• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAISAKANORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali
    Klub pro rodiče, kterým leze krkem Montessori, Nevýchova, šátkování a podobné vynálezy, ač třeba nějaké části z nich sami praktikují. Místo, kde pochvala není zločin, a babička není fašista. Místo pro normální lidi, kteří chtějí normálně vychovávat svoje děti. Místo pro dělání si legrace z Naomi Al-Dort a podobných veleduchů. Výchovných rad a ideologických výlevů netřeba, postačí vtipné momenty s Vašimi dětmi. Místo, kde je svět prostě stále v pořádku,)
    rozbalit záhlaví
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    TRISSIE: Kamarádím se s nimi proto, že jsem se s nimi kamarádil již tehdy, kdy jejich varlátka byla ještě bezúčelná.
    Chodí se do pole, protože jdeš tam, na poli věci pouze rostou. Máme v rodině cca 1000 ha, chceš se hádat?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GAISAKA: ehm, a proč se tedy kamarádíš s lidmi, jejichž životní názory ti nesednou?

a pro tvou informaci, "do pole" se chodí tak maximálně blbnout do kukuřice, pracovat se chodí "na pole". Ale chápu, že někdo, kdo viděl pole tak akorát z rychlíku, má s touto koncepcí trochu problém.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Tak děkuji za krásný příklad amaterské sluníčkové psychologie HOBO_MONTANUM a KOTENCE,))) Ano, určitě, to že se mi něco alternativního nelíbí, bude znakem toho, že mám nějaký problém, že. Tak určitě,))

Jak na Kotěnce působím, je mi fakt jedno, a opravdu věř, že se krom ženy ještě nenašel asi nikdo, kdo by měl kognitivní a rétorické schopnosti mé maličkosti něco "cpát do hlavy". No dobře, možná Kerray, toho respektuju, je starší,)

Ne, prostě jen se tak nějak stalo, že naprostá většina mých kamarádů/známých je více či méně alternativními (rodiči i, jaksi, lidmi) a já to prostě nemám rád, tak se jen snažím přežít a podporovat v sociálním prostoru tu svoji "spermii" svého náhledu (který, bude-li zájem, mohu rozvést - figurují tam takové věci jako cesta od osvícentsví k šedesátkám atd.). Toť vše.

Co se týče šátků/manduc/nosítek - naše dítě v tom prostě odmítlo býti déle než tři sekundy, a usedavě plakalo. Čiliže se potím s kočárem i v lesním blátě, což prostě moje věc, moje cesta (někdy spíše necesta) a případně i můj problém. Vy ten kočár čistit nebudete,)
    Pokud bych chtěl do námitky KOTENCE vrtat více, než jak jsem již odpověděl (dtto akce antibiotika, ty také naše prababičky neměly), je tady v okolí zvykem dělat věci jako kolíbky, a k masovému rozšíření kočárku došlo poměrně dost brzy, zvláště v městském prostředí. A kolik z Vás, dámy, chodí denně do pole (do pole, Trissie, říká se do pole, pokud si ho viděla blíž než z vlaku)?,) Ale nechme malicherností.

Jinak bych se jen rád optal LYDI, co je to prosím "zgeneralizovat"? Neměl jsem dosud možnost se s tímto novotvarem potkat./
    MALKE
    MALKE --- ---
    TAPINA: to chápu, já si prostě tahala kočár často sama:-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MALKE: Tak mě hlavně štvalo říkat si někomu o pomoc s kočárem, jsem asociál :D A občas fakt čtu na internetu takové stížnosti, že si ty matky asi představujou, že když se zjeví na peróně s kočárem, tak okamžitě všichni lidi vysublimujou, kromě toho jednoho, který bude pomáhat.
    MALKE
    MALKE --- ---
    TAPINA: to nemá. stejně mi ale připadá poněkud přepjatá touha nikdy a za žádných okolností ani stínem nezapříčinit, abych náhodou někomu nevadila. je rozumné netahat děti do opery, aby někomu nevadily. ale řešit, že do mhd nutno se šátkem, protože se kvůli mně o půl minuty protáhne výstup a nástup? na to jsem útlocitná asi málo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GAISAKA: A nemáš ty nějakou osobní špatnou zkušenost s někým "alternativním" nebo nemáš naopak nějakej "protialternativní" vzor? Působíš na mě, jako by ti někdo fakt vadnej intenzivně cpal do hlavy spousty hoven a tys to přijal za fakt a teď to tu bleješ na ostatní, kteří jsou podle tebe takoví.
    Rozhodně to nevypadá, že ti jsou šátkující jedno. Spíš jakoby ti připomínali nějakej vlastní mindrák nebo pochybnost.
    Ale zase oceňuju, že sis na to otevřel vlastní diskuzi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GAISAKA: ehm, a tvoje prababička měla kočárek?
    Moje teda fakt ne. Ono by se s ním na pole chodilo docela blbě, tak měla holt mimino v šátku, stejně jako její matka a generace žen před nimi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MALKE: Jenže ten důchodce a vozíčkář nemá jinou možnost, v tom je ten rozdíl.
    MALKE
    MALKE --- ---
    TAPINA: mno, já ne že bych si myslela, že lidé mají povinnost padnout na kolena, protože jdu s mimísky, šátek jsem kvůli tomuhle (pohodlnost, soběstačnost) používala taky, ale "dveře otevřené dvojnásobek času"? seriously? to jako že mám hledět nevraživě na všechny důchodce s holí nebo vozíčkáře, protože nejsou schopni křepce vyhopkat do autobusu za stejný čas jako zdravá já?

tohle mi přijde taky přehnané. jo, děti jsou moje věc, když potřebuju místo, mám ústa a řeknu si (cestující je ovšem, pokud vím, povinen uvolnit), ale beru jako nesmírně laskavé, když mi někdo pomůže, a když můžu, pomůžu taky. přijde mi to tak nějak... hezčí. ohleduplnost na obou stranách.
    LYDI
    LYDI --- ---
    GAISAKA: hele a jak moc se bavis s lidma, kteri hodne satkuji ? zgeneralizujes je, tak by mi zajimalo z jakeho poctu zgeneralizujes :D
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    GAISAKA: pak me jeste napada jak zvladas s kocarkem vylety do hor,lesu a haju ? a v neposledni rade jiz zminovane mhd,vlaky a obecne public transport ?
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    GAISAKA: no nevim, moc jsi mi to teda nevystlil/la , spis citim ze mas nejaky problem a z toho vyvstava potreba nekoho dehonestovat (ošátkovaný pipiny). No teda nevim co ma vetsi tradici ? , nekomu muze kocarek zase prijit jako modni vystrelek, ze jo , prece jenom je tady celkem pouze par let.
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    GAISAKA: dekuji ale fb ucet nemam,VS mam
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KEIKIN: Jak se s více dětma, z nichž jedno nechodí vůbec, a druhé blbě zajišťuje přesun? Buď nijak, řekne se na všechno, že to nejde, protože MÁM DĚTI. Nebo tak, že se přijde na zastávku, nejdřív se vyžaduje, aby byly dveře od šaliny otevřené dvojnásobek času, pak se vyžádá místo pro kočárek, ale takové, aby u něj bylo i místo k sezení, nejlíp dvě, pak se sedne k internetu a napíše se na mateřské fórum, jak jsou ti lidi v MHD děsní, že vidí MATKU S DĚTMA a nerozeskočí se během setiny vteřiny od jejího vyhlídnutého místa. Pro mě nosítko (a tady nerozlišuju mezi šátkem a nosítkem, protože to je varianta téhož) byl především nástroj k tomu, jak si zajistit bezproblémový pohyb bez nutnosti asistence dalších osob, protože moje dítě je přece jen moje starost.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: myslím, že z toho šátkování děláš něco co v reálu není. Dítě v šátku se nosí zpravidla do 6 - 8 měsíců. A jak dítě drží hlavičku, nastupují manduky a jiné nosítka. Nedokážu si představit, jak bys ty při více dětech logisticky zajistil přesun ? Pořád ale nechápu tu ideologii o které píšeš. Víš co je to ideologie ?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    btw, skoro bych se vsadil, že všichni, kdo omínuskovali [ ECLECTICA @ NORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali ] mají na fb v kolonce "vzdělání" napsáno "škola života" či tak něco.
    Jako upřímně je mi líto lidí, co měli nějaký zkažený dětství, a kvůli tomu rebelovali tak dlouho, až si neudělali žádnou školu. To pak chápu, to je nutný vybudovat jinej svět, to je zcela pochopitelné.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    HOBO_MONTANUM: No, prave. Všechny kultury, šátek, blabla. Znám tuhle větu snad v několika desítkách obměn, je-li to vůbec možné.
    Primárně, za sebe, bych rád řekl: Ano, jsme jediná kultura, která má kočárek, a ne šátek, ale taky jsme třeba mmj jediná kultura, která má (čti vynalezla) antibiotika. Tolik asi k tomuto argumentu.
    Neříkám, že v různých situacích pro různé děti to může být zcela validní cesta.
    Ale byl bych taky rád, aby mohlo zaznít to, že se mi to prostě nelíbí. Nikomu to necpu, a lidi, kteří ostatním lidem tím či oním způsobem "cpou" (často, samozřejmě, důsledným "necpaním" a upřenými pohledy a podobnými pasivně agresivními způsoby) věci typu šátkování, považuju pouze za oběti vlastních neuróz z výchovy jejich rodičl a dětství obecně. Netrpím tím, nemám potřebu demonstrativně se ošátkovat, vzít si takový ty dementní arabský kalhoty a promenádovat se tak mezi bránou k dětem a rebiu, abych tak řekl. To jsou jistě kontroverzní výroky, ale myslím, že na ně mám právo, a mám právo je ventilovat.

Pak je tu věcná část problému.
    Nedovoluji si mluvit o rozdílu mezi šátkováním a kočárkováním/volným pohybem (mmj takto terminologicky rozlišit je zásadní, protože nepřiměřeně moc šátkované dítě /třeba i doma!/ má určitě rozdílné vývojové podmínky než dítě venku kočárované/na ruce a doma volně se batolící), neb tomuhle nerozumím.
    Ale psychologický vliv šátkování je podle mého názoru spíš negativní. Plodí bojácné a zaprdnuté mamánky a slečinky, co tak tak chodí, když náš ferdan vybírá na odrážedle branku jako Chirón Farinovu zatáčku, děti, které se rozpláčou, když vidí někoho nového atd.
    Samozřejmě, je to o rodičích, je to o ideologii, venkoncem. Jejich rodiče si to vyhodnotí tak, že děti jsou stále "diamantové jako v děloze", ve spojení se svým přirozeným stavem nebo ve stavu přirozeně meditativním.
    Tak však jo, jsou to vaše děti, vaše hlava, vaše peněženky.
    Já k tomuto netenduji.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    HOBO_MONTANUM: Tak GAISAKA za tím jednoznačně vidí nějaké ideologie, ale já pořád nevím jaké.
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    to ja nevim :) satek teda nevidim jako nejakou alternativni novinku........ satek byl, je a bude na vsech kontinentech a ve vsech kulturach
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    HOBO_MONTANUM: Mně by spíš zajímalo, jakou ideologii ten šátek představuje ? New Age ? Pastafariáni ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam