• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS:
    PES: dost tazko sa medzi tym vasim offtopicom hladaju relevantne posty.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Ale tohle všechno umím... akorát lidi mají představy, že tu "rouru" budou mít jen sami pro sebe... ale to nedostanou nikde (ani po drátech telefonu, ani po kabelovce atd...)... prostě to byl jen povzdech nad tím, jak si někteří představují za málo peněz co nejvíce rychlosti :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: pls off topic
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: ale to právě jen znamená, že tu síť neumíš správně manageovat... je spousta nástrojů, limitace bandwith, limitace packetů za sekundu, taky si hlídat, aby na switchích nebylo moc MAC adres, tzn. mít v síti vhodně routery...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Watch SpaceX Inspiration4 liftoff in slow-motion
    https://www.youtube.com/watch?v=ciBNBCH-AAA&ab_channel=CosmicPerspective
    LEGI
    LEGI --- ---
    jak z FAlloutu jen s tím rozdílem, že tam by to ohoření bylo od atomovýho výbuchu :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The 9 Merlin engines of booster B1035-2.

    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: oh shit here we go again..
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Nejde ani tak o agregaci, ale spíš o to, že když se v relativní "divočině" začnou scházet jednotlivé linky od koncových bodů s tou již zmíněnou "někdy až šílenou" požadovanou kapacitou, tak to často dorazí na fyzické limity těch realizovaných spojů (jako když si každý myslí, že 100Mbps jen pro něj, tak takových 10 lidí je 1Gbps hned a kde vzít další, že? :-)))...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: jsme kolegové. a pokud máš problém s agregací, tak bránu, která přiděluje šířku pásma per-iP, postavenpou na bázi HTB, vyvíjím už 15 let, tak samozřejmě, že předpokládám, že někdo by za ten starlink něco takového dal, než by to nasadil pro to sdílení :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: což, jestli tam nebude FUP, se už pro nasdílení celé vesnici hodí! :-) (nebo je to dostatečná kapacita pro vyzálohování celé vesnice)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Mám ve správě (a větší část i na kontě projekce a realizace) haldu spojů v 5GHz, 24GHz a v poslední době i 60GHz, takže vím jaké to je... Zvláště u těch 24GHz a 60GHz je to řádově do 10-15km (no spíš ty jednotky km) už vychytané na gigabitovou kapacitu a utáhne se tím hodně. Problém nastává až pokud se sejde více takových přípojů s tím jak to agregovat...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    v ty nabidce starlinku je taky potreba zvazit ze to stomego je zacatek, mirej k 1 gbps resp 10 ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (abych uvedl těch 120W Starlink terminálu do kontextu: u běžných FWA instalací je výkon zdroje kolem 60W už dost vyjímka spíš pro kvalitní páteřní spoje, příkon malých pozemních antén bývá do 10W, trvalý odběr spíš kolem 1W. Tedy, pokud by se ve vesnici složilo 10 lidí na 1 starlink, ušetřej tím kromě peněz i za elektřinu a dát net zadarmo tomu, kdo jim elektřinu pro ten starlink zatáhne, bude jedině fér, protože bude v řádu stokorun měsíčně)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no, v zásadě je.... ale věř mi, že o tom udržování a starání se něco vím :-) ty objemy dat, co lidi potávají přenášet, jsou mimo technické možnosti mobilní sítě, i 5G. Starlink je postavený na LOS (line of sight) na satelit a na phased-array anténách, ale vzhledem k vzdálenosti je výkon na straně klienta podle všeho brutální. v podstatě je to elegantní tah, jak zodpovědnost za energetickou náročnost sítě přenést z operátora na toho koncového uživatele :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: mas pravdu, vlastme se H+ malo kdy uz objevi namisto E. :)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Jasně, fakt to znám, pak se o to starat, udržovat... ale to jsme tady asi trochu off-topic...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: tak samozřejmě, ale pořád existuje měřítko, kdy internet zadarmo je pro majitele docela motivace :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Všude musíš najít ochotného majitele objektu, mám s tím své zkušenosti, není to skoro nikdy lehké...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: kostel byl jen metafora... tak na strom. na vodojem. to je fuk, tohle už funguje, akorát někde je to za kopcem a místní operátoři tam prostě zatím nejsou.
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Aby to pak skrze desátky nebylo dražší než stand-alone Muskův terminál...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam