... což není jednoduchá práce, ale jde to
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    WITCHIE: tím lépe pro tebe. Já tak daleko zatím nejsem, ač je to mým cílem. Chci vychovat prarodiče tak, aby respektovali naší výchovu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: a co kdyz si rodice sednou k nyxu a par hodin resi jak jsou vytizeni, jak nemaji na nic cas ... :P
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    STAROJDA: tak to sme na tom stejně. Ona je s dětmi přes den a já pak přijdu domů a začnu mluvit o Aldortu a nevýchově. Ona mně stopne s tím, že se vůbec o dětech bavit nechce a že se obecně o výchově hodně ve společnosti mluví (až zbytečně moc).
    Ale tím srdcem právě cítím, že ona se jim věnuje na úkor všeho, což se mi líbí.
    Jak to chápu já a jak to mám vypozorováno, tak děti chtějí aktivní rodiče. Rodiče, kteří pracují (furt něco dělají). Jakmile si rodiče sednou k TV, k PC nebo lehnou do postele, tak děti začnou "zlobit" :-) Osobně tohle pro mně bylo (i ještě někdy je) nejtěžší - přistupovat k životu aktivněji než když sem děti neměl. Nejhorší jsou rána po flámu, když musíš fungovat.


    Nicméně cítím, že jaksme každý byli vychováni jinak, tak dochází k menším názorovým střetům.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    STAROJDA: uprimne, jsem trochu nekde jinde. Stravila jsem uz dost casu resenim lidi, vztahu, sebezpytovanim, a tak nejak uz vim jak se chovat ke svymu okoli, jak nastavit hranice lidem ktery me nerespektujou apod. Nepotrebuju se k tomu cvicit v klubu na nyxu o tematu, ktery s tim nesouvisi jen okrajove (coz pripoustim ze ano, protoze ty lidi co zminujes casto muzou ci chtej zasahovat do vychovy).

    Nejde o klepani po zadech, uz jsem to psala: jde o sdileni informaci a inspiraci. Co nasli/vykoumali jini bych treba ja koumala jeste nejakou chvili = usetreni casu a energie & drivejsi vyreseni urciteho problemu. Ten balast okolo tohle jen komplikuje/zahlusuje.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KEIKIN: doporučuju na to jít opět "srdcem". Prostě jak to chce partnerka a jak to chceš ty a najít kompromis.

    Např. žena se nikdy nechtěla dopředu bavit o dětech a o výchově, i v momentě kdy byla těhotná a tak. Nechtěla nic zakřiknout. Teď zas nechce mluvit o budoucnosti (školka, škola,...) ze stejného důvodu. Já naopak o těchto věcech mluvit docela chci. Takže to dělám tak, že jí do toho nenutím, ale čekám na vhodnou příležitost, kdy trochu diskuzi otevřu, řeknu pár svých tezí. Než si žena všimne, že se vlastně bavíme o budoucnosti, tak nějaká to promluva proběhne :) a pak teprv to típne se slovy "tohle já ale dopředu vůbec nechci řešit". Takové podprahové diskuze :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    WITCHIE: je to výborná praxe na tchýně a rodinu obecně. Internet a nyx můžeš kdykoliv vypnout, smazat, odhlásit se a tak, ale rodinu nevypneš! Takže když si tady procvičíme rétoriku proti konvenčním vychovatelům, tak o to lépe budeme moci diskutovat se vými blízkými.

    Když už mluvíš o plýtvání času a energie, tak za to se dá považovat i diskuze mezi námi alternativci :). To si právě jen klepáme po zádech, jak jsme dobří a semtam si jen něco doladíme v našem osobním přístupu.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WITCHIE: souhlas. Na druhou stranu, si ti konvenčáci možná něco málo vezmou k srdci. Možná se dozví to, co si nechtějí (nebo se bojí) přiznat.

    Já teď řeším dilema, zda o výchově s partnerem mluvit (ujasnit si jak) nebo spíše mlčet a praktikovat.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    STAROJDA: jenomze se na to uplne zbytecne plytva cas a energie. K cemu? Odpurce se stejne nenecha presvedcit, takze clovek nicemu neposlouzi, a na co se obhajovat, k cemu to ma byt? Mne je uprimne srdecne jedno, co si kdo o mym pristupu mysli; co me zajima je sdilet, inspirovat se a inspirovat druhe, at uz v obecne rovine nebo pri reseni konkretnich situaci, ovsem na zaklade spolecneho vychodiska ze respektujici pristup funguje, muze ci ma fungovat. To ostatni povazuju za ztratu casu, resp. na to tu uz je x klubu, jak jsem uz rekla. Kvuli tomu nepotrebuju chodit do dalsiho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam