• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    FURAN
    FURAN --- ---
    ONDRA_99: Očekávám, že Starhip se teď pod přestavěný jeřáb akorát vejde, takže by nepotřebovali pojezd na zdvih rakety. S tou ale budou startovat někdy v prosinci nejdřív. Chopsticks mají odpružené dosedací plochy pro SH, takže by teoreticky mohly fungovat bez pojezdu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    FURAN: Nemuzou tam byt treba jen prozatim pridelane na pevno? Jakoze predpokladam ze na ten prvni start potrebuji mit nejak pripevneny Superheavy a Starship pred startem. Zaroven ale nepotrebuji mit hotove zachytavani, protoze to stejne v planu pro prvni let neni.
    FURAN
    FURAN --- ---
    TOXICMAN: Ten "upcoming lift" bude tak za měsíc. Nejsou tam kolejnice, nejsou tam podvozky/slidery či jak tomu budou říkat. Není mi jasné, proč tam mají ty provizorní Ička spojující konce claws se zbytkem konstrukce. A ty hydraulické rozvody (brzdy, pohyb "hůlek") budou potřebovat celou řadu zařízení uloženou na těch claws. A i tak mi to přijde celý nějaký divný, vůbec bych si carriage takhle nepředstavoval.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN: Yes!!!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Tak ja navazu zcela on topic, ze se uz dlouho divim, proc jsem jeste nikde nevidel obrazek Elronda Muska ac se to nejvic nabizi. :[
    Nemate?
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    Hele a co takhle se s tim flamem o palivech a efektivite presunout nekam, kde jsou na to zvedavi? Jak okrajova zminka tady dobry, ale tohle je IMHO topic, kterej sem nepatri.

    Dekujeme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: na asijský poměry je 2.6mega město fakt nic :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SN0WCRASH: Neprijde. Taipei ma nejakych 2.6 milionu obyvatel. To je velikost jednoho z deseti predmesti New Delhi. Proste vesnicka strediskova.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: Ta cina je fakt. Plus vyrabaju realne elektroauta vo velkych mnozstvach, ktore sa zacinaju (konecne) dovazat aj do Europy.
    QWWERTY: V Prahe/CZ mozno.. Sa pozri napriklad do Holandska.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    MAKROUSEK: Taiwan (Taipei) ti nepride dost velky? Jeden prispevok rovno pod tebou.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    YMLADRIS: musk je kecal :) Je to clovek co se rad pohybuje v oblastech snu atd. Ale je pravda ze porodnost musi byt v urcitem rozmezi - viz jak se momentalne cina snazi razit jiny smer v poctu deti apod. a o rase to urcite neni. Neznam presna cisla, jen z toho co vim co se deje na me, tak dochazi take k propadu porodnosti i v takovych zemich jako je egypt.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    YMLADRIS: Nejde jen o barvu pleti. Jde o narod, at uz je jakejkoli. Proste se po dvaceti letech probudis a zjistis, ze ve volbach vyhrala "Strana pro Jihad", protoze najednou tech muslimu je v zemi 55%.

    Ale je samozrejme otazkou, jak moc dobre vedecky podlezene bylo to, co jsem onehda cetl... Par let zpet.

    Ale smysl to dava, ze kdyz se ti mixujou kutury s ruznou porodnosti, tak ta co se mnozi vic, se automaticky z minority stane majoritou, je to jen otazka casu.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TADEAS: A vubec..

    Vidim "Full Elon" a rikam si: "SAKRA! To se asi Elon rozjel..." :-D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BLACKHEAD: pokud by mel na mysli upadek bile rasy, asi by to ve svym autismu nejak primo rekl. myslim ze to mini obecne, global population decline
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOXICMAN: koukala jsem i na wikipedii k tematu, ale stale nerozumim. dobre, spousta starych lidi dejme tomu zemre v chudobe, .. nebo co je nejhorsi scenar. stale to neni totalni existencialni hrozba jako AI nebo klima, takze nadale nechapu. neco mi asi unika

    MRAKY: prave to neni poprve, co to Musk zminuje jako zasadni problem. (ale nepamatuju si kde)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    YMLADRIS: tak ta seance je takova super obecna. :)) moc hloubku bych v tom nehledal. Nicmene narust lidi v duchodovem veku prinese novy druh problemu. Jen si predstav, jake asi bude mit tato skupina pozice/naroky. A jejich schopnost ovlivnovat politiku bude umerne narustat s jejich podilem ve spolecnosti. uz ted je to docela desive :)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    YMLADRIS & TOXICMAN: A vice prilezitosti pro pristehovalce, kteri IMO na populacni utlum moc netrpej...

    Kdysi jsem cetl, ze kdyz si do evropy poustime ty pristehovalce, jako jsou arabi, asiate a pod. a kdyz si nepohlidame populacni krivku, tak treba nemci v nemecku budou do dvaceti let v minorite, protoze kdyz mas statisticky na jeden par 1.2 ditete a jina narodnost ma 3.5 ditete na par, tak zkratka zjistis, ze o generaci pozdeji je jich vic. Ale ne jen vic nez predtim, ale najednou vic nez te "domaci" populace.

    Ne vsechny narody v Evrope maji stejna cisla, ale typicky plati, ze ve "vyspelych" zemich se rodi mene deti. A kdyz ti tam pak namigrujou lidi z mene vyspelych zemi , tak se proste namnozej vic.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    YMLADRIS: tak spousta se toho vysvětluje např v tom článku, co odkazoval
    U.S. Population Growth, an Economic Driver, Grinds to a Halt - WSJ
    https://www.wsj.com/articles/u-s-population-growth-slows-birth-rate-decline-economic-risk-11627231536?ns=prod/accounts-wsj

    ale taky uplně nevím, proč největší hrozba... spíš jedna z hrozeb
    méně dětí, populace stárne, více důchodců na jednoho produktivního, větší náklady na zdravotnictví, méně lidí to vývoje/vědy atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: opakovane nechapu, proc population decline je podle EM nejvetsi hrozba pro lidstvo, a az po nem je AI (o klimatu nemluve).

    pochopil to nekdo, muzete mi to vysvetlit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARSHUS: tak zrovna to brždění elegantně řeší rekuperace (kterou ale ne každý elektrický dopravní prostředek elegantně zvládá, tady je právě Tesla hodně napřed)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam