• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ELA
    ELA --- ---
    TORUVIEL: No to je prave jedna z hlavnich veci, proc se porad zdraham ten dudlik uplne zrusit - ukazkovy odpoledni spani.
    A taky si rikam, aby tech zmen nebylo v jedno obdobi uz moc..no uvidime, jak moc me to bude nadale prudit:)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ELA: Trvala jsem na tom, že dudlík je jen na spaní. Jenže když měl syn nepohodu, chtěl pořád chodit "spát", ležel v posteli a dudal. Usínání bez několika dudlíků (jeden v puse a minimálně dva v ruce) bylo absolutně nemožné, totální závislák, kolikrát plakal v posteli a celá rodina se plazila po podlaze a hledala dudlík. Myslím, že jsme byli pro DM klíčovým zákazníkem. Musím říct, že jsem měla velké obavy, že se ho nezbaví nikdy a že budu muset rázně zasahovat přes řevy, probdělé noci apod., nevěřila jsem mu. Šili už do něj kvůli dudlíku všichni, v klidu to ustál, jen se na ně podíval a šel si dudat do postele. O Vánocích ho najednu sám od sebe odevzdal Ježíškovi, prostě v posteli sám řekl, že ho dá Ježíškovi a ráno otevřel balkon, mrsknul tam dudlíka, zabouchl a tím to pro něj skončilo. Navždy. Večer si v klidu lehnul a usnul, už po něm nikdy nevzdechl. Kdybych věděla, jak klidně to loučení proběhne, netrápilo by mě to tolik a nehrotila bych to...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ELA: Já rázně zrušila úplně, ve 2,5 letech. Konstelace nebyla sice tak komplikovaná, jako u vás (tedy žádné další baby a tak), ale osvědčilo se mi to. Bára jakoby věnovala svůj dudlík jinému miminku, bylo to dbrovolné, ale přiznávám bez mučení, že jsem ji do toho mírně vmanipulovala. Ale naštěstí po něm pak netesknila. Trestem mi budiž, že od té doby nespí po obědě :-) Ale bylo to pak i tak příjemnější, ona už předtím ten dudlík neustále loudila a byla kvůli němu protivná, a to i když jsem, přesně jak píšeš, chtěla, aby ho měla jakože jen na noc, jenže on doma byl a lákalo ji to. Jakmile doma nebyl, bylo to lepší.
    ELA
    ELA --- ---
    Ahoj, ted malinko odbocim..
    Ted aktualne resime tema dudlik. Dcera 2r4m ma dudlik prakticky od porodnice. V batolecim veku, az temer do soucasnosti dudlik nijak zvlast nevyzadovala a pouzivala ho jen na denni spani a na noc. Ted probehlo obdobi velkych zmem - narodilo se nam miminko (ted 5 mesicu), stehovali jsme se s tim, ze jsem temer 2 mesice s detma bydlela u rodicu, takze byl dost omezenej kontakt s milovanym tatinkem. Do toho se neprehlednutelne rozjelo obdobi vzdoru. Momentalne svadime denne sileny boje, protoze by byla schopna dudlat celej den, coz ja nejak nejsem schopna tolerovat. Vim, ze vidi dudlik u mimina a ani bych ji ho nechtela brat uplne, ale v tyhle fazi je to desna otrava, porad dokola bojovat jestli dudlik jo nebo ne. Nechci ji nijak trapit, ale ani ji dat dudlik na celej den. Co byste doporucili? Striktne trvat na zajetym systemu "dudlik jen na spani" nebo ho razne zrusit uplne a nebo proste rezignovat a dudlik ji nechat neomezene?
    Diky za nazory:)
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    MARTIA: Jsem takový docela ochranitelský typ. Sice nechám kluky, ať si vše vyzkouší, ale nenechám jim ubližovat a to ani v nenápadné formě jako je braní hraček. Takže napoprvé řeknu milým hlasem, že teď má tu hračku můj kluk, až si s ní dohraje, může si ji vzít cizí dítě. Pokud se situace opakuje řeknu to samé, ale rezolutně až přísně. Zatím to fungovalo bez problémů a dalších konfliktů.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Prosim o nazor. Je to asi mesic, co jsme se s muzem bavili na tema, ze je nas syn "dost kontaktni" a "hodne hodnej" mezi detma - na hristi deti objima, pusinkuje, hladi atp., stejne se choval k miminum. Nebylo vyjimkou, ze ho nejaky dite treba bouchlo a strcilo do nej a Viktor ho vzapeti pohladil. Pak se ale neco zmenilo a zacal bejt na mimina hustej - dela hlavne to, ze jim chmatne po ruce/noze, mimino se lekne, nekdy ho to mozna i zaboli a rozerve se. Vzdycky jde o dite viditelne mladsi nez je on, s vrstevnikama/starsima to zustalo pri starem. Mrzi me to a placam se v tom, jak reagovat. Omezila jsem se jen na to, ze popisuju, jak mi z toho je, ani nevim, jak je jemu (nabizeji se sice otazky proc atp., ale je mu necelejch 22 mesicu). Vic mocenskych her? Prijde mi logicky, ze si mozna dokazuje moc nad slabsim...? Ale zaroven v tom vidim neco spolecnyho s nasim problemem se psy - miluje je, ale odjakziva na nich zkousi hranice, psy v rodine to nejak davaj, minule na nej venku 1 pes vyjel tak, ze nemit kosik, pokouse ho (ani na nej nesahl, ale moc se k nemu priblizil), chape dobre, ze ho mohl/muze kousnout (myslim), ale proste kdykoli je v tontaktu s dalsim psem, 5x ho pohladi a po 6. zacne tahat za kuzi/ocas. Z tech psu jsem na nervy, protoze mi to prijde dost o hubu a bejt v izolaci od lidi, ktery psy maji, mi neprijde reseni. Mozna micham hrusky a jabka dohromady.. Budu vdecna za Vase postrehy.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Krkavčí matka: Tuhlenc to trochu upicnem, tady maloučko přidáme. Aby se nám vešel
    http://www.krkavcimatka.cz/2016/06/tuhlenc-to-trochu-upicnem-tady-maloucko.html
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MARTIA: moc to neresim. Nenecham je se mlatit. Ale kdyz uz, tak resim svoje dite, ne ostatni.
    Ted aktualne je nejvetsi problem pujcovani veci, tak to jdu s tou nasi poprosit druhy dite, at ji to vrati (kdyz vidim, ze to nechce pujcit). U erarnich hracek ji vysvetluju, ze si je muze vzit kdokoliv a nemuze si je narokovat.
    Ze si s ni vetsi deti nechtej hrat a treba ji odhanej je normalni, maj na to pravo a ona se s tim musi smirit. Pomaham ji zvladnout situaci, neupravuju okolnosti.
    MARTIA
    MARTIA --- ---
    Ahoj a jak resite podobne mocenske konflikty na hristi?
    Mma rocni dite, desne se zajima o starsi decka...a dost casto ho ty starsi takle neprimo sikanuji. Snazila jsem se vysvetlovat starsim, dohodnout se s nima, tak, abychom vytvorili kompromis...ale nejak neuspesne.
    MORPED
    MORPED --- ---
    INUSHKA: taky to resim,je to asi uplne normalni a taky se mi zda,ze to nekdy uplne nezvladam. Ale co se mi nevyplatilo je jakoby oddelovat,nejlip to dopada,kdyz jsou fakt spolu,zvyknou si (asi) nebo co ja vim. Ale cim jsou vic spolu tim je to lepsi,samozrejme ja su nekdy dooost hotova je furt hlidat,pomahat resit situace. Ja bych je neodelovala a jak si psala,ze ji to pak vsechno vysvetlis..vysvetlovat a vysvetlovat..snad jednou pochopi.Jak moc te chapu!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOLDBERRY: hrat hry, kdy je malvina "ta silnejsi", "ma navrch" atd. Vetsinou pomaha to saturovat vseobecne, nemusi to zazivat primo s miminem. (nevim jak malvina. je ale velka, da se ji vyptavat, na co si chce hrat, to je urcita vyhoda)
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    YMLADRIS: Jako předstírat, ze je mama mimino?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: nepochopily, povazovaly by to za rozmazlovani.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNAWA: myslis ze by nepochopily tvoje vysvetleni, ze symbolicky uspokojujes potrebu, ktera v realu jde uspokojit blbe? oni zas hraji RPG ze
    FRANTISEK77
    FRANTISEK77 --- ---
    Pjér la Šé'z - Nevýchova dětí | Restaurant Slunce
    https://www.youtube.com/watch?v=VR0SdryGghQ
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: mně se tohle moc nelíbí, hlavně si to v praxi nedovedu představit před velkými dětmi, asi by mi to daly dost sežrat ;-.)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Ale jo, tohle znám a děláme to. Ale nejde to pořád. Většinu času musím být ta silná máma. Navíc mám pocit, že Malvína o to ani nestojí. Ona chce mít navrch nad miminem, ne nade mnou. Nejde tam o izolovanou potřebu moci, ale o vzájemný vztah. Aspoň tak mi to intuitivně přijde, zdůvodnit to neumím.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: nejslabsi clanek muzes byt ty, delat tu joriku. hrat s malvinou hry typu "ja si tu stavim, doufam ze malvina mi to nesebere/nerozbije" a pak se dramaticky valet az se tak stane. nebo nevim jaky mas nazor na mocenske hry, porad to opakuju, ty bez reakce, beru to tak ze se ti to nelibi.. ale tak pro jistotu pisu no
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNAWA:
    LUCKYSWEETY: Jo, to je ono, co se snažím vysvětlit. Mně to právě nepřijde vyloženě jako žárlivost (jako že by jí šlo o mě bebo o její prostor bebo tak), ale spíš jako snaha dokázat si svou převahu, upevnit si "pozici ve smečce", ujistit se, že ten nejslabší článek není ona. Usuzuju tak z toho, že to nevypadá jako obrana svého (hraček, prostoru...), ale spíš jako cílené jako škodění miminu (přijde za miminem do JEHO prostoru a sebere mu JEHO hračky).
    Takže asi spíš než směrem ještě více nedělené pozornosti půjdu po té linii zdůrazňování výsad prvorozené "velké" holky. Zkusím na to upozorňovat i tam, kde ty výsady přirozeně sice má, ale asi si je neuvědomuje.

    Díky všem za postřehy.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LUCKYSWEETY: skoro jo, nebo svým způsobem jo, protože ještě mladší holčička byla jen u maminky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam