INUSHKA: my už máme za sebou letos scénu na téma "nebudu chodit do velké školky, protože tam někdo říkal, že přijde čert" (trvalo mi dva dny, než jsem se dobrala jádra problému, protože úplně na začátku bylo zoufalé a velmi nešťastné dítě, které trvalo na tom, že už do "velké školky" chodit nechce a že místo toho bude chodit "do malé", tedy do soukromé, kam chodí jeho sestry).
Nechci strašit čertem. Ani generálně, a už vůbec ne s ohledem na to, že vím, že mám dítě hodně citlivé a opravdu mu nechci zadělat na nějaké trauma.
Takže jsme si sedli, přečetli legendu o Mikulášovi, vysvětlili jsme, proč byl Mikuláš hodný člověk, co dělal správně a v čem bychom ho měli chtít napodobit. A že protože to byl hodný člověk, který lidem kolem sebe dával, tak na jeho památku teď chodí na jeho svátek lidé převlečení za Mikuláše a za anděly a dávají taky lidem čokoládu a bonbony, a že i k nám určitě v noci Mikuláš přijde a nechá nám tam nějaký dárek (tuhle část si zčásti vymyslel sám, při vzpomínce na minulý rok, a protože se mu to jako myšlenka líbí, tak proč ne, že - pro mě bylo primárně důležité, aby si nemyslel, že ti čerti venku nebo ve školce budou opravdoví).
Co se týká čertů, tak že jsou někteří lidé, kteří dělají opravdu moc špatné věci, třeba někoho zabijí, schválně někomu ublíží a neomluví se, něco ukradnou a nevrátí to, a že takoví lidé nemohou do nebe, kde je to krásné, ale skončí v pekle s čerty, kde je to ošklivé. (jsme věřící, takže u ateistů by se to asi muselo podat jinak). Až pak uvidíme někde čerty, tak si řekneme, že to je na připomínku toho, že nesmíme dělat špatné věci. O nějakém odnášení do pekla jsem odhodlaná stále opakovat, že tohle jsou jenom převlečení lidé, a pokud "někdo" říká, že odnášejí zlobivé děti do pekla, tak tomu určitě jen špatně rozuměl.