• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)
    SIG
    SIG --- ---
    PETPET: osm je fer na dlouhej hw v bavlne
    PETPET
    PETPET --- ---
    SIG: ten cervenej tam mela nejaka jeji kamoska. S tou holkou, co to tka, jsem se minula... Castka byla nastrel, az je zacne vyrabet a prodavat.
    SIG
    SIG --- ---
    SIG: pockej, ten prvni nebo ten tmavocervenej?
    SIG
    SIG --- ---
    PETPET: ona ho chce prodat? :-O
    PETPET
    PETPET --- ---
    SIG: jo, to je ono! Na omak je takovy hrubsi, ale zaroven mekoucky... Drzi i jen s jednim uzlem. Kdyby za nej nechtela tolik (8.000,- cca), tak do nej jdu... Ale cenu chapu, vzhledem k tomu, ze to tka rucne doma.
    SIG
    SIG --- ---
    PETPET: HONU? Videla jsem na fotkach. Uzasnak!!!
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    AOTEAROA: mne dr. na 4mes. kontrole rekla, ze mam dceru posadit do autosedacky, ci dat do lehatka, nebo proste do klidove vyvysene polohy na takovou hodku po kojeni, aby se nepoblila. Blije teda jedna radost, ale ne kvuli refluxu, ale kvuli tomu, ze je moc pohybliva. Jinak ja vytahnu satek, tak se krouti, usmiva a je cela stastna, ze jde k mame do satku.
    Tak si vyber.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TAPINA: přesně takhle je to i u nás. děti jsou různý, některý chtěj tahat furt, některý vůbec, ale myslim že tihle naši jsou takový standard.
    upřímně si nejsem jistá, jak dlouho budu ještě nosit v šátku, až bude chodit. zatim si to maluju tak, že až začne venku šlapat po svých, pořídím si nějaké nosítko (což bude fajn, páč to bude beztak v létě a nosítko dobře větrá, i když se mi nosítka fakt nelíbí), no a potom až třeba nabere trochu rozumu, může se stát že doroste do toho věku, kdy ocení nošení na delší dobu nebo na vyspání, a to si opět ráda zase navážu šátek sedmičku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Moje dítě je ve věku, kdy by teoreticky mělo chtít být na mě navěšené nonstop (2 měsíce), ale nechce. Nosítko funguje omezenou dobu, když ji tam vložím, usne a je pohoda, dokud spí. Jakmile se ale probudí, tak už chce ven a v bdělém stavu v nosítku prostě nebude. První syn byl něco podobného, bdělý se dal nosit až podstatně později, když vědomě chápal benefity toho, že nemusí šlapat pěšky a má výhled.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Malé dítě potřebuje objevovat svět. Moje by mi dalo jasně najevo, že chce objevovat a ne pořád viset na mně :-D občas i dost nepříjemně :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    A to srovnání s dětmi v postýlce je jasné. Prostě pokud nosím v šátku a jsem kontaktní, tak podporuji vývoj lépe než když strčím dítě do postýlky a jdu se dívat na telku ;-)

    Já jsem naprosto pro nošení, ale nemyslím že je nutné nosit první rok dítě jen na svém těle, naopak v tom čtvrtém trimestru ano, ale postupně pak méně a méně, dle potřeb. Beru to jako náhradu kočárku. Není třeba kvůli nošení rušit postýlky a podlahy. Si myslím :-)

    Budou na to ale asi rozdílné názory podobně jako na dlouhodobé kojení. Můžeme se o tom dohadovat, může nám to někdo rozmlouvat nebo naopak o něm přesvědčovat, ale nikdy se nedozvíme zda to skutečně bylo lepší než kojit jen rok či dva. Hm? ;-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KLEVKA: I v Africe se děti pokládají jednoduše na zem. Na udusanou hlínu, na louku, na koberec v chatrči. Viz dokument Mimina nebo jak se to jmenovalo, jak tam byly matky z různých konců světa a jejich odlišné přístupy o miminku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KLEVKA: Podle téhle logiky by ovšem bylo potřeba na to posilování svalů a nervových drah, aby se dítě na rodiči samo aktivně drželo a ne tam bylo jen pasivně navěšené. Děti se vyvíjí kdekoliv, jen jim v tom nesmí být bráněno.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Vztah nošení mezi matkou a dítětem začíná už v těhotenství. Dítě vnímá jednak matčiny nálady a pocity, jednak mu rytmus kolébavých pohybů zprostředkovává pocit jistoty. Když pak žena své dítě nadále nosí na těle, nošené dítě pociťuje nejvyšší míru bezpečí a blízkosti.
    Dítě je ve své první životní fázi hlavně nošenec a kojenec. V této rané periodě potřebuje jeho nervová soustava jakoby potravu skrze podněty, které mu po porodu zprostředkují úzký kontakt s tělem matky. V prvním roce života získává dítě tělesným kontaktem s rodiči, nebo jinými pečujícími osobami, jistotu a důvěru k atmosféře svého okolí. Míra blízkosti k matce a hned po porodu i k otci určuje tempo jeho fyzického a psychického rozvoje. Názor, že by se páteř či jiné kosti mohly nošením dítěte ohnout, nebo znetvořit, je dnes dávno překonaný. V šátku sedí dítě v anatomicky správné pozici roznožmo, zstímco záda jsou úplně podepřena. U přírodních národů se luxace kyčelních kloubů téměř nevyskytuje, protože nosí děti tímto způsobem. I regulace tepla je podněcována přirozeným způsobem, dosáhne se určité otužilosti. Psychologický efekt nošení navíc přispívá k niternému citovému vztahu mezi dítětem a matkou (rodiči) a také k rozvoji inteligence dítěte.
    Doteková stimulace matkou, nebo otcem nošeného dítěte pozitivně ovlivňuje jeho růst a fyzický i psychický vývoj. Toto uspokojování tělesných a duševních potřeb budoucího člověka je možná začátkem jakéhosi návratu k původní citlivosti a vnímavosti i k přírodě.
    Klid a samota lidské dítě znepokojují. Z toho vyplývá jeho potřeba mít nablízku osobu, která o něj pečuje. Hluboký spánek dítěte, přestože se sním intenzivně hýbe a prostředí je hlučné, dokazuje uspokojující účinek změn poloh, protože ty signalizují přítomnost pečující osoby. Centrum rovnováhy je část mozku, která začíná zrát nejdříve. Pozitivních účinků pohybování s dítětem využívají různé kliniky k podpoře vývoje nedonošených, nebo dětí s podváhou.
    Kojenci, které jejich matky nosí v šátku, se vyvíjí lépe než děti, které stráví většinu času v postýlce. To platí stejnou měrou pro motorický, kognitivní a emocionální vývoj.

    Zahraniční pediatři a ortopedi doporučují šátek na nošení dětí z následujících důvodů :

    1. Při nošení vidí dítě daleko více ze svého okolí, čímž dostává mozek více podnětů k vývoji.

    2. Díky matčiným pohybům se stimulují veškeré receptory kůže, ale i orgány pohybu a rovnováhy. Každá změna těžiště vyvolává odpovídající reflexní činnost nervů a svalů.

    3. Intenzivní tělesný kontakt s matkou, nebo otcem navozuje pocit bezpečí, jehož psychosociální působení má nezastupitelnou hodnotu.

    4. Nožičky dítěte, které sedí v šátku dospělému na boku, nebo ve vertikální poloze, jsou anatomicky přesně v pozici optimální pro zdravý vývoj kyčlí.
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    Yaro lišky v akci :)

    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    TRISSIE: zajimave, pochybuju, ze deti v africe, asii atd. maji rovne podlozky, kam by je matky odkladaly a nevypada to, ze by trpely zaostanim, ci skoliozama atp.
    Jsme savci nosenci...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KLEVKA: mysli si co chceš, ovšem vývojovou neurologii neokecáš.
    Stejně jako mají děti zakódované mechanismy vývoje prenatálního (který taky probíhá sám od sebe v daných krocích, pokud se někde něco nepokazí), tak jsou dané i mechanismy neuromotorického vývoje v postnatálním období - jde o postupnou aktivaci nervových drah právě formou zpětné vazby.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    TRISSIE: nemyslim si ze je idealni nechavat dite na vodorovne tvrde podlozce a cekat ze se zacne vyvijet...
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: Nezpochybňuju, že nosit dítě 24 hodin denně asi nikomu neprospěje, na druhou stranu starší dcera byla dost dlouho hrozně líná se na rovné podložce jakkoliv hýbat (zlomilo se to až kolem půlroku života, do té doby dokázala na rovný podložce jen spát, ječet a neochotně se nechat přebalit), zatímco v šátku a i jindy u mě na hrudi krásně pásla koně a všelijak posilovala a náš pediatr mi říkal, že to je dost častý, že poloha "na rodiči" dítě přiměje k aktivitě, byť jinak se samo na rovné podložce k pohybu nemá. Starší se na mě takhle postupně naučila plazit i lézt i (o mě) stát, otáčení víceméně nijak netrénovala, pokud nepočítám to, že zvedala nohy při přebalování, a stejně se začala otáčet akorát podle tabulek.
    Jelikož byla fakt hodně, hodně kontaktní, nosila jsem ji zezačátku (teda já plus muž a tchyně, aby to vůbec záda unesla) fakt třeba i těch osm, deset hodin denně; ono se to nasčítá: v kočárku nespala, v posteli taky spíš výjimečně a když to dvakrát denně v šátku zalomila na tři hodiny a pak k tomu přidala nějaký kratší šlofíčky... Ale nelituju toho, šátek pro ni zjevně byl fakt jediný bezpečný místo na světě a na vývoji se to (ťuk ťuk) nijak zle neodrazilo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TRISSIE: jasny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam