• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    ARAON
    ARAON --- ---
    TOXICMAN: Myslíš komouše, jako byl třeba Roosevelt? Ten zavedl 75% na nejvyšší příjmy.

    Mě se líbilo jak onehdá někdo řekl, že majetek nad miliardu prostě pro jednotlivce nedává smysl. Pokud toho dosáhneš, dostaneš diplom, že jsi vyhrál kapitalismus a zdanění 100%.
    PES
    PES --- ---
    No to je gól... baterie anebo depka?
    Bipolární elektromobilita. Japonsko řeší, zda vyrábět baterie, či léčit depresi - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/bipolarni-porucha-leky-japonsko-cina-lithium-elektromobil.A230824_123452_automoto_dohr
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: to je argument pro to, co muze technokapitalismus udelat dobreho, ale to zacleneni do nejakyho usporadani uz je mimo jeho domenu. za me obecne to nejlepsi co si lze prat je bezplatny vzdelani, bezplatna zdravotni pece a socialni sluzby zajistujici ze pri ceste do korporatniho jobu nemusis prekracovat zfetovanyho bezdomovce. tj. nic co by zajistoval technokapitalistickej pristup ke svetu. ano muze umoznit robotizovane operace, one-on-one tutoring pro vsechny zaky na svete, atp. to neni malo, ale technologicke prostredky tohle umoznujici jsou teprv prilezitosti pro neco, a to politicke usporadani v tom hraje roli... proste prachy, moc a slava lezou na mozek ,) ale tripík je to urcite moc fajn ,)
    SATAI
    SATAI --- ---
    TOXICMAN: já zapomněl, že regulace je doslova komunismus
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: nikoliv.

    emoce místo kvality dělal už bulvár. obsah "zadarmo" = za reklamu už byly klasické rozhlasové soap opery, později americký kabelový televize.

    internet přinesl možnost publikovat komukoliv, jak na nějakém webu, tak později ještě jednodušeji blogy. částečně máš ale pravdu, clickbait titulky v médiích pochází z téhle doby. a taky závislost na vyhledávačích.

    ale tou velkou změnou byly až sociální platformy. preference kontroverzi a hádek a vytváření echo chambers je něco, co zvyšuje příjem z reklam líp než cokoliv jiného..

    s nástupem sociálních médií dobře koreluje polarizace společnosti a vzestup populistických politiku (dřív byli taky, ale ne tolik).

    Twitter..

    muskovo osobní bany, unbany, technické blokováni konkurence a médií která o něm nepíšou hezky, zrušení API přístupu, důvěryhodnost za $8, absolutní podvolení se cenzurním požadavkum vlád a zvyšování vlastního dosahu (UserIsElon a Elon verified for 2000 years)..

    idea lab a návrat důvěry, tak určitě.

    jo, máš pravdu, nedůvěřivost.

    prostě nějak nevěříme že to Elon dělá nebo aspoň myslí dobře, když vidíme ty výsledky .. nedůvěřujeme mu. ano, máme fatální nedostatek důvěry. víry. prostě to nechápeme, jak je Elon geniální. on je tak jedinečně geniální, že obyčejný člověk tu genialitu nedokaze pochopit. takže je nutná ta víra.

    "there's a thin line between faith and denial"..

    Jinak Birdwatch vymysleli v Twitteru. Musk to jen přejmenoval na "community notes" a cenzuroval, když se mu výsledek nelíbil.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ten humanitni argument pro techno kapitalismus je ten, ze z hlediska zisku je nejvyhodnejsi, kdyz nova zalezitost zasahne co nejvic uzivatelu (elektrina, internet, smartphone, ...). firmy se snazi zlevňovat kam až to jde, protože je lepší mít miliardu uživatelů. takže by to mělo být tak, že např. AI nebude pro pár transhumanistů, ale pro co nejvíc lidí, tj bude mít pozitivní dopad na většinu lidstva. Ta logika že čím víc inovací, čím komplexnější inteligence, tím víc blahobytu (naplňování potřeb) a míru pro celou planetu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: tak ja to beru porad tak, ze je super ze se vubec o neco snazi (vysmivanych 8 dolarů, placení content tvůrcům, community notes, ..) i kdyby to jeste mnohokrat ruzne inovovali ve snaze hledat co pomaha

    z first principles to tezko jde ted budovat kdyz ani blby WorldCoin si nemuzes koupit jako american protoze je to security. Stary system se brani jak muze.

    jednoho dne ale treba nejake kryptoidentity budou a pak se to do toho twittru (nebo ceho, co tehdy bude) začlení. ze by 5 miliard lidi preslo na nejakou zcela novou sit, to nevim jak by se stalo
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E2E4: ano, spolecnost nedosahla stavu, ze by senzoricko-informacni moc (senzoricke platformy verejne neverejne vedecke vojenske a navazne komunikacni a informace-zpracujici procesy), byla nejak verejne spravovana po boku moci soudni, zakonodarny, vykonny. ze by ten proces byl nejakym novym zpusobem zpracovany. asi nikdo zatim nevi jak na to, ale tohle spis nez s kyborgy a kapitalisty souvisi s planetou a jeji bio-geo-fyzickou seberegulaci prostrednictvim lidi. (mozna) :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: jestli lze neco kritizovat, tak to, ze jeho first principles u veci typu twitter jsou podle me blbe.

    dokud neni ten digitalni interakcni prostor nativne zalízeny na kryptografickych identitach (potazmo pameti a vypoctu) ktere vlastni samy sebe a nemuze je zrusit nebo zabanovat digitalni medialni oligarcha, tak je to hra na poli, kde se reseni ani nenachazi.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Vorze A10 mam doma a ano, zprovoznil jsem to s virtualni realitou, par filmu "shledl" a jako vsechno ostatni uz to chyta prach v policce. To neni gamechanger, pocitove to je jako parni stroj.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMIQ: google prozradi, ze Vorze A10 se syncem vuci prehravanymu mediu je na trhu od 2014 a od te doby se vyvoj asi nezastavil, takze na tuhle VR vetev se s adopci neceka :)

    MAKROUSEK: jakozto dalsi cyberpunk pozitivni jedinec k tomu muzu zminit akorat tuhle nedavnou grafiku (click4full)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: nevim jestli tam je, nevidel jsem a nehledal. ten zasadni apel asi spatruju v tom, ze nektere casti nekterych zapadnich spolecnosti dospely k nejakemu pojeti svobodne lidske bytosti, ktera by se mela v nejakych aspektech byt schopna sebeurcovat a ted je otazka jak se to vztahuje temhle procesum a co to je vlastne za procesy, jak to kdo chape (rozvijeni digitalni vrstvy, krypto architektura, radikalki reverse engineering lidske bytosti a jeji merge s nejakou technologickou postmaterialitou, programovatelna biologie, extended intelligence). podle me ty socialni welfare demokracie maj za cil lidskou.bytost odizolovat od dopadu nerizenyho kapitalismu (developmentu civilizace, tzn v nasi fazi (socialne) nerizeneho rozvoje te digitalni vrstvy). technokratum je to burt, protoze ti si jedou svoji vizi, svuj osud, svuj post-humanismus, a nakilik je. tohle.opravdu pravda, tsk tenhle smer je s beznym lidskym zivotem mimobezny. cim deregulovanejsi (nebo s neexistujicima regulacema) trh, tim lip pro tohle smerovani, protoze lze volne investovat a vyvijet, nesvazan lidskym zpatecnictvim:) ... pro me autoritarska spolecnost je jen jina v tom, ze nema zadnou tu humanistickou, demokratickou aspiraci, takze se o to nemusi snazit a muze jet program civilizacniho developmentu v necem jeste ucinneji, pokud se tak rozhodne. konflikt svetonazoru, konflikt smyslů, a nakonec konflikt toho, cim a kym maji lidske bytosti byt. :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Room To Grow For SpaceX's Starship | Starbase Update
    https://www.youtube.com/watch?v=t5ROiavhK-k
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    tyvole, co se to tu rojí za komouše?! regulace, regulace a 90% daně, tykráso, to se mi snad zdá
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: ad přísun informací - můžeme to zas vrátit on topic a to je, co dělá Elon Musk jinak než jiná média

    1. nejdřív byla placená média. lidi si vybírali, které noviny si předplatí a pod. Provozovat medium bylo drahé. Zasedaly redakční rady, bo kvalita. V novinách se taky lhalo, ale nějak to celé bylo klidnější.

    2. přišel internet zdarma. (pošahaní akademici to od začátku nastavili zadarmo. bezprecedentní krok). klasická drahá média nemají šanci držet krok. čtenář neplatí penězi, ale svou pozorností. tj novinář je motivovaný publikovat především věci, které vyvolají emoce. Za to nemůže zlý miliardář, ale to, že internet je zdarma a je digitální (je levné generovat to médium; s AI se toto ještě zhorší). Postupně se zanořujeme do sraček.

    3. Musk. Musíme zastavit echo chambers, potřebujeme idea labs (Tim Urban). Community Notes. Problém neřeší ani cenzura, ani utopit se v dezinfu. Potřebujeme nějaké třetí nové řešení, které lidem vrátí důvěru v média a postupně i v instituce.

    Reakce: nedůvěřivé. Protože experimentuje s něčím novým, je buď zlý nebo hloupý. Správné by bylo, kdyby "nějak" se společnost vrátila do doby, kdy se médiím a institucím důvěřovalo, to jo. Nevíme sice jak, ale jeho pokusy jsou předem odsouzeny k neúspěchu. Raději pojďme progresivně zdanit miliardáře, to pomůže. (sarkasmus)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: zásadní rozdíl od uhlobaronu, je že tihle ovládají přísun informací a tvoří v dané oblasti monopoly. a ovlivňují fungování společnosti přímo, ne přes dodávky uhlí, na kterých společnost běží.

    a není to o tom, že kdo má geniální nápad předběhne ostatní, naopak - každý nápad je financován tak, aby předběhl ostatní a získal tak monopolni postavení.

    YMLADRIS: že jsou tihle tři čisté duše byl doufám taky sarkasmus..
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: hlavně bys musel peníze (daně) vybírat v místě realizace (tj. výroby a prodeje) = musel bys přejít na daně z obratu (ty ze zisku se dají prostě moc snadno kamuflovat např. přes transferové ceny, vytažení do mateřské firmy skrze ceny "podpůrných služeb" typu pronájem značky atd.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: to je jednoduchý, zrušit trusty a ostatní schovávačky a pračky peněz a nekompromisně vybírat progresivní daně z příjmů klidně někam k 90%.
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: v tomhle to měl asi "nej" vymakané Eddings v Plamenných chrámech (série Tamuli) - politici a úředníci pracující pro stát museli všechen majetek dát do státní úschovy/správy a na konci jejich funkce se jim vrátil majetek poměrně zvětšený, ale případně také zmenšený o to, jak dobře se v době jejich mandátu státu dařilo...
    ...když už se bavíme o knižních inspiracích ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SATAI: jo takhle.

    pripomnelo mi to ten novy zakon, ze politici nesmi vlastnit media. krome internetovych :-) :-)
    prijde mi to (regulace) jako formalni hry (antitrust cosi rozkraji), ale v praxi se proste bohatstvi a tedy i moc kumuluje (zpet) do rukou jednotlivcu/rodin, coz zmeni svetovy poradek. je to tady ale OT, tak koncim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam