• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: tak to je vědecky dokázané - sexuální orientace nebo přímo přehození ženy do mužského těla a naopak už je bez debat v prenatálním stavu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KOTENCE: já si nemyslím, ono to ani není o tom oblečení, ale spíš o tom celkovém vyznění, jak to strašně řeší, přijde mi přepjatá a afektovaná. Já bych to nehrotila, myslím si, že kdyby jí/ho nenutila do těch mašlí a šatiček a nechala na pokoji, oslovovala Mico, ve školce by si taky zvykli, tak by nemuseli mít tolik problémů.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: souhlasím spíše s tím, že genderfluidní vlivy se rozjíždí až v konkrétní rodině. Nemyslím si, že lze přirozeně geneticky vytvářet další a další sexuálně nevyhraněné bytosti.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MARKYSHA: Jsi hodne prisna. Mne se treba stejne obleceny deti nelibej ani dvojcata, ale neprijde mi to az tak uchylny, spousta matek to dela a prijde jim to roztomily.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: fakt do toho nevidim, asociuje mi to dvojcatka jak pises - nekdo stejne oblika nekdo ne, a kultury kde deti maji uz od skolky uniformy - nekdo to vidi jako ze je to osvobozuje (nejsou rozdily v obleceni), nekdo ze je to svazuje..
    ja bych rekla ze dite potrebuje lasku a to je tezke soudit zda konkretni matka oblika stejne a vyzniva to jalo laska (proste tak to u nas delame), nebo ne. kazdopadne ta dotycna nasloucha tomu jacobovi, to je plus. ale je to cele jen jeji pohled, takze imo je zbytecny do toho vkladat vic energie - proste nevim :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: pravda, normu definovat nedokážu, protože ji ani v podstatě neznám, ale spíš mi to nepřijde přirozené mít děti jak na výrobním páse jedno jako druhé bez rozlišení osobitostí a odlišností. Naopak mě ta rozdílnost dětí fascinuje a baví. Vždyť ani ta dvojčata, pokud vím, nejsou stejná povahově a zájmy, ne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: definuj normu. ja bych to tak nedelala, ale vim ze na svete je tisic kultur. takze to neresim
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: obecně homosexualita a transexualita jako taková vzniká už v prenatálním stavu, ale i ta transsexualita se imho projevuje spíš kolem puberty, i když kdo ví, to taky nevím. Jen já když si představím, že jsem prostřední dítě mezi dvěma holčičkama, kdy jedna má prvenství, že je nejstarší a byla "první" a druhá je "benjamínek" a je to umocněno, jak je oblíká do stejných hadrů, i na halloween mají stejný kostým apod., tak se asi taky vzbouřím.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: já tam to trans vidím spíš okrajově, spíš jestli se ti přístup té mámy ke způsobu výchovy, důrazu na to, že měla děvčata a jak je zdobila, zdá normální?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kazdopadne jsou takove blogy a homevidea pastva pro vyzkum; mineno ze se casem fakt treba ukaze, zda netypickou sex orientaci fakt nejak spolurozjizdi vlivy v rodine nebo. jinak trans nerozumim tak nemam na to nazor
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LUCYA: já si taky myslím, že v tomhle věku ještě nemůže mít jasno, navíc je to období vzdoru, když to přeženu, tak to Tonda měl taky období, kdy jsem ho musela oslovovat holube a děla vrků a taky si nemyslím, že si v budoucnu nechá udělat biskupa.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    MARKYSHA: mně to taky přijde úchylný. Já byla vždycky spíš na klučičí zábavu a stříhali mě z pohodlnosti nakrátko, takže jsem i jako kluk vypadala. Ale rozhodně jsem to nevnímala, že jsem kluk. Takz mi to připadá jako tlačení do gendrové role, napřed tak a potom tak. Přitom je to prostě jenom děcko.
    KAI
    KAI --- ---
    proc byl muj prispevek k tematu smazan?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KOTENCE: Jasně, genderové stereotypy jsou všude, člověk se tomu těžko vyhne, ale tady mi to prostě připadá extrémní. Tři holčičky, všechny od hlavy k patě v růžové a ve stejných šatičkách. A i na té fotce, kde Mia-Jacob už má ten svůj oblíbený modrý svetr, mají ten stejný svetr i obě sestry. A i ke klučičímu oblečení musela (tehdy ještě) Mia dostat aspoň růžovou kravatu. Proč, probůh? Protože svetr má rádo jedno dítě, tak ho musí nacpat všem třem? Protože holčičky mají mít na sobě vždy aspoň kousek růžové? Jakoby ty děti vůbec nebrala jako individuality, prostě jsou to všechno nějaké standardizované holčičky. Teprve když se Mia stala Jacobem, bylo jí dovoleno vystoupit z davu a mít vlastní osobnost.
    Nechci tvrdit, že je to příčina. Ale trochu mi v tom článku chybí reflexe tohohle přístupu a nějaká změna. Ta paní celou dobu nejvíc řeší, že místo "svojí holčičky" má kluka.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    INUSHKA: Genderove stereotypy jsou vsude. Vzdyt tady se bezne davaj pulrocnim holcickam nausnice.
    Ja myslim, ze ten posun je v tom, jak to vnima to dite. To popsala celkem vymluvne a i na tech fotkach vypada kluk veselejc. (coz muze bejt samozrejme zdani.)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: přesně si to vystihla, co se mi tam nelíbilo, i co se mi nelíbilo v souvislosti s tím koncem.
    Já bych samozřejmě kecala, že když se Alenka jako druhý dítě po klukovi narodila, že jsem jí nedala něco růžového nebo šatičky, ale zase to moc nepřeháním a co se tyče Tondy, když to trochu jde, nechávám ho vybrat, co chce na sebe a i v obchodě. A má jedny, dvoje tepláky, které jsou spíš pro holky, nejsou růžové, ale mají tam jemné holčičkovské motivy a když se mu líbíly, tak proč ne. Tonda dlouho rozlišoval podle vlasů, takže v metru - ta paní má vousy apod. Teď se zas ptá, jestli je to pán a má pindíka :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MARKYSHA: Vnímám to podobně jako ty. Genderové stereotypy jsou v tom všude, od oblečení přes vánoční dárky až po popis dětské zábavy na té párty na konci školy. Netroufám si ani spekulovat o tom, jak moc se tenhle přístup matky mohl podepsat na touze té holčičky být klukem, ani o tom, jak moc to v tomhle věku může být definitivní. Ale přijde mi, že se vlastně nikam neposunuli, jenom vyměnili jedny stereotypy za druhé. Nějak bych čekala, že si ta matka spíš uvědomí, že každé dítě je originál a pohlaví je jeden jeden znak, nikoliv determinant, ale to v té zpovědi bohužel nevidím.

    Jinak já taky Malvínu oblékám do sukýnek, zatím jí to nevadí, občas si sukni dokonce sama vyžádá. Růžové se v jejím šatníku taky vyskytuje dost, protože modrou já nerada a jiné barvy jsou holt nedostatkové zboží. No a? Růžová sukně jí přece nijak nebrání hrát si s vláčkama ani poprat se s o dva roky starším kamarádem.

    Ale v souvislosti s tímto tématem by mě zajímalo, jak vlastně dvou- nebo tříleté děti vnímají koncept pohlaví. Počle čeho ho identifikují? Malvína už poměrně dlouho celkem bezpečně rozlišuje, kdo je "máma" a kdo "táta" - na obrázcích, figurkách třeba v legu i u živých lidí. Popravdě řečeno vůbec nevím, podle čeho to vlastně poznává.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MARKYSHA: No, já taky svý holčičce dávám sukně už asi tak od tří měsíců, takže mi to nepřijde divný :-) A působilo to na mě tak, že se mu snažila vyhovět, když se rozhodl nosit klučičí věci nebo třeba jeden jedinej svetr.
    A když už jsme u toho tlačení někam, tak já naší snadholčičce podávám lžičky a pastelky rovnou do pravý ruky... Je to automatický, i když bych jí samozřejmě nebránila být levákem.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KOTENCE: Jak říkám, nekritizuju, že ho nechali být klukem, spíš celkově výběr oblečení, jak hned oslovuje princezno, ta celková segregace na holky a kluky, jak z těch dětí dělala div ne trojčata. Absolutní ignorace osobnosti, čistě genderové rozdělování, mě by to sralo, že bych se snad prohlásila za kluka taky, copak každá holka je princezna a každej kiuk rošťák. Celkově na mě působí jako afektovaná hysterka.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MARKYSHA: Mně to nepřijde úchylný. Naopak je super, že se dítě může uvolnit a je příjmaný takový, jaký je. A jestli se jeho postoj ještě změní třeba v tý pubertě, tak neni problém to zase otočit, ne?
    A co myslíš tím násilným tlačením?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam