• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KLIP: ML bublina sice splaskne, ale pro troše štěstí to pak všichni halucinátoři opustěj jako buzzworld a začne se to používat jenom tam, kde to doopravdy dává smysl. Co so budeme povídat, 99% programování je vymejšlení kola a na lepení algoritmů je to skvělý, a místo půl hodiny prolejzání stackoverflow a snažení se pochopit pět ruznejch kusů ruznejch programů, a když tohle za tebe udělá model, dostaneš stejný výsledky za 3% času.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KLIP: zde vice ze siroka .]

    Can AI Solve Science?—Stephen Wolfram Writings
    https://writings.stephenwolfram.com/2024/03/can-ai-solve-science/

    ad llm, symbolicka logika etc.

    Wolfram Tools for AI: Computational Intelligence Connections
    https://www.wolfram.com/resources/tools-for-AIs/
    KLIP
    KLIP --- ---
    XCHAOS:
    - logika muze implementovat strojove uceni
    - strojove uceni nikdy nevyplivne logiku

    splinuti bude, ale bude vypadat tak, ze budes mit system postaveny na logice a v ramci toho muzes mit machine learning kterej se bude aplikovat pouze na problemy, kde to bude mit smysl pouzit: chaos, ke kterymu mas spoustu dat. Proste, kdyz hledas neco v nejakym sumu a nevis co.

    machine learning ti muze pomoct objevit nejaky mozny pravidla pro system, ktery machine learningem meris, ale je matematicky nemozne, aby ti machine learning samotnej nasel vsechny pravidla, ktery v danym systemu platej, a spravne.

    YMLADRIS:
    YMLADRIS:
    ja fyzice moc nerozumim. Matematicky zakony jsou zalozeny na jasnejch dukazech a ML podle poznatku vypocetni slozitosti (computational complexity) funguje na reseni problemu jen do urcite tridy komplexity.
    Takze z myho pohledu cloveka, kterej non-ML AI programuje a ML vyuziva, mi to prijde, jako kdyby Elon rikal, ze stavi stroj, kterej spocita, ze 2 + 2 je 5, a ty ho obhajujes tim, ze kdyz se nekdo snazi udelat neco poprve, tak se vzdycky najdou kritici :D

    Machine learning je pouze statistika. Je to learning-by-example. Machine learning samo o sobe se pocitat nikdy nenauci. Musis mu pomoct nejakym logickym systemem, ale pak je otazka, na co potrebujes machine learning, kdyz uz pocitat umis a muzes to spocitat rovnou.

    Spis mi prijde, ze jeho zajem neni fact checking, ale vytvorit nastroj, kterej bude moct pouzit pro manipulaci. Protoze machine learning je proof-less a do utrob twitteru nevidis, takze si bude moct delat zasahy a svadet to na AI.

    Ona ta ML bublina brzo praskne ;) https://www.youtube.com/watch?v=dDUC-LqVrPU
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XCHAOS: "Nebo automatizovaný ty. Už nebudeš potřeba"

    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    PES: Munroe (XKCD) prokázal, že je možné vytvořit významnou událost, jejíž Wikipedický popis nikdy nebude neutrální. Obávám se, že od té doby je potřeba akceptovat, že Wikipedia nikdy nebude dokonalá. Podstatné je, zda je možné, aby řekněme 99% jejího obsahu bylo kvalitní, oproti třeba Community Notes na Twitteru, kde je to děs a bída.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: já si myslím, že to bude automatizovaný trolling. Nebo automatizovaný ty. Už nebudeš potřeba, protože s lidma online si bude místo tebe povídat Grok :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: problém je, že Elon je ve fázi, kdy si myslí, že lidi, co uměli dovést do sériové výroby elektrická auta (i s rychlonabíječkama baterek) a naučit rakety přistávat, už vlastně nepotřebuje, resp. že chytrý lidi jsou spotřební zboží a kdykoliv si opatří nový. A to je jeho životní omyl...

    Nicméně, rád bych věřil, že zrovna ty dvě věci, které zmiňuješ, pokládá i on sám za nejvíc cool, a že ty ostatní ptákoviny provádí prostě proto, aby na to sehnal peníze. Ale poslední dobou si už přestávám být jistý...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Tak LLM jsou jenom chytri chatboti, kteri umi dobre skladat slova za sebe ne? Tam jde spis o ty ostatni nastroje, ktere na ne jdou napojit..GPT3 nemela tusim pristup na internet, takze mela dva roky stara data..GPT3,5 uz v placene verzi mela pristup na net..etc..Jde to furt dopredu. Pred dvema rokama to fakt byl tupej chatbot. Dneska uz to je s par nastrojema velmi schopnej partak na ruzny temata.

    Elon teda asi 1000 Nvidii, ktery byly urceny pro tretovani teslackeho autopilota presmeroval do twitteru aby se na nich trenoval grok? Grok ma byt konkretne co v budoucnosti? Vim ze Zuck trenuje tu Llamu a chce aby mel kazdej uzivatel metackejch socials v messages ruzne chatboty na ruzna temata. Na nakupy, vareni, mental healt, dovoleny/letenky apod. Coz me osobne prijde jako super napad. "AI" Kuchar mi poradi s receptama, cestovatelskej chatbot mi zas naplanuje dovcu, sezenel letenky apod. Velmi chytry vyuziti toho chatbo potencialu v socialnich sitich imho. Musk touhle cestou s Grokem jit vubec nechce ne? Chce jen nejakyho sarkastickyho chatbota pro twitter, ale zaroven si nedokazu predstavit k cemu..pritom to jeho trenovani stoji dost penez.
    XARGH
    XARGH --- ---
    XCHAOS: akciovej trh rikas? :DD

    Pi (12/12) Movie CLIP - Max Drills His Head (1998) HD
    https://www.youtube.com/watch?v=XGZ0K5Rpacw
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: tak Musk se toho groka nesnaží udělat jako první žejo... akorát se mu nelíbily odpovědi, co to první dávalo. Ani druhý až stopatnáctý. Celá tahle společenská halucinace okolo AI, co není AI a všichni si do ní projektujou svý vlhký sny už je dost únavná. Kurva, tak si aspoň nastudujte, co a jak ty dnešní LLM modely dělaj, a přestaňte věřit, že to vyřeší půlku světovejch problémů, pač to nikdy nic podobnýho neumělo a ani nemůže. To není den, kdyby o tom někdo nepolucoval na veřejnosti totálně invalidníma směrama.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: to je klasika, jsou plny internety lidi, kteri si napriklad mysli, ze strana namornich a softwarovych zlodeju muze neco zmenit a naopak. vitej na internetech.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PES: paralelu vidím v tom, že vždycky když se někdo snaží něco udělat poprvé, na plotě sedí spousta referees kterým je jasný že je to nemožné.
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: To ale teď fabuluješ až lžeš ty

    - u el.aut ti tam chybí ta část resp. význam, že "budou to používat všichni" (nejlépe povinně)

    - a u těch raket to nebyly fyzikální zákony, ale v té době stav/možnosti techniky/ekonomika znovu použitelných raket (jinak tzv. "raketová rovnice" ohledně paliva/hmotnosti/orbitu je zvláště drsná a pro Zemi už dost na ostří nože)
    SADSOUL
    SADSOUL --- ---
    YMLADRIS: Tak někdy možná jo, ale rozhodně ne s grokem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KLIP: je mi to jasný. Taktéž elektro auta nikdy lidi nebudou používat a znovupoužitelne rakety zakazují fyzikální zákony :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: já to vidím podobně, na druhou stranu, nějaké splynutí obou přístupů je možné. Např. místo hledání striktní konsekvence můžeš mít model, kdy "z A s určitou pravděpodobností vyplývá B" a právě to strojové učení ti spočítá, s jakou pravděpodobností to z toho fakt vyplynulo (v zásadě vyjdeš z toho, že "A následuje B" a budeš hledat, jestli to je konsekvence nebo ne.

    Jenže Elon v podstatě už teď řeší spíš jen jak manipulovat akciový trh, než že by doopravdy řešil nějakou AI :-) Otázka je, že prasknutí bublin nebývá nic příjemného. A až se zjistí, že dnešní AI fakt nemá trilionovou hodnotu, ale je to pouze nová vlna kalkulačkové mánie z 80tých let... a brzo to bude stejně out, jako náramkové digitálky...
    PES
    PES --- ---
    KAERO: sáhnout na to mohou kdykoliv...
    KLIP
    KLIP --- ---
    YMLADRIS: machine learning je pouze pokrocila statistika, a ta nikdy nebude umet fact checking. fact checking musi byt zalozeno na klasicke logice. ML je vhodne pouzit, kdyz je spousta dat a neni jasne, jake v danem systemu funguji zakonitosti. A z toho fact checking nevykreses. Elonovi ujel vlak a snazi se ho dohnat vetsim vykonem statistickeho stroje. neni na co se tesit, protoze je ML prefoukla bublina
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: nedrzi kilovolt. Ten se tam pusti az pote, co se propoji obvod, promeri impedance a vyzkousi nabijeni mensim napetim a proudem. To uz davno lidi v ruce nedrzi :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: kdyby tvůj cíl bylo vyvíjet AI která umí překonat problém s halucinovanim, udělat fack-check Twitteru je logické. Lidi dají gigawatty své energie do dokumentování jak je to blbě, čímž získávas data kterými učíš. Viz když chceš aby ti někdo na internetu poradil, musíš to nejdřív napsat schválně blbě. Takže toho bych se nebála

    Jak ten problém s halucinovanim konkrétně chtějí překonávat to nevím, ale je to pointa xAI - přechod od uspokojování tazatele (co asi tak chce slyšet) k hledání evidence-based a je to zásadní a já se na to těším
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: nejsou ty Community Notes jen taková "sociálnější" (od "(a)sociálních sítí" ;-)) verze Wikipedie? (která sama Wiki bohužel podléhá náladám moderátorů a často se tam objevují přímo posedlé skupiny moderátorů a super moderátorů, kdy pak Wiki vypadá u některých témat bohužel tak jak vypadá...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: no jako na taycana ta nabijacka uz sa pomaly zacina podobat na hasicsku hadicu :)

    FAST Charging a 2025 Porsche Taycan in VERY Cold Temperatures!
    https://www.youtube.com/watch?v=cPcBf6B4eXU
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam