• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YEETKA: Já mám podobný problém s tchánem. Uráží všechny a stále. Poslední dobou, po 10 letech, se už občas neidržím a přímo mu řeknu, jestli by nemohl přestat všem kazit náladu. Dceři se většinou snažím poskytnout svůj pohled na věc a dát ií najevo, že dědečkovo tvrzení není nutně absolutní pravda. Neumím to tak elegantně, jako TORUVIEL, ale nějak na tom principu. Dost ovšem bojuju s tím, aby to znělo přirozeně, ale přitom to nesklouzlo naopak k urážení dědečka :-/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YEETKA: S tímhle se člověk potýká stále. Uvažovala jsem o tom dlouho a vyšlo mi z toho, že druhé nepředělám, ani se o to nebudu pokoušet, ani se nad tím rozčilovat, a to ani vnitřně...che, kolikrát dost obtížné dechové cvičení :o). No, drobnosti nekomentuju, pokud se děje něco hodně emocionálního (pro dítě teda zejména, to si ty emoce ještě neumí nechat pro sebe), tak to komentuju stylem "babička si myslí, že...a ty to tak přitom necítíš"...Prostě chci, aby to dítě se naučilo vidět ty komentáře a hodnocení druhých jako pouhý názor druhých, ne jako fakt a pravdu o něm (o dítěti).
    Jistě je to náročné, když je toho hodně, ale věřím, že dítě vychází hlavně z rodičů, tedy že jeho nahlížení na svět utváří zejména oni, nevím jak u kluků, ale u dcery to vidím tak (a vidím to i na sobě a své matce), že opravdu platí to, že dcera přejímá vnitřní svět matky, a díky otci se učí zacházet se světem vnějším, otcové jsou pro dcery branou do tohoto světa. Matky mají zase na "svědomí" to, jak dcera vnímá sebe samu. Obecně a velmi zjednodušeně, vlivů je tam milion, ale myslím, že nějaké občasné neshody s babičkami, dědečky či jinými osobami s odlišným chováním a jednáním s druhými je pro děti jen a jen prospěšné (ať už to vnímáme jako "dobré" či špatné"), umožní to dítěti nahlédnout ty rozdíly, a nežít v ideální bublině, kterou mu vytváříme my - rodiče. Tyhle často vyhrocené střety jsou nezbytný základ pro budoucí tolerantnost dítěte...
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    YEETKA: zkusila jsi si s tchýní o tom promluvit mimo tyhle situace, proste nad kafem, že tě něco trápí?
    ještě mne napadá jestli by také na ně nezabralo, že oni už se navychovávali dost, práci odvedli skvělou a teď že by bylo prima kdyby už byli jen ti rozmazlující prarodiče, protože na vychovávání teď mají děti vás jako rodiče?
    ale pokud není ochotná respektovat hranice, tak to je pak těžké, nicméně ještě je otázka, jestli je opravdu jasně vymezuješ
    k tomu mne napadá, že mne u mojí mamky štve, když říká malému ať se nevzteká - tak to jí prostě řeknu, ať mu to neříká, že se prostě potřebuje popasovat s emocema a že mu to pomáhá to zvládnout, když se mu něco nelíbí (no teď už spíš jen řeknu, ať mu to neříká, ale také mám pocit, že už to není tak často)

    další možnost je, že nebudeš mít přehnaná očekávání a nějak se vnitřně smíříš s tím, že oni jsou prostě takoví, je to jenom jednou za čas, dětem vysvětlíš, že ony jsou v pořádku a že ty si o nich rozhodně nic takového nemyslíš (možná klidně jim to říct i před tchýní?) a prostě přijmout tu situaci tak jak je teď, třeba i s tím, že asi někdy vylítneš a budete se občas o tomhle dohadovat

    YEETKA
    YEETKA --- ---
    v poslední době je pro mě stále těžší a těžší být v pohodě v přítomnosti tchyně a tchána..
    za pár dní spolu vyjíždíme na hory..
    ráda bych, aby všechno proběhlo v klidu, aby byla pohoda..
    mám ale velký problém s tím, když babička neustále valí do dětí/nějak je hodnotí-většinou negativně (ty asi neumíš používat ruce, to je ale lenost, asi bys měla někdy přemýšlet -podotýkám, že to jsou ty nehorší)
    nejde se ani pomalu v klidu najíst, prostě pořád něco..
    ráda bych se nějakým milým a respektujícím způsobem dětí zastávala.. doposud to z mé strany vyznívá spíš jako útok (ano do mě valí totiž taky, jsem ekoteroristka a volím piráty)..
    nemáte někdo podobnou zkušenost? a co nějaké rady jak zastavit, nebo přesměrovat to neustálé útočení a komentáře?
    máme je rádi, oni tuším nás taky, ale bylo by vhodné umět nastavit hranice s citem.. a to mi nejde a nejde..
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    INUSHKA: Když přetáhneme večerku nebo je tu do večera návštěva a E. je pak celá rozdováděná, případně má nějaké hysteráky po večeři, tak je skoro jistý, že bude hrozná noc..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BRUNA: BARRUSHE: INUSHKA: My jsme zatím vypozorovali u staršího, že děsy měl zhruba 2 hodiny po usnutí a ve většině případů nebyl v bytě klid - buď jsem svítila vedle v kuchyni, nebo jsme v obýváku koukali na film. A naprosto vždy byl celý rozhicovaný - usnul zabalený v peřině a domnívám se, že se trochu přehřál. Snad nikdy se to nestalo, když byl odkopaný.

    U mladšího netušíme nic, tomu přichází hluboko v noci, člověk není schopen pořádně nic vyhodnotit...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BEBERA: U nás třeba noční děsy zřejmě souvisely s narozením sestry. Čtvrt roku byly noci pekelné, jak si Malvína zvykla, tak se to zase spravilo. Velký vliv má aktivita přes den. Když není vyvážená fyzická a psychická únava (typicky při cestování, návštěvách u prarodičů, dlouhých výletech, po akcích s kamarády...), tak špatně usíná, v noci se budí, má můry a děsy, škrábe si ekzém... Televize (ani tablet) na to vliv nemá, naopak někdy i pomůže tu únavu trochu vyrovnat a tím ten spánek zlepšit.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    BEBERA: Taky to teď testujeme :) Elišce to začalo po druhém roce, kdy začala chodit do školky a zhoršilo se to teď v prosinci po narození ségry. Vypozorovali jsme akorát, že když kempujeme o víkendu nebo jsme na dovolené, tak noční děsy nemívá. Jsme celý dny venku, na pohádky se tam vůbec nedívá, ale taky to může mít souvislost s tím, že máme nějaký jiný program, je celou dobu s námi a my se jí věnujeme. Tak uvidíme.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    BEBERA: vyzkousej a poreferuj. I kdyz tech pricin muze byt imho milion - vyvoj nerv. soustavy, skolka, temperament, nachlazeni, neco uplne jineho. Ale zas ta televize se lip eliminuje nez skolka nebo nemoci.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BRUNA: Musím u našich dětí vyzkoušet, jestli ty noční řevy mají souvislost s televizí. Oba je občas mají, mladšímu to začalo nedávno - po třetím roce, a tedy pokud si dobře pamatuji v době, kdy jsme televizi výrazně omezili (tak 1x - 2x týdně, a to ještě většinou koukají na dokumenty o zvířatech). Nemá to nijak drastické, pofňukává, max. kvílí, ale zas je to dost často. Starší je měl zřídka, ale hrozné - zíral na mě vytřeštěnýma očima, klepal se, srdce mu bilo strašně rychle, křičel. Začalo to po čtvrtém roce krátce po nástupu do školky, až jsem si chvíli myslela, jestli mu tam někdo ošklivě neubližuje...
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ANNAWA: jj, to jsem uz taky zaznamenala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BRUNA: ja si to myslím taky, ale občas se někdo bije v prsa, že nemá TV, ale děti visí na tabletech
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ANNAWA: ja se priznam, ze jsem nikdy nepochopila, proc by sledovani neceho na jine bedne nez televizi melo mit nejakou zvlastni kategorii. Dyt je to prast jak uhod, jestli decka koukaji na porad/video v tv nebo na mobilu. Dokonce se mi zda v jedne veci ten internet a konkretne youtube zradnejsi - je potreba vic dohlidnout na davkovani. V tv je po hezke pohadce kolikrat nejaka blbost, co dokonce ani naseho starsiho nezaujme :-) Na YouTube se muzou proklikavat lakadlama do aleluja.

    Nicmene jak uz jsem psala, ja nepovazuju sledovani tv ci videi za skodlive, u 99% deti. Jen u jednoho naseho ;-)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Skvela kniha je digitalni demence od psychiatra manfreda spitzera...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TORUVIEL: a jak je to se závislostí na sledování youtube, pohádek z dvd, tabletů... ?
    Protože my sice nemáme televizi, ale B se kouká na videa a pohádky z youtube, což podle mě ve výsledku vyjde - bohužel - nastejno. Pro něj je to takový podvečerní rituál (kterého se ale třeba na dovolené pod stanem v klidu vzdá), pro nás je to, přiznávám, svého druhu odpočinek - chvíle, kdy se dá něco v klidu probrat se staršími dětmi třeba.
    S tím cukrem, jo jo, s děsem vzpomínám na to, že mi máma namáčela dudlík do cukru, věk nevím.

    TORUVIEL: to jo, asi, podobně jako u filmů. Včera jsme byli s pár známými, co mají děti, věkově plus minus jako B, nebo o něco starší kluky. A ti tam řešili Star Wars a kdo je kdo a proč a co a tak dál - vím, že se na to kluci někde dívají už v pěti letech, ale mně to prostě přijde strašně brzo. A to ještě pár let. B po tom teda ani netouží, jde to úplně mimo něj, ale norma je možná jinde.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: No tak to je zas otázka, ale spíš v tom smyslu, zda nebudou třeba vyčleněný z kolektivu, protože na nějakou formu televize kouká každej...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA:
    Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23719144
    http://www.nytimes.com/2014/12/23/opinion/sugar-season-its-everywhere-and-addictive.html?_r=0
    Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/

    ...2 studie, jeden článek, jen pro ilustraci...
    Ono je dobrý se nad tím zamyslet, zvlášť pokud rodič dává cukrátko jako odměnu...to je imho dost blbé taky... Pěstuje se tím v mozku spoj, že cukr, na kterém už tak vzniká závislost, je navíc ještě "za odměnu", čili strašně pozitivní pocity s tím spojené...to je pak dost těžké něco takového překonat...
    Ale jestli chceš, říkej mi, že ti to přijde jako extrém.
    S televizí je to podobný...a vskutku, když říkám, že je to nejčastější závislost u dětí, tak to mám podložený čísly, poněvadž to tak nějak studuju, že...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL:já si hlavně myslím, že dětem neškodí, když na tu bednu nekoukají vůbec, stejně tak když na ní koukají s mírou.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Nenabádala hele, ptala ses na to, jak zklidnit dítě bez televize, ale pak jsi ji začala najednou strašně obhajovat. Tak nevim. A srovnání je na místě, prostě jo, co třeba si o tom něco přečíst, jak vznikaj závislosti, co se týká neurobiologie atd.?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Nepřijde mi extrémní nedívat se na televizi, já televizi leta nesledovala a ani ji televizi jako takovou denně nesleduju, spíšsi pustím film a děti taky, extrém mi přijde srovnávat cukr a televizi s alkoholem a cigaretami, to fakt jo. Ale tvoje věc. Já ti neříkala, jak to máš dělat, naopak ty jsi mě nabádala, že mám televizi vynechat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam