• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    SARGO
    SARGO --- ---
    KEIKIN: No jo, ale ono 4 a 5,5 - to je jiný živočišný druh... :-) Ale pravda, tak kolem toho šestého starší taky velmi dbal na to, aby neupadl v podezření. Jak dřív miloval růžovou, tehdy pochopil, že se jí musí v zájmu své identity (= kecy kluků ve školce) vzdát :-D

    Jen mě ještě napadlo, že to mají angláni těžší: zatímco já vidím na mrňousovi, jak svévolně si s rody žongluje podle nálady, momentální míry vtipkování, zmatku i bezradnosti, takže je snadné nebrat to vážně, oni jsou chudáci odkázaní na mnohem jednoznačnější prohlášení bez vší té blažené omáčky okolo. :-))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SARGO: Tak nakonec je to zajímavé téma. Naše malá (5,5) naopak striktně lpí na genderové vyhraněnosti. Chce být více žena než je zdrávo (resp. než rodiče dávají) :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    V tomhle by byl náš mladší opravdu krásný studijní materiál :-D Jsou mu přesně čtyři; asi tak polovinu času o sobě mluví v ženském rodě, hraje si výlučně s holčičkami, přesvědčeně mi tvrdí, že nemá pindíka, nejraději si přehrává scénky s panďulákama a na vláčky kašle, společenský šarm má spíše na úrovni holčičí, než chlapecké... ale něco mi říká, že vykřesat ze sebe nějaké znepokojení, nebo mu začít česat culíčky, mě ani nehne :-D Zrovna u něj mám pocit, že je to důsledná sabotáž rodů. (Klasika: "Mamínek říkal, že jsem šikovná!" :-))
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LUCYA: Já vlastně ani moc nechápu jak malý dítě vůbec může přijít na to, že není chlapeček ale holčička, když je tak evidentní věc..
    Asi jsem ze starý školy, ale když by mi děcko řeklo "Já jsem holčička", tak mu řeknu "Ne nejseš" a nebudu mu motat hlavu nebo kazit dětství, aby celou dobu jen čekal na operaci v osmnácti..
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    KOTENCE: no, jenže otázka je, nakolik je tam to dítě vmanimulovaný, asi o tom se bavíme. Dovedu si představit /zjednodušeně/ rozhovory s matkou typu: Ale holčičky přece mají rády růžovou! Takto se holčičky nechovají! a přirozenou reakci dítěte: tak já jsem chlapeček a basta.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MARKYSHA: to souhlasím
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SEBIEN: Každopádně to imho "nevychováš".
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: popravdě, nehledě na to, kolik existuje děsnejch nemocí a problémů, pro mě je transsexualita mýho dítěte hrozná noční můra - ne že bych to nepřijala, ale bylo by mi ho líto, musí to být hrozný, a nikdo nemá jistotu, že po případný operaci bude fakt spokojenej a to musí být fakt šílený...

    Homosexualita mě fakt netrápí, už teď, když muž řekne něco jako "...až si bude vodit kluky...", tak dodávám "nebo holky" (na což muž odvětí "no, to bude taky dobrý :-)")
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MARKYSHA: s tím "vědecky dokázané" bych byla opatrná - nemám vzdělání, abych tomu rozuměla, ale beru to tak, že v tuhle chvíli naše znalosti svědčí spíše pro tu nebo onu variantu. I ted se dají najít články, které tu vrozenost a neměnnost zpochybňují. Ale já jsem v tomhle zase anti-škatulková, imho mnohým lidem tyhle kategorie jako homo, bi, hetero, nemusí vyhovovat, patří do víc skupin a může se to měnit (mám kamaráda, který prošel stádiema, kdy se prezentoval jako hetero, pak bi, pak homo a pak asexuál, a vlastně při tom celou dobu říkal, že nepatří vlastně nikam, že ho baví to zkoumat a pozorovat u sebe, jak se to vyvyjí. A nemyslím, že by to bylo tím, že by se "jen hledal", celou dobu je aktivní v genderových hnutích a nemá problém o tom mluvit, jenom nemá potřebu svoji sexualitu nějak ohraničovat. Ostatně, byly časy a (jsou) kultury, kde to mají jinak, než my, takže o tom i úplně jinak přemýšlí, takže i naše výzkumy o tom, jak to je nebo není vrozený, je daný jakousi "společenskou poptávkou" a je to nutně ovlivněný naším uvažováním o problému...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Mne teda homosexualita prijde jako slaby kafe proti tomu Jakobovi. Uprimne receno, asi bych jako matka taky "hystercila" a rikala si, co se to deje s moji malou holcickou.
    To neni malej problem, kdyz se dite neciti dobre ve svym tele a ma pocit, ze ho dostalo spatne.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Sexuální orientace | Pro rodiče | BengáLes
    http://www.bengales.cz/pro-rodice/sexualni-orientace.html
    Kde se berou homosexuálové? Sexuální orientaci získávají už v děloze
    http://zoom.iprima.cz/clanky/kde-se-berou-homosexualove-sexualni-orientaci-ziskavaji-uz-v-deloze
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    KEIKIN: Klíčové slovo je epigenetika. Je to komplexní systém a problém, z něhož dnes chápeme jen velmi málo.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MARKYSHA: Ještě nad tím furt přemýšlím, jestli může mít člověk genetický předpoklad k tomu, že má sklon přivést na svět děti s nějakou vývojovou vadou.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOTENCE: jj zamotali sme se do toho, teda spíš já, musel bych si ujasnit pojmy. Nicméně, i když mám přátele i kolegy z okruhu jinak orientovaných a jsem velmi tolerantní k tomuto, tak bych mně (moje ego) mrzelo, kdyby můj syn byl třeba gay. Určitě bych ten fakt přijal v pohodě a s láskou, jen někde hluboko dole ve mně by to mrzelo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KEIKIN: ted jste se do toho uplne zamotali. Vrozena vyvojova vada je podminema vlivy v tehotenstvi - leky, alkohol, zareni. Geneticka vada je dana chybou v DNA kodu. Kdyby orintace byla dana geneticky, tak bude zvysena pravdepodobnost, ze se bude dedit. Fenotyp urcuje genetika a vliv prostredi, takze bud gaye muzes vychovat nebo je to dany (nebo kus od obojiho), ale tak je to se vsim. Nevim, jak jinak by to mohlo bejt urceny.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: asi by ti to měl někdo vysvětlit s lepším vzděláním než já, ale v zásadě to není o tom, že by se to přenášelo geny, nemůžeš to zdědit, nemůžeš to ani ovlivnit, rozhodně ne po narození. Dva gayové nebo lesbičky nebudou míst statisticky pravědpodobně děti stejné orientace, ale nemůžeš to ovlivnit ani výchovou či převýchovou, ani léčenímí. I kdybys heterosexuálního chlapce oblíkal do růžové a tvrdil mu, že si musí najít muže, tak se to nepovede nebo se do toho bude nutit apod.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MARKYSHA: ale já mám taky přátele gaye, my si říkáme buzíčci s kámošama běžně, není to nic pejorativního, alespoň pro mně.
    Ale teď tomu nerozumím. Genetika to není, ale vývojová vada jo. Já myslel, že vývojová vada znamená to, že jsou narušeny chromozómy, DNA apod. což je dle mého chápání genetika.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: docela bych ráda, kdybys tyhle výrazy nepoužíval, mám mezi nimi přátele, ale geneticky to dané není, nepřijde mi korektní říct vývojová vada, ale něco na ten způsob, s dědičností to nemá společného vůbec nic, spíš naopak, podle zkušeností.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MARKYSHA: počkat, jakože je to geneticky dáno ? To znamená že dva genderfluidi mají velkou pravděpodobnost, že jejich dítě bude také nevyhraněné ? Nebo gayy a lesba mají větší šanci, že budou mít spolu "buzíčka" ?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: tak to je vědecky dokázané - sexuální orientace nebo přímo přehození ženy do mužského těla a naopak už je bez debat v prenatálním stavu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KOTENCE: já si nemyslím, ono to ani není o tom oblečení, ale spíš o tom celkovém vyznění, jak to strašně řeší, přijde mi přepjatá a afektovaná. Já bych to nehrotila, myslím si, že kdyby jí/ho nenutila do těch mašlí a šatiček a nechala na pokoji, oslovovala Mico, ve školce by si taky zvykli, tak by nemuseli mít tolik problémů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam