• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: jasnez Astron je nejakej amater co si neumi podchytit novy technologie, tak jo.

Elon Musk's Starlink satellites 'blocking' view of the universe - BBC News
    https://www.bbc.com/news/articles/cy4dnr8zemgo.amp
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: ja vim, ze on to vi, jenom poukuzuju na to, ze jeho problemy prameni z pouzivani starych technologii. Tedy ten konflikt je stara vs. nova technolgie. Kdyby mel ukrivdeny astronom moznost upgradovat na novou technologii, uz by si nestezoval na starlinky, ale na to, kolik % snimku zachazuje kvuli chveni atmosfery zpusobene lidmi zavinenou post industrialni cinnosti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS:

The first 18 satellites of a planned Chinese mega constellation are brighter than all but 500 stars in the sky, raising fears of a huge impact on astronomy

Qianfan: China's answer to SpaceX's Starlink mega constellation is also threatening astronomy | New Scientist
    https://www.newscientist.com/article/2450566-chinas-answer-to-spacexs-starlink-is-also-threatening-astronomy/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    čína začala vypouštět alternativu starlinku, and, with respect, ti se asi s nějakou astronomií zalamovat nebudou vůbec
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: 113 Wh/km ale není na auto špatný. Já na svém solárním elektrokole, když chci jet v běžném terénu aspoň průměrně 30 km/h, jsem někde na 19 Wh/km. Osobně se domnívám, že dvoumístný elektromobil s dobrou aerodynamikou (tedy asi sedadla za sebou, ne vedle sebe?) by se mohl na 50 Wh/km při 45 km/h (řidičák M) dostat. Akorát jsme si pravidla společenské prestiže nastavili tak, že by se v tom nikdo nechtěl vozit...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: tak jo, asi to vis lip nez clovek, kterej se tim zivi, v poradku.
    #nyx :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: saha se jenom do fotek, s dlouhymi expozecemi. Tedy technogie z 50. let. Dnes si kazdy muze koupit 100 TB a vykounou masinu za zlomek ceny kvalitni optiky.
    Praci astronomovi nekomplikuji nove technologie, ale ty stare.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: jak sem psal, ted se musi do tech fotek hodne sahat. Jak to budou mit za deset let, bojim se to predvidat. Mam to cely z jednoho podcastu, kde astronom vysvetlujez jak jim to komplikuje praci. Nikdo nerekl, ze ty fotky neudelas. Udelas. Ale je s tim velky srani.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: nove teleskopy jednou metodou "lucky imaging", delaji snimky pod 1 ms. Poslou lasery, prenastavi zrcadla, a udelji dalsi 1 ms snimek. Pokud i tak nedosahnou ostrosti, snimek zahodi. Za 1 ms je Starlink jenom jeden velmi slaboucky bod, ktery pri skladani vypadne. Pokud hledas asteroidy, vypadnou starlinky pro jina kriteria.
    Nejevetsi nepratele astronomu: slunce, mraky, sveteony smog, mesic, chveni atmosfery (vitr, vhlkost, teplota) ................. satelity.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: mělo by to dodat kilákovýmu šutru zrychlení kolem 250 km/h, to je dost na odklonění kamkoliv, pokud to neodpálíš pár set kiláků nad povrchem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: nemluvě o tom, že by to mohl být jen o trochy očouzenější render. Paranoia nemůže být vyvrácena, jen potvrzena :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: jako princip projektu Orion, jo? No ok, kdyby se dobře spočítalo, na které straně se má bouchnout... v podstatě asi jde o to oběh kolem Slunce zrychlit či zpomalit... asi už nepíšeme o Elonovi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: buď ten svět předěláváš, nebo si ho prostě užíváš takový, jaký je (podle mě je možný kompromis, ale to už bych fakt nepsal o Elonovi..)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: nic odpařovat nemusíš, nepřekvapivě ten výbuch dodá slušnej push sám o sobě, a ani nemusíš těch pár petajoulů nějak extra směřovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: Mě je právě optimalizování a zjednodušování dost blízké, což o to. Popravdě, čekal jsem u Starship nějaké spektakulárnější faily, než zatím předvedla... to, že už dvě Ship v podstatě přežily reentry (s ohořelými aeroplácačkami) a booster přistál zpět na věži v podstatě hned na první pokus, to je pro mě v zásadě dost překvapení (i když některé jiné věci, třeba zprohýbané trysky v důsledku toho, že se to řídí nadzvukovou rychlostí tryskama napřed, pro mě zas takové překvapení nejsou... on asi ten reentry burn u Falconu 9 nějaký význam má, že ano...).

Zase pokud jde o kopírování SpaceX, tak to vypadá, že Čína investuje poměrně hodně zdrojů do okopírování té první, méně efektivní generace vícepoužitelných 1.stupňů "s nohama", zatímco Evropa je tak pomalá a zaostalá, že si bude moci počkat okopírovat rovnou to řešení, které se ukáže jako nejeefektivnější :-) Jinak dlužno poznamenat, že v zemích ESA se objevilo několik zásadních nápadů, které ale skončily v podstatě jako patent v šuplíku a zůstalo po nich ticho po pěšině.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: dava mi to smysl, hardcore budovani civilizace neni kompatibilni s harmonickym zivotem :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Dotace dotace dotaceeeee

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: to nikdo neví. Atomovka ve vakuu nemá rázovou vlnu, tolik energie, aby se asteroid tak velký, aby neshořel v atmosféře, nějak celý odpařil, z logiky věci nemá ani atomovka, a pokud se ti jen rozpadne na tři, které poletí ve formaci, tak pořád nemáš moc vyhráno...

Odchýlení může být zdaleka nejlepší strategie. Ve skutečnosti, natřít potenciálně nebezpečné asteroidy pár desítek let předem "na bílo" a zvýšit tak tlak slunečního záření by nemusela být nejhorší strategie...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: k tomu ještě doplním, že teď je na Twitteru kauza proti ayahuasce. Nemálo founders se z founders módu prepnulo do rasta módu, zabalili byti CEO a jen se tak kochaji
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KOUDY: no plug
    5,5mi/kWh (11,3kWh/100km)
    minimal/no manual control
    CyberVan is not happening
    Optimus is a person (na redditu jsem četl že to bylo snad i potvrzeno, že byli na dálku řízení)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam