MARKYSHA: s tím "vědecky dokázané" bych byla opatrná - nemám vzdělání, abych tomu rozuměla, ale beru to tak, že v tuhle chvíli naše znalosti svědčí spíše pro tu nebo onu variantu. I ted se dají najít články, které tu vrozenost a neměnnost zpochybňují. Ale já jsem v tomhle zase anti-škatulková, imho mnohým lidem tyhle kategorie jako homo, bi, hetero, nemusí vyhovovat, patří do víc skupin a může se to měnit (mám kamaráda, který prošel stádiema, kdy se prezentoval jako hetero, pak bi, pak homo a pak asexuál, a vlastně při tom celou dobu říkal, že nepatří vlastně nikam, že ho baví to zkoumat a pozorovat u sebe, jak se to vyvyjí. A nemyslím, že by to bylo tím, že by se "jen hledal", celou dobu je aktivní v genderových hnutích a nemá problém o tom mluvit, jenom nemá potřebu svoji sexualitu nějak ohraničovat. Ostatně, byly časy a (jsou) kultury, kde to mají jinak, než my, takže o tom i úplně jinak přemýšlí, takže i naše výzkumy o tom, jak to je nebo není vrozený, je daný jakousi "společenskou poptávkou" a je to nutně ovlivněný naším uvažováním o problému...