WITCHIE: Uf...
Zkusím to asi v bodech, bude to nejméně náročné pro obě strany.
a) Normální výchova neznamená "konvencniho proudu "dite si ma zvykat na samotu" a "nevim jak jinak vysvetlit diteti ze to nema delat nez ho placnout" a "mam taky narok na svuj zivot a dite me nebude omezovat"". Normální výchova - tedy v mém pojetí - samozřejmě obsahuje věci jako spaní malých dětí s rodiči v posteli. Naopak rozhodně neobsahuje věci jako nechávat dítě plakat o samotě. To je pouze hodně ujetá démonizace jiných na základě vlastních frustrací z dětství za totáče.
b) K tomu, chodit do podobných klubů (ve kterých se začasté objevují stále ti samí lidé), mě vede to a přesně to, že se ze začátku chodím pobavit (typicky debaty jak mluvit s dítětem a náhodou ho nepochválit, lhostejno, že úryvky "nechválící komunikace" vypadají jako první pokusy s umělou inteligencí, co do větné stavby i smyslu, což dítě jistě potěší a uvrhne na správnou trajektorii výchovy a vzdělání). Po stadiu bavení se nad příspěvky se pomalu vkrádá druhé stadium, kdy se WTF mění na pomalu se rozevírající kudlu v kapse, to třeba, když se mluví o "odkládání dětí" a propaguje se "šátkování", nejlépe s odkazem na to, že jej používají všechny námi podmaněné inferiorní (ano, čtete dobře) kultury.
c) Nemohu mluvit za tvůj hypotetický plurál, ale já osobně si rozhodně nemyslím, že bych dělal všechno správně, ikdyž ano, ve výchově si docela věřím, protože mám tu jednodušší roli otce, spoluhráče a buditele fantazie, či jak to chcete, kterou ZATÍM dávám IMHO dobře. Ale rozhodně máme s Ferdánkem problémů dost, typicky že často nechce x dní skoro vůbec papinkáčkovat (když vás tak nadzvedlo to zcela normální slovíčko na "ž"). Bohužel, a tady se dostáváme k jednomu z jader problému, alternativní metody výchovy - typicky zmíněné šátkování - mají jistou ideologickou základnu, která produkuje děti klidné a spíše introvertní*, takže jak zkrotit naše malé tornádo se tu asi nedovím, max dostanu pár přežvýkaných rad od Al-Dortové, které jsou asi tak použitelné, jako výše zmiňovaný slovník nechválících rodičů.
d) Respektující přístup není sám o sobě špatný, ba naopak. Bohužel kluby o alternativním rodičovství nejsou jen o něm, ale o celé síti ideologicky zaštítěných teorií. Pak se i z toho respektujícího přístupu stává součást něčeho uplně jiného. Což je případně na delší debatu, bude-li zájem.
e) Ne jen "moje" normální, ale ani konvenční rodičovství, není, až na sociálně vyloučené skupiny (kterých dnes, pravda, není málo) o tom, že "ne to nemuze fungovat, je to nesmysl, neni to potreba, moc badate, nasi se s nama taky neparali, blabla". Tenhle paušalizující přístup volí lidé jen jako první linii obrany (před PASIVNĚ agresivními alternativci), a to ještě ti, kteří prostě patří k intelektuálně/vzdělanostně/sociálně nižším třídám (čti: nemaj na alternativní vyfikundace čas, chuť ani schopnosti). Většina relevantních argumentů jde cestou PROČ a JAK "je to nesmysl a moc nad tím bádáte",)
f) Zprivátnit prosím né. Ona ta legrace zase přijde.)
---
* Za tím si stojím velmi, i když studie na to samozřejmě nejsou, teda pokud vím,) Ono taky když chodící dítě tráví půl dne v šátku... těžko se pak něčemu diviti.