KEIKIN: Tak když je rodina, zejména velká rodina, tak je to pochopitelné. Můj muž taky stráví denně na cestách přes 2 hodiny, někdy není doma v kuse několik dní. Ale co se dá dělat, je v tom zaměstnání spokojen, je to jeho volba. Já osobně bych volila taky práci, co mě baví, před prací, co je u domu. A to taky dojíždím celý život, poněvadž pocházím ze zapadákova. Ale mě to dojíždění teda baví :-) A na cestě se lze třeba učit, číst si...ten čas nepovažuju za ztracený. Ale na druhou stranu tady zase budu muset volit třeba mezi prací, co by mě bavila, a možností vozit dceru do školy, která by bavila ji. Člověk se nemůže rozpůlit :-) Ve tvém případě zřejmě rozčtvrtit :-)
Podle mě je zásadní dětem ukazovat svět mimo hranice té školy (ať už je jakákoliv, alternativní, nealternativní), ukazovat jim jiné pohledy, jiná místa, jiné možnosti, aby věděly, že to, co je ve škole, to není celý svět. Aby měly nějaké zázemí i mimo tu školu. Aby věděly, že to hodnocení, které je jim ve škole dáno, zas tolik neznamená, a rozhodně nepodmiňuje lásku od rodičů. Aby věděly, že můžou dosáhnout všeho, čeho budou chtít, že stačí to jen dělat a věnovat se tomu. Tohle se snažím v dceři budovat a vlastně i sama v sobě. A je fakt, že čím víc ok jsem já, tím víc ok je i ona. Vnitřní cítění matky a dcery je hodně podobné (vidím to i na mně a mé matce).