Ahoj. Navážu trošku na příspěvek:
[ BIONAUTES @ minimalismus — mám málo věcí a je mi fajn ] Dokoukala jsem ten dokument a jako dlouhodobé minimalistce mi to sice nedalo až tolik, ale stejně se mi tam pár částí moc líbilo. 27 minuta je útržkem z knihy Everything That Remains: A Memoir by The Minimalists. Překládala jsem to pro bráchu, tak se podělím i tady. :)
"Smrt mé matky pořád visí ve vzduchu kolem mě. A teď, během toho samého měsíce, moje šestileté manželství končí. Ale zatímco Řím hoří – vždycky je tam nějaký čas na to – nakupovat v Ikea.
Vidíte? Když jsem se odstěhoval z domu začátkem tohoto týdne, nakládal jsem svůj osobní majetek do velkých košů, krabic, 190 litrových pytlů do koše, můj první směr byl, samozřejmě, koupit si věci, které jsem pořád „potřeboval“ pro můj nový domov. To víte. Jen to základní…
Závěs do sprchy, ručníky, postel, jo, a taky potřebuju gauč, a k tomu ladící kožené křeslo, pohovku, lampu, stůl, židli a další lampu k tomu místu. Jo, a nezapomeňme na kredenc, který se bude hodit k tomu stolu. A skříň do ložnice, Jo, a potřebuju konferenční stolek, a pár nočních stolků, a stolek pod televizi, kterou si pořád potřebuju koupit…
A teď, když o tom přemýšlím, budu chtít svůj byt udělat „ve svém stylu.“ To víte, můj vlastní motiv. Takže potřebuju určité dekorativní prvky, které by to vyparádili. Ale počkat! Co přesně je „můj styl?“ Budou tyhle nerezové rámečky na fotky vystihovat ten určitý styl? Vystihla tahle replika Matissovo skeče dostatečně vystihovat mou kousavou, ale profesionální vibraci? A jak „kousavý“ přesně jsem? Který espressovač mě definuje jako muže? A vůbec ten fakt, že se na tyhle otázky ptám – dělá mě to pořád „chlapským“ chlapem? Kolik talířů, hrnků, misek by měl člověk vlastnit? A tipuju, že potřebuju i kuchyňský stůl, že jo? A rohožku na chodbu, předložku před vanu a tu věc, tu věc, která je jako koberec, ale delší? Jo, běhoun. Potřebuju jeden z těch. A taky budu potřebovat… Co sakra ještě potřebuju?" :)
Vyhledávání | ČSFD.cz
https://www.csfd.cz/hledat/?q=minimalism